Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Holky jsem bezradná
koupili jsme nedávno dům, z pronájmu 2+1 jsme se těšili na vlastní domeček 3+1, s tím, že časem předěláme půdu a bude to království. S tchýní vycházím dobře, ale znáte to, jednou týdně na kafčo - tam se ani není kdy pohádat, do rodinných záležitostí se nám nikdy nepletla. A teď - přítel má další 4 sourozence, za které tchýně platí splátky 6tis měs (všichni jsou na socce a nic se od nich nedočká), asi před dvěma lety zemřel tchán a tchýně zůstala sama s 16letoun dcerou, ta už stihla porodit miminko, teď ji je 18 a našla si borce a odstěhovala se ze dne na den, kvůli tomu, že jim tchýně nechtěla vzít půjčku. Zůstala tedy sama s výdělkem 12tis, když zaplatí splátky zbyde ji 6tis, takže ikdyby si našla ten nejlevnější nájem, nevyžije. Po dlouhém váhání ji musíme vzít k nám s tím, že sourozenci mají k nám zákaz. vstupu a já se toho strašně bojím
veškeré soukromí fuč, vztahy se změní
bydlíte někdo s. tchýní a klape to? Co mám dělat? Neuvěřitelně se toho bojím, ale je to přítelova matka, pro mojí bychom to udělali taky ![]()
Když si hned na začátku určíte nějaká pravidla, tak by to klapat mohlo. Pokud jsi si do teď s tchýní rozuměla, měla by to pochopit.
@Rosmanita tak evidentně, to žádná semetrika nebude, spíše asi trochu naivka, když si nechá na sebe nabrat půjčky, asi bych si ji k sobě vzala i když si nejdřív prověř, jestli nehrozí nějaké překvapení v nepřiznaném dluhu, at u vás neklepe exekutor ![]()
@Annie87 @madeto jsem z toho vyplašená, miluji své soukromí
exekutor by hrozit neměl, všechno splácí řádně, ale když ji tam nenahlásíme na trvalé bydliště, nic se stát nemůže, ne?
Urcete si pravidla vc. financi vypomoci z jeji strany. Nemela by mit pocit, ze je prizivnik, a Vy take ne. Dale se pobavte o dlouhodobem reseni; nevim, proc splaci za sve deti, neni to jeji povinnost. Vzala bych ji jen pod podminkou, ze tohle vyresi, nema zadnou povinnost delat detem dojnou kra…u a splacet jejich dluhy a pak „parazitovat“ ve Vasem dome. Uz ted se Vam do toho nechce, takze bych s ni probrala konec i pocatek toho procesu.
@Rosmanita nešla bych do toho. Zažila jsem to a nebylo to dobré.. je třeba mít od začátku pevně stanovená pravidla, jinak to bude o ničom.. navíc v 3+1, to je opravdu mazec.. Co se týče exekutora, nepleť si pojmy. Jemu stačí, že se domnívá, že na tom místě ta osoba bydlí, s TP to nemá co dělat. Takže kdyby nesplácela, klidně vám tam naběhne.
Soukromí žádné, zo si snad uvědomuješ. Pokud si tchýni vezmete k sobě, nechat ji nahlásit trvalé bydliště na úřadě. Chápu to správně, že si vzala půjčky kvůli dětem? Nemáte možnost v domku jí upravit aspoň nějakou místnost, kde by byla jakoby samostatná jednotka? My tak upravili místnost (bylo tam uhlí)a je z toho malé 1+1,propojili jsme ho s koupelnou a za ní máme bydlení my. Takže vlastně 2 byty.
Abych řekla pravdu, nechtěla bych, aby mi někdo totálně narušil soukromí. Tchýně může být zlatá, ale vy nikdy nebudete jen sami, což je na nic.
Nepíšeš, kde tchýně bydlí teď, tam zůstat nemůže? Docela by mě zajímalo, kdo přišel s nápadem si ji vzít k sobě.
@vykladzkaret to je pravda
@bamba ano vzala si půjčky, aby pomohla dětem (hlavně tedy vnoučatům) jedna dcera sama s dítětem, zařídila jí byt, který do pul roku stejně nebyl a dluhy zůstaly. Její děti ji prodali veškeré zlato, snubní prsten dokonce 2X
oddělit to není jak :/ leda až se předělá půda, ale to chce finance
ještě zmíním že tchýně dělá na 3 směny, přítel kolotoč na 5 směn a já stabilně ranní, máme 3letou dcerku, která má svůj pokoj. Chceme druhé miminko :-/
@Rosmanita A jak dlouho jeste bude splacet? Pokud to ma na kratsi dobu, prekousla bych to. Co nejvice splacet, neco malo nasetrit a trada…pokud teda nema splatky na deset let. Taky si nedovedu predstvit bydlet s vlastni mamou, natoz s tchyni. Ale ja jsem samaritan na druhou stranu, ja bych ji pomohla, ac bych z tpho mela nervy v kyblu ![]()
Bojím se, že mi začne vadit nějak a že to odnese náš vztah (jsme spolu 7 let a chceme se vzít) a ještě poznamenám - my vlastně nemáme na výběr. Kam jinam by šla?
@marrlinka ještě 7 let - přesně do důchodu, nechala si udělat konsolidaci. Právě že jiné východisko nevidím, jen jsem potřebovala utěšit a přečíst si, že se může stát, že to bude fungovat ![]()
Vaše tchýně by hlavně měla přestat splácet dluhy za své již dospělé děti, když pak s penězi nevychází. To přece není její povinnost, ne? Ona bude splácet za ostatní manželovy sourozence a on spolu s vámi ji kvůli tomu bude poskytovat přístřeší a stravu, vzdáte se svého soukromí…? ![]()
Udělala bych to jen, kdyby to bylo opravdu nezbytné - na dlažbě ji nechat nemůžete, že ![]()
@MartinaV89 špatně jsem se vyjádřila, splácí své dluhy, které si udělala kvůli dětem. Kdyby to byly dluhy jejich dětí, řešení by bylo jasné, ale takhle s tím právě nemůžeme nic dělat, jen si ťukat na čelo
takže na její hloupost a děti nakonec. doplatíme my a nevím, jak to řešit
@Rosmanita Kde bydlí teď?
Obáváš se oprávněně, už jen to, že pracuje na 3 směny. Po noční se bude muset vyspat, máte malé dítě, jak to chcete dělat? Dítku přece nedáš roubík a nepřivážeš ke stolu, aby babičku nerušilo. Já bych do toho nešla 4 děti ji nechají zadlužit a to, které se umí o sebe postarat ji má zachraňovat? Já ti holka nevím, nešla bych do toho.