Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, potrebuji radu. Je mi cerstve 15 a nasi me nechteji skoro nikam poustet. Muzu ke kamaradkam (mam 2) i spat. Byli jsme spolu i v praze a kavarne ve vedlejsim meste. Jinak nic. Pokazdy kdyz chci jit ven tak to musim ohlasovat nekolik dni dopredu a rikat s kym a akm jdu atd.. Chtela jsem na koncert do prahy, kde byl zpevak ktereho posloucham pres 2 roky a nemohla jsem, akorat se mi vysmali co to posloucham. Na matejskou a tam taky nemuzu, oni tam pry nikdy nebyli takze automaticky nemusim ani ja. V lete bych chtela na dalsi koncert ale bojim se, ze to dopadne jako minule. Chovaji se ke me jak k malemu decku pritom jsem na svuj vek dost vyspela a oni sami to vi. Nechápou, ze kdyz mi to budou zakazovat budu to chtit jeste vic. Prosim poradte nevim jak jim to vysvetlit
Tak předně, na výlety sis našetřila/vydělala?
Z toho koncertu mohou mít obavu kvůli tvé bezpečnosti.
S některými rodící se nedomluvíš, musíš holt počkat, až se odstěhuješ nebo půjdeš na vysokou školu.
@nela14 a říkáš rodičům jen „já chci“ nebo se snažíš rozumně vyjednat za jakých podmínek by to dovolili?
Já jsem hodně benevolentní, dítko jsem pouštěla často, ale jen na já chci neslyším nikdy. A taky byly situace, kdy jsem řekla ne, ale říkám i proč ne a je možné mě rozumnými důvody přesvědčit. Mám ale zodpovědné dítě, u kterého vím, že dohody dodržuje.
Tak ono asi záleží, jak dalako to od vás je a třeba koncert asi ne sama a jak pak v noci domů, mají prostě strach
a nebo je to, protože peníze
a nebo na tebe neni spoleh, 15 jsi ještě mladá ![]()
Ja mam stejne starou dceru, poustim ji, ale mame pravidla. Je pravda, ze chce na koncert v Praze, tak jedu s ni. Kdyz jede nekam, tak musi byt s kamardkama a vratit se jeste za svetla. Plus ji kontroluji telefonem, jestli je ok.
Rikam si, ze se musi postupne naucit jak cestovat, poznavat svet.
A u tebe, jak nekdo psal, ze treba je to u vasich i financni stranka.
@nela14 píše: Více
Asi se bojí, že když budeš chodit v 15 letech na koncerty, tak v 16 budeš svobodná matka s neznámým otcem ![]()
No tak svou dceru bych v 15 nikam na koncert také nepustila. V té době ani na diskotéku. A to bydlíme přímo v Praze a dcera je naučená na bezpečný pohyb po centru. Na první akci do klubu šla až po svých 16. narozeninách. Takže já tvé rodiče fakt chápu. A ono jestli to doma komunikuješ stejným tónem, jako zde, tak to asi není úplně ideální cesta.
Mela jsem to jako ty. Dnes bych to řešila tak, ze jsu na školu s internátem.
Raději jsem v 19 otěhotněla a vdala - s manželem jsme se cítila svobodně. Alenuteklo mi tím ta mlada bezstarostná dospělost. Dodnes to řeším na terapii.
@nela14 píše: Více
Jestli nebude problém v tom, že na svůj věk jsi dost vyspělá. To se vašim nedivím, že tě nechtějí nikam pouštět. Vyspělá patnáctka, to je peklo.
V 15 jsi " děcko" oni za tebe mají zodpovědnost, a nejspíš líp než ty uvědomují rizika, hele to není o tom že můžeš skončit s outěžkem, ale i mnohem hůř
Měla jsem to jako ty. Díky tomu mě minulo dost zkušeností s lidmi. Ty doma nenasbíráš. Díky tomu jsem neuměla s některými lidmi jednat. Díky tomu jsem se pak neuměla prosadit v práci ani ve vztazích. Vezmi to rozumně. Vydrž ty tři roky. Abys, až vyjdeš z učňáku nebo školy, uměla všechno pro svůj samostatný život. Rodiče pak můžou doma komandovat jeden druhého. Jako plnoletá se můžeš odstěhovat a nazdar. Musíš ale být schopná samostatně žít. Vydělat si na sebe. Umět hospodařit. Vyjít se svým rozpočtem. Mít dokončené vzdělání, abys měla šanci najít práci. Nějaký koncert nebo dělat si, co chceš, v patnácti, prostě obětuj. Pak si budeš moct dělat, co budeš chtít.
To si o sobě myslí každá náctiletá, že je vyspělá. Přitom v 15 fakt vyspělá být ani nemůžeš. Možná rozumná což podle psaného projevu taky nevypadá.
Me nasi taky v tomto veku nikam nepousteli, a jeste na VS mela mama problem, kdyz byla s kamarady venku (cajovna, hospoda). Kvuli rodinnym duvodum jsem prvni VS mela v miste bydliste a bydlela doma, pak jsem odesla do jineho mesta. Nasledek to melo takovy, ze tim jak mi brzdili se vyradit v nactilete puberte, naplno se to projevilo na VS. Ta volnost byla az extaticka. Neudelala jsem teda zadne prusvihy, zadne drogy, ani jsem nekourila. Ale s nasima nebyla zadna rec, ani alternativni program, mohla jsem jen do skoly, domu, ucit se, o vikendech se jen uklizelo a koukall na stale pustenou TV.
Takze, chapu te, ale s takovymi rodici nic neudelas bohuzel. Blby je, ze dnesni doba ma zase o dost vic nastrah, nez za meho mladi pred lety. Rodice se obecne vic boji, ze se nekde neco semele, nekdo te oblbne, a to muzes byt sebevic zodpovedna.
@JezinkaBezinka píše: Více
Ale ona nemá stejná pravidla jako ty ![]()
Mám taky patnáctiletou dceru, takže se do pocitů tvých rodičů dokážu vcítit. U té Matějské bych ti taky řekla, že to jsou vyhozený peníze a pokud bys na tom trvala, tak bys tam jela za svoje. Ono rozházet tisícovku na atrakcích, které budou trvat dohromady 10 minut moc moudré není, ale kdybys moc chtěla, tak tě to ráda nechám poznat.
Na koncert bych tě pustila, leda kdybyste jely třeba 5 holek, které znám a věděla bych že se zase spolu všechny vrátíte domů. Samotnou ani náhodou, leda by tam jel s tebou nějaký dospělý, co by ty dvě hoďky přetrpěl někde vedle v obchoďáku a pak tě odvezl domů.
Já svou dceru po 10 večer nenechávám ani jít domů samotnou pěšky od metra- je to asi deset minut, ale sídliště - buďto pro ni pošlu některého z bratrů nebo si udělám večerní procházku já.
A to fakt nejsem úzkostný rodič - všechny naše děti od mala jezdí na víkendovky a pod, ale vždycky s lidmi, které znám.