Nařízené přesčasy a možná výpověď

9847
6.10.11 12:44

Nařízené přesčasy a možná výpověď

Ahojky, mám dotaz spíš za mojí mamku, já jsem na rodičáku…
Mamka pracuje ve fabrice na směny (raní a odpolední) a praxe je u nich taková že neustále po nich požadují přesčasy… říkali jim že jim mohou nařídit 8hodin přesčasu týdně a není měsíční omezení :nevim: proplácí jim je tedy, ale mají tam spoustu lidí co dojíždí a nemají se jak dostat do práce… když mají přesčas při raní, tak jdou do práce na 4 místo na 6, při odpoledních zase dělají od 14 do 2 do rána :-( je to už tak náročné i pro lidi co bydlí ve městě, ale ty co jsou z okolních vesnic a mají to 5 nebo třeba i 15km, tak se nemají na 4 jak dostat do práce nebo v ty 2 ráno zase jak z práce :nevim: ono i jít ve 2 ráno lesem nebo opuštěnou cestou na kraji města tak není nic moc, já bych se pos… strachy :-( … no a těď jim řekli, že kdo bude odmítat přesčasy, tak může počítat s výpovědí, že už jim nebudou tu „neukázněnost“ a „neuposlechnutí nařízení“ tolerovat :cert: myslím že toto už není snad ani v souladu se zákoníkem práce nebo jo? Nevíte někdo jak to s těma přesčasama je?
Jo a ještě musí mít nějakých myslím 20 hodin v saldu nebo jak se to jmenuje, takže neproplacený přesčas, to je tam proto, aby když není zrovna zakázka a tím pádem práce, tak je mohli nechat doma… no vymetají tam s nima co můžou protože ví, že práce není a tím pádem nehrozí hromadné výpovědi a 1 nebo 2 lidi je nezrujnují… já říkám mamce už asi 5 let ať jde pryč a najde si něco jiného, ale ona nechce, jenže já na ní vidím jak jí to vyčerpává a ničí a že to sotva zvládá, má 3 roky do důchodu, tak už jí asi nikde moc nevezmou :-( kdyby odešla hned jak začli vymýšlet tyto ehm (nevím jak to slušně nazvat), tak měla ještě šanci, teď už asi těžko co? Štve mě to, že je pořád zdrchaná a ani nedostane dovolenou když potřebuje někam jet nebo aby si užila vnučku když já přijedu za nima :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15696
6.10.11 13:12

Ahoj, zkus se podívat do zákoníku práce, taky jsme v práci řešili tenhle problém, ale už jsem tři roky doma, tak už si to moc nepamatuju :think: S těma 8 hodinama týdně máš pravdu, ale je tam ještě i hranice, kolik přesčasů můžou dělat za měsíc, ale fakt už si nevzpomínám, zkus pohledat, vím, že jsem tam všechno vyčetla a pěkně s nima v práci vymetla.Asi jsem moc neporadila co :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5misa6
6.10.11 13:14

Tak já jsem dojížděla 15km do práce.Ty prezčasy tam mají na hovno.Pokud má ve smlouvě že musí chodit na prezčasy tak musí,a záleží i na domluvě od kdy do kdy.Já měla povinnost 15hod měsíčně.A dělala jsem šestnácky.Ale jestli má prezčasy ve smlouvě tak musí chodit,když by nešla můžou ji vyhodit.

• Citovat
  • Upravit
11502
6.10.11 13:21

Ahoj, tak my to měli tak, že nám mohli nařídit pouze jednu sobotu do měsíce, tedy jeden přesčas o 8 hodinách do měsíce.

Tady si počti http://business.center.cz/…cast4h5.aspx je to ze zákoníku práce o přesčasech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9847
6.10.11 14:02
Pettulle píše:
Ahoj, tak my to měli tak, že nám mohli nařídit pouze jednu sobotu do měsíce, tedy jeden přesčas o 8 hodinách do měsíce.Tady si počti http://business.center.cz/…cast4h5.aspx je to ze zákoníku práce o přesčasech.

Pettulle, díky za odkaz… ale jak to tak čtu, tak oni to asi pos*** (mamka v práci) tou kolektivní smlouvou… :-( takže s tím nic neudělá… „vyjímečné přesčasy“ mají skoro každý týden, takž i tak by neměli těch 26 po sobě jdoucích, by 1 vynechali a jedou na novo… to snad ani otroci tkahle nemakali :zed: :zed: jenže oni to tenkrát měli tak, že kdo nepodepsal kolektivní smlouvu, tak šel… čili si je hezky chytli a oni jsou teď v pasti… Je to německá firma a je mi na :poblion: z toho jak tam s nima jednají :pocitac: mamce hrozili výpovědí i když si loni zlomila koleno a byla s tím 2 měsíce doma :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9847
6.10.11 14:09

A lidi co mají malý děti, tak mají smolíka, takhle fakt dělat nemůžou protože kolikrát mamka ani neví kdy půjde ten další den do práce :zed: :zed: :zed: teď dělali i noční a ty ve smlouvě jako takové nemají, ale v té kolektivní už to zmíněný je :zed: … No nevim co bych dělala já kdybych bydlela v tom pidi městě, protože bych si tam asi práci pro sebe nenašla, jsem epileptik a nemůžu dělat na směny, takže fabrika by nepřicházela v úvahu ani kdybych chtěl… jsem lektorka AJ, ale do školy k dětem by mě asi nepustili, teda možná jo, ale stačil by 1 záchvat při hodině a šla bych :-( v tomhle ohledu jsem fakt ráda že jsem v Praze kde mám daleko víc možností a šanci že najdu firmu kde s mou nemocí nebudou mít problém, i když jsem 3× díky tomu že jsem měla záchvat v práci dostala výpověď ještě ve zkušebce :-( věděli to když jsem nastupovala a asi se to nesmí, ale ve zkušebce se neuvádí důvod, takže jim vlastně o nic nešlo, ale mezi 4 očima mi to řekli :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
6.10.11 14:42

Myšičko, no dneska vyčůrávají s každým a kdo jim neni vhod, tak nazdar, jsou tu další lidi co budou skákat jak my budem pískat. Já teda v práci taky už nebyla 3 roky a nevim co se tam změnilo a ještě další 3 roky to zjišťovat nemínim a vrátit se tam asi taky nebudu moct, protože sice jsem dělala na 8 hodinové směny, ale s dojížďkou autobusem vyšla jedna směna na 12 hodin a to by se se 2ma malými dětmi, domácností a zahradou zvládat nedalo, takže mě taky bude čekat hledání práce. Ale to, že tě takhle kvůli nemoci diskriminují je teda opravdu něco, vždyť ty za to nemůžeš, a člověk si ani nemůže pořádně odpočinout :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9847
6.10.11 21:11

Pettulle, taky proto jsem dělala na ŽL, tam fungují trochu jiná pravidla a hlavně mi nikdo nemůže dát výpověď, teda jo, ale jedině já sama sobě :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: a až jednou skončím s rodičákem, tak to asi bude zase tak :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat