Nalitá a bolestivá prsa

17
4.9.16 18:35

nalitá a bolestivá prsa

Prosím o radu jsem 4 dny po porodu(druhém) a mam hodně mléka, v porodnici mi řekli abych kojila už jen 7min z jednoho prsa že je malá přejedená a blinká, při prvním porodu jsem měla velký problém s kojením, hodně mléka, stvrdlé prsa a nakonec zánět s 40stupnovýma teplotama:-(nechci aby se to zas opakovalo, mam prý odsávat jen do úlevy ale já to udělám a než začnu za 2-3h kojit tak se malá zase topí a i po kojení po chvíli zase se nalejou a bolí, dřív čím víc sem odsávala tím víc mlíka tak to se taky bojim aby to nebylo ještě horší, vůbec nevim co mam dělat aby se to trochu upravilo do tý doby než bude chtít malá víc, i za 7min nakojim 70ml a malá pak odpadne:-( děkuji za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9719
4.9.16 18:47

@evicka156 odsávat pořád do úlevy a před kojením bych taky trochu odsála, ať se netopí laktace se upraví až na konci šestinedělí musíš to nějak vydržet a odsavej nic jiného ti myslím nikdo neporadí :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
4.9.16 19:02

@kopejka děkuji za radu budu to zkoušet ještě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10425
4.9.16 19:09

Před kojením teplou sprchu a odstrikat ve sprse. Maly se bude lip pit ze zmekleho dvorce a ty si ulevis. Aspon mne to pomahalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
caa
45
4.9.16 19:53

Ja si nedavala sprchu, ale teple obklady (spichla jsem pytlik, vyplnila cizrnou, myslim, a nahrivala v mikrovlnce) a odstrikavala prubezne a i pred kojenim. Maly taky blinkal z prejedeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
413
4.9.16 19:56

Ano před kojením tepla sprcha…promasírovat. při zatvrdnutí odsávat do ulevy(na to je super odsávačky od medely, je ruční a stojí kolem 1200, dá se i v některých porodnicích půjčit :palec: ), víc ne!! A já Teda mimca kojila v sestinedeli snad pořád 8o. Žádných 7 minut, zatu dobu Mimi nemůže vypít tvz. Zadni mliko který je výživnější, tučnější…přední mliko je zase spíše k zahnání žízně :). Fakt bych vic přikládala. A pokud zvrací zvrací neva, co má jít ven bude venku :). Krásné kojení!!! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
413
4.9.16 19:58

Jo a je to blbý, ale zkus prsa co nejvíc „větrat“. Ať se nedodelas prasklé bradavky, to jsem měla u prvního a bylo to horší než porod :roll:. Ale zase bacha na ofouknuti :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44
4.9.16 19:58

Mela jsem to same. Jsem 11 tydnu od druheho porodu. To nejhorsi se mi upravilo cca po trech tydnech. Neustale jsem ve vane prsa nahrivala, pak do ulevy odstrikala a pak chladila ( polstarky od Aventu). A pred kojenim taky trochu odstrikala, dcera se spatne chytala, popr. topila v mlece. Kdyz me zacinalo bolet prso, preventivne jsem davala i tvaroh proti zanetu. Po zkusenostech u prvni dcery, kdy jsem mela taky zanet a atb, tak jsem z toho ted mela hruzu :-(.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
4.9.16 21:05

Taky doporučuju odstříkat trochu před kojením, na 7 minut bych se vykašlala. Malý mi taky hodně ublinkával, protože se topil v mléce, doktorka ještě doporučovala dávat odbrknout po prvních pár hltech a klidně i několikrát během kojení a po kojení nechat 20 minut ve zvýšené poloze. A pokud po kojení necítíš úlevu, tak ještě odstříkat a pak zchladit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
774
4.9.16 23:36

Je to normální, že pár dní po porodu jsou prsa velmi nalitá, oteklá, je v nich pocit plnosti, tíže, horka. Po nějaké době se stav upraví. Dítě by mělo pít co nejčastěji. Klidně i každou 1,5 h ve dne a každou 2,5 h v noci a nechat sát minimálně 10 minut, aby si dítě vzalo i zadní mléko a zasytilo se. Před kojením se doporučuje použít na prs vlhké teplo (sprchu, teplou žínku) asi 10 min před přiložením dítěte. Necháme proudit vodu pod sprchou, aby voda stékala z ramen na prsy. Prsa masírujeme dlaní všemi prsty jemnými a krouživými pohyby, začínáme v podpaží, nad každým kouskem prsu provedeme asi 10 kroužků. Prs podepíráme zespodu jednou rukou, druhou masírujeme včetně spodní části. Změknutí prsu je důkazem, že byla masáž provedena správně a prs se uvolnil. Potom je možné trochu odstříkat, ale mějme na paměti, že kojení je o nabídce a poptávce - čím více mléka odstříkáme, tím více se zase utvoří. Mezi kojením je dobré prsa chladit, přikládat ledové obklady, ale led nesmí být přímo na kůži, ale přes kapesník nebo kousek plátna. Doporučují se i obklady z tvarohu. Pokud dojde k zatvrdlinám, tzv. retenci mléka v ucpaném vývodu, je vhodné, aby brada dítěte směřovala k postiženému místu (měnit polohy při kojení), omezit živočišné tuky, užívat lžící tekutého lecitinu denně a zvýšit příjem vitaminu C. Tak ať to kojení jde bez větších problémů, a když tak raději řešit dříve než později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
6.9.16 21:38

@s.y.p.t.a dekuji moc za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
6.9.16 21:39

Dekuji vsem