Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Doma mi to nevadí, ale cely léto jsem musela koukat na souseda a to me stvalo. Ten se toho rozhodne nebál ![]()
My doma nahotu neřešíme. Teda v poslední době mě nemusí vidět puboš a já jej také ne
Já mám tři syny. Nejstarší 6 a ten když mi náhodou vejde do ložnice a stane se že si třeba oblikam podprdu bo si beru kalhotky tak zahlásí, že se rozhodne dívat nebude a klidi se pryč
. Neřešila jsem to asi do 3 let. Pak už se schovávam a oblekam se v ty loznici. Manžel se s nimi do teď koupe. Jinak před děvčetem bych se asi nestyděla vůbec, což je váš případ ![]()
@Berousik píše:
Snazime se pred dcerou /3r/ nazi neukazovat. Nahota je intimni vec a melo by se tak s ni zachazet.
Já mám naopak názor, že nahota je přirozená věc a když jdu do sprchy, přece si nebudu brát doma plavky. Jako intimní věc, kterou bych svým dětem neukazovala, je mazlení či milování rodičů (nemluvím o objetí a běžném polibku).
Já si z dětství naopak pamatuji, jak se rodiče opravdu hodně snažili, abych nikdy ani nic nezahlídla. Dokonce se máma otáčela, když si brala podprsenku. Na mě to působilo hrozně už tenkrát, nechápala jsem proč to dělají, přece na tom nic není.
Příspěvek upraven 29.08.16 v 21:54
@Berousik píše:
Snazime se pred dcerou /3r/ nazi neukazovat. Nahota je intimni vec a melo by se tak s ni zachazet.
A dítě doma koupete v plavkách, nebo mu dopřejete soukromí ať se samo umyje?
moje ví, že venku se navléká, i když je vedro nejradši by běhala nahá. Ale doma nám to nevadí ![]()
Malé jsou tři - normálně ji koupe babi, oblečená, ale když se s ní koupeme nebo sprchujeme my, tak klidně nazí - samo se nijak nevystavujeme, žádné nohy od sebe a tak. Ale manželovi už jsem taky říkala, zda už není na čase, aby on s ní nebyl nahatý, v dnešní době pak malá něco řekne ve školce a udělají z nás úchyláky. Dřív se to tak neřešilo - mamka před náma chodila nahá normálně, otec naopak nikdy (aspoň co pamatuju…)
To to řešíš fest zavčas
Mám kluky 2 a 4, běžně se s nima koupu, neschovávám se při převlékání. Začnu se víc schovávat, až to začne být někomu z kluků nepříjemné.
Máme děti 5, 3 a rok a nahotu neřešíme. Moji vůbec, chlap možná časem… nevím, zatím je to OK.
Se synem chodíme na plavání a běžně vidí i jiné nahaté maminky. Cíleně se před ním svlékat donaha jinde, než třeba když jdu do sprchy nebo se oblékám v ložnici, nehodlám. Ale beru to jako přirozenou věc. Až mu začne vadit se svlékat, třeba v pubertě, tak mu samozřejmě nechám soukromí.
Vubec bych to neřešila a ani neřeším, předemnou naši chodili též nazí, nebo v koupelně, když jsem si třeba čistila zuby, a někdo se koupal z rodičů, nějak mě to nezásáhlo a nic..
Jeste deti nemam, ale klidne se ja, moje segra a mama pred sebou prevlekneme nebo projdeme ze sprchy a to jsme davno dospely
Nikdy jsme se schvalne doma nahati,,neproducirovali", ale nahota nebyla zadne tabu ![]()
@Taciras píše:
Nahota bude ok, pokud z toho nebudeš dělat drama. Synkovi jsou 4, rozhodně se před ním neproducíruju nahá zbytečně, ale když se potřebuju přvlíct, tak se převlíknu, stejně tak, když jsem v koupelně a on si tam potřebuje dojít umýt ruce, tak jde, umyje si ruce a jde zase pryč.Co se týče vzpomínek, tak ano, jsem takový exot. První útržky cca kolem půl roku. Kolem roka už poměrně souvislé vzpomínky. Celkem podrobné a rozhodně ne z vyprávění. Nevím, jestli je to tím, ale kdysi jako docela malá, tak ve 4 letech jsem nad tímhle přemýšlela, jak to funguje a hlavně, proč babička pořád říká, že si věci nepamatuje a rozhodla jsem se, že já si budu všechno pamatovat, tak asi proto
Ale neboj, je to krajně neobvyklé, třeba manžel si nepamatuje snad nic do pěti let a neznám nikoho, kdo by měl tak brzké vzpomínky, jestli tě to uklidní
Ty jo, tk to si první koho „potkávám“, kdo je na tom se vzpomínkama jak ja
.Pamatuju si např. i jak vypadal kočár zevnitř, když jsem byla ve sporťáku, dovolenou v roce a půl- přesně jakou jsem měla kombinézu, jaká tam byla postýlka, lidé, jak vypadala chata,…je toho strašně moc. naopak mám pocit, že čím jsem straší, tím si pamatuju míň
.
K tématu- zakladatelko, nahotu před dítětem jsem nikdy neřešila, koupeme se sem tam i spolu.Ale naši se před námi taky nikdsy neschovávali, tak mi to přijde celkem přirozené. Jinak jsem ale extrémně stydlivá, jen před „svýma“ mi to nepřijde nic nepatřičného.
Začneme to řešit až to bude holkám nepříjemné. To předpokládám v pubertě.
@pikola píše:
A dítě doma koupete v plavkách, nebo mu dopřejete soukromí ať se samo umyje?moje ví, že venku se navléká, i když je vedro nejradši by běhala nahá. Ale doma nám to nevadí
Psala jsem, ze se snazime neukazovat. To znamena nevystavovat se. Kdyz jdu z koupelny, vezmu si zupan. Kdyz se sprchuju a dcera tam prijde, tak se nesplachnu do odpadu, ale taky si ji tam nezvu. To same manzel. Kdyz se on sprchuje, tak mu tam nelezu. Pokud nutne potrebuju hreben, tak to tech pet minut pocka. Stejne tak obracene. Respektujeme druheho soukromi, mame to tak.
Dceru doma v plavkach samozrejme nekoupeme, to nevim, kde jsi vycetla. Psala jsem o nas dospelych.
Jinak na koupalisti se dcera naha nekoupe, ma spodek plavek.
@Shaari90 malé miminko v koupelně při sprše je super věc.. Kouká, voda tak krásně šumí a uklidňuje a já se mohla v klidu a bez spěchu vysprchovat - jinak by to byl trysk s ušima nastraženýma za roh. Jinak nahotu doma nijak neřešíme..nechodíme před sebou schválně nazí, ale při převlékání nebo chystání do sprchy se neschovávám. Jen na záchod jsem si nikdy děti s sebou nebrala. Dětem to tabu z nahoty vytváříme až my dospělí, vštěpujeme jim, že je to něco na stydění, schovávání - takže záleží jak moc velké nebo umírněné tabu si do života ponesou, každá rodina má tu hranici jinak.