Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jinak sestře bych já osobně doporučila změnu pediatra a návštěvu psychologa, protože pokud bude takto hystericky přistupovat ke všemu ve vztahu k malé, tak jí tím může do života dost ublížit (nejen fyzicky, ale hlavně psychicky aneb z normálního dítěte vychovat uzlíček nervů).
Tak já mám doma astmatika a ventolin taky používám. Naše alergoložka mi vysvětlila jak to s tím ventolinem je. Když malý dostane třeba jen malý kašel, tak mu nasazuji ihned ventolin 4× denně, protože malý nemá klasické astmatické záchvaty, ale vždy u nemoci dostane takový kašel, že se třeba tři dny v kuse dusí. Každopádně ventolin řeší akutní stavy a nelečí astma, zkus tvojí sestře vysvětlit, že ventolinem stejně nic nenadělá. Musí na alergologii, kde jí udělají testy, pokud se astma prokáže, tak dostanou..teda my dostali, inhalátor ecobec který berem pravidelně 2×2vdechy, sirup aerius který berem jednou denně a k tomu ten ventolin, který ale berem jen při potížích. Zkus na ní jít opravdu s tím, že ventolinem vyřeší jen momentální situaci, ale pokud má ta malá opravdu astma tak potřebuje lék který jí bude léčit a né řešit momentální stav.
Tak já Tvou sestru naprosto chápu…má o malou strach. Naše teda již 3letou dceru jsme si takhle přidusili…já pak nevydržela a v 5hod jela na pohotovost. A poslechově to byla katastrofa…byla dušná, jak blázen. A to jsem zdravotní sestra
. Ležela pak 5dní v nemocnici. A pak mi teda trvalo dlouho než jsem přestala plašit u každé rýmy, která jí hned padala na průdušky.
Ale určitě by to chtělo imuno-alergologické vyšetření…a aby sestře vysvětlili, kdy je potřeba dát dýchnout a že by mohla i nadměrným používáním ublížit. Ona sama časem pozná, kdy malá opravdu foukadlo potřebuje. Buď jí oporou to potřebuje teď asi hodně!
Já tvoji sestru taky chápu, prostě se hodně bojí, má 7 měsíční dcera má kojenecké astma po tom co jí plíce zdevastoval zápal plic ve 4 týdnech.. byla na tom hodně bledě a vlastně od prodělaného zápalu nebyla v podstatě zdravá. Skončili jsme na ecobecu a berodualu. Berodual bude asi něco jako ventolin, dáváme ho když je malá dušná, při kašli nebo když hodně píská. Teď je to lepší ale byly časy kdy jsme ho dávali tak 3 x denně, páč nezvládla normální dech v zátěži.. pasení koníků atd… a hend pískala, což je znak toho že se jí špatně dýchá. Proto pokud vám malá píská a sestra jí dá sprejík tak je to asi správně ne? Ale souhlasím že takové závěry by neměla dělat obyč. pediatrička ale měla by jít sestra s dcerkou do pneumologické poradny kde jí udělají testy a i testy na alergie… Na alergologii jako takvou jí asi nepošlou jelikož je malá a většinou se alergie ještě neukáže.
Je tu ještě někdo, kdo dává ventolin a mohla bych s ním diskutovat? mám syna, od půl roka trpí tím, že při viróze se mu stáhnou průdušky a je dušný.. používáme ventolin.. teď je mu rok a půl a zrovna předevčírem jsme byli u dr, prt syn dýchal jak po maratonu a dr mu naměřila 80 dechů za minutu, normálně mají děti v jeho věku 30.. no říkala, že je to na nemocnici, ale prt syn na sobě nejevil žádné známky únavy nebo tak tak nám řekla, že máme ventolin používat doma a co hodinu mu stříknout, další den jsme jeli na kontrolu a bylo to téměř v pořádku, dnes ještě po 3 hodinách a zítra už jen 3× denně, od neděle pokračujeme jen s ecobekem.. úplně se hrozím, když to tu čtu, jak je ventolin nezdravý a nevím čeho se teď mám vlastně bát víc.. minulý rok jsme byli na alergologii kvůli astmatu, ale to se nepotvrdilo, takže dr říkala, že to snad věkem vymizí… co si o tom myslíte?
@michaluskami Zdravím, my dneska dostaly také Ventolin (dcera 14 měsíců), v podstatě od začátku roku kašlala, pořád to bylo v pohodě, na průduškách nic, po měsíci Spiropent, nepomohl, pak ATB Zinnat, a dneska na kontrole prý stále zúžené průdušky a dostaly jsme to foukátko + Ventolin. My máme dávat každé 3 hod 2× vstříknout, a to i v noci. Taky jsem z toho docela otrávená a mám strach z astmatu. Hlavně si to malá vůbec nechce ani dát k puse, takže vůbec netuším, jak jí to budu aplikovat.. Mně taky dr. říkala, že z toho vyroste a že to bude ok, ale po přečtení diskuzí o Ventolinu mám taky smíšené pocity. Navíc sestra jako malá trpěla na průdušky a měla astma, tak kdo ví…
Syn si to nechá vstříknout do pusinky? ![]()
@Ellen2811 ahoj
my už máme po léčbě, teď jsme zatím zdravý i když nevěřím, že na dlouho
my dostali to dýchátko už minulý rok a dá se říct, že celé jaro byl nemocný, kdejaká viróza se mu hned uchytí právě na průduškách a musí dýchat.. tento rok byl zatím jednou.. takže on je na dýchátko zvyklí, ale samozřejmě ho zezačátku taky nechtěl, musela jsem na něj kleknout, chytit mu nohama ruce, jinak to nešlo, ale teď je v pohodě a nechá si třeba u pohádky stříknout ![]()
Oživuji, nechci zakládat nové téma. Ventolin napíše i dětská nebo jen alergolog?
@Markéta80 Pokud už ho máte, tak dětská, pokud poprvé, tak jen alergolog.
@Jana206 díky tak zavolam dětské jestli by ho nenapsala, tu mam z domova blíž. No hlavně že jsem tam byla v pátek
![]()
@Markéta80 Nám Ventolin poprvé napsala dětská jako náhradu za Spiropent (na roztažení průdušek). Teď již používáme při každém vážnějším nachlazení, aby dobře vykašlávala. Ale třeba jen jeden, dva dny.
@Brouk č.1 my byli na alergu 7.4 a to bylo vše ok pak horší ale šlo to no a včera večer to začalo, tak jsem našla alespon ventolin sirup a prý dnes je to už lepší jenže 25.dubna jede na školu v přírodě tak ventolin potřebuje ihned, na alergu je to na dlouho, tam jdu až v pátek tak zavolam dětské jestli ho napíše, to mam blíž a vezmu recept jen mezi dveřma ![]()
Napíše ho i dětská, ale pojišťovny po nich jdou, že to mají psát alergologové.
@klafina123
tak snad protože na alergologii budu čekat půl dne
, aerius dětská píše normálně tak jí v po zavolam jestli by ho nenapsala ![]()
@Markéta80 Ale já myslím, že to pediatr napíše, nám taky, pro změnu Berodual píše, ale vím, že vždyckxy říká-„jééé, to zas bude mít pojišťovna řeči, že to rodiče nenecháme napsat na alergologii“. Zatím to jde a až to nepůjde, budem jezdit přes půl Prahy kvůli foukadlu no.