Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Michelangelo Ruka se tam vejde, ale bolí to děsně
zase jsem byla ráda, že mne při třetím porodu doktor, nestřihal. Ale vím o něm, že i on to někomu udělal, tak pokud to není u něj rutina, asi ví co dělá. U druhého porodu, jsem měla taky pocit, že přilítnul a fikal, zcela zbytečně, ale co já vím. Žalovat bych ho rozhodně nešla.
@Pudloslava ten soudce u toho porodu asi taky nebyl takze to bude dost tezke tohle. Svedci…hmm na jedne strane rodicka a partner na druhe lekar a dalsi jiste loajalni personal… A pravda je nekde tam venku…
@Burj Chalifa prosimte u kolika porodu jsi byla ze se tu stale ohanis vterinama? Pokud zustaneme u toho ze v nekterych porodnicich maji i 70proc nastrihu… To si opravdu myslis ze kazdy porod je o vterinach? To abychom tu zenu prikurtovali na postel radsi… Promin prijdes mi jako nekdo kdo videl porod maximalne v tv
@Michelangelo píše:
Děkuji za odpověď a za článek, bohužel to ze svého laického pohledu nedokážu posoudit. Moje představa je, jak se nápíná hráz k prasknutí a dál radši nedomýšlím
, svádí to vzít nůžky do ruky
, ty vycházíš ze svých zkušeností a praxe, určitě už umíš odhadnout, co hráz vydrží, popřípadě jí nějak zručným chvatem zachránit - jestli je tam vůbec nějaký prostor na prsty sestry, nebo lékaře. Každá žena je jiná, poznala jsem takové, které bez nástřihu porodily 4 kilové dítě a jiné, které s nástřihem porodily ani ne 3 kilové. V podstatě nechápu, jak tohle řeší domácí porody
Pro mne je prostě priorita zdravé dítě a fakt jsem neřešila, když mne u prvního porodu nastřihli dokonce 2×, když mi přestaly najednou kontrakce a stahy a malý byl stále ve mně. Kapačka a skoky dvou sestřiček na moje břicho ho vypudily ven. Pan doktor se objevil, až na šití. Radši nevzpomínat na praktiky v téhle porodnici
Ke všemu vím, že jsem nebyla jediná
Ja jsem mela stejnou prioritu a myslim si, ze takovou prioritu ma drtiva vetsina zen. Ja jsem ze srandy rikala, ze si napisu porodni plan, kde bude toto: 1) at je to dite zdrave 2) at me to boli co nejmene 3) klidne me rozrezejte na 1000 kousku, kdyz me zase sesijete, je mi to fuk.
Proto si troufam ty jine zeny oznacit jako „specialni pripady“, aniz bych se chtela vyjadrovat k tomu, co je normalni.
Myslim si, ze pokud maji predem odmitavy postoj k nekterym standardnim vykonum, tak by to mely mit uz prodiskutovane z poradny a cervene napsane v porodopise, aby se pak nemuselo po porodu resit, ze to preci bylo v porodnim planu na strance 5 mezi „porodni asistentka nesmi mit nalakovane nehty“ a „chci mit vyhled z okna na kvetouci tresen“.
@Michelangelo píše:
Děkuji za odpověď a za článek, bohužel to ze svého laického pohledu nedokážu posoudit. Moje představa je, jak se nápíná hráz k prasknutí a dál radši nedomýšlím
, svádí to vzít nůžky do ruky
, ty vycházíš ze svých zkušeností a praxe, určitě už umíš odhadnout, co hráz vydrží, popřípadě jí nějak zručným chvatem zachránit - jestli je tam vůbec nějaký prostor na prsty sestry, nebo lékaře. Každá žena je jiná, poznala jsem takové, které bez nástřihu porodily 4 kilové dítě a jiné, které s nástřihem porodily ani ne 3 kilové. V podstatě nechápu, jak tohle řeší domácí porody
Pro mne je prostě priorita zdravé dítě a fakt jsem neřešila, když mne u prvního porodu nastřihli dokonce 2×, když mi přestaly najednou kontrakce a stahy a malý byl stále ve mně. Kapačka a skoky dvou sestřiček na moje břicho ho vypudily ven. Pan doktor se objevil, až na šití. Radši nevzpomínat na praktiky v téhle porodnici
Ke všemu vím, že jsem nebyla jediná
rodit bez poraneni je o case, s tim to stoji a pada. O vzajemnem naladeni rodicka/porodnik potazmo spise PA. O poslouchani se navzajem a mnohdy o respektu zeny s vyberem polohy. I o sikovnosti porodnika samozrejme.
Domaci porody to resi jednoduse. I u domaciho porodu ma PA sebou nastroje, hadam ze i nuzky a v pripade potreby poraneni at uz nastrih nebo narrzeni zasije kdyz je to potreba. Ale domaci porody jsou nemedikovane a se svobodnou volbou polohy tudiz tam potreba nastrihu vetsinou odpada
@boball píše:
@Michelangelo Ruka se tam vejde, ale bolí to děsnězase jsem byla ráda, že mne při třetím porodu doktor, nestřihal. Ale vím o něm, že i on to někomu udělal, tak pokud to není u něj rutina, asi ví co dělá. U druhého porodu, jsem měla taky pocit, že přilítnul a fikal, zcela zbytečně, ale co já vím. Žalovat bych ho rozhodně nešla.
@boball aúúú - ruka
, nedovedu si představit doktora, který si rád přidělává zbytečnou práci se šitím
, ale třeba potřebuje vykázat nějakou činnost
![]()
@quinny píše:
@Pudloslava ten soudce u toho porodu asi taky nebyl takze to bude dost tezke tohle. Svedci…hmm na jedne strane rodicka a partner na druhe lekar a dalsi jiste loajalni personal… A pravda je nekde tam venku…@Burj Chalifa prosimte u kolika porodu jsi byla ze se tu stale ohanis vterinama? Pokud zustaneme u toho ze v nekterych porodnicich maji i 70proc nastrihu… To si opravdu myslis ze kazdy porod je o vterinach? To abychom tu zenu prikurtovali na postel radsi… Promin prijdes mi jako nekdo kdo videl porod maximalne v tv
no na tom urcite neco je, ale to uz vyresime asi jedine instalaci kamer na porodni saly.
@Michelangelo píše:
@boball aúúú - ruka![]()
, nedovedu si představit doktora, který si rád přidělává zbytečnou práci se šitím
, ale třeba potřebuje vykázat nějakou činnost
![]()
hele zni to nepochopitelne, ale oni chirurgove si opravdu radi riznou, kdyz to jde.
Jak jsem tu už psala, jak mě u 1. porodu střihli hned a nedali mi ani šanci to zkusit bez… a nástřih mě bolel kvůli otoku dalších 20 hodin=horší než celý porod, tak to byl porod v leže na zádech, dítko 47cm a 2,8kg. Bylo to zcela zbytečné a rutinní dle mého názoru. Jak tu argumentujete některé zkušeností porodníka, který to má odhadnout, tak lékařka byla stejný ročník jako já, tzn. bylo jí 26 let, kolik mohla mít asi zkušeností s porody bez nástřihu.
U druhého jsem rodila bez nástřihu na všech 4, tak jsem se natrhla směrem dopředu a trochu na hrázi kůži v místě staré jizvy (snad na 2 stehy). Šití směrem dopředu bylo asi pro doktora náročnější, no zvládl to dobře a hlavně vůbec to nebolelo, sedět jsem mohla hned. Tak nevím, proč se všude píše tolik o natržení hráze, když natrhnout se dá i v opačném směru. Malá šla ven moc rychle a prý nestihla dorotovat a natrhla mě ramínkem. No fakt bylo lepší se natrhnout, než se nechat stříhat do svalu.
@Pudloslava píše:
tech rizik je asi tak milion, kdyz to dostanes na papire podrobne, urcite se to za minutu precist neda. smrt obou je tam samozrejme taky.ale hele, to je prece taky OT - porad argumentujes svou osobou, ze ty jsi vnimala vsechno, ergo tahleta rodicka taky byla soudna a svepravna, ale ona mohla byt uplne totalne mimo a blouznit - a to je to, co my nevime a co prave vedeli u toho soudu a proto rozhodli tak, jak rozhodli. porad resime nejaky nesmyslny odbocky od tematu
Ne, neargumentuju. Argumentuju tim, ze predpokladali ze jsem svepravna, dali mi to podepsat. Urcite nejsem jedina, ktera neco takoveho podepisovala. Tudiz se predpoklada, ze zeny jsou schopne se rozhodovat i v takove chvili.
@Pudloslava píše:
hele zni to nepochopitelne, ale oni chirurgove si opravdu radi riznou, kdyz to jde.
tak pod tohle se podepisuju
Mam cerstvou zkusenost z chirurgie jeste i za ziva uaaa reznik
@Pudloslava píše:
Ja jsem mela stejnou prioritu a myslim si, ze takovou prioritu ma drtiva vetsina zen. Ja jsem ze srandy rikala, ze si napisu porodni plan, kde bude toto: 1) at je to dite zdrave 2) at me to boli co nejmene 3) klidne me rozrezejte na 1000 kousku, kdyz me zase sesijete, je mi to fuk.
Proto si troufam ty jine zeny oznacit jako „specialni pripady“, aniz bych se chtela vyjadrovat k tomu, co je normalni.
Myslim si, ze pokud maji predem odmitavy postoj k nekterym standardnim vykonum, tak by to mely mit uz prodiskutovane z poradny a cervene napsane v porodopise, aby se pak nemuselo po porodu resit, ze to preci bylo v porodnim planu na strance 5 mezi „porodni asistentka nesmi mit nalakovane nehty“ a „chci mit vyhled z okna na kvetouci tresen“.
Za mne ještě nějaké porodní plány vůbec nebyly, až u posledního porodu jsem zažila balón a možnost vany
Balón byl úžasnej pomocník a do vany už jsem to nestihla
Rodila jsem na klasické posteli, pže to najednou nabralo na nečekané rychlosti. Myslím, že to způsobil můj přístup v hlavě. Nešla jsem tam hekat a trpět, ale spolupracovat s malou
Při příjmu mi řekly, že porodím nejdřív odpoledne a já měla holčičku v devět ráno v náručí (za 2 hodiny)
, primář mě nazval exotem
…možná jsem něco podepisovala, ale to si vážně nevybavuji ![]()
@Pudloslava píše:
tak to je síla ![]()
@quinny píše:
rodit bez poraneni je o case, s tim to stoji a pada. O vzajemnem naladeni rodicka/porodnik potazmo spise PA. O poslouchani se navzajem a mnohdy o respektu zeny s vyberem polohy. I o sikovnosti porodnika samozrejme.
Domaci porody to resi jednoduse. I u domaciho porodu ma PA sebou nastroje, hadam ze i nuzky a v pripade potreby poraneni at uz nastrih nebo narrzeni zasije kdyz je to potreba. Ale domaci porody jsou nemedikovane a se svobodnou volbou polohy tudiz tam potreba nastrihu vetsinou odpada
z toho vyplývá, že je podstatný čas a poloha rodičky ![]()
Všechny doktory a porodníky zejména na postavit na hranici a upálit. Verbež jedna.Jsou to surovci a chtějí jen naschvál ubližovat maminkám.
Zde info o případu (z pohledu matky). http://llp.cz/…-komplikace/
@4family píše:
Zde info o případu (z pohledu matky). http://llp.cz/…-komplikace/
Zdá se, že se jedná o tutéž ženu, ale článek v úvodním příspěvku uvádí rok porodu 2007 a tento rok 2009. V obou článcích se píše, že rodička byla medička. Každý pak vyznívá v jiném duchu. V prvním je hystericky vylíčená matka a ve druhém doktor. Po přečtení druhého bych s chutí šlápla doktorovi na krk. Když vezmu v potaz, že napřed soudila případ soudkyně v důchodovém věku, která sama rodila v době, kdy se lékařům neodporovalo, pak to převzal jiný soudce (chlap) - hm, hned to všechno působí jinak ![]()