Nařízené přesčasy a možná výpověď
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Nařízené přesčasy a možná výpověď
Ahojky, mám dotaz spíš za mojí mamku, já jsem na rodičáku…
Mamka pracuje ve fabrice na směny (raní a odpolední) a praxe je u nich taková že neustále po nich požadují přesčasy… říkali jim že jim mohou nařídit 8hodin přesčasu týdně a není měsíční omezení
proplácí jim je tedy, ale mají tam spoustu lidí co dojíždí a nemají se jak dostat do práce… když mají přesčas při raní, tak jdou do práce na 4 místo na 6, při odpoledních zase dělají od 14 do 2 do rána
je to už tak náročné i pro lidi co bydlí ve městě, ale ty co jsou z okolních vesnic a mají to 5 nebo třeba i 15km, tak se nemají na 4 jak dostat do práce nebo v ty 2 ráno zase jak z práce
ono i jít ve 2 ráno lesem nebo opuštěnou cestou na kraji města tak není nic moc, já bych se pos… strachy
… no a těď jim řekli, že kdo bude odmítat přesčasy, tak může počítat s výpovědí, že už jim nebudou tu „neukázněnost“ a „neuposlechnutí nařízení“ tolerovat
myslím že toto už není snad ani v souladu se zákoníkem práce nebo jo? Nevíte někdo jak to s těma přesčasama je?
Jo a ještě musí mít nějakých myslím 20 hodin v saldu nebo jak se to jmenuje, takže neproplacený přesčas, to je tam proto, aby když není zrovna zakázka a tím pádem práce, tak je mohli nechat doma… no vymetají tam s nima co můžou protože ví, že práce není a tím pádem nehrozí hromadné výpovědi a 1 nebo 2 lidi je nezrujnují… já říkám mamce už asi 5 let ať jde pryč a najde si něco jiného, ale ona nechce, jenže já na ní vidím jak jí to vyčerpává a ničí a že to sotva zvládá, má 3 roky do důchodu, tak už jí asi nikde moc nevezmou
kdyby odešla hned jak začli vymýšlet tyto ehm (nevím jak to slušně nazvat), tak měla ještě šanci, teď už asi těžko co? Štve mě to, že je pořád zdrchaná a ani nedostane dovolenou když potřebuje někam jet nebo aby si užila vnučku když já přijedu za nima ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj, zkus se podívat do zákoníku práce, taky jsme v práci řešili tenhle problém, ale už jsem tři roky doma, tak už si to moc nepamatuju
S těma 8 hodinama týdně máš pravdu, ale je tam ještě i hranice, kolik přesčasů můžou dělat za měsíc, ale fakt už si nevzpomínám, zkus pohledat, vím, že jsem tam všechno vyčetla a pěkně s nima v práci vymetla.Asi jsem moc neporadila co ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já jsem dojížděla 15km do práce.Ty prezčasy tam mají na hovno.Pokud má ve smlouvě že musí chodit na prezčasy tak musí,a záleží i na domluvě od kdy do kdy.Já měla povinnost 15hod měsíčně.A dělala jsem šestnácky.Ale jestli má prezčasy ve smlouvě tak musí chodit,když by nešla můžou ji vyhodit.
- Citovat
- Upravit
Ahoj, tak my to měli tak, že nám mohli nařídit pouze jednu sobotu do měsíce, tedy jeden přesčas o 8 hodinách do měsíce.
Tady si počti http://business.center.cz/…cast4h5.aspx je to ze zákoníku práce o přesčasech.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pettulle píše:
Ahoj, tak my to měli tak, že nám mohli nařídit pouze jednu sobotu do měsíce, tedy jeden přesčas o 8 hodinách do měsíce.Tady si počti http://business.center.cz/…cast4h5.aspx je to ze zákoníku práce o přesčasech.
Pettulle, díky za odkaz… ale jak to tak čtu, tak oni to asi pos*** (mamka v práci) tou kolektivní smlouvou…
takže s tím nic neudělá… „vyjímečné přesčasy“ mají skoro každý týden, takž i tak by neměli těch 26 po sobě jdoucích, by 1 vynechali a jedou na novo… to snad ani otroci tkahle nemakali
jenže oni to tenkrát měli tak, že kdo nepodepsal kolektivní smlouvu, tak šel… čili si je hezky chytli a oni jsou teď v pasti… Je to německá firma a je mi na
z toho jak tam s nima jednají
mamce hrozili výpovědí i když si loni zlomila koleno a byla s tím 2 měsíce doma ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A lidi co mají malý děti, tak mají smolíka, takhle fakt dělat nemůžou protože kolikrát mamka ani neví kdy půjde ten další den do práce
teď dělali i noční a ty ve smlouvě jako takové nemají, ale v té kolektivní už to zmíněný je
… No nevim co bych dělala já kdybych bydlela v tom pidi městě, protože bych si tam asi práci pro sebe nenašla, jsem epileptik a nemůžu dělat na směny, takže fabrika by nepřicházela v úvahu ani kdybych chtěl… jsem lektorka AJ, ale do školy k dětem by mě asi nepustili, teda možná jo, ale stačil by 1 záchvat při hodině a šla bych
v tomhle ohledu jsem fakt ráda že jsem v Praze kde mám daleko víc možností a šanci že najdu firmu kde s mou nemocí nebudou mít problém, i když jsem 3× díky tomu že jsem měla záchvat v práci dostala výpověď ještě ve zkušebce
věděli to když jsem nastupovala a asi se to nesmí, ale ve zkušebce se neuvádí důvod, takže jim vlastně o nic nešlo, ale mezi 4 očima mi to řekli ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myšičko, no dneska vyčůrávají s každým a kdo jim neni vhod, tak nazdar, jsou tu další lidi co budou skákat jak my budem pískat. Já teda v práci taky už nebyla 3 roky a nevim co se tam změnilo a ještě další 3 roky to zjišťovat nemínim a vrátit se tam asi taky nebudu moct, protože sice jsem dělala na 8 hodinové směny, ale s dojížďkou autobusem vyšla jedna směna na 12 hodin a to by se se 2ma malými dětmi, domácností a zahradou zvládat nedalo, takže mě taky bude čekat hledání práce. Ale to, že tě takhle kvůli nemoci diskriminují je teda opravdu něco, vždyť ty za to nemůžeš, a člověk si ani nemůže pořádně odpočinout ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pettulle, taky proto jsem dělala na ŽL, tam fungují trochu jiná pravidla a hlavně mi nikdo nemůže dát výpověď, teda jo, ale jedině já sama sobě
a až jednou skončím s rodičákem, tak to asi bude zase tak ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit