Nárok na PPM díky ochranné lhůtě - kdo bude vyplácet?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Nárok na PPM díky ochranné lhůtě - kdo bude vyplácet?
Zdravím, 28.8. jsem nastoupila na rizikové těhotenství, 30.9. mi skončil hlavní pracovní poměr (vypršela smlouva na dobu určitou), od té doby nosím „papír na peníze“ od gynekologa sama rovnou na OSSZ. Jak to prosím bude s mateřskou? Díky ochranné lhůtě na ni nárok mám, to už jsem si na OSSZ zjišťovala.. Šest týdnů (chci šest, ne osm) před termínem porodu dostanu od doktora papír ohledně PPM, pokud se nepletu, že? Jelikož TP mám 18.3., tak pokud dobře počítám, nástup na PPM budu mít 4.2. Komu ponesu papír? Bývalému zaměstnavateli nebo na OSSZ? Jde mi o to, jestli mě ještě čeká kontakt s bývalým zaměstnavatelem či už nikoliv? A peníze mi bude posílat OSSZ (jakože myslím dávky PPM) nebo mi budou chodit od bývalého zaměstnavatele? Já jak moc s emám případně připravit na delší prodlevy bez peněz, protože výplaty si zaměstnavatel posílal podle toho, jak se mu zachtělo, takže plus mínus deset dní..
Předem moc díky za odpovědi, čekáme první mimčo, tak se v tom ještě úplně neorientuju
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Vyplácet PPM Ti bude OSSZ. Papír ohledně mateřské, který ti dá lékař, musíš odnést do bývalé práce. Tak oni ho potvrdí, doloží Tvoje příjmy a celé to odešlou na příslušnou OSSZ.
Tohle je standartní postup. Jestli se dá ten zaměstnavatel obejít, to netuším, to ti tady ale holky určitě poradí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Janik101 Ne, zaměstnavatel se obejít nedá, protože je potřeba ta příloha o příjmech, podle které OSSZ mateřskou počítá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 já jsem si to myslela, ale nebyla jsem si jistá, tak jsem to nechtěla tvrdit, jako pravdu.
Děkuju za objasnění ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hlavně jak dlouho si byla těhotná při nástupu na rizikové.. měla jsem to podobně, že končil zaměstnavatel, a já se nevešla do lhůty 180 dní a přišla tak o slušnou mateřskou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Janik101 Není zač ![]()
@kitharka Každopádně pokud by ti ji nechtěl zaměstnavatel vyrobit, tak to nahlaš příslušné OSSZ, pod kterou spadá, oni ho mohou prudit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ntkv píše:
Hlavně jak dlouho si byla těhotná při nástupu na rizikové.. měla jsem to podobně, že končil zaměstnavatel, a já se nevešla do lhůty 180 dní a přišla tak o slušnou mateřskou.
Píše, že pracovní poměr končil 30.9. a na mateřskou nastupuje 4.2., takže pokud pracovala v posledním zaměstnání déle než půl roku (a celkem má těch 270 dní), tak je jasné, že nárok na mateřskou má.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 To asi nebude totéž, co zápočťák, kde mám příjmy též doložené, což? ![]()
@ntkv V den odchodu na rizikové jsem byla přesně 11+1tt, nárok na PPM mít budu, to už jsem si na OSSZ zjišťovala, paní mi to vypočítala nějak tak, že bych musela na PPM nastoupit nějak do nějakého dne v březnu (nepamatuji si už přesně), ale nastupovat bych měla 4.2., takže to se naštěstí vejdu do ochranné lhůty ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 Pracovala jsem tam od 1.10.2012, PP skončil 30.9.2013
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kitharka Nene, to nebude ono, na zápočťáku jsou mám pocit čisté příjmy a jsou za kratší dobu, kdežto tady se pro výpočet uvádí hrubé za posledních 12 měsíců.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, taky přidám jeden dotaz.. když budu nastupovat na mateřskou, budu v ochranné lhůtě.. odpracováno 270 dní mám. Paní na sociálce mi ale přitom řekla, že mi nemůže zaručit, zda mateřskou dostanu nebo ne, že prý se posuzuje strašně moc aspektů kolem.. Mně to přijde jako blbost, když splňuji všechny podmínky pro mateřskou, proč bych ji jako neměla dostat? To mi paní nevysvětlila, řekla mi, že o tom nesmí mluvit… Máte s tím někdo zkušenost?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pajule022 žádné další nejsou pouze 270 dni a ochranná lhuta. Takže jde jen o to, zda ji mas správně spocitanou
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 mám, i paní na sociálce mi řekla, že podmínky splňuji, ale že mi nemůže zaručit, že mateřskou dostanu… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit