Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
V článku píšou, že šlo o studentku medicíny.
Tak snad až bude lékařkou bude mít štěstí na podobnou chytračku… ![]()
@quinny píše:
Z pravniho hlediska je dite dokud neni porozeno soucasti tela matky, tudiz o zasazich ktere ho provazeji ma rozhodnout ona..tudiz by meli byt jedno z jakeho duvodu porod urychlovali (zda tisen ditete ci stereotyp) vzdy by k tomu meli mit jeji souhlas
Takže ve chvíli, kdy lékař stojí u porodu a vidí, že dítěti reálně hrozí udušení, má stát a dívat se, protože matka nesouhlasí?
Hmmm.
Naštěstí to takhle opravdu nefunguje, záchrana života dítěte je prvořadá (resp. samozřejmě po životě matky), proto se každý případ vždycky posuzuje individuálně. Tady do tohoto nikdo nevidíme, víme jen to, co se píše v tisku.
@Keyllah píše:
Ale tak po přečtení článku se dá celkem odhadnout, že nástřih nebyl proveden jen z důvodu zajetého systému a že jí to udělali naschvál…
to sice ano, ale i tak stale meli mit jeji souhlas
@Bábrdl píše:
Už si nemůžou dělat, co chtějí, na druhou stranu, mají za ten průběh a výsledek odpovědnost. Když nastane krize, musí mít právo se rychle rozhodnout.
Stale ne proti vuli pacienta.
@quinny píše:
pupecni snuru kolem krku ma vice nez polovina narozenych deti, vetsinou se na to prijde az po porodu a nicemu to nevadi.Z pravniho hlediska je dite dokud neni porozeno soucasti tela matky, tudiz o zasazich ktere ho provazeji ma rozhodnout ona..tudiz by meli byt jedno z jakeho duvodu porod urychlovali (zda tisen ditete ci stereotyp) vzdy by k tomu meli mit jeji souhlas
ano, ale v tom článku psali že porod trval 46 min, nebyl čas na informovaný souhlas, nikdo znás tam nebyla neví jak to probíhalo, ale fakt těm lékařům nezávidím, natož porodníkům, ti nesou zodpovědnost za dva životy a prostě když jsou faktory které ukazují že se stav dítěte nebo matky horší musí jednat velmi rychle.
Další věc že to byla studentka medicíny, ono totiž něco jiného je obor zatím studovat i když s nějakou malou praxí a v oboru pracovat, dámy všechny si určitě vzpomeneme jak jsme po škole nastupovali do práce a co nás naučila škola a jaká ve výsledku byla praxe
![]()
Rodičku asi štvalo že se jí narodilo zdravé dítě… kdyby lékaři pochybili a měla by doma mentálně postižené dítě tak by vysoudila mnohem víc. Ale 100tis za nástřih pičky, no proč ne!!!
A pokud to zakladatelka myslela vážně??? No snad to byla od ní jen ironie
![]()
@quinny píše:
Já myslím, že v krizovém okamžiku nebo časové tísni musí jednat ve prospěch pacienta a udělat vše pro záchranu života matky a dítěte.
To měli riskovat život dítěte jen aby měla paní porod podle plánu a hráz bez jizvy?
@Anix nechtěla jsem to nejdřív psát, ale taky mi blesklo hlavou, že nástřih za 100 tis. to už je něco. ![]()
@quinny píše:
Možná ne proti vůli pacienta, ale v tomto případě jde o novorozence, který svou vůli jaksi projevit nemůže. Tady je zdravotník povinen jednat v jeho zájmu ať se to matce líbí nebo nelíbí, ač se tím vystaví trestnímu stíhání jako v tomto případě. Je na soudu, aby rozhodl, ne na zdravotníku, aby váhal.
@Lenka76 píše:
Kdyby ji nenastrihly a rupla jim az buhvi kam, tak by je zalovala, ze ji nenastrihli.
Přesně. Pani asi žila v americe a viděla, jak podobný nesmyslu u soudu lidi vyhrávaj. tady je ale v ČR.
Jsem jednoznačně na straně soudu a lékařů.
AA chtěla bych ji vidět, jak by se tvářila, kdyby se jí frnda rozjela rupnutím až do půli zad ![]()
@Špageta píše:
V článku píšou, že šlo o studentku medicíny.
Tak snad až bude lékařkou bude mít štěstí na podobnou chytračku…
V době kdy rodila, jí bylo 21 let, tak toho z porodnictví moc vědět nemohla…
a nejsem si jistá, zda to dodělala, protože mám pocit, že by se tím určitě při obhajobě oháněli, že je to hotová lékařka. ![]()
@quinny píše:
@AninkaCV cele to vypovida jen o jednom, jak tenhle system bohuzel v mnoha nemocnicich stale jeste „funguje“. Pokud prekrocis prah spitalu uz jsi nas/e a my si muzeme delat co chceme. Nejaky souhlas pacienta je stale v mnoha smerech pro mnohe abstraktni pojem
Tezko se pak divit tomu, ze se rozmaha druhy extrem v podobe domacich porodu
Nic ve zlym, ale pokud je matce přednější její ku*da než život jejího dítěte, tak je to vemeno
Me nastrihla PA v dobe mimo kontrakci, protoze musela. Nastrih jsem citila se vsimvsudy, ale dodnes jsem i za tohle vdecna! Dcerka se narodila pridusena, nebyl cas resit blbosti. Jsem rada, ze je moje holcicka zdrava. Nejaky nastrih mi je dnes vite, kde
![]()
@quinny No super, ale kdyby se tomu dítěti něco stalo, tak to půjde taky na hlavu doktora. A já teda bych se radši před soudem raději hájila z nastřižení frndy než z toho, že se dítě narodilo postižené nebo mrtvé. Asi ten dotyčný lékař taky volil to menší zlo.
A vůbec, já šla rodit do porodnice, protože jsem tam chtěla porodit zdravý dítě a ne řešit, jestli mě střihli nebo ne. Takový starosti jsem fakt neměla. Nehledě na to, že v rozjetém porodu se dost blbě uvažuje a podepisuje informovaný souhlas. Já osobně jsem byla ráda, že jsem se dokázala podepsat, ještě o tom přemýšlet.
@divine_d píše:
Nic ve zlym, ale pokud je matce přednější její ku*da než život jejího dítěte, tak je to vemeno
@quinny píše:
Ovšem ne pokud ten pacient (mimino) nemůže tu vůli prokázat. Pak musí jednat v jeho zájmu, za to má zodpovědnost a na to přísahal. Pokud si paní přála porod ve své režii a na svou zodpovědnost, měla rodit doma.