Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Michelangelo píše:
Jinak mě celkem zaráží tvůj postoj, s ohledem na tvoji práciMne totiž ve všech případech rodily jenom sestřičky, bez přítomnosti doktora, ten vždy přišel jenom na konci porodu vše zkontrolovat a zašívat nástřih, nebo poranění. Žila jsem v domnění, že nástřih se provádí proto, aby se předešlo roztržení - jak se mne stalo u posledního porodu, kdy jsem prosila o vyhnutí se nástřihu. Hojení po nástřihu nebylo tak problémové, jako to, po roztržení a z tohoto důvodu bych zpětně radši brala nástřih. Tvoje příspěvky ve mne vzbuzují dojem, že doktoři stříhají ženy dokonce úmyslně, to je opravdu tvoje zkušenost?
No divila by ses jak je tento zakrok mnohdy rutinni. Jak pana dr zajima po kolikate zena rodi (jo pani rodi poprve tak honem nuzky
). Ano je to ma zkusenost celkem ze tri pracovist a vsude bylo takovych minimalne polovina.
Dobre pocteni treba tady
http://www.prolekare.cz/…otomii-36409?…
@Pudloslava píše:
ale tak ve vetsine pripadu se to nemusi resit v situaci casove tisne. Nicmene realita je, ze az na nejake specialni pripady vetsinou skutecne personal vi lepe, nez rodicka, co je lepsi. (aniz bych tim chtela zpochybnovat prava rodicky prosadit si vlastni predstavu).
to nikdo nezpochybnuje. Jsou to leta zkusenosti a praxe. Jenze jde o to, ze se tam az prilis casto vkrada ta manipulace, abychom tu zenu dostali tam kam my chceme. A to je to co je spatne. Meli bychom se rutinne ucit vysvetlovat a davat na vyber…bez emoci…rodicka by mela byt ten kdo ma posledni slovo
Jinak u toho porodu to vzdycky tak trochu casova tisen bude a vzdy tam bude i ten aspekt toho ditete takze o to je to vsechno tezsi ![]()
@quinny píše:
to nikdo nezpochybnuje. Jsou to leta zkusenosti a praxe. Jenze jde o to, ze se tam az prilis casto vkrada ta manipulace, abychom tu zenu dostali tam kam my chceme. A to je to co je spatne. Meli bychom se rutinne ucit vysvetlovat a davat na vyber…bez emoci…rodicka by mela byt ten kdo ma posledni slovoJinak u toho porodu to vzdycky tak trochu casova tisen bude a vzdy tam bude i ten aspekt toho ditete takze o to je to vsechno tezsi
je mi to jasny, ostatne lekari chirurgickych oboru maji urcitou specifickou povahu
@Pudloslava píše:
V te chvilicce ti stihli podrobvne vysvetlit vsechna rizika provedeni i neprovedeni vykonu? Nebo jsi spis byla rozumna zenska a bala si se o dite, takze kdyz ti rekli „je nutny cisar, decku padaji ozvy, tady to podepiste“, tak jsi ani nepipla? Co by se stalo, kdybys zacla o tu indikaci rozporovat a diskutovat o ni? Ditko by ti umrelo?Taky jsem mela akutni sekci, zdaleka ne tak akutni, jako ty, ale rizika mi nikdo v tu chvili nevysvetloval. Ale znala jsem je, bylo to v papirech vyplnovanych u prijmu, ktere jsme dostali dokonce jeste predem na nejake poradne. Bylo to pomerne hodne papiru, urcite bych je nechtela studovat a rozvazovat v okamziku, kdy decku padaji ozvy a je treba jednat.
Bylo mi receno, ze maly potrenbuje ven ze mu padaji ozvy. Ze je mozne, ze bude moje deloha tak krvacet ze ji budou muset odebrat. Ze budu mit pri pristim porodu vetsi sanci ze mi praskne deloha. Vsechno mi to stihli rict velice rychle, ja nediskutovala, verila jsem jim, kyvla jsem, podepsala a slo se na to. Papiry maji nachystane u kazzdeho porodu, nejdou je psat a tisknout. Je to otazka minuty.
@Burj Chalifa píše:
Nástřih = znásilnění? Tak se vraťe zpět na stromy, zapomeňte, že existují něco jako porodnice a lékaři, kteří těch porodů provedli x krát více než Vy a svoji odbornost danou jen vlastnictvím vaginy uplatňujte jen v buši. A doktory už nebuzerujte a přítomností v porodnici nezatěžujte. Stejně pro ně nemáte jedinné dobré slovo, jsou pro Vás zbyteční a hloupí. Spokojenost a klid bude na obou stranách.Příspěvek upraven 25.01.15 v 11:55
Dikybohu tady to funguje tak, ze rodicka ma posledni slovo. Prani rodicky je repsektovano. Jsem rada, ze jsem mohla porodit v takove zemi a i kdyz to nedopadlo tak jak jsem chtela tak se mnou zachazeli jako se svepravnou osobou, ktera ma narok rozhodovat o svem vlastnim tele.
@Loki01 no tak to samozrejme nejsou vsechna rizika. Kdyby ti nahodou dite rizli na hlave a ty bys byla nejaka konfliktni osoba., tak ses taky mohla krasne soudit.
Ale to uz jsme se dotali nekam, kam jsem nechtela. je fakt, ze kdybys jim souhlas nepodepsala, urcite by te nerizli, i kdyby dite melo umrit. Podepsalas, maximalne by ses tak mohla soudit za neco, s cim te neseznamili.
Tuhle diskutovanou rodicku strihli, ac nic nepodepsala.
Příspěvek upraven 25.01.15 v 15:23
@Pudloslava píše:
ale tak ve vetsine pripadu se to nemusi resit v situaci casove tisne. Nicmene realita je, ze az na nejake specialni pripady vetsinou skutecne personal vi lepe, nez rodicka, co je lepsi. (aniz bych tim chtela zpochybnovat prava rodicky prosadit si vlastni predstavu).
Jiste, personal skutecne vi casto co je lepsi z hlediska rizik apod. Ale vi personal co je lepsi pro tady tuto rodicku? Co by si radsi vybrala ona? Ceho si vazi vic a co uz ji tak moc nezajima? Nevi. A castokrat se stane, ze i kdyz jim to rodicka rekne tak je to nezajima.
@Pudloslava píše:
je mi to jasny, ostatne lekari chirurgickych oboru maji urcitou specifickou povahu
To je pravda, ale tu povahu jiste maji i v mnoha jinych zemich, jen se to proste uci lepe korigovat…myslim ze je cas zacit s tim i u nas
@Pudloslava píše:
@Loki01 no tak to samozrejme nejsou vsechna rizika. Kdyby ti nahodou dite rizli na hlave a ty bys byla nejaka konfliktni osoba., tak ses taky mohla krasne soudit.
Ale i to mi rekli. Promin, nevedela jsem ze chces abych to tady vsechno vyjmenovala uplne vsechno:) Proste to za tu minutu jde, kdyz to mas nachystane a rychle to ctes.
@Pudloslava píše:Ale to uz jsme se dotali nekam, kam jsem nechtela. je fakt, ze kdybys jim souhlas nepodepsala, urcite by te nerizli, i kdyby dite melo umrit. Podepsalas, maximalne by ses tak mohla soudit za neco, s cim te neseznamili.
Příspěvek upraven 25.01.15 v 15:23
Tuhle diskutovanou rodicku strihli, ac nic nepodepsala.
Nevim co by se stalo. Je tady zakon, ze lekari mohou zakrocit kdyz si mysli, ze rodice poskozuji zdravi ditete. Jenom nevim jak to je kdyz dite jeste neni narozene.
V kazdem pripade jsem jim nemela duvod neverit, tlacila jsem uz 3 hodiny a proste to neslo to jsem videla i ja:)
@Loki01 píše:
Jiste, personal skutecne vi casto co je lepsi z hlediska rizik apod. Ale vi personal co je lepsi pro tady tuto rodicku? Co by si radsi vybrala ona? Ceho si vazi vic a co uz ji tak moc nezajima? Nevi. A castokrat se stane, ze i kdyz jim to rodicka rekne tak je to nezajima.
@Loki01 píše:
psala jsem ze „az na nektere specialni pripady“. A predevsim jsem psala, ze nezpochybnuji jejich (rodicek) pravo vybrat si. Takze debatu „co by si zvolila radeji“ prosim rozvadej s nekym jinym.
@Loki01 píše:
Ale i to mi rekli. Promin, nevedela jsem ze chces abych to tady vsechno vyjmenovala uplne vsechno:) Proste to za tu minutu jde, kdyz to mas nachystane a rychle to ctes.
tech rizik je asi tak milion, kdyz to dostanes na papire podrobne, urcite se to za minutu precist neda. smrt obou je tam samozrejme taky.
ale hele, to je prece taky OT - porad argumentujes svou osobou, ze ty jsi vnimala vsechno, ergo tahleta rodicka taky byla soudna a svepravna, ale ona mohla byt uplne totalne mimo a blouznit - a to je to, co my nevime a co prave vedeli u toho soudu a proto rozhodli tak, jak rozhodli. porad resime nejaky nesmyslny odbocky od tematu
@quinny píše:
To je naprosto presne, zname toho cloveka minimalne, nevime nic o jeho vire, hodnotach, zivotnich zkusenostech atd atd
na sále není, s prominutím, na nějakou psychoanalýzu, žvanění ani debatování o životě čas. Tam o ten život totiž ve skutečnosti jde a ve vteřinách.
@quinny píše:
No divila by ses jak je tento zakrok mnohdy rutinni. Jak pana dr zajima po kolikate zena rodi (jo pani rodi poprve tak honem nuzky). Ano je to ma zkusenost celkem ze tri pracovist a vsude bylo takovych minimalne polovina.
Dobre pocteni treba tady
http://www.prolekare.cz/…otomii-36409?…
Děkuji za odpověď a za článek
, bohužel to ze svého laického pohledu nedokážu posoudit. Moje představa je, jak se nápíná hráz k prasknutí a dál radši nedomýšlím
, svádí to vzít nůžky do ruky
, ty vycházíš ze svých zkušeností a praxe, určitě už umíš odhadnout, co hráz vydrží, popřípadě jí nějak zručným chvatem zachránit - jestli je tam vůbec nějaký prostor na prsty sestry, nebo lékaře. Každá žena je jiná, poznala jsem takové, které bez nástřihu porodily 4 kilové dítě a jiné, které s nástřihem porodily ani ne 3 kilové. V podstatě nechápu, jak tohle řeší domácí porody
Pro mne je prostě priorita zdravé dítě a fakt jsem neřešila, když mne u prvního porodu nastřihli dokonce 2×, když mi přestaly najednou kontrakce a stahy a malý byl stále ve mně. Kapačka a skoky dvou sestřiček na moje břicho ho vypudily ven. Pan doktor se objevil, až na šití. Radši nevzpomínat na praktiky v téhle porodnici
Ke všemu vím, že jsem nebyla jediná ![]()