Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj,
podle mě je nejlepší nakupovat podle předem napsaného jídelníčku. Alespoň mě se potvrdilo, že nejvíc peněz jsem utrácela za takové ty mlsky cokdybychnaněcodostalachuť
Když máš vymyšlený jídelníček, tak nakupuješ pouze to, co potřebuješ. Je to sice otrava, ale zvykneš si a rozhodně ušetříš. Jo a je jedno, jestli nakupuješ jednou týdně nebo každý den. Ale musíš se přesně držet seznamu a napřihazovat žádné další ňamky ![]()
Efča
AHoj,
docela pomáhá mít jídelníček a nakoupit podle toho. Rozmyslím si, co bude příští tři dny k obědu (i k večeři, případně i ke snídani), srovnám to podle toho, na co potřebuji mít nejčerstvější suroviny, a které mi v lednici dva dny vydrží, a nakoupím.
Pak taky doma hlídat zásoby mouky, brambor, těstovin, mléka, máslo, margarím, prostě věci, co musí být doma pořád.
A navíc nějaké jogurty na svačiny, ovoce, zelenina…
Případně používat mrazák.
Já jsem třeba pomrně náročná na čerstvost, mám úpocit, že šunka koupená jeden den už je druhý den večer zkažená
, takže pro mě koupit něco, co se dá večeřet ještě třetí den večer je problém. ALe naučila sjem se dělat na večeře polévky, vařená vejce, tuňáka z konzervy…
Já si obvykle v neděli dělám jídelníček a nakupupji podle toho. Fakt se snažím nejít do krámu vícekrát než dvakrát, třikrát týdně (pro někoho možná normální věc, pro mě umění
)
Zjistila jsem, že tím se dá fakt hodně ušetřit.
Zrovna nedávno jsem si říkala, že na jídle fakt neušetříme. Když jsme se s manželem stěhovali před 5 lety do společného hnízda+kočka, přišlo mi 1000,–Kč týdně hříšných. Dneska jsme 3+kočka a je to cca 2-3000,–Kč podle toho, jestli kupujeme navíc oblečení, plínky, něco do domácnosti. Docela mě to dere nervy, protože máme momentálně i hodně velký díry do rozpočtu kvůli rekonstrukci bytu, takže náš účet škemrá o invalidní důchod.
Ale dvě rady jsem vypozorovala:
Jo a nenechat se strhnout u pultu s lahůdkami, saláty, salámy. Chuť je na kdeco a pak to třetí den vyhazujeme, protože to už je podezřelý…nebo se přejídáme,což je vlastně snad ještě horší…
NiKi
NiKina píše:Ale dvě rady jsem vypozorovala:
NiKi
- poslat manžela, ten nepřinese nic navíc.
Tak to unas taky plati!A nekdy ani nekoupi to co ma,prinese z toho pulku ![]()
A ja zas nakoupim ani co nemam
No manzel by usetril i na vilu !
Petra(nejde se mi prihlasit)
Já se přiznám, že jsem na jídelníček líná… ![]()
Ale asi budeme docela extrém, jezdíme na giganákup tak jednou za tři týdny - ale to pak jede… Utratíme tak 3000, jsme totálně otrávení, takže jet na nákup dřív se námani trochu nechce. Maso si nakupuju do mrazáku, měkké salámy a potraviny s krátkou spotřebou moc nekupujeme, zato jedeme ve velkém sýry a věci s delší trvanlivostí.
Když už kupujeme, tak ve stylu: Pět olejů, deset másel, pět balíčků taveného sýru, pět hermelínů, nějaké pikantní sýry, pět tuňáku, deset nebo dvacet kilo mouky, mléko kupujeme po balících, pokaždé koupíme nějaký čaj… V mezidobí kupujeme ovoce a věci s kratší trvanlivostí - ale určitě ne častěji než jednou týdně…
Dřív mě nutilo jít do obchodu pečivo, teď peču a tak se mi tam nechce… Vařím stylem polévka plus druhé, přičemž v týdnu máme k druhému lehčí věci - dneska třeba kus kus se šunkou a sýrem (šunku máme protože mi došla mrkev, tak jsem šla do místní sámošky a ta mrkev mě stála několik set…), včera rýžová kaše, zítra asi filé plus brambor, další dny třeba těstoviny se sýrem a kečupem, čočka s vajíčkem, játrová omáčka s rýží…
K snídani máme pečivo plus něco navrch (sýr, paštika, med, marmeláda) nebo buchtu
Holky moc nesvačí, ale když ano, je to něco drobného, ovoce nebo křehký chlebík, občas cereálie
K obědu je polévka plus druhé, pak mají hrníček mléka
Svačina je ovoce
A k večeři zase pečivo, občas něco teplého, občas nějaká dobrota… Plus po večeři mléko
L.
Ahoj!Tak u nás je to podobné jako u holek,ale mám výhodu velkého mražáku a velké špajzky.Takže maso nakoupíme ve velkém v akci,pak si ho naporcuju už na porce pro nás 3.Dokoupím špenát,ryby,rybí prsty,kuřata-taky porcuju,prostě ať je v mražáku zásobička.Ve špajzu hlídám zásoby těstovin,rýže,brambor(kupujeme velký pytel),mouky,cukru atd.Pečivo peču doma,bydlíme na malé vesnici a když jedu na pečivo do města ,platím za to u pokladny 1000kč,ani nevím jak… ![]()
A hlavně si vše,co mi dochází píšu na papír,a posílám manžela na nákup do supermarketu (s sebou mě nechce,nevíte proč?Já RÁDA nakupuju
)
A někde jsem slyšela,nejezdit na nákupy hladová…
Tak snad Ti to pomůže,ale ráda se přiučím,tak holky pište,jak to chodí u Vás.
Zatim jsme dva + kocka a mimis na ceste. Nakupujeme jednou tydne a pak obchod cely tyden nevidim /pecivo vezme obcas pritel z prace/.
Moje draha polovicka nemuze jit nakupovat beze me, jelikoz potom mame zasoby jako kdyby mela vypuknout Druha svetova a skonci to tak, ze pulce veci dojde zaruka
. Nic nepomaha, ani listecek, proste je to u nas obracene. Asi ma pocit, ze doma neni nic k jidlu
![]()
Holky, moc děkuji za rady. Já právěže manžela nakoupit neposílám, páč on je zákazník, kterého musí obchodníci milovat - kupuje zá:,–(ně zboží ve výši očí (nejdražší) a hlavně honem, honem, už aby byl pryč. Takže ve finále přijde s igelitečkou za 1.500,– a strašně se diví ![]()
Hned ráno se vrhnu na jídelníček a podle toho seznam a snad se to nakupování už konečně naučím. Jo vlastně a hlavně se pře nákupem pořádně najím ![]()
Katka
Ahoj holky, my jezdíváme jednou za měsíc na velký, ale opravdu velký nákup, někdy mi jeden obrovský vozík ani nestačí a paní pokladní je ze mě pěkně na narvy! ![]()
Zavezu malého k našim a v klidu vyrazím na nákupy pak jedu domů a nasyslené jídlo uklidím, chvilu si dáchnu po syslení a zase si jedu pro miláčka k našim. Malý se nenudí v obchodě a já si v klidu nakoupím co potřebuju. U vyskládávání zjistím co jsem zase nekoupila
a napíšu si to a když chodím na pečivo atd. doukoupím co jsem při syslení zapomněla!
Už to tak provozuju asi 4 roky a můžu říct, že utratím daleko míň než kamarádka, která nakupuje obden a jednou za týden ještě vyrazí na větší nákup!
Ahoj, já zase na velké nákupy už nejezdím. Člověk na nich utratí mnohem víc,než při nákupech obden nebo každý den. Spočítejte si to: ráno si rozmyslíte,co budete vařit- třeba na 2 dny. Pak dojdete na nákup a nakoupíte.Já v obchodě nechám maximálně 200Kč a to ani ne každý den(Max 6200/měs-když utratíte 200 denně a to neutratíte). Když pojedu nakoupit do supermarketu,tak taky nakoupím cca 1× týdně tak za 1000-2000 (cca 6000/měs i víc+pečivo atd),ale stejně musím chodit pro pečivo, nebo mléko či cokoli jiného. K tomu ještě nakoupím spoustu blbostí a pochutinek- protože jsou levné- a sním je max do 3 dní po nákupu,takže stejně nic nemám. Nikdy jsem na tom s penězma nebyla špatně,můj první vydělával víc než 40tis/měs- já byla doma a teď máme s manželem cca to samé, ale na velké nákupy už bych nejezdila. Je mi líto utratit zbytečně třeba 4tis/měs navíc. To radši klukům něco koupím na sebe, nebo jim koupím hračky,či dovolenou navíc.
já nakupuju 1× týdně za cca 800,–,mezi tím tak 1× zajdu pro něco, co potřebuju na oběd, čerstvé salámy apod., to je nákup tak za 200,–
Pečivo nekupuju, peču doma v pekárně, což je super, mlíka mám vždy zásobu a na ten týden vždy nakoupím máslo, jogurty, balíček tav. sýrů, paštiku, sardinky, salám, eidam a něco málo ovoce a zeleniny, to co dochází jako mouky, mlíko, olej, cukr…tak za 150 maso a zbytek je na rychlé obědy pro mě a dceru - v týdnu dělám jednoduché levné - rajskou, zapečené těstoviny, špenát, palačinky…no ale nemůže mi nikdy chybět pro mě čokoládka a pro manžela chipsy a nějaké cola nebo džus ![]()
VERONIKA píše:
Ahoj holky, my jezdíváme jednou za měsíc na velký, ale opravdu velký nákup, někdy mi jeden obrovský vozík ani nestačí a paní pokladní je ze mě pěkně na narvy!
Zavezu malého k našim a v klidu vyrazím na nákupy pak jedu domů a nasyslené jídlo uklidím, chvilu si dáchnu po syslení a zase si jedu pro miláčka k našim. Malý se nenudí v obchodě a já si v klidu nakoupím co potřebuju. U vyskládávání zjistím co jsem zase nekoupilaa napíšu si to a když chodím na pečivo atd. doukoupím co jsem při syslení zapomněla!
Už to tak provozuju asi 4 roky a můžu říct, že utratím daleko míň než kamarádka, která nakupuje obden a jednou za týden ještě vyrazí na větší nákup!
Stará diskuze já vím, ale nedá mi to nereagovat na Veroniku. Děláme to totiž úplně stejně. jeden vozík nám na velký nákup zá:,–(ně nestačí. Když mám štěstí a jedu nakoupit s manželem tak berem každý svůj a oba přetékají a když jedu sama s Tomíkem tak jdu dvakrát. (jeden vozík granule pro psa10kg, nějaká konzerva 4-5ks, balík mlíka, 2balíky mouky a třeba prací prášek a mám co dělat abych ten vozík utáhla k autu).
Když pak dojedem domů a já to začnu roznášet na místo určení tak se nestačím divit a lednička praská ve švech.
Chodím ale jinak do obchodu každý den, nebo skoro každý den. Bydlíme na malé vesnici, takže kdybych do toho obchodu nešla tak za celý den potkám jen lidi ve školce a pošťačku. Tahle společenská akce mě přijde asi na 100-250kč. Jo a Tomík by to asi bez čerstvího rohlíku, přímo z bedny taky těžko nesl ![]()
Hmmm, tak ja tohle fakt obdivuju, jak krasne hospodarite. My utratime strasne za jidlo a ja bych to rada delala jinak, ale s mym manzelem se to neda. Z detstvi ma nejakej problem s jidlem (jeho matka vari priserne) a on odmita jist uvarena jidla (kdyz to teda neni rizek). Ja zase vyrostla na varene strave, naucila jsem se myslim varit sama dobre, ale je mi to k nicemu, protoze on to proste neji. A to nemyslim jen napr. dusenou mrkev ci spenat, ale neji proste nic. Pouze neco, co se ani neda povazovat za ryze domaci jidlo, kdyz je k tomu halda majonezy. Je to fakt nechutny, kdyz to takhle vidim napsany. A co vlastne manzel ji? Priserne se stravuje, ji jenom jednou denne, cca ve 21 hodin, dneska mel 2 parky, romadur, cely hermelin, kopu majonezy a 6 bilych rohliku. Podotykam, ze to neni zadny blbec, ale ji jak prase. Ach jo, jak naucime berusku tomu, ze se ji zdrave to nevim, kdyz tenhle hnus uvidi. A manzel ma zadelano na rakovinu tlusteho streva. No ale zpet k nakupovani. Jedeme jednou tydne do Globusu, tam utratime asi tak 2000, mame po dne kosiku a za 2 dny nic do huby. K tomu si kazdy den manzel vozi ty svoje „dobroty“. Tisickrat jsem se zarekla, ze na nej kaslu a budu varit podle sveho jidelnicku, ale me to pro jednoho nebavi a proto to nikdy nevydrzim dyl nez tyden. Ach jo, zavidim vam normalni fungovani domaciho stravovani. Uz ani nepecu, manzel si ani kousek buchty nevezme a co pak s tim plechem, ze jo. Akorat bych to sezrala sama a mela tisic kilo. Tak jsem si postezovala…diky.
Tak já si hlídám stálé zásoby (mouky, brambory, těstoviny, rýže, bulgur, jáhly, kuskus, čočka, oleje, ocet, čaje, koření, sůl, bujóny, musli, …), píšu si seznam co koupit a nakupuji vždy na týden, většinou je to zelenina, ovoce, maso, jogurty apod., ale s lístkem jdu vždycky na takovýto větší nákup
. Občas si taky vymýšlím na ten týden jídelníček, ale někdy se mi vůbec nechce-přece jen na týden vymyslet jídla…ale občas to dělám.
Ahoj maminy hospodyňky,
. Jak to děláte vy, poraďte, prosím.
potřebovala bych poradit - jsem už sice nějaký ten pátek vdaná a mám dvě robátka, ale zjistila jsem, že vlastně vůbec neumím nakupovat / hospodařit. Jdu do obchodu, nakoupím např. za 1000,–Kč a doma zjistím, že stejně vlasně nemáme pořádně nic k jídlu. Vím, že je nesmysl nakupovat každý den, že se utratí víc peněz, ale já prostě nevím, co kupovat, abych třeba 3 dny nemusela do obchodu. Buď koupím málo a to se sní hnd ten den, nebo naopak moc a pak to s těžkým srdcem vyhazuji
Díky Katka