Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@jdukolem píše:
v životě!! jsem se s takovými matkami a dětmi nesetkala.. ano děti zlobí zkouší hranice, ale nikdy jsem nepotkala mámu co by se zlobivce zastávala tak, jak popisuješ.. naopak všechny co jsem kdy potkala se snažily dítě usměrnit a napomenout. fakt by mě zajímalo, kam na tyto zážitky holky chodíte, kde se to pohybujete?
v Brně
![]()
Nějaké nevycválané děti jsem v životě už viděla víckrát, ale ještě jsem od nikoho osobně neslyšla nic o volné výchově… vždycky jen zprostředkovaně od někoho, kdo si stěžoval a řekl, že mu na volnou výchovu poukázal samotný rodič dítěte…
Ale hodněkrát jsem od rodičů slyšela něco jako „je to s ním těžké, my už si sami nevíme rady, nic na něho/ni neplatí“… jo, ale po bitvě je každý generálem… po patnácti letech a od třetího dítěte vím o výchově a důsledcích víc… ale chyby určitě děláme všichni…
Nejvíc mě ovšem baví ty silácké řeči většiny bezdětných, že jim by se to nestalo, oni by to nedovolili… a realita je pak dost často připraví o iluze
![]()
@juliettee nevím jestli to tím, že jsem učitelka nebo bych to dělala i normálně, ale pokud by se ke mně nějaké dítě takto chovalo, tak nečekám na reakci matky, ale vyříkám si to s ním sama. Své děti si teda hlídám a okřiknu je já, případně dostanou přes ruku, přes zadek, když napomenutí nepomáhá. Volnou výchovu beru, kde to nikomu neškodí, mívá na výběr, kam půjdeme na procházku zda si vezme jablko nebo banán ke svačině, ale v důležitých věcech rozhodují rodiče a dítě se bude chovat tak, aby se za něj maminka nemusela stydět a zatím to funguje a lidi se diví, že děti ve svém věku tak poslouchají. Někdy ovšem udělám i věc nad kterou se bezdětní podiví. Nedávno se vztekalo dítě v obchodě (nebylo naše) a když odešli, tak prodavačka, že naštěstí už šli, že máme mu ani nic neřekla a nechala ho se vztekat. No co měla dělat, měla ho uplácet, uklidňovat ad. když by to stejně nepomohlo? Nikomu neubližoval, jen se vztekal, že nemohl kramařit v regálech a byl upoutaný v kočáru.
@juliettee píše:
v Brně![]()
@juliettee až budeš mít dítě tak si toho budeš všímat ještě víc
. Protože Ti tyhle volně děti budou mučit to Tvoje
..
Ale já Teda naštěstí s takovýma neprichazim nějak do styku. Jen asi jednou jsem se potkala s takovou maminkou kluciny, které bylo úplně jedno co ten kluk vyvádí. Vyřešila jsem odchodem na jiném hřiště. Jinak to neřeším. Každý má svůj styl.
To zase budou jatka.Jeto az k placi co okolo sebe clovek vidi za spratky.Moje holka je taky pekny cert, ale holt dostane i pres zadek. Prijde me ze furt jrn usmernuju, ale jinak tk nejde. A nebo u nekoho jde, ale chudaci lidi a deti okolo.
@Regina Hero píše:
Nějaké nevycválané děti jsem v životě už viděla víckrát, ale ještě jsem od nikoho osobně neslyšla nic o volné výchově… vždycky jen zprostředkovaně od někoho, kdo si stěžoval a řekl, že mu na volnou výchovu poukázal samotný rodič dítěte…
Ale hodněkrát jsem od rodičů slyšela něco jako „je to s ním těžké, my už si sami nevíme rady, nic na něho/ni neplatí“… jo, ale po bitvě je každý generálem… po patnácti letech a od třetího dítěte vím o výchově a důsledcích víc… ale chyby určitě děláme všichni…
Nejvíc mě ovšem baví ty silácké řeči většiny bezdětných, že jim by se to nestalo, oni by to nedovolili… a realita je pak dost často připraví o iluze![]()
@juliettee píše:
jo, asi mám tu potřebu protože si nepamatuju že by se nějaké dítě třeba ve škole ode mě ze třídy chovalo takhle a teď to vidím na každém krokučím to asi může být… fakt tady nechci na někoho útočit.
já znám matky s rabr výchovou, v dnešmím pojetí lesní žena jsou to pravé lesní ženy, jejich děti nezapadají do mých měřítek vychovaného dítěte, nicméně žádné z nich neokopává v autobuse nikomu kalhoty a když už náhodou ano, je mu matkou vysvětlováno, proč to není vhodné, rozhodně to není tak, že by matka ještě ječela na okopaného cestujícího, ať si ty kalhoty vypera neotravuje. A jestli se to někde stalo, tak je to těžká výjimka, rozhodně ne běžný jev. Nevěřím tomu ani zbla. Já znám tunu dospělých, co neodpoví čtyřletému díti na pozdrav, a nebudu psát jak jsou všichni dospělí nevychovaní. A taky znám tunu dospělých, bezdětní jsou nejlepší, co mají potřebu mrčet do výchovy jiným lidem.
@Regina Hero píše:
Nejvíc mě ovšem baví ty silácké řeči většiny bezdětných, že jim by se to nestalo, oni by to nedovolili… a realita je pak dost často připraví o iluze![]()
já právě neříkám že se mi to nestane, psala jsem že nikdy nemůžu vědět jaká budu matka ![]()
Já znám pár matek s volnou výchovou, ale co popisuješ je extrém. Mě přišlo už k nepochopení, že kamarádka prohlásila, když se její dcerka na hřišti tahala s asi o rok mladší holčičkou, tedy asi 2letou, o bábovku, že „ať si to vyřeší samy“. A tato stejná holčička ke mě jednou přišla, a říká mi „dej mi taky sušenku!“ (jako jsem dala svým dětem k svačině). Tak jsem jí odvětila, že pokud něco chce, musí mě slušně poprosit, načež ona se nafoukla a začala kopat do věcí kolem sebe a řvát a její maminka jí vrazila do ruky Brumíka prej „aby byl klid“. Tak to mě zvedá taky dost. Lenost, nedůslednost a neochota jít s dítětem tzv. „do sporu“ vládne světu. Ale hlavně že matky na MD mají čas si vypít kafíčko a přečíst časák, jen ať dítě dá na chvíli klid
![]()
@juliettee píše:
jo, asi mám tu potřebu protože si nepamatuju že by se nějaké dítě třeba ve škole ode mě ze třídy chovalo takhle a teď to vidím na každém krokučím to asi může být… fakt tady nechci na někoho útočit.
no, když si vzpomenu na naše školní roky, tak jsme dělali věci… ale pohlíželi jsme na to jinak než když se nyní dospělý dívá na chování dětí… jestli to třeba nebude taky tím… když si vzpomenu na spolužáky kluky, co ti dělali v autobuse… nebo jaké šílenosti vymýšleli a provozovali venku…
Nemůže to být tou dospělejší optikou?
@jdukolem naposledy treba v jedne monte skupince (ok nebylo to tentokrat ososbne, ale jako priklad mi prijde silene dost) resila jedna maminka zcela vazne, ze dcera (23m) ma volnou a respektujici vychovu a nechce pujcovat svoje hracky na hristi (cizi si brat chce) takze maminka u ni! sedi na pisku a odhani od ni ostatni deti co si chteji neco pujcit. Podotykam ze psala ze veci volne lezi a cizi deti se napijceni ptaji, ale zkrata dcera pry pujcovat nechce tak nemusi
a co ma jako delat ze na ni ostatni na piskovisti divne koukaj…to je mazec…a jako vrchol za 2 mesice ma rodit a to teda nevim jestli pak bude odhanet i vlastni druhe nebo co bude delat…sielne…
@juliettee hele v tomhle případě bych řekla, že názor můžeš mít jaký chceš, ale počkej až budeš vchovávat vlastní dítě. Nedejbože dítě s ADHD, dysfázií, autismem a podobně. Pak přijď a rozdávej rozumy.
Příspěvek upraven 23.08.16 v 12:46
Já potkávám ve vlaku často rodiče nebo prarodiče s divně se chovajícími dětmi. Nasadím sluchátka, zavřu oči a mám klid
ale ještě se mi nestalo, že by mě nějaký okopávali, asi bych se ozvala.