Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Loki01 píše:
U nás měřili pH.
A az podle toho se rozhodlo. Tam je potom docela jasne.Ja jsem samozřejmě myslela apgara po narozeni.
pH ceho?
samozrejme, ze apgar po narozeni, alesotva muzes popotahovat lekare, ze rozhodl o urychleni porodu na zaklade CTG a pak se narodi dite s 10-10-10. Po bitve je kazdy general.
@Loki01 píše:
Tak privazani je podle mne horší než ty léky.
A proc si myslíš, ze by se pacientka kdyby ji třeba dali cas a ona byla s doprovodem neuklidnila?
Je to na palici, dikybohu ze tam nejsem. Tady by v životě nikoho ani nenapadlo aby někdo někoho přivazoval a taky to jde.
tak jasne, kdyz by to bylo v dobe, kdy by nebylo nutne ji urgentne s necim pomahat, tak proc ne. vsak ji urcite neprivazou nohy, kdyz by ji tam tak meli nechat lezet a chodit ji kontrolovat po hodine, nakolik se uz otevrela.
@Pudloslava píše:
pH ceho?samozrejme, ze apgar po narozeni, alesotva muzes popotahovat lekare, ze rozhodl o urychleni porodu na zaklade CTG a pak se narodi dite s 10-10-10. Po bitve je kazdy general.
Fetal scalp testing. V ČR se to nedělá?
Ja neříkám ze ho ma někdo tahat k soudu, ale pokud bude mít techle zbytečných zákroku hodne tak by se to resit mělo ne?
@Pudloslava píše:
tak jasne, kdyz by to bylo v dobe, kdy by nebylo nutne ji urgentne s necim pomahat, tak proc ne. vsak ji urcite neprivazou nohy, kdyz by ji tam tak meli nechat lezet a chodit ji kontrolovat po hodine, nakolik se uz otevrela.
Tak to jsem si oddychla:)
@Loki01 píše:
Fetal scalp testing. V ČR se to nedělá?Ja neříkám ze ho ma někdo tahat k soudu, ale pokud bude mít techle zbytečných zákroku hodne tak by se to resit mělo ne?
vubec netusim, nejsem porodnik. A co kdyz rodicka neni otevrena nebo hlavicka nenaleha na branku?
Ja ti nevim, pokud na CTG nejde poznat, jestli je falesne pozitivni nebo spravne, tak se musi jednat, jako by ukazovalo spravne. Pravidla budou v nejakycg guidelines od odborne spolecnosti. Ale pokud pad ozev na CTG ve 4 pripadech z peti ukazuje na zdrave dite a v jednom pripade je dite ohrozene pridusenim, tak se tech 20% deti nemuze proste obetovat tomu, aby 80% matek melo intaktni hraz.
jak by se to melo resit? naopak si myslim, ze to je skoro nebezpecne. Pokud se porodnikovi opakovane stane, ze ma patologicke CTG a narodi se zdrave dite, je nebezpeci, ze zacne CTG podcenovat a neco zanedba.
resit by se to melo v pripade, ze by porodnik mel dostupne dalsi metody zjisteni stavu ditete, mel by cas je pouzit a schvalne by je nepouzit a v dusledku toho zbytecne zeny krajel. Ale nemuze se resit, ze hraje proti nemu nahoda.
@Pudloslava
No u těch to nejde. Žena musí byt otevřena aspoň na 3-4 cm. Určitě jedou podle nějakých pravidel, myslim ze proste nereaguji hned na první abnormalitu ale proste pozoruji a pak se rozhodnou.
Přečti si author conclusions na straně 5
http://apps.who.int/…CD006066.pdf
@Loki01 píše:
@Pudloslava
No u těch to nejde. Žena musí byt otevřena aspoň na 3-4 cm. Určitě jedou podle nějakých pravidel, myslim ze proste nereaguji hned na první abnormalitu ale proste pozoruji a pak se rozhodnou.
Přečti si author conclusions na straně 5
http://apps.who.int/…CD006066.pdf
hele ja nemohu kontrovat, jak se to dela v cechach, protoze proste nevim.
@Pudloslava píše:
pokud nespoluprace rodicky spociva v tom, ze opravdu hrozi, ze personalu vykopne zuby, tak je privazani nohou na miste. Protoze dalsi alternativy jsou pacientku oblbnout leky nebo od ni odejit a nechat ji samotnou a to mi prijde horsi. Rozhodne bych neocekavala, ze se tam nekdo necha zranit.
Nejsem si jistá, jestli je na místě a standardní vykládat něco o přivazování nohou nespolupracujícím budoucím prvorodičkám při exkurzi porodního sálu.
Možná alternativou rodičky nespolupracující ležící na zádech by bylo nechat ji porodit v jiné poloze. Ostatně celá ta poloha, co jsme trénovali jako správnou, s přitažením brady na hrudník mi přijde divná, vůbec jsem to nepoužila.
O kolik minut nebo sekund ten nástřih v průměru urychlí porod?
@4family píše:
Nejsem si jistá, jestli je na místě a standardní vykládat něco o přivazování nohou nespolupracujícím budoucím prvorodičkám při exkurzi porodního sálu.
Možná alternativou rodičky nespolupracující ležící na zádech by bylo nechat ji porodit v jiné poloze. Ostatně celá ta poloha, co jsme trénovali jako správnou, s přitažením brady na hrudník mi přijde divná, vůbec jsem to nepoužila.
ne, to urcite ne a odhadla bych, ze se sestra snazila byt vtipna. Uz jsem davno prisla na to, ze s pacienty se nezertuje, jen, kdyz sami zacnou ba i tak opatrne. Pacient je obvykle v takovem rozpolozeni, ze humor absolutne nebere.
jinak me jina poloha pripomela manevry, ktere se delaji s koni, aby nemohli kopat. no kdyz by stala na svych nohach a jedna by se ji privazala k zadku, tak by taky nikoho kopnout nemohla
zertuji, protoze vy nejste pacienti!
@Pudloslava to mě dosud nenapadlo, že se třeba snažila odlehčit situaci „vtipnou“ zkušeností s nespolupracujícími rodičkami. No, fakt od zdravotníků humor nečekám a pokud už by přišel, tak abych to poznala, museli by se smát.