Nárok na čerpání dovolené!!!
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Nárok na čerpání dovolené!!!
Prosím, poraďte!!! Od středy nastupuji do práce a ikdyž jsem nesmírně ráda, mám s tím malý problém. Máme od 24.7.2010 zaplacenou dovolenou. Mám na ni ze zákona nárok?????Přijímám jen kladné odpovědi…HAHAHA
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ze zákona máš nárok minimálně na poměrnou část (to záleží, jestli zaměstnavatel dává 4 nebo 5 týdnů), ale vybrat si ji můžeš až po 3 měsících trvání pracovního poměru - pokud se se zaměstnavatelem nedohodneš jinak.
Já při nástupu řešila to samé a pravda je, že jsem to „oznámila“ hnedka při podpisu smlouvy a domluvili jsme se, že to nebude problém a na dovolenou jsem v klidu odjela… ![]()
Prostě záleží jen a jen na domluvě.. pokud by Ti řekli, že ne, máš bohužel smůlu.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jojo, na dovolenou nárok máš, ale ne ve zkušební lhůtě. takže je potřeba se domluvit a bude záležet na vstřícnosti zaměstnavatele. U nás v práci s tímhle problémy nebyly, ale záleží na tom, na koho narazíš…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Z mé zkušenosti - oznámila jsem hned při nástupu, že mám už zaplacenou dovolenou - bylo to hned měsíc po nástupu a na celé 3 týdny. Na žádnou „dovolenou“ jsme nárok neměla, ale dostala jsem neplacené volno.
Jenže to bylo u státního sektoru ve velmi pohodové práci. Ve spoustě zaměstnání bych se na to bála vůbec jenom zeptat… Hlavně v té zkušebce…sice napřed řeknou, ať jedeš, že neníproblém, pak se to někomu rozleží v hlavě a když se vrátíš, tak řeknou, že další den už chodit nemusíš
Leckde bych se bála…To musíš odhadnout sama, jak se k tomu veden bude stavět a jak je ta práce důležitá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ve zkusebni dobe ti dovolenou povolit nemusi,ale vse je na domluve ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dovolenou ti nikdy povolit nemusí, termín čerpání dovolené určuje zaměstnavatel…
Takže bych to určitě řešila hned při nástupu, zaměstnavatel ti může povolit čerpání dovolené, i když na ní zatím nárok nemáš (což nemáš, pokud nastupuješ do nové práce), pokud je předpoklad, že do konce kalendářního roku nárok získáš.
§ 212
(1) Zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce, přísluší dovolená za kalendářní rok, popřípadě její poměrná část, jestliže pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku. Za odpracovaný se považuje den, v němž zaměstnanec odpracoval převážnou část své směny; části směn odpracované v různých dnech se nesčítají.
§ 217
(1) Dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel podle rozvrhu čerpání dovolené, vydaného s předchozím souhlasem odborové organizace tak, aby si zaměstnanec mohl dovolenou vyčerpat zpravidla vcelku a do konce kalendářního roku, ve kterém právo na dovolenou vzniklo, pokud v tomto zákoně není dále stanoveno jinak. Při stanovení rozvrhu čerpání dovolené je nutno přihlížet k provozním důvodům zaměstnavatele a k oprávněným zájmům zaměstnance. Poskytuje-li se zaměstnanci dovolená v několika částech, musí alespoň jedna část činit nejméně 2 týdny vcelku, pokud se zaměstnanec se zaměstnavatelem nedohodne na jiné délce čerpané dovolené. Určenou dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen písemně oznámit zaměstnanci alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnancem na kratší době.
(2) Zaměstnavatel může určit zaměstnanci čerpání dovolené, i když dosud nesplnil podmínky pro vznik práva na dovolenou, jestliže je možné předpokládat, že zaměstnanec tyto podmínky splní do konce kalendářního roku, popřípadě do skončení pracovního poměru.
(3) Zaměstnavatel je povinen nahradit zaměstnanci náklady, které mu bez jeho zavinění vznikly proto, že zaměstnavatel změnil jemu určenou dobu čerpání dovolené nebo že ho odvolal z dovolené.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit