Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Šmoulice a nejhorší na tom je to, že babička pomalu pustila slzu.. ona to fakt nezná.. ona pochází z veničky, prostě jiná doba, ucta ke starším, k rodičům, cizím,.. mluvila o tom ještě půl roku a nechápala. co řekla špatně…
Příspěvek upraven 23.08.16 v 14:35
@Regina Hero píše:
a neměla bílou hůlku?
Pomohlo to aspoň na tu chvilku, než tě obsloužili?
neměla žádnou hůlku. Ona se mi pak Natálka ještě pokusila hrábnout do talíře, když jsem odcházela od okýnka. Asi se jí můj koláč líbil víc než její nanuk. Ale to vyřešil vražedný pohled z voka do voka a talíř nad hlavou.
takže jo, nevychovaní zmetci existují. A tupé matky taky.
@Janasas
Jak jsme měli teď u nás kolotoče, tak jeden povecerela zaclo strašně pršet, že až v půlce te plochy autodromu byla voda.
My druhy den jdeme na kolotoče to už zas točili. Nez moji slezli z retizkace, tak jeden ten pán od nich si začal povídat a rika mi, ze vcera kolem 22h. šla kolem skupinka decek asi 12-13r. 4 kluci, 1 holka a ta slecinka rika proč ty pi.ce kolotocarske netoci? A ti kluci ji srovnali, že sama si pi.ca sak prselo, nemůžou točit. Takže takhle se baví omladina mezi sebou a o druhých ![]()
@neumisa píše:
neměla žádnou hůlku. Ona se mi pak Natálka ještě pokusila hrábnout do talíře, když jsem odcházela od okýnka. Asi se jí můj koláč líbil víc než její nanuk. Ale to vyřešil vražedný pohled z voka do voka a talíř nad hlavou.takže jo, nevychovaní zmetci existují. A tupé matky taky.
Až budeš mít svoje, pochopíš (což si určitě slyšet nechtěla)…jinak já volnovýchovné matky neznám, sami jsme rodiče, co děti k něčemu vedeme, min. se slušně chovat, jenže jsou tak šíleně divocí, že to pro ostatní může vypadat, že je necháváme být. Ono pořád je za každou ptákovinu, co provedou (a že je pořád něco) peskovat, tak to za prvné k ničemu nevede, za druhé je to šíleně únavné a za a třetí by tu pak byla diskuze typu: ta šílená matka na své děti jen ječí, nenechá je dýchat, si je ani nezaslouží…nebo za čtvrté ze zavřit do sklepení a nevycházet minimálně dokud nebudou muset do školy…takže si mysli svý, případně si řekni svý, když se ti uleví, a nech to být, stejně s tím nic nenaděláš a až budeš sama matka, uvidíš a pochopíš…Co já se naříkala, že tohle a tamto jako matka NIKDY nedopustím…teď mám 2 psychopatický blázny co nevydrží být minutu v klidu, jsem na nervy, nemůžu a co mám dělat? Jít se věšet a ještě k tomu poslouchat ostatní, jak jsem neschopná? Já neříkám, některé matky jsou na bednu se svým uvažováním, ale kolikrát je vidět vše tak vydržené z kontextu, že kdybyste byly v obraze od samého začátku, určitě by to na všechno vrhlo úplhě jiné světlo…Od té doby, co mám děti, se nad ostatníma nepohorušuji, max. se zúčasněně pousměji, jako že chápu, a to je vše.
Nečetla jsem diskuzi, reaguji jen na úvodní příspěvek. Rozmazlených dětí potkávám dost, ale ještě se mi nestalo, že by takové dítě mělo tak výrazně agresivní a drzé rodiče, že by mně řekli, ať si ty kalhoty vyperu sama. Spíš ti rodiče jen krčili rameny nebo se snažili dělat, že tam nejsou, případně si něco brblali pro sebe (když jsem třeba rodinku, co si to napochodovala k frontě na zmrzlinu z druhé strany a snažila se předběhnout, nahlas vyzvala k tomu, že by si mohli stoupnout do už existující fronty, která končí tam a tam). Ale žádný otevřený střet jsem ještě nezažila.
Cizí děti se snažím nevychovávat pouze do té doby, než překročí hranice (tzn. vstoupí do prostoru mně nebo mým dětem), pak jim řeknu své bez ohledu na přítomnost jejich rodičů (např. když cizí dítě hází mému dítěti do obličeje písek a jeho rodič okamžitě nereaguje, tak prostě zasáhnu já a klidně i zvýším hlas - a většinou se mi spíš rodič omluvil, že si nevšiml, než že by mi dal přednášku o tom, že on vychovává jinak).
Každopádně klobouk dolů před všemi pedagogickými pracovníky, kteří tu profesi pořád dělají s nadšením a podaří se jim třeba i některé z těch dětí dovychovat (já bych na to nervy neměla).
@neumisa píše:
neměla žádnou hůlku. Ona se mi pak Natálka ještě pokusila hrábnout do talíře, když jsem odcházela od okýnka. Asi se jí můj koláč líbil víc než její nanuk. Ale to vyřešil vražedný pohled z voka do voka a talíř nad hlavou.takže jo, nevychovaní zmetci existují. A tupé matky taky.
síla… ale to je na proplesknutí hlavně té matky…
@Kelsey to si měl připoměla, jak jsem nahlédla na FB- nemám ani jendu v přátelích, děti si nedávám, ale jde o dceru švagrové.. všechny holky mají 10-11 let a řešily tam, že určitě tam někde někdo m. dá.. nevím souvislost, ale mě tatko psát dítě, tak fakt by mě kleplo…
@Kelsey píše:
@Janasas
Jak jsme měli teď u nás kolotoče, tak jeden povecerela zaclo strašně pršet, že až v půlce te plochy autodromu byla voda.
My druhy den jdeme na kolotoče to už zas točili. Nez moji slezli z retizkace, tak jeden ten pán od nich si začal povídat a rika mi, ze vcera kolem 22h. šla kolem skupinka decek asi 12-13r. 4 kluci, 1 holka a ta slecinka rika proč ty pi.ce kolotocarske netoci? A ti kluci ji srovnali, že sama si pi.ca sak prselo, nemůžou točit. Takže takhle se baví omladina mezi sebou a o druhých
můžu potvrdit. mám kolem sebe samí pubertální sestřenice a bratrance plus jednoho pubertálního bráchy a všichni se spolu baví tímhle stylem když je rodiče neslyší
ale musím říct, že když byli mladší tak se chovali slušně, byli normálně vychovaní. Asi je to tím věkem, snaží se dělat machry
na cizí by si snad takhle nedovolili, ale 100% to říct nemůžu.
@Regina Hero píše:
síla… ale to je na proplesknutí hlavně té matky…
souhlasím… Natálka prostě utrpěla svou matku… nebude to mít jednoduché.
@neumisa jak mluví děti ve škole… docela by mě to zajímalo.. Protože od známé děti, pořád kur..jí, a dává vině škole- první třída, druhý je předkošlák..
Nebo věty, že je všude hovno, smradlavé hovno, drž hubu atd..
@Aries6 já jsem byla v červnu s dětma v zoo ve Zlíně. Nějaký cca 5 let chlapeček tam házel u vody kameny - celkem velké tak 5 cm průměr. V klidu jsem mu řekla, že se to nedělá, že by mohl někoho zranit. Matka koukala, byla bez reakce, kluk mě ignoroval, vzal šutr a mlaštil s ním tak, že to prolítlo mé dceři kolem hlavy tak jsem ho chytla za ruku a řekla mu už důrazně, že se to opravdu nedělá a že se skoro trefil do téhle holčičky. Matka na mě vyjela co šahám na její dítě, že si jen hraje tak jsem si rovně stoupla, paní seřvala na dvě doby, že když si neumí vychovat dítě tak ať si ho hlídá a zda jí dochází jak je kluk svým chováním nebezpečný. Tak ho chytla se slovy broučku, pojď tady ta paní je nějaká hysterická…
@juliettee až budeš mít děti, založ si diskusi. Coby bezdětná jsem měla taky své plány a iluze a věci, která jsem nechápala. Takže
![]()
Holky, ale každý prostě má jinde posunuté hranice. Pro každého je něco jinéh důležité…
Někdo řekne, moje dítě zdraví, děkuji a je pyšný, některé dítě toto nedělá, ale třeba zase nedělá scény..
Já mám kluka fakt živého, ale tředa nikdy!! jsme mu nedovolila hrubě, sprostě mluvit k nikomu, ani dítěti, někoho napadat, plácat, teď nemyslím bastolecí věk, ale myslím spíš už takové, že jde se s někým bít, děkuje, sem tam pozdraví, to musím připomínat.. ale je prostě hlučný to vím. Na hřiští je ho nejvíc slyšet.. na to pracujem, bohužel musím pořád po 10 min upozornovat potichu.. prostě je takový..
Hlavně mu nedovoluju omezovat nikoho jiného- např. co se stalo mě, hrabání v tačce na hřišti od 4 letéhho dítěte a nebo jeho kamarád mě opakovaně žádal openíze, že si chce něco koupit, to jsem mu taky vysvětlila, že nemůže škemrat o peníze u cizích.. prostě děti skouší pořád něco..
Příspěvek upraven 23.08.16 v 14:47
@Janasas píše:
@neumisa jak mluví děti ve škole… docela by mě to zajímalo.. Protože od známé děti, pořád kur..jí, a dává vině škole- první třída, druhý je předkošlák..
Nebo věty, že je všude hovno, smradlavé hovno, drž hubu atd..
přede mnou slušně
ale jak mají pocit, že dospělý není v doslechu, tak je to síla. Drž hubu je jedna z těch slušnějších vět, člověka až šokuje, čím vším se dokáží děti počastovat.