Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@terinka4444 píše:
Nechápu, že někdo bezdětný má potřebu zakládat diskuze o tom, jak jiní vychovávají děti a jak jsou jiné děti hrozné. To fakt nechápu.
@Inam nikdo se nepozastavuje nad tím, že třeťák chodí sám do školy. Moje dítě jezdí samo autobusem do jiného města už od druhé třídy, ve třetí přejíždí v krajském městě mhd na tréninky, když je potřeba. Já se pozastavuju nad tím, že starší sourozenec, ačkoliv je sám mladšího věku, má mít zodpovědnost za malého školkového. Dle mého je to to zátěž.
Takovým rodičům zase nerozumím já, aniž bych někomu nutila svůj názor.
@Inam píše:
Nechápu, proč by tě měl někdo kamenovat. Můj starší syn vyzvedával ve druhé třídě mladšího bratra ze školky taky. Mladší byl v té době předškolák. Letos taky bude mladší syn (3.tř.) chodit pro svojí sestru do školky. Bydlímě také na vsi a nechápu rodiče, kteří vozí děti každý den, až před školu. Já jsem na své děti pyšná, za to, že se o sebe dokáží postarat a to dokonce i v krizové situaci (zatím a doufám, že naposled, nastala jen jedna).Příspěvek upraven 23.08.16 v 15:23
V pohodě já v tom nevidím problém, tady taky školáci ti samostatní vyzvedavaji mladší sourozence ve skolce nebo ve družině.
Je to individuální, záleží na výchově dětí a jak moc jim duveruješ. Nam už prvnacka vyčítala, že s ní děláme mimino a neverime ji, ze zvladne prechody, že chce chodit sama do školy. Tak od ledna dostala prostor a teď k tomu pridá, že chce z družiny jít sama a na kroužky. Segru by zvládla vyzvednout, ta dělá vše co ji starší řekne, ale bráchu by ještě neuhlídala,
Mi taky přijde směšné, když vidím, jak vozí někdo autem až před vchod školy klidně ještě třeťáky, čtvrťáky a navíc jsou to lidi z vesnice. Jedná dokonce to má tak propracované, že ogarek neumí asi chodit ani pěšky, tak ho každý den vleče na kole a to i minulý týden s příměstského tábora u nás i tam i zpět ho táhla na kole. A už vůbec nechápu to nošeni aktovek děckám.
@Inam
Respektove koncem školního roku jsme to zkoušeli. Že jsem starší pustila s mladší ze školky driv a my z klukem šli až daleko za nima.
Měla jsem je na dohled, ale byly dostatečně daleko, abych viděla, že by skolacka zvládla vyzvednout skolkaru. Nebyl by problém.
Ale syn ten by musel mít zvláštní doprovod zatim než se zklidní. Ted má takové to skolkove obdobi, kdy to s ním mlátí a to má teprve tři pryč.
@Kelsey píše:
@Inam
Respektove koncem školního roku jsme to zkoušeli. Že jsem starší pustila s mladší ze školky driv a my z klukem šli až daleko za nima.
Měla jsem je na dohled, ale byly dostatečně daleko, abych viděla, že by skolacka zvládla vyzvednout skolkaru. Nebyl by problém.
Ale syn ten by musel mít zvláštní doprovod zatim než se zklidní. Ted má takové to skolkove obdobi, kdy to s ním mlátí a to má teprve tři pryč.
Tak já jsem taky loni nechtěla, aby starší vyzvedávali tříletou sestru, ale letos se i holka zdá chápavější. Hlavně ví, že když my nejsme poblíž musí poslouchat kluky. To je síla s tím kolem. Tašky na zádech rodičů nechápu. Mě kolkrát přijdou ty maminky i pyšný, že mají na zádech tašku se spidermanem nebo princeznou.
U staršího, letos jde do páté třídy, nosí ještě teď jedna maminka synovi batoh. Kluk stejně velký jak máma
. To nepochopíš.
@terinka4444 píše:
@Ráchelia a proč má někdo potřebu upozorňovat cizí dítě, že nepoprosilo? Poprosí až bude chtít, samozřejmě, jak chce ono a jeho maminka, já zase dávám jídlo, věci po poprošení. Tohle jsou takové malichernosti.
@Regina Hero píše:
chtělo něco od tebe?
Samozřejmě holky. CHtělo něco po me. A nepoporosilo. A já nejsem povinna mu to dát. Tak jsem se zeptala, jestli aspoň poprosí. Mile - žádný rozkaz. Odpovědí mi bylo že ji do toho nenutí! V podstatě at jí to dám a nic po ní nechci. (ani děkuju)
@Ráchelia nevím, co po tobě chtělo a v jaké situaci, ale u nás se na to říká, že bez kouzelného slovíčka se nic nedává a tím to hasne… ![]()
@Ráchelia píše:
Samozřejmě holky. CHtělo něco po me. A nepoporosilo. A já nejsem povinna mu to dát. Tak jsem se zeptala, jestli aspoň poprosí. Mile - žádný rozkaz. Odpovědí mi bylo že ji do toho nenutí! V podstatě at jí to dám a nic po ní nechci. (ani děkuju)
v tom případě bych mile odvětile, že prosit nemusí, když jí nenutí, ale já dávám jen za slůvko prosím a děkuji, jinak, ne.
@terinka4444 Moje mladší dcera taky na „příkazy“ ségry kašle pokud je tam vyšší autorita, ale pokud jsou samotné tak je vzorná. Hrají takovou hru, že starší je maminka a mladší její dcera. Takže kolikrát letím do pokoje neb malá řve mamííí a holky se na mě podívají jak na blbku, že si jen hrají…
Jinak krizi měli jen jednou, ale za tu mohla učitelka ve školce. Venku bylo asi 18°C, mladší měle punčošky a sukni a učitelka se rozhodla, že jim v šatně pomůže a rvala dceři pogumované kalhoty co má ve skříňce když prší. Malá je nechtěla, brečela, starší neměla dost odvahy odporovat učitelce tak mi volala. Učitelce jsem to musela vysvětlit, malou jsem po telefonu uklidnila, že ty kalhoty mít nemusí a bylo vše ok.
@terinka4444 víš, ono je to i tom, že na vsi to chodí jinak, všichni se mezi sebou znají a ty babky tady případně nějaký problém odchytí, dětem pomůžou… Ve městě je to anonymní a tam bych si asi netroufla to co tady…
Tak já mám ve svém okolí hodně dětných kamarádek a každá vychovává jinak, některá důsledněji, jiná na mě už moc benevolentně, ale s takovými extrémy, jak zakladatelka popisuje, jsem se nesetkala. Co mi ale přijde, že to mají většinou potřebu řešit bezdětní. Jednou jsem se na jednom večírku seznámila s holkou (spíš vedle ní byla usazena a nešlo jinak) a to byla velmi nepříjemná osoba, která mi opile asi hodinu žvatlala o tom, jak jsou dnešní děcka nevychované, rozmazlené, co dělají apod. Vůbec jsem její potřebu to řešit nechápala a sama jí ani neříkala, že děti mám, nechtělo se mi to s ní vůbec rozebírat. každopádně byla v mnoha názorech mimo, i když jsem taky spíš přísnější matka. Ona slečna je vnímána jako velká podivínka, nejen proto, je hodně zapšklá a nepřející. Možná to s jejími názory souvisí.
Někdy mám ale pocit, že je té buzerace na děti od okolí ale příliš, taky si nenechám na děcka řvát od cizích, co mají automaticky potřebu se vměšovat. Jiná věc je, když něco okolí provedou nebo ho jinak omezují, ale jinak ať se každý stará o svoje. Nesmíme zapomínat, že i my jsme byli dětmi.
@Šmoulice píše:
Když nemáš děcka, tak můžeš jen držet hubu a krok
asi to ode mě očekávají, ale proč bych si nemohla postěžovat ![]()
@juliettee píše:
asi to ode mě očekávají, ale proč bych si nemohla postěžovat
Jsi to furt nepochopila
Protože ty sama děti nemáš, tak budeš jako soudit cizí?
Ty přece vůůůbec nevíš o čem výchova je
![]()
To je tady již delší dobu takový trend. Když někdo děti nemá, tak se všichni diví tomu, že vůbec na takové stránce je
A pak začnou řeči typu : nechápu jak někdo může toto, či ono, když děti vůbec nemá
Furt ty stejný a blbý argumenty ![]()
@Šmoulice píše:
Jsi to furt nepochopilaProtože ty sama děti nemáš, tak budeš jako soudit cizí?
Ty přece vůůůbec nevíš o čem výchova je
![]()
To je tady již delší dobu takový trend. Když někdo děti nemá, tak se všichni diví tomu, že vůbec na takové stránce jeA pak začnou řeči typu : nechápu jak někdo může toto, či ono, když děti vůbec nemá
Furt ty stejný a blbý argumenty
Tak hlavně, že si ty svoje nevychované spratky omluví… „ona je dcera taková živá neposeda“ ![]()