Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj mamči,
prosím moc o radu, ptž sem z toho kojení už úplně šílená…
Kojím necelý týden (po císaři- mléko se spustilo 3.den) v porodnici ještě OK, ale jak jsem přišla domů prsa se mi strašně nalévají a tvrdnou, kolikrát to ani nevydrží ty 3 hodiny do dalšího kojení a musím odstrříkat..
Navíc musím odstříkat trochu než jdu kojit, ptž kojím přes kloboučky a tak moc to teče až se tím malej dusí.
Jsem z toho úplně na nervy, první mimi sme měli na UM, mlíko nebylo a ted si nevím sničím rady.
Mám už kojit z jednoho prsa nebo se stále kojí z obou? když nakojím jen z jednoho tak to druhé mám tvrdé.. když to ovšem odstříkám tak se to pak nelejvá do dalšího kojení ještě víc..
Kdo můžete poraďte prosím.. ![]()
@careynka píše:
Odstrikej opravdu jen do úlevy, ne do zásoby
Souhlas
Já měla z nalitých prsou i horečky ![]()
Jako před kojením?
a mám kojit už jen z jednoho a to druhé pak odstříkat jen trošku…
Ahoj, klidně koj z obou, pokud malý pije a nezvrací. Já tak kojila v podstatě rok
. Kdyby ale už pít nechtěl, tak fakt odstříkej do úlevy. A neboj, ona se ta tvorba mléka brzy upraví, teď to řídí hormony, ale po šestinedělí se to začíná přizpůsobovat „poptávce“
.
Je to celkem normální, tím odstříkáváním to dost podporuješ.
Já jsem teda bolest celkem dost ignorovala a zkrátka buď se prsa odpustily samy nebo jsem maximálně sundala podprdu a prsa trochu nahřála teplou vodou a předklonila se třeba nad vanou, ony samy spustily a odteklo to bez toho, aby se dráždila bradavka (to podporuje právě tu výrobu). Po odpuštění můžeš prsa taky zchladit, to je zbrzdí ve výrobě.
Jinak myslím, že se to během pár dnů vyřeší samo, až bude chtít mimčo kojit častěji, ony jsou ty první dny takové spavé a pak většinou rozvážou a na prsu chtějí být spíš častěji ![]()
To se časem ustálí samo.. Ale já taky občas prostě musela odstříkat, protože jsem myslela, že se zblázním.. Jinak s tím přechodem na kojení z jednoho bych ještě počkala.. Já tak začala kojit asi až po dvou měsících a v těch dnech se prsa znovu začala hodně nalévat.. Někdo kojí z obou celou dobu, ale mě to nikdy nevyhovovalo - sledovat čas, aby z obou aspoň nějak podobně a tak..
Ahoj, mam 5 den po porodu a pomohla mi rada z porodky, pred kojenim nahrat, pri kojeni masirovat po kojeni hodne schladit, pouzivam plinu z mrazaku…stacilo trikrat a prsa mi uz netvrdnou, teploty mam trochu porad a mlika se mi dela vic, ale uz to tak neboli
A k tomu střídání, já jsem střídala od začátku, nic jsem nesledovala, byla jsem ráda, že jsem si zhruba pamatovala, z kterýho to bylo naposled a v pohodě. Když druhorozený chtěl napít z jednoho a dopít se z druhého, tak to dal najevo ![]()
Tak to byl uplne muj pripad, prsa nalita jak kamen. Taky jsem kojila a stale kojim s kloboucky. Malej se obcas taky „topil“ ale ustal to. Mme dokonce mliko strikalo z obou prsou ven, i z toho ze ktereho jsem nekojila. Ja jsem to resila tak, ze behem kojeni jsem druhe prso, co jsem nepouzivala, tak z nej odstrikavala ruco. Hlavne aby tam nebyly zadne hrbolky. Taky jsem odstrikavala ve sprse, v teple se mi mliko taky spustilo samo. Casem se mi to upravilo, ale obcas se s tim setkam i ted, ale to vetsinou do druhe dne zase prejde. Jinak mi byly v porodnici doporuciny zelne listy, dat si je do podprdy a kdyz zacnou byt citit tak vymenit, ale nezkousela jsem to ![]()
@verusle mrkni se na www.kojeni.net snad ti to pomůže a může se ti to hodit i později. (halvně databáze otázek a odpovědí).
Přeji ať se daří ![]()
Můžu se zeptat proč kojíš až za 3h? malej dřív nechce?
Jinak týden po porodu už jsem kojila nastřídačku, z jednoho.
Neboj, časem se to upraví… Neodstříkávej, případně fakt maličko do úlevy. Jinak to ještě víc podporuješ. Koj jen z jednoho prsa, malému to musí bohatě stačit když je máš tak nalitá. Ono právě i to prostřídání tvorbu mléka podpoří. Po kojení můžeš prsa zchladit, ale zase to nepřežeň, ať za chvíli neřešíš opačný problém.
Laktace se ustaluje do 3 měsíců, tak vydrž. Tenhle problém ale většinou vymizí mnohem dřív
Děkuji moc všem za rady, tak dneska je to už o 100% lepší
když to neodstříkávám
Jinak s tím kojením po 3 hodinách, nepoznám kdy bych ho měla kojit dřív, jelikož se nají, odříhne, usne a jakmile ho dáme do postýlky nebo kamkoliv jinam řve..tak ho chováme, usne a za chvilku řve i v náručí.. zkoušela jsem mu ted dát po hodině a půl napil se celkem dost ale situace se nezlepšila
kapky mu dáváme stále espumisan ale asi na PRD…
spinká jen v noci a v kočárku nebo v autě.. takže asi klasickej chovan..
S prvním to bylo podobné, ale ten se vyřval a usnul v lehátku
papa