Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zrovínka včera jsem takovou „volně vychovanou“ Natálku (bylo jí tak 5) musela odstavit od občerstvovacího okénka. Její matka stála v řadě za mnou, Natálka se natlačila přede mě - budiž, je to děcko, chce se podívat. Pak se mi postavila na nohy, aby byla výš a lépe viděla - to jsem ji postavila stranou poprvé. Vrátila se a začala šermovat rukama ve snaze vysvvětlit matce, co che - bohužel šermovala rukama před mým nosem (a fakt jsem měla sto chutí ji do té šermující ruky kousnout, stačil fakt kousek
). No a když se začala skákat po palcích a tlačit se mezi zeď a mně, tak jsem ji odstavila ne zrovna ohleduplně.
A co mě štvalo nejvíc? že její matka stála za mnou a NIC. Pouze s Natálkou komunikovala o tom, jakého nanuka si dá.
@radkka Mně to normální nepřijde, ale v životě jsem to neviděla. A to se mezi různými dětmi a matkami pohybuji denně. Zřejmě musíte ty nevycválané děti a jejich matky přitahovat jak magnet, jinak to není možné. ![]()
@radkka píše:
Ano, to jsem také četla a málem jsem u toho vyskočila z kůže, však v té cukrárně jsem se také s jednou madam pohádala, protože při překračování jejího dítěte ležícího ve dveřích (nereagovala na předchozí upozornění) mi upadla na chudáčka malinkého lžička, paní na mě nastoupila, co si to jako dovoluju, tak jsem jí řekla, ať si ho odtahne, protože přibližně za minutu ponesu kafe. Zavolala si vedoucího a byla požádána o odchod
Škoda, že ti to kafe nespadlo
Aspoň by si to madam i fracek, dlouho pamatovali ![]()
@Fima píše:
@radkka Mně to normální nepřijde, ale v životě jsem to neviděla. A to se mezi různými dětmi a matkami pohybuji denně. Zřejmě musíte ty nevycválané děti a jejich matky přitahovat jak magnet, jinak to není možné.
V běžném životě se mi to stává výjimečně, ale v té cukrárně, kde je prostě vysoká koncentrace dětí se něco takového semlelo denně, neměla jsem na to nervy a šla raději pracovat do hospody, zlatí vožralové.
@radkka píše:
Ano, to jsem také četla a málem jsem u toho vyskočila z kůže, však v té cukrárně jsem se také s jednou madam pohádala, protože při překračování jejího dítěte ležícího ve dveřích (nereagovala na předchozí upozornění) mi upadla na chudáčka malinkého lžička, paní na mě nastoupila, co si to jako dovoluju, tak jsem jí řekla, ať si ho odtahne, protože přibližně za minutu ponesu kafe. Zavolala si vedoucího a byla požádána o odchod
to je prostě děs, a nejhorší je že ty matky nic neřeknou. kdybys třeba aspoň viděla že se s tím něco snaží dělat, tak ok…ale tohle ![]()
@radkka A úplně rostu, když si člověk jde oddychnout od dětí někam do kavárny a tam nějací takoví jak popisuješ zlobí
Taky se tomu zákazu nedivím. Navíc starší lidé už na naše „uřvanečky“ opravdu nejsou nucení mít nervy..!
( a to jsem matka dvou malých dětí)
@Šmoulice píše: Škoda, že ti to kafe nespadloAspoň by si to madam i fracek, dlouho pamatovali
No, já se bojím, že bych byla na Nově, jako tyran roku
spíš jsem měla chuť chytit to dítě a odtahnout ho prostě stranou, jenže to by byla scéna ![]()
@juliettee píše:
to je prostě děs, a nejhorší je že ty matky nic neřeknou. kdybys třeba aspoň viděla že se s tím něco snaží dělat, tak ok…ale tohle
Přesně tak, to mě na tom vytáčelo nejvíc, ne to dítě, ale to, že matka nezasáhne a když jí SLUŠNĚ požádáš, tak se na tebe ještě oboří, co si to dovoluješ
No, já si dovolila pracovat a její dítě mi to znemožňovalo ![]()
@radkka píše:
Přesně tak, to mě na tom vytáčelo nejvíc, ne to dítě, ale to, že matka nezasáhne a když jí SLUŠNĚ požádáš, tak se na tebe ještě oboří, co si to dovoluješNo, já si dovolila pracovat a její dítě mi to znemožňovalo
přesně. Ono to dítě za to nemůže, za to můžou tyhle matky. Vím že to s dětmi není jednoduchý a některý se dají vychovat špatně, jsou paličatí…ale nic neříct a ještě vynadat tobě, to bych zešílela ![]()
@Ráchelia píše:
@radkka A úplně rostu, když si člověk jde oddychnout od dětí někam do kavárny a tam nějací takoví jak popisuješ zlobíTaky se tomu zákazu nedivím. Navíc starší lidé už na naše „uřvanečky“ opravdu nejsou nucení mít nervy..!
( a to jsem matka dvou malých dětí)
Já se tomu také nedivím
Já mám děti ráda, jsem s nimi v kontaktu často, často je i dobrovolně hlídám, vím, co dovedou, ale tohle je prostě přes čáru.
Viděla bych to z několika úhlů. Zaprvé, dospělým vždy připadá nová generace dětí nevychovanější, než ta předchozí. Ono prostě tak trochu zapomínáme. Já tuhle nadávala na nějaké puberťáky a pak, když jsem se pořádně zamyslela a zavzpomínala, co sme vyváděli my, tak jsem mávla rukou.
Určitý rozdíl bude určitě v tom, že před dvěma generacemi se vychovávalo především „škoda každé rány, která padne vedle“ a popravdě, nemyslím si, že by bylo špatné, že tohle skončilo
Já z kluka nesebevědomou ovci vychovat nechci.
Ano, samozřejmě vychovávat, můj synek bych řekla, že vychovaný je (základ „tři Pé“, pozdravit, poprosit, poděkovat, ohleduplnost, slušnost ke starším atp., okopávat nohy v autobuse bych mu rozhodně nedovolila), ale odmítám ho bít, aby seděl někde v koutě a neprojevoval se.
Samozřejmě je to i o mé soudnosti (a ta opravdu některým rodičům chybí), například vzít dítě do cukrárny a tam ho nechat tři hodiny, ať si dělá co chce, to je „napřesdržku“ ![]()
Jinak „volně vychovávané“ dítě žádné neznám osobně, nikdy jsem od nikoho neslyšela tu tak proklamovanou větu „máme volnou výchovu“. Já vysvětluju do zblbnutí, výjmečně i nějaká přes zadek přilítla, nebo prostě odcházíme. Zjistila sem, že to funguje líp, než když bych ho hned na první dobrou zmydlila ![]()
Jen z doslechu vím o jednom klukovi od nás ze školky, jehož rodiče na něj fakt prdí, nic mu neřeknou a nechají ho růst jak dříví v lese - a s tím je to prý fakt neštěstí ![]()
@Mar__tanka1983 ti puberťáci to už je zase jiný no, toho už rodič neuhlídá a v tomhle telecím věku je to všechno jinak
spíš ty malý děti, který by v některé situaci měl rodič okřiknout (neříkám hulákat po něm a bít ho, prostě jen napomenout), ale místo toho čumí a neřekne ani půl slova a při nejlepším se nad dítětem ještě rozplývá i když vidí, že někoho obtěžuje. To je nejhorší.
@Ráchelia a proč má někdo potřebu upozorňovat cizí dítě, že nepoprosilo? Poprosí až bude chtít, samozřejmě, jak chce ono a jeho maminka, já zase dávám jídlo, věci po poprošení. Tohle jsou takové malichernosti.
@Ráchelia píše:
Uplně souhlasím. Volná výchova dnes vládne. Nedávno jsem tu na to měla diskuzi Kam ten svět spěje. Udivovalo mně zakladatelko přesně to, co Tebe. @juliettee
Také jsem cizí dítě upozornila že nepoprosilo a byla jsem poučena, že do toho ho přece nenutí. Že až bude chtít
Jako ano, výchova dětí „předčila“ mé očekávání, kolikrát to můžu akt říkat stokrát, vysvětlovat, ale je to o tom vytrvání a časem se to projeví
chtělo něco od tebe?