Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Bože, ta sudička je neskutečná…Milka. Čímž se omlouvám skotu. Uhrazení soudních poplatků jí neskutečně přeji.
Příspěvek upraven 23.01.15 v 19:18
@terien píše:
Nemíchám, je to pořád jenom o právech nenarozenýho dítěte.
to je hodne kontroverzni a nevyreseny tema. Na jednu stranu ma predcasne narozeny plod pravo na to aby byl zachranovan (porad se vedou boje mezi laickou i odbornou verejnosti kde vlastne ta hranice ma byt) pripadny pohreb jak jsi psala vyse.
Ale ruku do svedomi vy vsechny ktere tu pisete ze matka nema pravo rozhodovat, uberte par dnu od te pomyslne hranice a kolik z vas by v pripade zjistene vady plodu volilo preruseni tehotenstvi. Z lekarskeho hlediska rozdil jedineho dne.
A kde je najednou to tve pravo nenarozeneho ditete?
@Skalaminka napsala jsi to moc dobre. Mrzi me co Te potkalo a preju at se to v dobre obrati. On kdo tohle nezazil tezko chape.
Neni nad osobni zkusenost.
@Michelangelo píše:
Myslíš, že si bezdůvodně přidělávali práci ze šitím? Jaký soud by probíhal, kdyby se jí dítě udusilo? Tohle nepochopím a připadá mi, že paní postrádá pokoru, když se jí narodilo zdravé dítě. Peníze především - toť můj dojem
Vyjadrim se jen k prvnimu dotazu. To by ses divila pro ne je to totiz rychlejsi
rychle strihnout a rychle zasit to vse v prijatelne poloze pro porodnika je proste rutina stale jeste mnoha porodniku
@quinny píše:
to je hodne kontroverzni a nevyreseny tema. Na jednu stranu ma predcasne narozeny plod pravo na to aby byl zachranovan (porad se vedou boje mezi laickou i odbornou verejnosti kde vlastne ta hranice ma byt) pripadny pohreb jak jsi psala vyse.
Ale ruku do svedomi vy vsechny ktere tu pisete ze matka nema pravo rozhodovat, uberte par dnu od te pomyslne hranice a kolik z vas by v pripade zjistene vady plodu volilo preruseni tehotenstvi. Z lekarskeho hlediska rozdil jedineho dne.
A kde je najednou to tve pravo nenarozeneho ditete?
Hranice je pro mě tam, kde se narozený dítě zachraňuje. Beru, že to má každý posunutý jinde, ale pokud jde o porod dítěte, který je schopný života si stojím za tím co jsem psala výš.
@quinny píše:Vyjadrim se jen k prvnimu dotazu. To by ses divila pro ne je to totiz rychlejsirychle strihnout a rychle zasit to vse v prijatelne poloze pro porodnika je proste rutina stale jeste mnoha porodniku
Rodila jsem 3× a tuhle zkušenost rozhodně nemám. Nastřihli mě u prvního porodu, když už jsem byla vyčerpaná tlačením a malý nešel ven. U třetího porodu jsem je poprosila, aby se tomu vyhnuli, pokud to půjde. Nešmikli mě a já se roztrhla, takže šití jsem neunikla a hojení bylo bolestivější a delší, než u nástřihu. Takže o rutině nemůžu mluvit a za sebe bych radši volila nástřih. Po zkušenosti. ![]()
@Burj Chalifa píše:
Furt se řeší nástřih? Že to ještě někoho baví.
Vyjímečně jsem nečetla diskuzi, takže nejsem v obraze jestli se už odbočilo OT
![]()
Děkuji @quinny za milá slova ![]()
@Michelangelo: Ono je to dost individuální - jiné ženy mají lepší zkušenost s natržením a pokud vím, studie jim celkově dávají za pravdu. Navíc po nástřihu se dost zvýší riziko natržení při dalším porodu…
Je to vůbec začarovaný kruh - kdyby se, samozřejmě u nekomplikovaných porodů, rodilo bez medikace, respektovalo se tempo porodu, podporovaly by se ženy v přirozenějších polohách atd., nemuselo by se (mimo jiné) řešit nastřižení/natržení. Např. v porodním středisku známé porodní asistentky Iny May Gaskin porodilo skoro 70% žen bez jakéhokoliv poranění a dalších skoro 20% jen s natržením 1. stupně (menší poranění než nástřih, jen kůže) - http://birthstorymovie.com/…fery-clinic/
Jinak souhlasím s @AninkaCV. Nástřih bez souhlasu je prostě protiprávní, pokud žijeme v právním státě, je nutné až na výjimečné případy respektovat vůli ženy, zvláště když ta žena dobře ví, že drtivá většina nástřihů u nás se provádí zbytečně.
Mimochodem i tady na emiminu najdeme spoustu diskuzí, kde ženy popisují, jak si s nástřihem „užily“.
Rozsudek fakticky legitimizuje porodní násilí.
@Skalaminka Samozřejmě, všechny u toho porodu byly, jsou si jisté, že nástřih proběhl zbytečně a jen proto, aby se posílilo porodní násilí, protože to doktory přece baví nejvíc.
@Skalaminka píše:
Děkuji @quinny za milá slova![]()
@Michelangelo: Ono je to dost individuální - jiné ženy mají lepší zkušenost s natržením a pokud vím, studie jim celkově dávají za pravdu. Navíc po nástřihu se dost zvýší riziko natržení při dalším porodu…
Je to vůbec začarovaný kruh - kdyby se, samozřejmě u nekomplikovaných porodů, rodilo bez medikace, respektovalo se tempo porodu, podporovaly by se ženy v přirozenějších polohách atd., nemuselo by se (mimo jiné) řešit nastřižení/natržení. Např. v porodním středisku známé porodní asistentky Iny May Gaskin porodilo skoro 70% žen bez jakéhokoliv poranění a dalších skoro 20% jen s natržením 1. stupně (menší poranění než nástřih, jen kůže) - http://birthstorymovie.com/…fery-clinic/
Jinak souhlasím s @AninkaCV. Nástřih bez souhlasu je prostě protiprávní, pokud žijeme v právním státě, je nutné až na výjimečné případy respektovat vůli ženy, zvláště když ta žena dobře ví, že drtivá většina nástřihů u nás se provádí zbytečně.
Mimochodem i tady na emiminu najdeme spoustu diskuzí, kde ženy popisují, jak si s nástřihem „užily“.
No a kde je pak ta hranice mezi tím, jestli se doktor hájí s z nástřihu hráze bez souhlasu nebo ze zpackaného porodu s nedobrým výsledkem? Ono ve sto případech to projde a v jednom má pak porodník na porodním sále mrtvý dítě a zase žalobu na krku.
Já neříkám, že všechny nástřihy byly odůvodněné, ale jak zjistit, jestli ten jeden byl nebo nebyl?
@Anonymní píše:
Já jsem nic nepodepsala, výslovně jsem odmítla nástřih, oxytocin a analgetika před porodem. Výsledek??? Nástřih, oxytocin, analgetika proti bolesti mi nedali, ale celé odělení se na mě chodilo dívat…to je ta co nechcezřejmě potom mi s gustem nastřihli a šili bez umrtvení!!!
tohle je projev vztahovacnosti - pacient, ktery odmita analgetika, neni nic zajimaveho ani vzacneho. kdybys porodila dite s dvema hlavama, to bych ti ty zastupy zvedavcu uverila.
U rodicky, ktera je tam dyl, se vystrida vice personalu, i me videlo nekolik lekaru i sester a PA.
@Skalaminka píše:
Děkuji @quinny za milá slova![]()
@Skalaminka, v tučně vyznačeném s tebou souhlasím. Ale mám pocit, že o to nešlo u tohoto porodu. Četla jsem, že trval 46 minut a pro mne tak není jasné, jestli šlo o celkovou dobu v porodnici, nebo dobu na sále při tlačení. Já sama jsem u prvního porodu trávila tlačením ještě delší dobu a nebudu tady popisovat, co se dělo a tato dlouhá doba způsobila. Jen zázrakem to nedopadlo tragicky. Mohla jsem žalovat porodnici, ale byla jsem šťastná, že mám živé, zdravé dítě a mnohahodinový porod skončil šťastně. Pokud tahle rodička dospěla k porodu za 46 minut, což mně vyplývá ze článku, tak se jednalo o tzv. překotný porod a divím se, že řeší nástřih, když předtím unikla mnohahodinovým bolestem. Možná právě proto se soudí, že si vůbec neuvědomuje, jaké měla štěstí, když už nedokáže ocenit fakt, že má zdravé dítě. Ženy, které si u porodu „užily“, by takovou „blbost“, jakou je nástřih, vůbec neřešily. O tom jsem přesvědčená. Chápu, že zákony mají chránit, v tomto případě rodičky před zbytečným a bolestivým zásahem, ale tohle si doktor evidentně obhájil a mně fakt příjde žaloba přehnaná a účelová. Samozřejmě z pohledu za PC.
@Burj Chalifa píše:
Furt se řeší nástřih? Že to ještě někoho baví.
vždyť už to musí být zahojený