Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@juliettee píše:
jo, asi mám tu potřebu protože si nepamatuju že by se nějaké dítě třeba ve škole ode mě ze třídy chovalo takhle a teď to vidím na každém krokučím to asi může být… fakt tady nechci na někoho útočit.
Ano, zrovna v té tvé generaci mají děti perfektní výchovu - a jsou z nich určitě příkladní, slušní, chytří, psychicky vyrovnaní a vzdělaní dospělí, že?
![]()
A ty dnešní děti, to jsou většinou grázlící, kteří neumějí pozdravit a nepouští staré lidi sednout
![]()
@AndelaCerna píše:
Jo… A bude hur, cim starsi matky co vic a vic behaj po genetech si pak mysli ze jejich decko je svaty a muze vsechno. A at mi nikdo nerika ze to neni pravda. U mladych mamin jsem se s timhle nikdy nesetkala, me staci jejich pohledy, jak vidi ze ti je 25, jsi upravena, mas dite-mas slusny dite, co umi objednat za 3lidi ve 2,5 letech (nic extra jen chodi rada do restauraci) davate si cokoladu a cappuccino jen tak a ty matky 37+ Na tebe hazou jen hnusny looky, pomlouvaj te a maji ty urvance co litaji kolem, vsechny obtezujou![]()
a neumeji je srovnat do late, a to maji treba decka starsi, vse je o vychove a to ta nase ma sileny geny, nasi, tchanovci i my jsme byli dost emergicky a prasteny oproti ostatnim lidem a furt jsme, takze geny ma nase treba horsi nez ti sporadani lide kolem, co maji vetsi pravdepodobnost na jednodussi vychovu
ja ji nebiju, jen vse rikam jasne a razne a vzivote bych nerekla, ze si moje dite bude kopat do koho chce, naopak ji rikam co je slusny a co ne, poustim lidi, uhybam, pomaham…
@terinka4444 píše:
a stalo se ti to dozajista jen jednou, že? Nestává se ti to při každé druhé jízdě MHD, že? Protože tohle je těžký extrém, není to běžné.
samozřejmě že je to extrém.
@juliettee musím říct, že s dětmi dost často jezdím autobusem a ani jedno nezvládne sedět déle jak 2 minuty aniž by začalo kývat nohami. Chytám jim nohy, vysvětluji a stejně to dělají. ALE nikdy bych si nedovolila osočit osobu, kterou mé dítě koplo. Většinou se jí omluvím. VŽDY si v autobuse připadám jak dráb, který své dítě „jen“ buzeruje, aby nekřičelo, nekopalo apod. a stejně je to na nic. Jinak své děti v rámci určitých mezí nechávám dělat to co chtějí, pokud následek nebude ztráta na cizím majetku či zdraví. Nemyslím si, že mám nevychované děti, jen možná živější, možná normální, ale nevydrží nikde dlouho v klidu sedět.
@Amys píše:
Moc se nesmej nebo ji na tebe poslu, az pojedem okolo, umi pekne kousat![]()
![]()
však pošli, až pojedete okolo, tak se stav na kafe, dítě přihodím do naší smečky, když budou moc divoké, máme krásný sklep s barokními klenbami a je jak z pohádky… staleté pavučiny, prach a regál se zavařeninami po prababičce…
Jo a náhubek máme, náš pes ho klidně půjčí, on ho nerad… ![]()
Příspěvek upraven 23.08.16 v 13:07
@terinka4444 píše:
Nechápu, že někdo bezdětný má potřebu zakládat diskuze o tom, jak jiní vychovávají děti a jak jsou jiné děti hrozné. To fakt nechápu.
Třeba protože nás nevychované děti denně otravují! Tobě přijde normální nechat dítě někoho kopat a ještě takhle arogantně odseknout? Mně ne. Nejhorší věc, kterou jsem v životě udělala byl nástup do cukrárny jako obsluha hostů, děťátko nám kydlo zmrzlinu na televizi, podle maminky rozvíjela dcera kreativitu, jezdili nám autíčkem za pult, to také nevadí, proč by mělo, že? Lehali si do cesty, mezi dveře a my je museli překračovat, protože na cokoli, co jsme si dovolili reagovala maminka řevem.
@ulice píše:
Ano, zrovna v té tvé generaci mají děti perfektní výchovu - a jsou z nich určitě příkladní, slušní, chytří, psychicky vyrovnaní a vzdělaní dospělí, že?![]()
![]()
A ty dnešní děti, to jsou většinou grázlící, kteří neumějí pozdravit a nepouští staré lidi sednout
![]()
![]()
![]()
nechtěla jsem aby to vyznělo takhle
i když jsme byli my ve škole tak jsme vyváděli lumpárny, ale nedovolili bysme si chovat se k dospělím takhle, ještě k tomu před rodiči
teda aspon parta ve které jsem se pohybovala, byla v tomhle slušná.
@Regina Hero píše:
však pošli, až pojedete okolo, tak se stav na kafe, dítě přihodím do naší smečky, když budou moc divoké, máme krásný sklep s barokními klenbami a je jak z pohádky… staleté pavučiny, prach a regál se zavařeninami po prababičce…
Jo a náhubek máme, náš pes ho klidně půjčí, on ho nerad…Příspěvek upraven 23.08.16 v 13:07
Zavareniny ma rada ![]()
@radkka píše:
Třeba protože nás nevychované děti denně otravují! Tobě přijde normální nechat dítě někoho kopat a ještě takhle arogantně odseknout? Mně ne. Nejhorší věc, kterou jsem v životě udělala byl nástup do cukrárny jako obsluha hostů, děťátko nám kydlo zmrzlinu na televizi, podle maminky rozvíjela dcera kreativitu, jezdili nám autíčkem za pult, to také nevadí, proč by mělo, že? Lehali si do cesty, mezi dveře a my je museli překračovat, protože na cokoli, co jsme si dovolili reagovala maminka řevem.
přesně o tomhle mluvím.
@radkka píše:
A pak se matky diví, že podnikatelé zakazují děckám do restaurací a kaváren vstup ![]()
Jsem četla tady jednu diskuzi, kde se matky strááášně rozčilovaly, co že to jako má být. Že je to diskriminace a podobně ![]()
@juliettee píše:
samozřejmě že je to extrém.
no vidíš a extrémy byly, jsou a budou vždycky
@beruska9 Ahoj, no mě by zase zajímala diskuze od dětí, co si myslí o nás dospělých ![]()
Každopádně já své dvě děti vychovávám jak nejlépe umím a stále se ještě mám co učit jak od sebe, od života, tak i od svých dětí. S manželem je vychováváme, nebo spíše vedeme k tomu, aby se chovali tak jak nejlépe budou umět, vedeme je úctě k nám, ostatním a k sobě samé.
Vedeme je tak, aby se chovali, jak sami si přejeme aby se ostatní chovali k nám.
Obklopujeme je tím nejdůležitějším v životě - láskou.
Když už něco hraničí, tak zvýsíme hlas, v nejhorším dáme i přes zadek, ručičku, ale většinu času s klidem vysvětlujeme.
@Šmoulice píše:
A pak se matky diví, že podnikatelé zakazují děckám do restaurací a kaváren vstup
Jsem četla tady jednu diskuzi, kde se matky strááášně rozčilovaly, co že to jako má být. Že je to diskriminace a podobně
Ano, to jsem také četla a málem jsem u toho vyskočila z kůže, však v té cukrárně jsem se také s jednou madam pohádala, protože při překračování jejího dítěte ležícího ve dveřích (nereagovala na předchozí upozornění) mi upadla na chudáčka malinkého lžička, paní na mě nastoupila, co si to jako dovoluju, tak jsem jí řekla, ať si ho odtahne, protože přibližně za minutu ponesu kafe. Zavolala si vedoucího a byla požádána o odchod ![]()
Uplně souhlasím. Volná výchova dnes vládne. Nedávno jsem tu na to měla diskuzi Kam ten svět spěje. Udivovalo mně zakladatelko přesně to, co Tebe. @juliettee
Také jsem cizí dítě upozornila že nepoprosilo a byla jsem poučena, že do toho ho přece nenutí. Že až bude chtít ![]()
Jako ano, výchova dětí „předčila“ mé očekávání, kolikrát to můžu akt říkat stokrát, vysvětlovat, ale je to o tom vytrvání a časem se to projeví ![]()