Nárok na mateřskou- neschopenka

Anonymní
22.2.22 20:08

Nárok na mateřskou- neschopenka

Ahoj, nevím jestli tomu rozumím správně a chtěla bych se ujistit.
Za poslední dva roky mám odpracováno těch 270 dní (odváděné nemocenské).
Nyní jsem ve zkušebce (předchozí zaměstnavatel bohužel ze dne na den zkrachoval) a gynekolog mě chce poslat na neschopenku. Hodně zvracím a mám migrény, takže opravdu hodně přemýšlím nad tím, že na ní půjdu.
Jestli správně počítám, tak když mě zaměstnavatel nemůže v prvních 14dnech vyhodit, mohl by mě vyhodit až 10.3. (Pokud bych na nemocenskou nastoupila napr zítra) a když bych od té doby počítala tu ochranou lhůtu 180 dnů a na mateřskou bych nastupovala řekněme 7 týdnů před termínem porodu, což by bylo 11.8., tak by to vycházelo, nebo ne?
Nebo jsou ještě nějaké další podmínky?
Předem se omlouvám, že se ptám zde, ale paní na úřadu se semnou o tom nechtěla bavit. Neměla čas.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
37136
22.2.22 20:20
@Anonymní píše:
Ahoj, nevím jestli tomu rozumím správně a chtěla bych se ujistit.
Za poslední dva roky mám odpracováno těch 270 dní (odváděné nemocenské).
Nyní jsem ve zkušebce (předchozí zaměstnavatel bohužel ze dne na den zkrachoval) a gynekolog mě chce poslat na neschopenku. Hodně zvracím a mám migrény, takže opravdu hodně přemýšlím nad tím, že na ní půjdu.
Jestli správně počítám, tak když mě zaměstnavatel nemůže v prvních 14dnech vyhodit, mohl by mě vyhodit až 10.3. (Pokud bych na nemocenskou nastoupila napr zítra) a když bych od té doby počítala tu ochranou lhůtu 180 dnů a na mateřskou bych nastupovala řekněme 7 týdnů před termínem porodu, což by bylo 11.8., tak by to vycházelo, nebo ne?
Nebo jsou ještě nějaké další podmínky?
Předem se omlouvám, že se ptám zde, ale paní na úřadu se semnou o tom nechtěla bavit. Neměla čas.

A byla jsi těhotná už v předchozím zaměstnání? Pokud tě vyhodí ve zkušebce, tak ochranná lhůta je dlouhá jen jako bylo dlouhé poslední zaměstnání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1331
22.2.22 20:20

Pokud se nemylim, zaměstnavatel té může vyhodit ve zkušebně kdykoli(nemusí té 14 dní „držet“). A co se týče té ochranné lhůty pro nároku na mateřskou tak trvá max takovou dobu, kterou trvalo poslední zaměstnání. Takže dle mého na mateřskou mít nárok nebudeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
237
22.2.22 20:30

Tak tohle jsem přehlídla… každopádně moc děkuji za info, alespoň teď nebudu naivně žít v tom, že nárok mít budu :D
Takže teď je jediná možnost modlit se, aby mi výpověď nedali, ale to si myslím, že je nereálné :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24734
22.2.22 20:47
@Mia25 píše:
Pokud se nemylim, zaměstnavatel té může vyhodit ve zkušebně kdykoli(nemusí té 14 dní „držet“). A co se týče té ochranné lhůty pro nároku na mateřskou tak trvá max takovou dobu, kterou trvalo poslední zaměstnání. Takže dle mého na mateřskou mít nárok nebudeš.

14 dní držet musí i ve zkušební době

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1331
22.2.22 21:07
@lucad77 píše:
14 dní držet musí i ve zkušební době

Aha tak to jsem netusila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36027
22.2.22 22:02

Přesně tak, pokud si nebyla těhotná v předchozím zaměstnání tak je ochrana lhůta tak dlouhá jako poslední zaměstnání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí