Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Prosím mám dotaz, jestli má někdo z Vás zkušenost s nakupováním na eBay - a to z U.S.A.
Konkrétně bych si ráda odtud nechala poslat boty, ale nakolik se můžou vyšplhat náklady s poštou si netroufám odhadnout. Prodejce píše, že si účtuje za balné a zaslání poplatek 5 USD, ale to asi platí pro Ameriku. Musím také počítat s platbou cla????
díky moc
Blanka
Ahoj Blani,
manzel si obcas takhle nechava posilat veci. Ano, clo platis (neplati se v pripade, ze ti tam prodejce napise, ze je to darek - ovsem nekteri to nechteji pochopit, nebo smesne nizka cena) a postovny si musis zjistit dotazem na konkretniho prodejce (je to znacne ruzny).
Blanulo - my v USA zijeme..
Prodavajici tam vzdy vetsinou udava, zda zasila zbozi i mimo USA. Ta cena $5 je urcite pro USA. Pokud to tam nahodou neuvadi, muzes se ho vzdy zeptat „ask seller question“, jestli ti to posle do Cech a za jakou cenu.
Pokud ti na balicek napise „gift“, zadne clo platit nebudes. Ale myslim, ze i kdyby tam napsal „shoes“, tak bys take nic neplatila..
Hodne stesti a kdyby neco, ptej se.
Jana.
moc děkuji, tak já tedy zkusím poslat prodejci konkrétní dotaz.
uvidíme…
Pár informací o clu a DPH najdeš tady http://www.cs.mfcr.cz/…a-Internetu/
a zeptat se konkrétně pak můžeš tady http://www.cs.mfcr.cz/…vi-praha.htm
Holky a jak se platí na ebay? Jde to běžně přes účet nebo je potřeba mít nějakou tu netovou kartu či co?
Já se můžu podělit s aktuální zkušeností s nákupem z USA. Na Amazon.com jsem kupovala vláčkodráhu http://www.fisher-price.com/fp.aspx?… a jsem moc spokojená.
Zboží dorazilo za 14 dnů a clo jsem neplatilo. Nevím proč, jestli se na hračky nevztahuje? Takže jsem fakt spokojená, akorát balné a poštovné či jak to nazvat mě vyšlo na 60USD- tedy téměř tolik jako hračka… ale i tak vzhledem ke kursu CZD/USD a že se tento produkt v ČR neprodává jsem spokojená.
A k placení - platba proběhla embosovanou platební kartou
Holky, je tu někdo, kdo mě trochu objasní velikosti na E-bay kalhot?
Já se přiznám, jsem mohutné postavy, vím, že u některého prodejce značkové hadry seženu ve vel.18, jenže, když bych chtěla džíny, tak tam je takové to číslování - příklad 24×28 nebo 30×32 nebo 30×31. Může mi někdo objasnit, která je míra co a co?
Na mě by asi byly větší rozměry, ale nerada bych kupovala značkové džíny, které by mě nebyly. Já jen, abych věděla, co vlastně uvádí za míry. Z palců na cm si to převedu snadno, ale stejně mě to mate.
Díky moc.
Nakupuji tam dost často, to se přiznám, ale v těchto mírách jsem trochu mimoň, a zatím jsem kup se neodvážila. Nerada kupuji něco, o čem nejsem jasně přesvědčená, že mi to může být.
Díky za helpík.
Yvn
Ahojky, já mám taky dobrou zkušenost s e-bay. Kupuji tam hlavně hračky pro Matýska, takové, které u nás nesežennu. A např. z Velké Británie to přišlo za 3 dny (kam se hrabe naše pošta)!!! Takže super. Platím platební kartou. A co se týká poštovného, balného a vůbec veškerých poplatků - tak pokud tam není poštovné přímo do České republiky uvedené, tak posílám dotaz přímo na prodejce.
Rifle: ja jen vim, ze prvni cislo je sirka (asi) a druhe delka nohavic..Ale koupit si drazsi rifle bez zkouseni bych si netroufla, vzdycky jeste zalezi na strihu…takze hodne zdaru!
janik píše:
Ahojky, já mám taky dobrou zkušenost s e-bay. Kupuji tam hlavně hračky pro Matýska, takové, které u nás nesežennu. A např. z Velké Británie to přišlo za 3 dny (kam se hrabe naše pošta)!!! Takže super. Platím platební kartou. A co se týká poštovného, balného a vůbec veškerých poplatků - tak pokud tam není poštovné přímo do České republiky uvedené, tak posílám dotaz přímo na prodejce.
Tak to souhlasím, já také nakupuji z UK a mám to tady za chvíli, a když si něco objednám z českého e-shopu tak čekám déle, nežli mi to dojde z USA, UK nebo Austrálie.
Je to hodně o solidnosti vůči zákazníkovi a i když je E-bay spíše privátní prodej, tak je to o hodně rychlejší, nežli zdejší komerční.
Dnes jsem si na E-bay koupila z Uk dvě položky a tak příští týden čekám zásilku. Placení je také rychlé a hlavně přes PayPal pohodlné.
Mimochodem, když to porovnám s Aukrem, tak na E-bay není tolik lidí, co vyloženě vydělává na poštovném (ehm, Němci ty vydělávají na poštovném dost drsně).
Takže taková je zkušenost má, podobná, jako Janik, takže E-bay vřele doporučuji a hlavně, seženete tam zbožíčko, které na chodníku nemáte šanci potkat
.
y
Holky je tu některá, která na balíček z USA čekala měsíc, či déle?
Já z USA nakupuji často přes Ebay, vždy jsem měla tak do 14dnů zboží doma, jenže teď čekám na 2 balíčky, jeden byl poslán 13.11. a ten druhý 16.11. Jeden balíček cca za 200,–Kč, druhý cca za 400,–Kč.Spojila jsem se s prodejci, jeden se divil, že to nemám doručené, druhý to samé a ten mi dal i jejich tracking number, ale není to priority, takže zde si to horko těžko zjistím, pouze jen, na USPS, že zásilka byla opravdu převzatá tamní poštou.
Já chápu, že na celnici mají asi nával, ale bude to skoro měsíc, a už mám docela nerva, nehledě na to, že já mám balíčky, které nepodléhají clu.
Máte některá takovou zkušenost? Když balíček nebyl doručen, jak jste to řešily s prodejcem z Ebay? O peníze přijít nechci, ale nechci se dostat do situace,kdy mi prodejce vrátí peníze zpět a za dva dny mi balíček příjde. Myslíte, že mám ještě počkat?
Díky
Yvonne ještě vyčkej. Mně teda z USA taky chodí tak +- 14 dní,ale taky už se mi stalo, že to šlo bez pár dní měsíc. Kdysi jsem pracovala na poště,tak vím,že od poloviny listopadu do Vánoc jsou vyclívací pošty zahraničníma zásilkama doslova zavalený - prostě to nestíhají ( a to dělaj 24hod/denně).
Takže jestli nečekáš vánoční dárečky apod., tak vydrž do Vánoc. Když to nepřijde ani pak, tak se ještě jednou spoj s prodejcem (jen pro formu) a pak kontaktuj PayPal. - že ta a ta položka byla uhrazena tehdy a tehdy, avšak zásilku jsi neobdržela. Oni se obrátí na prodávajícho, jestli´s ho kontaktovala s daným problémem, nějak si to tam mezi sebou pořeší a tobě se platba vrátí zpátky na účet.
Ale ještě vydrž - tipuju, že se balíčky objeví příští týden ![]()
Díky moc za reakci.
vánoční dárečky nečekám, což je výhoda
Zítra se spojím s prodejci s tím, že ještě počkám a když to nedorazí do 14dní, tak to vyřešíme vrácením peněz.
To musí být masakr. No, když to tak vezmu, tak si myslím, že balíčky na proclení visí na místní poště tak od posledního týdne listopadu, protože mi prodejci psali, kdy to posílali.
Tak snad to dojde, nerada bych o hadříčky přišla ![]()
Ještě jednou díky.
yvn
Určitě před Vánocema všechno trvá dýl, ale být tebou, tak bych se došla na poštu zeptat (nebo tam zavolala), protože nekdy kašlou na oznameni o zasilce, jeste vetsi chaos tam maji prave pred Vanocema (např. před týdnem mi takhle přišla bunda, oznameni mi neprislo, zato byl ve schrance listek o uložení doporučeného dopisu pro nejakou cizí pani
). Pokud to pošta ztratila, ty nezmužeš skoro nic, protože reklamovat to musí odeílatel. „Ale to my nepozname, kde ta zasilka je, kopie podacího lístku je na nic, já to nemám jak najít…“ (Btw, balíčku jsem se nedočkala, prodejce to musel poslat znovu a vyřídít si reklamaci sam s Royal Post"