Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Inam píše:
Ahoj, diskuzi jsem četla celou a z tohoto příspěvku je jasné, že na pr.del by měla dostat máma a ne dítě.
Ano to jistě, rodič především.
@Julipek píše:
Děti zatím taky nemám, ale už teď doufám, že moje děti nebudou ani z poloviny tak nevychovaní jako někteří spratci co potkávám.
Např. synovec od mého přítele, jeho maminka je toho názoru, že se mu nesmí říkat ne, jinak by tím přišel o zážitky. Už toto je prostě na facku. Jeden z jeho největších záchvatů kdy se mu řeklo ne, se stal nedávno. Bylo mu zakázané aby si hral v zimě s hadicí a ledovou vodou. No to jste neviděli, dítě se málem udusilo jak vzlykalo a maminka místo toho aby ho poplácala po zadku a řekla dost, tak s ním vyjednávala jak se s svým šéfem o přidání platu.
A jak to dopadlo? Kdo byl nakonec úspěšnější?
Mne by spis zajimalo, kolik tomu rozmazlenymu fakanovi je let
@Julipek
Já mám dospělé děti a nikdy si nedovolili to co dnešní děti. Je to katastrofa. Aby mlátili babičku a křičeli po ní i na ostatní lidi.Jsem z toho v šoku. Mohou za to rodiče a jejich ukázková výchova jak se to dělat nemá. Naši zákonodárci jim jdou na ruku.Mezi mladými se ještě najdou slušní lidé, ale ti malé jsou nezvladatelné. Hanba té volné výchově.
Ahoj, jdu na radu/vypovídat se… co s tím řešili jste? Co fungovalo?
Mám z předchozího manželství 2 děti 11 a 13,5let (u nás jsou 20dní v měsíci), přítel jedno dítě 12let (u nás je jen o víkendech -zprvu každý víkend a nyní posledního 1/2roku jednou za měsíc).
Poslední dobou se dohadujeme skrze jejich ne/výchovu.
Moje puberťačky jsou obě hubaté, jedna dost nepořádná a co mi vadí nejvíc tak, že lže (že má třeba vše hotové a já přijedu z práce a není hotového nic a ona leží na mobilu nebo u NTB nebo naopak, že něco neudělala i když všichni víme, že ano, třeba nepořádek v kuchyni, že vypila/snědla něco co bylo poslední a nedala vědět, aby se to koupilo protože s tím třeba počítám do vaření apod.),ale pokud si neplní své školní nebo domácí povinnosti tak je omezuji na mobilu a na tabletu a pokud to dál nepomáhá tak i na kapesném) jinak pozdraví, poděkuji, s komentáři pomohou co je třeba.
Přítelův puberťák k nám posledního půl roku jezdí jednou za měsíc na víkend a to ještě za jeho podmínek. Např. že pro něj táta jede extra v pátek až když on sám chce (pracuji pár km od něj a mohu ho cestou brát odpoledne, měli jsme to tak i nějakou dobu nastavené)pak se jede i s ním na víkendový nákup, aby si mohl vybrat na co má chuť ( v tom problém nevidím, vidím ho v tom co mu táta dovolí od čokoládiček, přes Montíky, Chipsy až po Redbull
a on pak u nás nejí téměř nic,,normálního"). Když nechce jíst nic z toho co doma máme tak s ním táta kolikrát ještě zajel na benzínku pro bagetu ![]()
Režim 0…do pozdní noci až časného rána kouká na tv nebo do mobilu nebo hraje Playstation(chtěl po tátovi, aby zařídil rychlejší internet to tedy neprošlo u nás na internetu běží jen tv a potom tedy řekl, že k nám jezdit nebude a i nějaký čas nejezdil).
S jídlem to je taky paráda jí jen co chce, nikdy si k ničemu nebere pečivo a jí až vstane až třeba ve 14-15hod nebo až klidně večer, sám si nic neohřeje takže přítel kolikrát ukončí svoji činnost(sekání trávy, řezání dřeva,..)a jde mu to ohřát a pak to po něm sklízí ze stolu. Když se náhodou sejdeme všichni u společné večeře tak jí s mobilem v ruce(několikrát jsem protestovala, že u jídla nemá nikdo mobil v ruce tak bych byla ráda, aby to platilo pro všechny, marně táta mu nikdy nic neřekne).
Nechodí do školy(s docházkou má problém prostě tam nechodí, téměř ze všeho propadá.. mámě doma řekne, že nepůjde a je doma nebo si vymyslí bolest v krku, hlavy nebo břicha) je v sedmičce a vystřídal kvůli tomu už několik ZŠ a nikdo to neřeší ![]()
Jindy nám zase řekl, že k nám nepojede, protože jsem mu řekla, aby si po sobě spláchl vanu nebo sklidil talíř ze stolu nebo zametl bláto co vyklepal z bot na chodbě nebo, aby si v neděli před svým odjezdem odnesl z pokoje špinavé nádobí, oblečení na vyprání a odpadky
táta to prý po něm nikdy nechtěl.
Nevím co si o tom mám myslet kdykoliv přijede tak chce něco koupit nemluvím teď o dobrůtkách jsou to tisícikorunové položky od značkových bot, oblečení, po dárky nebo poslat např. 800 na účet s tím, že mu máma nedává kapesné? Nyní si řekl o dárek k narozením +k Vánocům za 6tis. ![]()
Přítel mu nikdy nic neřekne ani když v zápalu hry. kdy řekl tátovi,,deb.le, ku.do, p. čo,..apod.) Já jsem mu teda řekla, že by se měl k tátovi chovat slušně a od té doby mě o jeho poslední návštěvě ignoroval úplně…nepozdraví, nepoděkuje…nic..jen se mi směje do obličeje.
Zato když si holky neuklidí třeba po vaření nebo pokoje tak mi přítel pošle klidně fotky do práce, že zase nic nedělaly nebo, že je všude bordel. Nebo, že sedí na mobilu a u PC, ale když to dělá jeho syn tak neřekne půl slova.
Samozřejmě se kvůli tomu dohadujeme… o jednotné výchově a pravidlech nechce nic slyšet, děti měří dvojím metrem(podle mě). Když chce něco jeho syn tak všeho nechá a jede se to koupit nebo zařídit když plánuji nějaké holčičí nákupy a řeknu mu to tak je uražený a hned komentuje, že skáču jak ony pískají. ![]()
@Anonymní píše: Více
A jakou radu chceš? Že Tvůj přítel neumí nastavit hranice vlastnímu dítěti? Nebo mu to tak vyhovuje - příteli a chce tak své dítě vychovávat.
Já bych takového přítele za partnera nechtěla, ale tak Tobě to asi vyhovuje, když s ním jsi.
Jak asi musí být těm holkám, že jejich mami nabijec si na telefon fotí jejich pohozene spodní prádlo atd…je to hnus, jako matka bys u mě skončila, dát přednost šuku před vlastnima dcerama ![]()
Tak odstavec o tvých děvčatech byl třetinový oproti o nevlastním synkovi. A to on je u Vás jednou do měsíce, ony 20 dní! Tak s tím dvojím metrem bych v tvém případě byla velmi, velmi opatrná.
Viditelně tě synek nemusí. Trochu se divím, že si tohle nechá jeho otec od tebe líbit. ![]()
Tvoje holky bych rekla celkem bezne puberťačky. Mam 11 letou a na ni platí pozitivně, požádat, poděkovat, pochválit. Samozrejme taky dela bordel, kdyz prijdu z prace pochválím jí, ze vyvenčila psa, udelala si úkoly apod. a požádám aby například jeste uklidila po sobě talíř, oblečení atd. Pokud bych buzerovala, akorat bude v opozici. Syn tvého přítele mi přijde zanedbaný absolutně nevychovaný, což je chyba rodičů, obou. Přítel by se měl především zaměřit na svého syna, místo toho aby fotil bordel tvých dcer.
Ano, řešili a dohodli jsme se, že si navzájem nebudeme mluvit do výchovy. Ptáme se jeden druhého na názor, co bychom dělali na místě toho druhého, a je to mnohem konstruktivnější než si kritizovat děti navzájem, to vede akorát k hodně nepříjemným situacím, ale ne k výsledku, kterého se rodič chce dobrat. Také oba víme, že děti jsou děti a že jejich vnímání světa a žití ve společnosti je úplně jiné než naše, víme, že děti jsou od přírody sobci, protože kdyby nebyly, nepřežily by, a že jediná cesta, jak je dovést do dospělosti, ve které se budou chovat ohleduplně, je postavená na debatách a vzorech. Vzhledem k tomu, jak velmi kriticky smýšlíš o dítěti svého partnera, nemám pocit, že jsi právě ty ohleduplná, nezlob se. Moji rodiče jsou sice spolu, ale já bych taky nejezdila tam, kde jsem mívala domov a mámu a teď je tam jen táta a kdosi, kdo mě je*e namísto toho, aby se mnou mluvil tak, abych tomu rozuměla.
Když ti ten pinďour za to stojí, tak mu to trp dál. Dcery ti utečou pri první příležitosti a pak můžete kolem toho jeho lempla skákat oba. Chudáci ty holky, mohly jste mít doma klid a místo toho se musí nechat sekýrovat od cizího chlapa.
@Julipek píše: Více
A proč ho nenechali? Já bych ho nechala, mohl si pohrát a poučit se.
To bylo nutné s tímhle chlapem hned začít bydlet?
Pro holky to musí být peklo, divím se, že to trpíš, že on fotí jejich nepořádek a žaluje na ně.
Časem přestanou jezdit a nebudou mít o tebe zájem.
Chlapův syn vás má na háku oba, opět, ty to toleruješ, je to všechno jen na tobě.
Opravdu není nutné kvůli šuku se sestěhovávat, hrát hry na nové rodiny a tahat do toho tolik dětí ![]()