Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@FayS píše:
Zlehčování situace je pro pacienta ponižující. Přišla jsem poprvé s nějakým problémem k lékaři, u kterého jsem psaná okolo 6-7 let. Nikdy jsem nic nechtěla, ale za poslední půl rok vím, že nejsem v pořádku. Posledních několik měsíců se potím v noci tak, že měním trička i deky, někdy je pocení tak silné, že měním i 3×. Vrátilo se mi po asi 28 letech astma a mám ho obrovskou spotřebu, dokonce sestřička mi po telefonu řekla, že bych to měla hned řešit; když mi posílala e recept, ale doktorovi to přijde normální. Dávám si Ventolin někdy i 5 krát denně. Před měsícem mi vypadla polovina vlasů a nehty jako papír, s proužky podél nehtu. A nemůžu udělat hluboký vdech, i když se na to soustředím, tak vdech nedojde až nakonec a knedlík v krku. Plus zvýšená funkce št. žlázy, která byla v klidu. Doktorova diagnóza - hypochondrie
No, pak se ale nejedná o to, že potřebuješ celkové komplexní vyšetření, ale cílené vyšetření, které zohlední tvé probémy ( o těch si di ted nenapsala ani slovo). Praktik tě nevyšetřil VŮBEC? Nebo udělal nějaká vyšetření a odmítl další s tím, že v tom základu se nezjistilo nic zásadního, co by naznačovalo nutnost dovyšetřit něco blíže…
@Lama Lama No, asi neví, zapadá mu to do tabulek, co by to neřešil. Já teda musím zaklepat, ale mám výbornýho praktika. Vždycky jsem měla krk ok, pak mi nějakou dobu (dva měsíce+-) v něm krapet lechtalo, nic hrozného, nic co by mě omezovalo.
Ale při preventivce jsem mu o tom řekla a hned mi napsal žádanku na alergologii, že to může být počínající alergie/astma a radši, ať to začneme řešit hnedka.
A takhle se pozná dobrý doktor, ne že nad vším mávne rukou. Co je běžné pro jednoho, není normální pro druhého. Jak můžou lidi věřit doktorům, když doktoři nevěří lidem?
@KimL píše:
@Lama Lama No, asi neví, zapadá mu to do tabulek, co by to neřešil.
Ty máš zdvojený nick, znáš se s ní nebo věštíš?
@FayS Proužky podél nehtu mám také. Četla jsem, že to znamená, že je v nepořádku trávící soustava, ale zase člověk nemůže věřit všemu, co je na netu…
Ale kdyby mi vypadala polovina vlasů jak píšeš, to bych se pídila po tom, z čeho to je. Asi bych šla na kožní.
@FayS píše:
Kdo se vyzná v odběrech krve? Poprvé v životě bych si ráda udělala opravdu komplexní vyšetření krve. Má na něj pojištěnec nárok, jsou nějaké výmluvy doktorů, na co si dát pozor apod?
Mně stačí se jen nepatrně přiblížit k nějakému doktorovi a začnou vyšetřovat ze všech sil, tak nevím…
@KimL píše:
@Lama Lama No, asi neví, zapadá mu to do tabulek, co by to neřešil. Já teda musím zaklepat, ale mám výbornýho praktika. Vždycky jsem měla krk ok, pak mi nějakou dobu (dva měsíce+-) v něm krapet lechtalo, nic hrozného, nic co by mě omezovalo.
Ale při preventivce jsem mu o tom řekla a hned mi napsal žádanku na alergologii, že to může být počínající alergie/astma a radši, ať to začneme řešit hnedka.
A takhle se pozná dobrý doktor, ne že nad vším mávne rukou. Co je běžné pro jednoho, není normální pro druhého. Jak můžou lidi věřit doktorům, když doktoři nevěří lidem?
Já mimo toho seznamu problému co mám, tak jsem si postěžovala, že mi křupe v kolenou a to je mi 33 let, to není normální. A víte, co mi řekl? “Mě taky křupe v kolenou a je mi přes 40, no a co?”
@FayS píše:
Já mimo toho seznamu problému co mám, tak jsem si postěžovala, že mi křupe v kolenou a to je mi 33 let, to není normální. A víte, co mi řekl? “Mě taky křupe v kolenou a je mi přes 40, no a co?”
A co si predstavujes, ze by tak mohl s krupajicimi koleny udelat? ![]()
Holky, co rika hodnota S, P_a-HBs kvant. Je to vubec něco důležitého? Je u toho nejaka hyperimunni odpověď, spolehliva mez pro dosažení dlouhodobé ochrany.. Takze cim větší, tim lepší?
@Baba Minimálně ohmatat, zkontrolovat? Bože…
Případně poradit třeba nějaké důvody (málo se hýbete, možná málo této látky, zkuste tenhle doplněk stravy…).
@KimL píše:
@Baba Minimálně ohmatat, zkontrolovat? Bože…Případně poradit třeba nějaké důvody (málo se hýbete, možná málo této látky, zkuste tenhle doplněk stravy…).
A poslat k ortopedovi (bez doporučení od praktického lékaře jsou někteří doktoři nespokojený, proč jim tam člověk jde z vlastního uvážení), poslat na nějaký snímky kolen. Ale Protože mi celý život nekřupali a teď spolu s ostatními problémy začali křupat a všechny problémy vznikly během několika měsíce společně, tak by určitě lékař měl hledat nějakou spojitost. Zapojit mozek a přemýšlet, co mají tyto zdravotní problémy společného. Je zvláštní, že mu tam přijde mladá holka, která si doteď na nic nestěžovala a přijde tam se seznamem zdravotních problémů, které se objevily během půl roku, a jeho to nezajímá a je si 100% jistý, že je to hypochondrie. Přitom si uvědomuje; že zanedbal mého otce a ten skončil na operačním stole.
@FayS píše:
A poslat k ortopedovi (bez doporučení od praktického lékaře jsou někteří doktoři nespokojený, proč jim tam člověk jde z vlastního uvážení), poslat na nějaký snímky kolen. Ale Protože mi celý život nekřupali a teď spolu s ostatními problémy začali křupat a všechny problémy vznikly během několika měsíce společně, tak by určitě lékař měl hledat nějakou spojitost. Zapojit mozek a přemýšlet, co mají tyto zdravotní problémy společného. Je zvláštní, že mu tam přijde mladá holka, která si doteď na nic nestěžovala a přijde tam se seznamem zdravotních problémů, které se objevily během půl roku, a jeho to nezajímá a je si 100% jistý, že je to hypochondrie. Přitom si uvědomuje; že zanedbal mého otce a ten skončil na operačním stole.
S tím kolenem…
Já jsem měla pár let zpátky koleno šíleně potlučené a dozvěděla jsem se, že na rtg se moc nepozná, že by musela být arthroskopie a ta není bez rizika a taky může být k ničemu.
Tak jsem se do toho nehnala a počkala, až se to samo srovnalo, trvalo to dlouho…
Na to křupání bych zkusila nějakou kloubní výživu z lékárny, je toho hodně…
@FayS píše:
Tak zkus patologa. Do jeho náruče patří celičké lidské tělo!
@FayS píše:
A co od toho ortopeda čekáš? Operaci nebo co? Nerozumím.
Googli dál, na něco příjdeš sama.
@free333 píše:
S tím kolenem…Já jsem měla pár let zpátky koleno šíleně potlučené a dozvěděla jsem se, že na rtg se moc nepozná, že by musela být arthroskopie a ta není bez rizika a taky může být k ničemu.
Na to křupání bych zkusila nějakou kloubní výživu z lékárny, je toho hodně…
Tak jsem se do toho nehnala a počkala, až se to samo srovnalo, trvalo to dlouho…
Já žádný úraz neměla, chodím 2× krát týdně plavat. Neběhám, žádné zátěže na kolena nemám. Při nejmenším poslat na fyzioterapii a poradit nějakou výživu, protože v lékárně je toho opravdu hodně, a doktor asi má zkušenosti od pacientů, které masti, doplňky apod se potvrdili jako kvalitní a fungují.