Nákupy s klapkami na očích
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Nákupy s klapkama na očích
Píšu tenhle příspěvek do oddělení „Jak ušetřit“, protože jinam to psát nejde. Zkrátka už asi nejde jak šetřit.
Popíšu Vám situaci. Jsme 4 členná rodina, děti 8 let a 4,5 roku. Před půl rokem jsem skončila 4 letou rodičovskou dovolenou a práci ne a ne najít. Teď od září už dělám na zkrácený úvazek, ale peníze cca 5 000,– dostanu až v půlce října.
Manžel je státní zaměstnanec a celkově přišel asi o 4000,– čistého na výplatě.
Byl to hodně chudý půlrok od toho ledna až sem. Zachránilo nás společné zdanění manželů, to jsme dostali nějaké peníze cca 24 000,– jenže to pomaličku padalo do rodinného rozpočtu. Také jsme dostali přeplatek z elektřiny a vody. Opět jsme to spotřebovali na nejdůležitější věci.
Manželův čistý příjem je 23000,– můj do teď žádný a z toho 19000,– každý měsíc si strhne banka. Je v tom hypotéka, energie, životní pojištění, obědy škola, školka, jízdné atd.
Takže počítáme správně. Do další výplaty nám zbývá 4000,– Kč.
Na nákupech (co to vlastně jsou nákupy?)jsem zvyklá chodit jako ten kůň s klapkama na očích, aby se nerozptyloval kolem a šel jen dopředu. Přes týden - chleba, máslo, jablka, někdy šunka a sýr, rajčata. (obědy máme každý svoje) O víkendu i maso. Náš víkendový nákup byl asi za 300 - 400,– Kč. Často, ale velice často nám kupuje jídlo mamka, hlavně dětem třeba kostíky, banány, maso. Je mi to trapné to přijímat, ale nic jiného mi nezbývá. Během celé mateřské nám jak z jedné, tak z druhé strany rodina pomáhala, ale nemůžeme být pořád závislí. Věřím, že se brzy vzchopíme a budeme na tom lépe.
Proč to píšu? Že konečně budu mít v říjnu výplatu. 5000,– žádná sranda, ale můžu i koupit více jídla. Mám rozjednanou lepší práci, tak uvidíme, jestli to vyjde.
Asi dlouhé, ale musela jsem to tu popsat. Děkuji, jestli jste to přečetli až sem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Chápu, jednu dobu jsem to měla podobně, teď mi končí rodičák, práci zatím nemám, tak to vidím bledě.
Pak si ten první nákup užij ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jakože na mnažela nadávám, jak mi občas zkrouhne můj rozpočet, baychom si mohli ulejt peníze bokem, kdyby náhodou přišla podobná katastrofa (zkrouhnutý plat, nemoc …) … takže co to je šetřit, vím, jenže taky vím, že kdyby náhodou, že je kam sáhnout … (pravidelně před výplatou jsou to plíny, sunar a nový boty nebo tak něco
)
No, hlavně že budoucnost je aspoň malilinko zářivější
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jsme na tom podobně.. s tím, že velké dcery - 18 a 15 let mají už své potřeby.. a rodičák je fakt bída! v prosinci mi končí! sháním práci, to moje zrušili..
vždy nás postaví trošku na nohy nějaká vratka.. nebo nečekané peníze.. jako právě to společné zdanění.. nebo konec pojistky.. a tak.. zatím mám rozjednanou práci, ale pokud to neklapne vůbec netuším co bude dál!
přivydělávám si i háčkováním a pletením! snažím se fakt zakázky neodmítat a je toho někdy moc! ale je to přeci jen lepší něco než nic!
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jé holky, nekupujte dětem ty kostíky, dyť to není jogurt
Drahý to je, plný sra.ček, škoda peněz a hlavně zdravý to není ani trochu. Lepší a levnější je bílý jogurt a doma namixovat s marmeládou. Se omlouvám za rejpání, ale jsem na slovo kostíci a dobrá máma poslední dobou nějak alergická ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Gina108 píše:
Jé holky, nekupujte dětem ty kostíky, dyť to není jogurtDrahý to je, plný sra.ček, škoda peněz a hlavně zdravý to není ani trochu. Lepší a levnější je bílý jogurt a doma namixovat s marmeládou. Se omlouvám za rejpání, ale jsem na slovo kostíci a dobrá máma poslední dobou nějak alergická
Kostíci. Hm. To máš tak. Kluk si poručil v krámě jogurt, já ho doma rozbalila, kluk udělal frňák, a já ho dojedla. Takže jsme všichni rádi, že jí ASPOŇ ty kostíky …
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Gina108 píše:
Jé holky, nekupujte dětem ty kostíky, dyť to není jogurtDrahý to je, plný sra.ček, škoda peněz a hlavně zdravý to není ani trochu. Lepší a levnější je bílý jogurt a doma namixovat s marmeládou. Se omlouvám za rejpání, ale jsem na slovo kostíci a dobrá máma poslední dobou nějak alergická
teď jsem to chtěla napsat
,,Kostíci,, největší hnus, s jogurtem to nemá nic společného, kdyby tam nebyly ty magnetky a bonbóny tak to haranti stejně nežerou. Je to jen výborný reklamní tah na děti
pro prachy všechno ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Plně Tě chápu. My jsme zatím sami dva. Jsem v 8 měsíci těhotenství, do jiného stavu jsem přišla ve chvíli, kdy jsem byla bez práce. Navíc nemám odpracovaný rok, takže od ÚP ani halířek. Celé to táhne manžel. Hypotéku, elektriku, jídlo, pojistku atd atd. Nemůžeme ušetřit ani korunu. Manža má obědy v práci, paráda, ale stejně musím vařit aj doma. Vždyť i já musím jíst. Nakupujeme převážně po akcích a to žádné extra výrobky, nijak si nevyskakujeme, ale 5000 měsíčně nás jídlo ve dvou stojí. Už taky nevím jak ušetřit. Píšu si každou vydanou korunu, ale je to hrozné!!! Kolikrát už nám pomohlo třeba vyplacené stavebko, ale to se zaplatilo zase to do čeho jsme se zasekali a zbytek padne na domácnost. Pokaždé jen valím oči! Bohužel už v dnešní době ušetřit zjevně nejde. Žijeme tzv. z ruky do huby… Chtěla bych někdy zažít, že mi zůstane třeba 1000Kč před výplatou a já budu moc být v klidu. Ale jak to mám udělat??? Kdyby mi někdo poradil, budu moooc šťastná. Už abych měla rodičák. Nebude to nic extra, ale každá kačka navíc dobrá!!!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mě pomohlo stavební spoření, už ho mám déle, tak jsem vybrala asi 15000,– byla to docela vzpruha.
Ale také teď si nemůžeme vyskakovat.
Dcera 16 let, syn 22 měsíců, já zatím mám práci, do 3 let mi jí budou držet. Ale se synem nechci zůstávat pořád doma, tak jezdíme na plavání, chodíme na zpívání.
A dcera taky něco potřebuje.
Přeji, aby si se s toho brzy vybabrala a měla i lepší peníze.
Držím
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,tak ja to mam taky podobne,pritel od brezna do konce srpna marodil a nastoupil ted 1,kdyby jsme nemeli nejakou fin rezervu,byli bysme v haji,platime dost za barak a ted zacala skolka,takze jsem dala jen 1300kc za skolku,pred vyplatou nam teda neco zbyva ale malo
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Osobne mi prijde, ze clovek usetri, pokud uvari na kazdy den pro rodinu a da to manzelovi do prace. Nedelame to tak, ale taky nemame hypoteku.....
jinak velky utracec jidla je urcite jit nakoupit hladova.To bych skoupila celej kram
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
EvcaB -
pamatuju podobný časy, kdy nebylo na nic, ale neměli jsme děti. přeju, at už je brzo líp. a co hypotéka (potažmo živozní) ? kdy vám to končí, kdy budete moct od toho vydechnout?
A hlavně chci říct, jak ráda čtu o lidech, který jsou na tom takhle blbě, a přitom se nezadlužujou u lichvářských firem- vždy mne totiž šokuje, jak i jinak poměrně „normální“ lidi si půjčujou na příšerný úroky a tvrděj jak fakt musej, a tamto „museli“ koupit, a tohle taky „museli“ a často jsou to takový kraviny, že bych jim dala na zadek, kdyby nebyli dospělí.
vím, že tobě to přijde normální, nedělat dluhy, stejně jako mně.
fakt mne děsí, žebych vychovala děti finančně negramotný, nedejbože že jejich manžel/manželka budou půjčovací, neskromný typy…
pa
har.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
harpyje píše:
EvcaB -pamatuju podobný časy, kdy nebylo na nic, ale neměli jsme děti. přeju, at už je brzo líp. a co hypotéka (potažmo živozní) ? kdy vám to končí, kdy budete moct od toho vydechnout?
A hlavně chci říct, jak ráda čtu o lidech, který jsou na tom takhle blbě, a přitom se nezadlužujou u lichvářských firem- vždy mne totiž šokuje, jak i jinak poměrně „normální“ lidi si půjčujou na příšerný úroky a tvrděj jak fakt musej, a tamto „museli“ koupit, a tohle taky „museli“ a často jsou to takový kraviny, že bych jim dala na zadek, kdyby nebyli dospělí.
pa
vím, že tobě to přijde normální, nedělat dluhy, stejně jako mně.
fakt mne děsí, žebych vychovala děti finančně negramotný, nedejbože že jejich manžel/manželka budou půjčovací, neskromný typy…
har.
V životě jsme si u providentu nebo tak nepůjčili. To bych nedovolila ani já ani manžel!!! Splatili jsme debet na běžném účtu a vrátili peníze, co jsme měli půjčené od rodiny. A to bylo nutné. Bohužel když se Ti rozpadne postel, nebo rozbije auto, bez kterého se v našich kotěhůlkách být nedá, tak Ti nic jiného nezbude… Občas je to velmi kritické, ale nikdy, nikdy bych si nešla půjčit k lichvě… To radši chcípnu hlady!!!!! Jsme sice v háji, ale ne až tak abychom tohle udělali… To asi radši budu úplně o hladu
Taky bych takovým lidem dala do tlamy. Viz můj kamarád. Ženatý, mají 9 měsíční holčičku, skáčí z podnájmu do podnájmu, splácí půjčku půjčkou. Provi.ent už je zná jak své boty. Hrozí jim několik exekucí, ale neřeší to. Je mu to jedno. Díky bohu my máme vše z výplaty zaplacené… Bez lichvy. Jen prostě ne a ne ušetřit. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, neboj, zatni zuby, bude lepšie. Povedzme si, aká je reality, je mizivé percento ľudí, ktorí počas materskej nemusia počítať peniaze. Naopak, máš šťastie, že ti pomáha rodina, vôbec ti to nemusí byť blbé, pomáhajú ti, lebo Vás majú radi a keby nechceli, tak to nerobia (btw, mne naši pomáhali aj počas materskej a napriek tomu, že teraz na to nie sme odkázaní, pri každej návšteve mi strčia do tašky dve-tri kurence, olej, cukor
) A keďže sa ti rysujú aspoň aké, také peniažky do budúcna, tak bude veselšie.
- Citovat
- Upravit