Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@terinka4444 já to ale netvrdím o všech dětech
to jsem dala příklady se kterými jsem se setkala, samozřejmě znám i děti který jsou pěkně vychovaný, samozřejmě že každý dítě někdy zlobí ale jinak jsou v pohodě. Ale s tímhle se právě setkávám docela často, asi na to mám smůlu. A taky netvrdím, že budu matka roku, já určitě ne, ale aspoň svoje dítě někdy napomenu.
@Regina Hero píše:
no, když si vzpomenu na naše školní roky, tak jsme dělali věci… ale pohlíželi jsme na to jinak než když se nyní dospělý dívá na chování dětí… jestli to třeba nebude taky tím… když si vzpomenu na spolužáky kluky, co ti dělali v autobuse… nebo jaké šílenosti vymýšleli a provozovali venku…![]()
Nemůže to být tou dospělejší optikou?
@juliettee píše:
já právě neříkám že se mi to nestane, psala jsem že nikdy nemůžu vědět jaká budu matka
však taky neříkám, že se to týká tebe, ale že mě to baví, když to čtu nebo slyším… ![]()
@juliettee Takové matky co popisuješ neznám, ani takové děti… mě naopak připadá, že dost dětí je buzerováno úplně zbytečně a ty většinou zlobí ze všech nejvíc. Dětem je potřeba se věnovat, vysvětlovat a jít příkladem, především. No někdo možná za pojem volná výchova schovává vlastní lenost…
@lleennttiillkkaa píše:
@juliettee hele v tomhle případě bych řekla, že názor můžeš mít jaký chceš, ale počkej až budeš vchovávat vlastní dítě. Nedejbože dítě s ADHD, dysfázií, autismem a podobně. Pak přijď a rozdávej rozumy.Příspěvek upraven 23.08.16 v 12:46
nerozdávám rozumy, neradím tady nikomu jak vychovávat děti, sama jsem psala že o výchově nic nevím, ale i jako nezkušené mi tohle přijde moc.
@juliettee Bohužel máš pravdu. Děti jsou čím dál odrzlejší a nevychované. To, že nemá smysl šestiletému klukovi vysvětlit, že se neříká pozor, ale s dovolením je holý nesmysl, já jako matka bych to netolerovala a pokud by některá s holek houpala noha tak, že by se jakkoli dotýkala někoho jiného tak ji taky usměrním sama. Já jsem ten typ, že se snažím aby kdekoliv přítomnost mých dětí neobtěžovala. Tudíž jim vysvětluju, že to a to se nesmí, jak se mají chovat a stejně tak to chci i doma.
Navíc mi přijde, že je to i tom, že děti jsou méně samostatné, rodiče kolem nich běhají a neučí je samostatnosti. Bohužel hodně je dané dobou, my jsme chodili brzo ven sami, běhali po sídlišti takže jsme museli i sami řešit daleko víc věcí, teď se rodiče bojí děti samotné pouštět ven. Trochu jiné to je na vesnicích, taky bydlím na vsi a v pohodě pouštím holky na hřiště (4 a 8 let), které je za rohem. Ve městě bych si to asi nedovolila. Nedávno jsem v jedné diskusi zmínila, že starší chodí do školy a ze školy sama, v krizových situacích vyzvedne mladší ze školky (loni asi 3×) a některé mě tady skoro ukamenovali. Je to sice pro starší obrovská zodpovědnost, ale zase na druhou stranu se tím osamostatňuje.
Takže pokud rodiče budou z dětí dělat neslušné mamánky bude to horší a horší.
Mne kopala do nohou cca 5ti leta holcicka v mestskem autobuse. Matka na to po upozorneni nic.
Tak jsem ji parkrat kopla zpatky. Byl klid.
@Šmoulice píše: .
copak jsi mi chtěla napsat hezkého, že jsi to hned smazala? ![]()
@Regina Hero píše:
copak jsi mi chtěla napsat hezkého, že jsi to hned smazala?
Nic právě
Nějak se mi seká net a navíc mám dotykový pc, takže se mi to jen nějak splašilo. A nebylo v tom příspěvku nic jiného, než jen tvoje označená přezdívka.
@saadet píše:
@jdukolem naposledy treba v jedne monte skupince (ok nebylo to tentokrat ososbne, ale jako priklad mi prijde silene dost) resila jedna maminka zcela vazne, ze dcera (23m) ma volnou a respektujici vychovu a nechce pujcovat svoje hracky na hristi (cizi si brat chce) takze maminka u ni! sedi na pisku a odhani od ni ostatni deti co si chteji neco pujcit. Podotykam ze psala ze veci volne lezi a cizi deti se napijceni ptaji, ale zkrata dcera pry pujcovat nechce tak nemusia co ma jako delat ze na ni ostatni na piskovisti divne koukaj…to je mazec…a jako vrchol za 2 mesice ma rodit a to teda nevim jestli pak bude odhanet i vlastni druhe nebo co bude delat…sielne…
nevím, je to její věc, nechce půjčovat, ať nepůjčuje. My tu máme čtyřletou, ta nechce půjčit, její maminka se jí snaží vysvětlit, proč by měla půjčit a dcera se pak stějně rozhodne, že nepůjčí. jejich dítě, jejich boj. Já svému dítěti vysvětlím, že prostě ona je taková a maková, že my si hračky půjčujeme a dělíme se, ale u této holčičky záleží čistě na dcerce, jestli jí svou půjčí nebo ne. Moje dítě si zmáknu, cizí je mi putna. jejich věc přeci. jejich hračky a jejich věc.
@terinka4444 píše:
Nechápu, že někdo bezdětný má potřebu zakládat diskuze o tom, jak jiní vychovávají děti a jak jsou jiné děti hrozné. To fakt nechápu.
a já to chápu, ať si rozmazlené děti třeba lezou po stromech a rodičům skáčou po hlavě, ale ať je pak nepouštějí na veřejnost, když se neumí slušně chovat
…a ty děti jsou chudáci, nemůžou za to kdo je vychovává…
@lleennttiillkkaa píše:
@juliettee hele v tomhle případě bych řekla, že názor můžeš mít jaký chceš, ale počkej až budeš vchovávat vlastní dítě. Nedejbože dítě s ADHD, dysfázií, autismem a podobně. Pak přijď a rozdávej rozumy.Příspěvek upraven 23.08.16 v 12:46
Spoustu rozmazlených spratků rodiče schovávají za tyto diagnózy
Už mi to začíná znít jako výmluvy ![]()
@Šmoulice jo, dotykáč… to mě vždycky naštve, že mi občas ještě poposkočí stránka, když se načte celá (a vypadá, že už načtená je) a já ťuknu o fous vedle na něco jiného…