Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@juliettee Reakce na úvodní příspěvek - napadlo mě, abys nedopadla jako můj manžel. Když k nám ještě coby bezdětnému páru jezdívalo příbuzenstvo s dětma, musel se z toho pak skoro léčit a nechápal, jak můžou rodiče tohle dopustit. A to šlo v podstatě o drobnosti - že malé dítě pocintá stůl i koberec pod ním, že upatlá křeslo, že se dokáže půlhodiny bavit tím, že zapíná a vypíná televizi nebo zaklapává dveře do chodby, že skáče rodičům do řeči, když si povídají s námi, že pořád vyžadují pozornost. Vždycky pak prohlašoval, že on teda takhle rozmazlený děti mít nebude.
Realita? Hádej. ![]()
@Janasas píše:
@juliettee to chápu, ale třeba toto neví nějaké maminky.. Třeba já, kdybych někde k vám jela a řekl by mi někdo o tkaové kavárně, tak si fakt myslím, že je pro děti..
Protožte kavárna s papoušky, kavárna s s ovečkama, kdo to má vědět.. ale jako chápu i tebe. majitel má právo si napsat co chce, ale…
Samozřejmě, pokud tam děti tahaly kočka za ocas, je jiná
ono to asi zní trochu dětinsky, ale fakt je to spíš pro dospělé aby tam relaxovali
jo někde jsem četla že tam klučina lezl po kočičím stromě, ještě že se to nepřevrátilo
![]()
@Bersaba píše:
@juliettee Reakce na úvodní příspěvek - napadlo mě, abys nedopadla jako můj manžel. Když k nám ještě coby bezdětnému páru jezdívalo příbuzenstvo s dětma, musel se z toho pak skoro léčit a nechápal, jak můžou rodiče tohle dopustit. A to šlo v podstatě o drobnosti - že malé dítě pocintá stůl i koberec pod ním, že upatlá křeslo, že se dokáže půlhodiny bavit tím, že zapíná a vypíná televizi nebo zaklapává dveře do chodby, že skáče rodičům do řeči, když si povídají s námi, že pořád vyžadují pozornost. Vždycky pak prohlašoval, že on teda takhle rozmazlený děti mít nebude.
Realita? Hádej.
jako možný je všechno, nepopírám to, ale budu se snažit abych rozmazlený děti neměla
@Amys jako, ab y to nebylo, že jako dítěti se musí vše dovolit, ale když jede rodina se 4 dětmi na týdenní dovolenou tak jako cleý den chodí hlídat skalku..
Spíš nám všem přišla ta logika divná- penzion por děti a mezi hračka dekorace..
@juliettee, těším se tam, díky!
Jinak když byly děti malé, my chodily do ZOO a do lesa, ne do kaváren ![]()
To je to předcházení problémů, jak tu někdo psal - v lese si mohly lítat dle libosti a nemuseli jsme je napomínat a nikoho jsme tím neobtěžovali.
@juliettee píše:
jako možný je všechno, nepopírám to, ale budu se snažit abych rozmazlený děti neměla
jenže to je právě to, co se ti tady většina snaží vysvětlit, ty děti nemusí být rozmazlené, můžou mít prostě blbý den- nevíš můžou být nevyspalé, hladové, může mu být zima, horko, může je rozčilovat hlasitá hudba, může je točit sousedky dítě co mu neustále bere hračky pod rukama, tisíc jiných maličkostí a bouchne. Ty nemíváš špatnou náladu? A jestli jo a jsi někdy protivná- jsi proto hned rozmazlená? připadá mi, že jakékoli jiné dítě, než tiše sedící a usmívající je nepřijatelné. Tím nemyslím tebe, ale tak všeobecně tenhle názor ve společnosti. ![]()
Holky, ale já si stejně myslím, že je to nafouklé.. Kolik znáte maminke co chodí pravidleně do karárny?,Já znám hodně co zajdou, ale třebva jednou za tři měsíce, když se chtějí sejít po dlouhé době s kamarádkou atd. Fakt neznám vysedávající..
nebo jednou tady byla diskuse, že maminky chodí na oběd s dětmi do nákupních centech a laviná odporu.. A taky, neznám žádnou..Znám maminky, co jdod občas- fakt jednou za dva měsíce s kamarádkou do dětského koutku třeba..
Přijde mi, že se to i zveličuje..
Nebo téma, že někdo viděl rodinu co krmí hranolkama a velké diskuse.. Ma máme teď příjnu 3 letého a na dovolené jsme mu v restauraci dali tři hranolky a taky může někdo založit dikusi, že viděl maminku co krmí!!! dítě hranolkama, proč doma nenavaří- my na dovolené… atd..
@juliettee píše:
ono to asi zní trochu dětinsky, ale fakt je to spíš pro dospělé aby tam relaxovalijo někde jsem četla že tam klučina lezl po kočičím stromě, ještě že se to nepřevrátilo
![]()
Ano, ano, presne na toto by moje deti uzilo taky a bylo by to prvni, co by je napadlo (i toho sedmileteho!!!). Nicmene ja bych to samozrejme vcas zarazila ![]()
@Janasas píše:
@Amys jako, ab y to nebylo, že jako dítěti se musí vše dovolit, ale když jede rodina se 4 dětmi na týdenní dovolenou tak jako cleý den chodí hlídat skalku..
Spíš nám všem přišla ta logika divná- penzion por děti a mezi hračka dekorace..
No prave, pak to neni zadna dovolena… Taky mi to prijde nesmysl, pokud neco vedu jako penzion (nebo podnik) pro rodiny s detmi, uzpusobim to tak, aby se tam ty deti mohly v ramci moznosti bezpecne pohybovat e nepotrebovaly za zadkem cetu policajtu.
@Janasas Ja znam par maminek, co chodi pravidelne kocarkovat. Ale ty se nanejvys vydaji na detske hriste. Do cukrarny se tu chodi po skole nebo skolce (je tu cukrarna, ktera je presne na rohu mezi skolou a skolkou, to je fakt peklo!!!). Ale taky nenam nikoho, kdo by byl nekde kazdy den, vypustil deti a nestaral se. Jako vylozene rozmazlene deti znam taky, ale nikdy by si nic nedovolili k cizimu. Nanejvys by vysplhali na ten kocici strom
(to je nadsazka)
@Amys píše:
@evick2 No prave, pak se da predpokladat, ze to dite bude kocky honit a bude mu jedno, jestli se zene za kockou pod stolem ciziho a rozhodne to nemusi byt tim, ze je to rozmazleny fracekI to by si kavarna mela uvedomit a pokusit se namisto prisnych pravidel spis nekam slusne vyvesit, ze navsteva s malymi detmi je vhodna pouze, pokud rodic je schopny zarucit, ze dite nebude kocky rusit a honit. Tecka. Neresila bych tam stoly a podobne nesmysly, ono to spolu prece uzce souvisi
Takze ja se priznam, ze by se mi to docela dotklo. Ja jsem soudna a pokud si nekde prectu, ze to neni vhodne pro male deti, protoze… rozhodnu se tam s detmi nejit, ale rada si tam zajdu treba pak s kamaradkou, ale pokud si prectu neco o rozmalzenych neposlusnych detech a podobne, odradi me to natolik, ze tam nepujdu ani bez deti
jo, mám to stejně…
U nás v jedné kočičí kavárně zakázali vstup dětem do 12 let… takže i když vím, že moje osmiletá je v pohodě, neudělá, co se nemá, netahala by kočičky, nehonila je, nelezla by pod stůl druhým, tak tam s ní nemůžu… ale potom, co jsem si přečetla na facebooku komentáře těch „bezdětných“ nebo už „starodětných“, tak bych tam ani nevlezla, ani se nepokusila personálu vysvětlit, že nemusí mít strach, protože takový hon na čarodějnice jsem už dlouho neviděla… jako kdyby všechny děti byly nevychovaní fracci a jak byly zlaté časy před revolucí, kdy se s dětmi nesmělo nikam a nechávaly se v kočárcích před obchodem… z toho mi bylo dost smutno…
@unuděná píše:
Lenost, nedůslednost a neochota jít s dítětem tzv. „do sporu“ vládne světu.
Dočítám - a s tímhle musím souhlasit. Tohle je totiž bohužel právě to, co z děcek dělá nevyhovance. A že to pak někteří rodiče vydávají za „volnou výchovu“ je prostě směšné, protože tady nejde o žádnou výchovnou metodu, jen postoj ve smyslu „co já se s tím děckem budu pořád dohadovat?“.
@Janasas píše:
Holky, ale já si stejně myslím, že je to nafouklé.. Kolik znáte maminke co chodí pravidleně do karárny?,Já znám hodně co zajdou, ale třebva jednou za tři měsíce, když se chtějí sejít po dlouhé době s kamarádkou atd. Fakt neznám vysedávající..
nebo jednou tady byla diskuse, že maminky chodí na oběd s dětmi do nákupních centech a laviná odporu.. A taky, neznám žádnou..Znám maminky, co jdod občas- fakt jednou za dva měsíce s kamarádkou do dětského koutku třeba..
Přijde mi, že se to i zveličuje..
Nebo téma, že někdo viděl rodinu co krmí hranolkama a velké diskuse.. Ma máme teď příjnu 3 letého a na dovolené jsme mu v restauraci dali tři hranolky a taky může někdo založit dikusi, že viděl maminku co krmí!!! dítě hranolkama, proč doma nenavaří- my na dovolené… atd..
taky bych řekla…
I když teda my jsme byly ty maminky, které chodí pravidelně někam do kavárny… bylo nás asi deset, jednou za měsíc jsme udělaly sraz, chodily jsme do kavárny s dětským koutkem, teda nejlepší to byl první rok… mimina v kočárku, nikam neutíkaly, spaly, my u kafe… to byla pohoda… později jsme začaly dělat jiné akce, když už děti utíkaly moc, tak to bylo třeba v ZOO, nebo jsme si pronajaly dohromady jen pro nás mateřské centrum, donesly občerstvení a strávily den tam, pak jsme jely několikrát na týdenní sraz do penzionu s dětským koutkem a nebo třeba piknik v parku… a vzpomínaly jsme na ten první rok, kdy nám mimina spala vedle stolu a my si v klidu zaklábosily a vypily svá latté… ![]()
@juliettee píše:
není za co, je to tam superv té kavárně mi to taky vadí no, když si chci pokecat s kámoškou a buď tam dělá bordel její dítě nebo nějaké jiné…a než se někdo začne rozčilovat, ano narazila jsem i na děti které jsou v kavárně hodné, ale nebylo to moc často
kolikrát se ti to v kavárně stalo? Aby nějaké dítě dělalo vyloženě bordel nebo lezlo pod stoly, rušilo nás nebo nějak vyloženě zlobilo a podobně? Já si snad za všechny ty roky našeho kavárenského povalečování něco takového zažila jednou? A jednou jsem viděla teda kluka na pár facek, ale to nebylo malé dítě, to byl asi desetiletý…
@Regina Hero, souhlasím, nechápu co koho pohoršuje, to se mají maminky scházet a pít kávu na mezi
..Jako když je to občas, děti si tam i vyhrají tak co..
Dřív se taky scházely na kávu- ale u někoho doma, na zahradě.. Bohužel teď je to trochu jiné, takždý moc soukromničí.. Aspoň co vidím okolo..
A to já nechodím vůbec..! ale prostě mě to nijak nepřijde..