Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Terdul píše:
@beckie jsem slusne zeptala. Mluvis tady o toleranci, ale startujes na obycejny dotaz.
Myslíš hloupý dotaz? To, že existují ženy, které se rozhodnou rodit v porodnici a očekávají lidský respektující přístup, není podle mě vůbec udivující a neobvyklé a nevím, proč by tyto ženy měly být vyčleněny a rodit doma, pokud si to z jakéhokoliv důvodu nemohou dovolit. Nechápu proč se do tématu, kde se primárně řeší to, že lékaři absolutně nerespektují přání rodičky, plete domácí porod. Co to s tím má co společného? Btw. nestartuji, jen by mě zajímalo, co je Ti do toho?
@Burj Chalifa píše:
Dneska každá Mařena jen z titulu vlastnictví kačeny rozumí porodu jako primář. Nebo asespoň si to naivně myslí. Že do těch špitálů s porodem vůbec lezete, když tam tak rádi a vědomě všem, chudinkám rodičkám ubližují. Určitě to dělají naschvál, aby to maminky co nejvíce bolelo.Příspěvek upraven 24.01.15 v 21:07
Kočičko, ale jim vůbec nejde o to, jestli to bolí nebo nebolí. Jen o to, aby to bylo rychlé a zajímavé pro pojišťovnu. Ale neboj, já naše porodníky rozhodně svou hloupou přítomností neobtěžuji. Přeci jen, musí mít čas na ty ovečky, co se raději nechají desekrát rozřezat a nakonec si dítě zachránit císařem.
@Pudloslava píše:
ja ale vubec nepsala o tom, ze se nema respektovat prani rodicky
ja psala pouze o tom, ze to prani musi byt vysloveno v situaci, kdy rodicka je zjevne pri plnem vedomi, orientovana a chape situaci a byla seznamena s riziky.
Coz v okamzku probihajici druhe doby porodni asi moc nejde.
A pokud to mela v porodnim planu, o tom jsem psala pouze tolik, ze ho v tom spechu zrejme nikdo necetl. Porodni plany jsou nekdy taky vypracovane mnohostrankove texty a pri prekotnem porodu by se asi nikomu nelibilo, kdyby si PA nekam sedla a podrobne si to studovala. Pokud by to ale udelala, stejne az by narazila na odmitnuti nastrihu, musela by se ujistit, ze rodicka vi, oc presne jde.
Pokud pacient cokoli odmitne ve stavu, kdy neni plne orientovany a neni seznamen se vsemi riziky, jeho odmitnuti nema pravni vahu a za dusledky nese zodpovednost lekar.Tyhle okolnosti my nevime, ale byly zname u soudu ktery rozhodl. Z toho, jak rozhodl, lze usuzovat, ze zrejme nebyly splneny podminky odmitnuti vykonu, ktrery lekar povazoval za nezbytny.
To neni otazka toho, jak moc je nebo neni rozumne provadet nastrihy, jestli to pomuze zene nebo diteti. Neni to ani o tom, ze by nekdo nechtel respektovat jeji prani. Je to otazka splneni vsech nalezitosti vyjarderni toho prani, aby skutecne zodpovednost presla z lekare na tu rodicku. Aby pak nerikala „ja to nemyslela vazne, nevedela jsem, co rikam“
Kdyby ty podminky byly splneny, tak by soud dal zapravdu rodiice, protoze skutecne ona muze rozhodovat o tom, co s ni bude delano.
No a ja na to napsala, ze matka mohla nesouhlas vyjadrit i behem porodu (tedy te druhe doby porodni). Ja jsem moc dobre co se deje i pri tlaceni a to jsem nemela zrovna lehky porod. Rozhodne jsem nebyla povazovana za nesvepravnou nebo neschopnou pochopit rizika. Bylo mi vsechno sdelovano, co se deje, jak na tom maly je. Na vsechno se me ptali, ja kyvala hlavou a oni me prani respektovali. Pak doporucili cisare, vysvetlili proc a ja jim podepsala papiry take v druhe dobe porodni.
Tudiz si myslim, ze kdyz (a to je pokud ja vim i v CR) rodicka v tehle dobe povazovana za schopnou podepsat souhlas k CS tak je schopna vyjadrit nesouhlas s nastrihem.
Pokud opravdu nemeli za 40 minut cist plan, pokud byl dlouhy atd. tak se meli zeptat a prani respektovat.
Sumasumarum, proste moc neverim, ze by rodicka nevedela co dela.
@Terdul píše:
@beckie opět mi vytanulo na mysli rčeni: " Nejhorší je srážka s blbcem." Je mi do toho, nemůžu ve verpejne diskuzi položit dotaz? Nikdo tě nenuti mi odpovídat.
Ano, souhlasím s Tebou.
![]()
@beckie píše:
Hm, takže ženy, které by rády porodily přirozeně v prostředí, kde je budou respektovat a zároveň pod lékařským dohledem tedy nemají nárok. Vítejme v ČR!
Pokud jsi četla moje příspěvky, tak jsem při porodu žádala, abych nebyla nastřižena a bylo mě vyhověno /a to jsem se nástřihu fakt hoodně bála/. Ale také tvrdím, že pokud by nastala situace, že by byl nástřih potřeba, tak bych nic nenamítala. A myslím, že PA která mě rodila respektovala všechna moje
přání, takže jsem si v žádném případě nepřipadala jako ovce na porážce, kde chtějí z mojí kačeny udělat výkladní skříň..
@Burj Chalifa píše:
Dneska každá Mařena jen z titulu vlastnictví kačeny rozumí porodu jako primář. Nebo asespoň si to naivně myslí. Že do těch špitálů s porodem vůbec lezete, když tam tak rádi a vědomě všem, chudinkám rodičkám ubližují. Určitě to dělají naschvál, aby to maminky co nejvíce bolelo.Příspěvek upraven 24.01.15 v 21:07
To ne, oni to spis ulehcuji sobe ![]()
To, ze nekdo neni primar jeste neznamena ze nema pravo aby bylo vyhoveno jeho prani. To je prece hloupost. Ja opravdu nechapu proc vas to tolik stve, ze ne kazdy si proste necha delat vsechno co si lekar usmysli.
„Celý porod trval krátce, nějakých 46 minut. Soud dal za pravdu nemocnici, že tam nebyl časový prostor k tomu, aby se prováděly standardní úkony ve smyslu informovaného souhlasu nebo podrobného vysvětlování situace rodičce,“ sdělil Fifka.
Zdroj: http://hradec.idnes.cz/…-zpravy.aspx?… „Komunikace byla nestandardní v tom, že rodička měla určité představy o tom, jak má porod vypadat. Na druhé straně s personálem dostatečně nekomunikovala a odmítala řadu vyšetření, která se považují za standardní a potřebná. Lékař se díky tomu dostal do situace, že o rodičce prakticky nic nevěděl. Ze záznamů, které měl k dispozici, nemohl zjistit, jestli jde o biologický porod, nebo zda-li by tam nemohlo být nějaké podezření, nebo dokonce patologie. Když porodník zachytil snížení tepu plodu, tak dospěl k závěru, že je třeba porod urychlit,“ shrnul v odůvodnění rozsudku soudce Fifka.
Zdroj: http://hradec.idnes.cz/…-zpravy.aspx?…
Cili podle nazoru porodnika bylo dite v ohrozeni a bylo treba porod urychlit. Nebyl cas to podrobne vysvetlit matce.
Ja v tom fakt nevidim zadne pochybeni.
@Terdul píše:
@beckie a jen proto, že ti dotaz nevyhovuje, neznamená, že je hloupý. Jak taky netvrdím, že tvé názory jsou úplně stupidní.
Tak jinak, proč by ženy, které chtějí rodit v porodnici a mají porodní plán, kde jasně uvedou, které zákroky si nepřejí provést, měly raději rodit doma??? Proč by ženy vstupem do porodnice měly okamžitě sklopit hlavu a nechat každého, ať si s nimi dělá, co chce? Proč se žena vsupem do porodnice stává nesvéprávnou? Proč nedokáže fungovat tolerance a lidský přístup? (Pozn. mluvím tady o fyziologických těhotenstvích a rutinních zasazích, rozhodně se nesnažím zpochybnit to, že naši porodníci jsou špičky v případě patologií. Na druhou stranu jsem přesvědčená, že rutinní zákroky, které se i nadále dělají u nás často vedou ke zbytečným porodním komplikacím.)
Nevím, co se na sále dělo, neví to nikdo z nás a proto nesuďte. Ani rodičku, ani lékaře.
Je mi teda ale smutno z těch, co se tady vysmívají ženám, které byly nástřihem poškozeny. Ne každý je po nástřihu za týden fit. Ono to nemusí být jen na týden sešitá „kačena“. Některé ženy si nesou potíže celý život, nejsou schopny mít plnohodnotný sex, mají bolesti, rozpadlo se jim díky tomu manželství manželství… A to v obrovském procentu naprosto zbytečně.
@Helca729 píše:
Pokud jsi četla moje příspěvky, tak jsem při porodu žádala, abych nebyla nastřižena a bylo mě vyhověno /a to jsem se nástřihu fakt hoodně bála/. Ale také tvrdím, že pokud by nastala situace, že by byl nástřih potřeba, tak bych nic nenamítala. A myslím, že PA která mě rodila respektovala všechna moje
přání, takže jsem si v žádném případě nepřipadala jako ovce na porážce, kde chtějí z mojí kačeny udělat výkladní skříň..
Ty jsi…ty jsi…ano to je skvělé a já mám radost, že porod byl veden podle Tvých představ. To ale neznamená, že ostatní ženy to mají stejně, a pokud jim bude navržen nástřih musí souhlasit. Nemusí! Ať už to pro ně bude mít jakékoliv následky, v té chvíli by měla mít možnost (a ze zákona ji má) rozhodnout sama o sobě. O tom se tady celou dobu bavím. My tu ženu můžeme odsuzovat, nadávat, ale nemůžeme a nemáme nárok ji toto právo jakkoliv upírat.
@Loki01 píše:
No a ja na to napsala, ze matka mohla nesouhlas vyjadrit i behem porodu (tedy te druhe doby porodni). Ja jsem moc dobre co se deje i pri tlaceni a to jsem nemela zrovna lehky porod. Rozhodne jsem nebyla povazovana za nesvepravnou nebo neschopnou pochopit rizika. Bylo mi vsechno sdelovano, co se deje, jak na tom maly je. Na vsechno se me ptali, ja kyvala hlavou a oni me prani respektovali. Pak doporucili cisare, vysvetlili proc a ja jim podepsala papiry take v druhe dobe porodni.
Tudiz si myslim, ze kdyz (a to je pokud ja vim i v CR) rodicka v tehle dobe povazovana za schopnou podepsat souhlas k CS tak je schopna vyjadrit nesouhlas s nastrihem.Pokud opravdu nemeli za 40 minut cist plan, pokud byl dlouhy atd. tak se meli zeptat a prani respektovat.
Sumasumarum, proste moc neverim, ze by rodicka nevedela co dela.
Ze tys o sobe vedela o druhych zenach moc nevypovida. Ona mohla byt uplne mimo, vzdyt nekdo tu psal, ze se tam dokonce kdosi pral, nebo co… To je vec, kterou byl kompetentni posoudit pritomny personal. Personalu tam urcite bylo mnoho a urcite vsichni svedcili u toho soudu.
Krom toho jsi se zrejme nemusela rozhodovat v nekolika vterinach.
Příspěvek upraven 24.01.15 v 21:28
@Pudloslava píše: „Celý porod trval krátce, nějakých 46 minut. Soud dal za pravdu nemocnici, že tam nebyl časový prostor k tomu, aby se prováděly standardní úkony ve smyslu informovaného souhlasu nebo podrobného vysvětlování situace rodičce,“ sdělil Fifka.
Zdroj: http://hradec.idnes.cz/…-zpravy.aspx?… „Komunikace byla nestandardní v tom, že rodička měla určité představy o tom, jak má porod vypadat. Na druhé straně s personálem dostatečně nekomunikovala a odmítala řadu vyšetření, která se považují za standardní a potřebná. Lékař se díky tomu dostal do situace, že o rodičce prakticky nic nevěděl. Ze záznamů, které měl k dispozici, nemohl zjistit, jestli jde o biologický porod, nebo zda-li by tam nemohlo být nějaké podezření, nebo dokonce patologie. Když porodník zachytil snížení tepu plodu, tak dospěl k závěru, že je třeba porod urychlit,“ shrnul v odůvodnění rozsudku soudce Fifka.
Zdroj: http://hradec.idnes.cz/…-zpravy.aspx?…Cili podle nazoru porodnika bylo dite v ohrozeni a bylo treba porod urychlit. Nebyl cas to podrobne vysvetlit matce.
Ja v tom fakt nevidim zadne pochybeni.
Ja ti nevim. U me s tim CS to byla zalezitost minut a na vysvetleni a podepsani byl cas.
To jestli mel nebo nemel plod snizeny tep taky nemuzem vedet, to je presne ta vec, ktera se da jen tak rict (predpokladam ze nelezela prikurtovana a nebudou zaznamy). Spis mi to opravdu pripada jako zenska, ktera proste chtela prirozeny porod, nechtela se nechavat neustale vysetrovat (coz se u nas taky moc casto nedela ani behem porodu), nechtela klystyr (ktery u nas taky neni, ale ten ja bych zase teda klidne mela) a oni toho proste meli dost, mozna se i lekli a chteli to mit brzo za sebou a tak ji proste nastrihli a hotovo. Nevim, samozrejme jenom spekuluju.
@Pudloslava píše:
Ze tys o sobe vedela o druhych zenach moc nevypovida. To je vec, kterou byl kompetentni posoudit pritomny personal. Krom toho jsi se zrejme nemusela rozhodovat v nekolika vterinach.
Jo jo, musela. Crash section prvniho stupne. Apgar score 3!
@Loki01 píše:
Jo jo, musela. Crash section prvniho stupne. Apgar score 3!
tak v tom pripade bych se cilila, ze zdrzovali sekci nejakym papirovanim…
@Loki01 píše:
Ja ti nevim. U me s tim CS to byla zalezitost minut a na vysvetleni a podepsani byl cas.
To jestli mel nebo nemel plod snizeny tep taky nemuzem vedet, to je presne ta vec, ktera se da jen tak rict (predpokladam ze nelezela prikurtovana a nebudou zaznamy). Spis mi to opravdu pripada jako zenska, ktera proste chtela prirozeny porod, nechtela se nechavat neustale vysetrovat (coz se u nas taky moc casto nedela ani behem porodu), nechtela klystyr (ktery u nas taky neni, ale ten ja bych zase teda klidne mela) a oni toho proste meli dost, mozna se i lekli a chteli to mit brzo za sebou a tak ji proste nastrihli a hotovo. Nevim, samozrejme jenom spekuluju.
tobe to pripada tak, me to zase pripada, ze nejaka naboostrovana konfliktni samoliba medicka vyvolavajici konflikty mela pocit, ze snedla salamounovo visco…
je to dojmologie, od toho jsou ty soudy a fakta, dojmologickou diskusi se mi vest nechce.