Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mě dokonce jednou jedna maminka tvrdila, že vyčetla v kartách, že se od jejího dítka musíme učit, protože se narodil s poselstvím(prý má v sobě dar, který ještě tady nikdo nemá), které všichni musíme převzít. Když mi to řekla, neuvěřitelně jsem se začala až nevhodně řechtat. Paní se urazila, ale já to v tu chvíli nemohla udržet. A to jsem jí přišla poprosit, aby její syn, když jde kolem schránek v paneláku, aby se na nich nezavěšoval a nehoupat, že jsou potom vylomený dvířka a to něco stojí a dočkala jsem se takové odpovědi.
![]()
@terinka4444
Pravda pravdoucí. Nutno dodat, že část řidičů už je prokoukla a tak jim to na ta místa prostě postaví ![]()
@Dvojk píše:
Mě dokonce jednou jedna maminka tvrdila, že vyčetla v kartách, že se od jejího dítka musíme učit, protože se narodil s poselstvím(prý má v sobě dar, který ještě tady nikdo nemá), které všichni musíme převzít. Když mi to řekla, neuvěřitelně jsem se začala až nevhodně řechtat. Paní se urazila, ale já to v tu chvíli nemohla udržet. A to jsem jí přišla poprosit, aby její syn, když jde kolem schránek v paneláku, aby se na nich nezavěšoval a nehoupat, že jsou potom vylomený dvířka a to něco stojí a dočkala jsem se takové odpovědi.![]()
to mě dost pobavilo
![]()
@Dvojk píše:
Mě dokonce jednou jedna maminka tvrdila, že vyčetla v kartách, že se od jejího dítka musíme učit, protože se narodil s poselstvím(prý má v sobě dar, který ještě tady nikdo nemá), které všichni musíme převzít. Když mi to řekla, neuvěřitelně jsem se začala až nevhodně řechtat. Paní se urazila, ale já to v tu chvíli nemohla udržet. A to jsem jí přišla poprosit, aby její syn, když jde kolem schránek v paneláku, aby se na nich nezavěšoval a nehoupat, že jsou potom vylomený dvířka a to něco stojí a dočkala jsem se takové odpovědi.![]()
Tak na to mam taky co napsat. Jedna maminka z meho okoli je taky takto trosku prastena. Kartarka ji pry rekla jak se bude jeji syn jmenovat a ze to bude velka osobnost, ktero v nem nesmeji potlacit. Takze maminka sve dite vubec do niceho nenuti. Kdyz mu byl rok tak nechtel v zime rukavice, dobra, nedostal, nechce jist? Nechce spat? Dobra, nemusi. Nechce pecenyho burta s horcici? Dobra, nema hlad, nic jineho uz nedostane.
Ted ve dvou letech dite nevi co je nocnik, neumi nic rict atd. Jo a minuly tyden dite honilo psa a slepice s klackem po zahrade a mlatilo je tim, protoze se mu chtelo. Radši anonymne, maminka sem obcas zajde.
Ale at si každý vezme do kavárny třeba autobus dětí, to je jedno. Pokud se ovšem umějí chovat jako v kavárně nebo restauraci a o to jde. Tak to prostě je. Já si třeba ráda jdu sednout do kavárny na kávu a číst si - a věřte mi, že děti, které tam lítají, mi fakt vadí. Takže pokud si matka není jista, že její dítě tu návštěvu zvládne v klidu a pohodě - což asi nejde, protože malé dítě nevydrží tiše sedět - neměla by je do kavárny brát. Chovat se na veřejnosti tiše a neobtěžovat okolí je přec základem, ne? A když vím, že to děti zkrátka nedávají, a fakt to vím i já, tak je budu brát tam, kde nebudou vadit. Myslím si, že ideální by byly třeba kavárny přímo určené pro matky s dětmi - neco jako děti vítány! Vybavené nejen stolečkem s pastelkami, ale třeba celá jedna místnost určená pro děti. A jo, viděla jsem takovou v Jeseníku - dvě prostory pro hosty a mezi nimi jedna s hračkami, stolečkem pro děti a místem na vylítání. Moc pěkné.
@inkakřivák píše:
Ale at si každý vezme do kavárny třeba autobus dětí, to je jedno. Pokud se ovšem umějí chovat jako v kavárně nebo restauraci a o to jde. Tak to prostě je. Já si třeba ráda jdu sednout do kavárny na kávu a číst si - a věřte mi, že děti, které tam lítají, mi fakt vadí. Takže pokud si matka není jista, že její dítě tu návštěvu zvládne v klidu a pohodě - což asi nejde, protože malé dítě nevydrží tiše sedět - neměla by je do kavárny brát. Chovat se na veřejnosti tiše a neobtěžovat okolí je přec základem, ne? A když vím, že to děti zkrátka nedávají, a fakt to vím i já, tak je budu brát tam, kde nebudou vadit. Myslím si, že ideální by byly třeba kavárny přímo určené pro matky s dětmi - neco jako děti vítány! Vybavené nejen stolečkem s pastelkami, ale třeba celá jedna místnost určená pro děti. A jo, viděla jsem takovou v Jeseníku - dvě prostory pro hosty a mezi nimi jedna s hračkami, stolečkem pro děti a místem na vylítání. Moc pěkné.
u nás v Brně takové kavárny jsou
ale samozřejmě všechny matky s dětmi z Brna se tam nevlezou, to je jasný
a právě to je to, o čem mluvím. Když se dítě umí chovat na veřejnosti tak ať jich tam je klidně plná kavárna, ale pokud to dítě v kavárně nevydrží a bude vyřvávat a běhat tam, což by každý rodič měl vědět jak se jeho dítě na veřejnosti chová, tak ho tam nemá brát. A neříkám že to dítě nechápu, vím že musí být opruz sedět někde na zadku a být ticho, taky je mi jasný že některé dítě i když je hodné, tak třeba nemá svůj den a bude se chovat jako nevychovanec
ale já být na místě matky tak v tomhle případě se aspoň pokusím ho zkrotit, hodím do sebe kafe, zaplatím a půjdu pryč, třeba do té dětské kavárny, tam si může běhat a řvát jak chce ![]()
@terinka4444 píše:
@Kakika nejhorší ze všeho jsou ty fakani, co třískají s legem…a ještě jsi zapomněla na ty invalidy, co mají parkovací karty a vyhrazená místa blízko vchodů, že jsou to jen podvodníci, beztak jim nic není a jen zbytečně zabírají parkovací místa spěchajícím lidem platícím daně, co pak musí parkovat o 5 míst dál a bere jim to čas.
Ale no tak, já myslela, že máš nějakou úroveň, neprezentuj se takovou ubohostí, shazuješ jen sama sebe.
@radkka píše:
Ale no tak, já myslela, že máš nějakou úroveň, neprezentuj se takovou ubohostí, shazuješ jen sama sebe.
Asi jsi to špatně pochopila…to je vyčtené z diskuzí tady na emiminu, ne osobní postoj @terinka4444 ![]()
@Kakika píše:
Asi jsi to špatně pochopila…to je vyčtené z diskuzí tady na emiminu, ne osobní postoj @terinka4444
Já tu diskuzi chápu podstatně jinak.
@radkka píše:
Já tu diskuzi chápu podstatně jinak.
nečetla jsi, kakika psala, co vyčetla na emiminu z diskuzí, tak já psala, na co ještě zapomněla, citovala jí, ona sama pochopila, co jsem jí psala. Myslela jsem, že mě trošku znáš, že víš, že já jsem velký bojovník za postižené lidi. A toto je názor tady poměrně častý, ne ojedinělý, že jsou ty parkovací karty zfalšované, že si je kde kdo zaplatí, proč a k čemu jako jsou, a bla bla bla.
@terinka4444 píše:
nečetla jsi, kakika psala, co vyčetla na emiminu z diskuzí, tak já psala, na co ještě zapomněla, citovala jí, ona sama pochopila, co jsem jí psala. Myslela jsem, že mě trošku znáš, že víš, že já jsem velký bojovník za postižené lidi. A toto je názor tady poměrně častý, ne ojedinělý, že jsou ty parkovací karty zfalšované, že si je kde kdo zaplatí, proč a k čemu jako jsou, a bla bla bla.
A ono to tak není? Já vím o lidech, kteří ty karty mají a přitom na ní nemají nárok
Jsem tu už docela domu, i do takových diskuzí jsem se přimotala, ale tohle jsem tu nijak často nečetla. Myslím si, že je to spíš o tom, že nás vytáčí nevychovaní, neslušní lidé, ať jsou to matky dětí nebo důchodci, když mě babička přetahne holí, jelikož jí nehodlám pustit na její oblíbené místo (v autobuse nás jede dohromady asi 5, místa všude a mně je viditelně špatně), tak si opravdu něco pomyslím.
@radkka já kdykoliv se dostanu k diskuzi, ne jen tady, ohledně ty jsi toho důkazem, tak se dčtu, že je mají lidi, kteří je mít nemají a mají je zaplacené a dokolečka dokola. A na druhou stranu mně velmi blízký člověk pracuje přímo „na těch kartách“ a mluvili jsme tom několikrát a nefalešná karta je cenina, má to své schvalovací procesy, musí k tomu být podklady, aby byla vydána. To znamená lékařské podklady k invaliditě. Neumí sii představit, jak by to mohli zfalšovat oni jako úředníci a prostě ji někomu prodat. Nevěřím tomu.
Jinak, jak ty víš, že lidé, co jí mají na ni nemají nárok? Proč by se někdo vystavoval riziku korupce na druhé straně neoprávněnému držení té karty za úplatu, k čemu? Ta karta tě téměř k ničemu neopravňuje, krom zaparkování na vyhrazeném místě a po Čechách zdarma jízda po dálnici. A letiště.
@terinka4444 Ježiši kriste, tak si tomu nevěř, já takové znám
Proč se kvůli kartičce něčemu takovému vystavují nevím a je mi to jedno. Stejně tak znám autoškoly, které prodávají řidičské průkazy.
@terinka4444 Je to asi problém těch postižených, na kterých to není vidět. Kdyby z auta vystoupil beznohý, slepý, nebo sípající člověk, každý to pochopí. Nikdo ale nevidíme ty vnitřní procesy, na jejichž základě dostane držitel kartu opravňující k zastavení na místě vyhrazeném pro invalidy.
Druhá věc je, že karty mají např. rodiče na své nezletilé děti. Táta ji kvůli bratrovi měl taky. Ale na místě pro invalidy zastavil jen tehdy, měl-li bratra sebou v autě. Což je něco, co se asi často nedodržuje. Kdyby to ale policisté hlídali a pokutovali, možná by to bylo lepší. Přijde mi těch míst pro invalidy mnoho, bývají zpravidla poloprázdná. Ale i ten obchodní dům se musí řídit zákony a tam jsou jasná pravidla, kolik míst musí být vyhrazených.
@terinka4444 A opravdu pokud o někom vím, jak podvádí - to mi neříká někdo, s kým se pořádně neznám, tak asi vím, jak na tom zdravotně jsou ![]()