Nahradit kojení příkrmem, když dítě nechce pít?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Nahradit kojení příkrmem, když dítě nechce pít?
Zdravím a ráda a bych poprosila o radu či zkušenost…
Jak jste poznaly, že je při zavádění příkrmů čas plně nahradit jedno kojení jídlem? Řekly jste si, že od určité porce nebo jak?
Dcera má 6,5 měsíce a máme zavedenou svačinu a oběd, ale u obojího ještě po nějaké době kojím. Nevím jak poznat, že už kojit nemusím. ![]()
Navíc dcera nechce pít, takže nemůžu vynechat kojení, dokud nezačne pít? Jinak kojím ještě často v noci, takže nedostatkem mléka by určitě netrpěla.
Nebo se na vynechávání teď vykašlat, že je ještě malá a neřešit? Ale to bude mít příjem jako předtím z kojení plus ty příkrmy. Nebudu jí „přežírat“? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Katalie Já měla jedlíky, takže jsem to dělala tak, že jakmile snědly řekněme tu malou skleničku (120g, či spíš 150g), tak už jsem nekojila a do dalšího kojení (cca 3 hodiny) jsem nabízela vodu, prso nedala. Ale určitě ti tu mraky lidí napíše, že je to prťátko a mléko potřebuje víc, než naučit se pít vodu z lahvičky. Já si to nemyslím ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@unuděná píše:
@Katalie Já měla jedlíky, takže jsem to dělala tak, že jakmile snědly řekněme tu malou skleničku (120g, či spíš 150g), tak už jsem nekojila a do dalšího kojení (cca 3 hodiny) jsem nabízela vodu, prso nedala. Ale určitě ti tu mraky lidí napíše, že je to prťátko a mléko potřebuje víc, než naučit se pít vodu z lahvičky. Já si to nemyslím
Takže jsi dítě do toho pití jakoby „dotlačila“? Prso jsi nedala, takže pít muselo začít?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Katalie píše:
Takže jsi dítě do toho pití jakoby „dotlačila“? Prso jsi nedala, takže pít muselo začít?
No takhle bych to úplně nenapsala
Spíš říkám, že jsem je „rozpila“. V tomto věku ty děti jaksi nemohly říct, že chtějí prso, tak jsem nabízela tu vodu (různými formami, abych věděla, co jim vyhovuje nejvíc). Spíš jsem to brala tak, že hlad nemají, tak není důvod kojit. Mě se to vyplatilo, děti dodnes (7 a 10 let) krásně jedí a pijí taky hlavně čistou vodu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Záleží, jaký máš postoj ke kojení.
Já jsem dávala malé jíst sama (řekněme, že něco jako BLW), takže zpočátku toho moc nesnědla, víc se rozjedla až fakt po tom roce, takže do té doby jsem kojila určitě i po jídle.
Ale malá znakuje, takže to, že chce nakojit, uměla znakovat už hrozně brzy. Teď je jí 15 měsíců, akorát má ale zrovna takový režim, že má obvykle oběd a pak třeba do hodiny jde spát a usíná u kojení, takže se vlastně taky po jídle pořád kojí. Já si myslím, že jí nepřecpeš, kdyby neměla hlad, tak si nedá.
Ale mně kojit nevadí a nechystám se to ještě nijak odbourávat, kdyby člověk chtěl, tak na ty příkrmy asi bude tlačit víc.
Jo, a vodu dávám pít od začátku z hrnku, ze kterého ji to i baví a pije myslím celkem akorát (nedávám žádné šťávy, čaje… to si říkám, že pak dítě může pít jen kvůli chuti, ne kvůli žízni).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@klamonožka Ano, to máš pravdu, záleží na postoji ke kojení.
Já osobně (a nikomu to nevnucuji) se nechtěla dostat do fáze, kdy mi batole přes den bude lézt do výstřihu aby se uklidnilo nebo si cuclo na žízeň, takže jsem děti učila odmalička jíst tak nějak normálně. Přesto jsem kojila oba do samoodstavu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@unuděná Proto jsem ji naučila to znakování, aby mi nelezla do výstřihu.
Taky mi to přijde blbé, kdyby se na mě měla sápat a tahat mi tričko. Takže občas někde venku zuřivě znakuje, že chce kojit, ale nemůže to nikoho v okolí pobuřovat, protože do výstřihu tím pádem neleze a co to ukazuje, poznám jenom já. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Katalie Ještě s tím pitím - i když na to je tvoje asi ještě malá, nevím, už si nepamatuju, od kdy nám to fungovalo. Když chci, aby se napila a zrovna se jí úplně nechce (třeba chci, aby se aspoň trošičku napila potom, co sní nějaké ovoce, aby to sladké spláchla ze zubů), tak ji dost motivuje, když jí to dám do nějakého zajímavého hrnku nebo skleničky, třeba máme doma jeden hrnek s trpaslíkem (klasický, keramický) a z toho se napije prakticky vždycky, protože se jí hrozně líbí ten trpaslík.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak prece poznas, kdy dite chce prso a kdy ne.
Kojila jsem na pozadani, takze zadne vynechavani kojeni. Po vetsine prikrmu jsem dokojovala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, díky za odpovědi. Budu to s tím pitím muset nějak vymyslet.
Hrnečky u nás doma zatím nefrčí a celkově s tím kojením trochu bojuji (u kojení neusne, nefunguje na uklidnění, prostě se nají a pustí, nekdy po něm i fňuká). Nepoznám, jestli je dcera protivná, že chce kojit nebo z nějakého jiného důvodu. Spíš jsem doufala, že mě to budeme moct postupně nějak zbavit.
Ale nechám to ještě uležet, snad se rozpije. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit