Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
I ze soudu je mi smutno a zcela rozumím zakladatelce.
Samotné mi též provedli podle mého zbytečný nástřih - i přestože jsem ho nechtěla, v atmosféře zastrašování a manipulace. Přitom porod nekomplikovaný a dítě v pořádku. Výsledek? Ještě po roce mám s nástřihem problémy, fyzické i psychosexuální. Jistě jsem šťastná za krásné zdravé dítě, ale myslím, že jsem ho mohla mít i bez toho. Navíc argument typu „máš zdravé dítě, nestěžuj si“ je trochu vyděračský, jednostranný a neférový. Znamená to, že vám můžou udělat cokoliv, hlavně když to přežijete? I když je to zbytečné pro vás i pro dítě? Nebo na zdraví matky a její psychické pohodě vůbec nezáleží?
Provádění epiziotomií si čeští porodníci hájí bez ohledu na to, že její údajné benefity se ve studiích NEPROKÁZALY (viz třeba zadat příslušné heslo v uznávané Cochranově datábazi) a že procento u nás prováděných vysoce překračuje doporučený podíl (viz třeba http://www.petami.estranky.cz/…rihnout.html). Porody se často zbytečně urychlují, ženy rodí v nejhorší možné poloze na koze, řízeně se tlačí atd. A pak se „musí“ stříhat. Prostě známé nemoci českého porodnictví.
Navíc se zdá, že rodička se zřejmě okamžikem porodu stává bytostí bez práv a bez nároku na respekt ke svým přáním, dokonce i tehdy, když nejde o život. Neznám detaily uvedeného případu, ale třeba pupeční šnůra sama o sobě je dost častá a nemusí být nutně problémem a navíc doktoři vždycky mohou tvrdit, že šlo o život, kdo by jim dokázal, že dítě nebylo promodralé? Mně také tvrdili věci, které nebyly pravda (a mohla jsem si to pak ověřit i v dokumentaci). Soudní znalci byli bezesporu též lékaři a je známo, že ti u nás vždy drží spolu. (Doporučuji k tomu třeba pěkný článek z Respektu Drama na sále o tragickém případě Vázlerových.) A mimochodem, zákrok bez informovaného souhlasu je vždy non lege artis - takže u nás neplatí právo?
V některých zemích se epiziotomie provádí v podstatě jen u operačních porodů, u několika procent rodiček, v jiných případech se to nepovažuje za opodstatněné. Ale u nás jich je xkrát tolik a všechny jsou samozřejmě strašně nutné…
Ale co s tím naděláme, když i ženy samotné jsou na to zvyklé a považují porodní násilí za normu ![]()
Dámy, jsem právník, a můj názor je prostě takový, že zásah do osobní sféry každého člověka je podmíněn jeho souhlasem. To říká i občanský zákoník. A ani lékař nemůže jednat proti vůli člověka, byť by byl 100× přesvědčen, že je to pro jeho dobro, prostě nesmí. Setkala jsem se již s takovou zabedněností lékařů a slepou víru v jejich zastaralé postupy, že mi je z toho smutno. A když si žena prostě něco takového nepřeje, tak prostě lékař není oprávněn nástřih provést. Ani kdyby šlo o život a zdraví toho dítěte. Nezabývám se tím, co by kdyby. Beru to čistě akademicky - prostě ten doktor na to neměl právo a hotovo.
@radúna mlčím, protože jsem byla pryč. Nemám čas na to, abych tu vysedávala celý den ![]()
@quinny píše:
pupecni snuru kolem krku ma vice nez polovina narozenych deti, vetsinou se na to prijde az po porodu a nicemu to nevadi.Z pravniho hlediska je dite dokud neni porozeno soucasti tela matky, tudiz o zasazich ktere ho provazeji ma rozhodnout ona..tudiz by meli byt jedno z jakeho duvodu porod urychlovali (zda tisen ditete ci stereotyp) vzdy by k tomu meli mit jeji souhlas
přesně tak - a o tom to je. žádné co by kdyby - prostě jen uznání základního lidského práva na osobní intrgritu.
@hanka.br. píše:
Možná ne proti vůli pacienta, ale v tomto případě jde o novorozence, který svou vůli jaksi projevit nemůže. Tady je zdravotník povinen jednat v jeho zájmu ať se to matce líbí nebo nelíbí, ač se tím vystaví trestnímu stíhání jako v tomto případě. Je na soudu, aby rozhodl, ne na zdravotníku, aby váhal.
Bohužel to tak není. Dítě je až do oddělení pupečníku součástí matky a proti její vůli nesmí lékaři dělat nic.
Bych se ani nedivila, kdyby to bylo bylo provedeno naschvál - i ze své zkušenosti vím, že personál často nemá rád rodičky s porodním plánem - představte si, že některé by chtěly mluvit i do narození svého dítěte a do toho, co se s jejich dítětem a s nimi samotnými děje. Vůbec se nebere v potaz, že porod většinou může proběhnout bez JAKÝCHKOLIV lékařských intervencí - není to totiž nemoc. A nikomu celkem nesejde na tom, že lékaři často absolutně nerespektují třeba doporučení WHO nebo nejnovější studie…
Hlavně mlčte a poslouchejte, pan doktor má vždycky pravdu a kdyby vám náhodou třeba zbytečným urychlováním porodu způsobil nějaké komplikace - však on vás nakonec zachrání ![]()
P. S. Dobrých porodníků si samozřejmě vážím, ale u porodů by v první řadě měli být jen v menšině případů, u komplikací, na to mají vzdělání ![]()
@AninkaCV píše:
Bohužel to tak není. Dítě je až do oddělení pupečníku součástí matky a proti její vůli nesmí lékaři dělat nic.
Což evidentně neplatí.
I ze soudu je mi smutno a zcela rozumím zakladatelce.
Samotné mi též provedli podle mého zbytečný nástřih - i přestože jsem ho nechtěla, v atmosféře zastrašování a manipulace. Přitom porod nekomplikovaný a dítě v pořádku. Výsledek? Ještě po roce mám s nástřihem problémy, fyzické i psychosexuální. Jistě jsem šťastná za krásné zdravé dítě, ale myslím, že jsem ho mohla mít i bez toho. Navíc argument typu „máš zdravé dítě, nestěžuj si“ je trochu vyděračský, jednostranný a neférový. Znamená to, že vám můžou udělat cokoliv, hlavně když to přežijete? I když je to zbytečné pro vás i pro dítě? Nebo na zdraví matky a její psychické pohodě vůbec nezáleží?
Provádění epiziotomií si čeští porodníci hájí bez ohledu na to, že její údajné benefity se ve studiích NEPROKÁZALY (viz třeba zadat příslušné heslo v uznávané Cochranově datábazi) a že procento u nás prováděných vysoce překračuje doporučený podíl (viz třeba http://www.petami.estranky.cz/…rihnout.html). Porody se často zbytečně urychlují, ženy rodí v nejhorší možné poloze na koze, řízeně se tlačí atd. A pak se „musí“ stříhat. Prostě známé nemoci českého porodnictví.
Navíc se zdá, že rodička se zřejmě okamžikem porodu stává bytostí bez práv a bez nároku na respekt ke svým přáním, dokonce i tehdy, když nejde o život. Neznám detaily uvedeného případu, ale třeba pupeční šnůra sama o sobě je dost častá a nemusí být nutně problémem a navíc doktoři vždycky mohou tvrdit, že šlo o život, kdo by jim dokázal, že dítě nebylo promodralé? Mně také tvrdili věci, které nebyly pravda (a mohla jsem si to pak ověřit i v dokumentaci). Soudní znalci byli bezesporu též lékaři a je známo, že ti u nás vždy drží spolu. (Doporučuji k tomu třeba pěkný článek z Respektu Drama na sále o tragickém případě Vázlerových.) A mimochodem, zákrok bez informovaného souhlasu je vždy non lege artis - takže u nás neplatí právo?
V některých zemích se epiziotomie provádí v podstatě jen u operačních porodů, u několika procent rodiček, v jiných případech se to nepovažuje za opodstatněné. Ale u nás jich je xkrát tolik a všechny jsou samozřejmě strašně nutné…
Ale co s tím naděláme, když i ženy samotné jsou na to zvyklé a považují porodní násilí za normu ![]()
@blobfish Taky mě baví ty vědoucí příspěvky - že by se dítě narodilo postižené, mrtvé a podobně. MĚ
nenastřihli a kdyby jo, tak je žaluju taky. Požadavek rodičky je tady z právního hlediska nadřazen postupu lékaře. Můžeme se tady dohadovat o tom, jestli je to tak správně, ale to už je o něčem jiném.
@AninkaCV píše:
Dámy, jsem právník, a můj názor je prostě takový, že zásah do osobní sféry každého člověka je podmíněn jeho souhlasem. To říká i občanský zákoník. A ani lékař nemůže jednat proti vůli člověka, byť by byl 100× přesvědčen, že je to pro jeho dobro, prostě nesmí. Setkala jsem se již s takovou zabedněností lékařů a slepou víru v jejich zastaralé postupy, že mi je z toho smutno. A když si žena prostě něco takového nepřeje, tak prostě lékař není oprávněn nástřih provést. Ani kdyby šlo o život a zdraví toho dítěte. Nezabývám se tím, co by kdyby. Beru to čistě akademicky - prostě ten doktor na to neměl právo a hotovo.
Zaplaťpánbůh si ovšem tento svůj názor můžeš.. ehmm… strčit do občanského zákoníku.
Naštěstí se projevilo, že u soudu sedí právníci podstatně zodpovědnější, pro které má život větší cenu než paragrafy či dokonce „čistě akademické“ úvahy… jinak řečeno, pro které je přednější záchrana života dítěte před právem matky na neporušenou hráz.
@AninkaCV píše:
Dneska jsem narazila na internetu na tenhle článek a chce se mi zvracet! http://hradec.idnes.cz/…-zpravy.aspx?…Jak si tohle doktoři a následně soud může dovolit???
Myslíš, že si bezdůvodně přidělávali práci ze šitím? Jaký soud by probíhal, kdyby se jí dítě udusilo? Tohle nepochopím a připadá mi, že paní postrádá pokoru, když se jí narodilo zdravé dítě. Peníze především - toť můj dojem ![]()
@AninkaCV píše:
@blobfish Taky mě baví ty vědoucí příspěvky - že by se dítě narodilo postižené, mrtvé a podobně. MĚnenastřihli a kdyby jo, tak je žaluju taky. Požadavek rodičky je tady z právního hlediska nadřazen postupu lékaře. Můžeme se tady dohadovat o tom, jestli je to tak správně, ale to už je o něčem jiném.
Píšeš, že jsi právník a tudíž na to pohlížíš z tohoto hlediska. Kdybys byla doktor, tak je tvůj úhel pohledu zase jiný. Ty ze své pozice neřešíš život novorozence, ale ten porodník ano. Vzala by sis to na triko, kdyby se něco stalo?… Ano, může to působit zdáním, že to porodník udělal naschvál, to těžko někdo dokáže, lékař si tohle vždycky zdůvodní tak, že k nástřihu přistoupit musel. Pouštěla by ses jako právnička a zároveň rodička do takového sporu ty osobně? ![]()
Já jsem nic nepodepsala, výslovně jsem odmítla nástřih, oxytocin a analgetika před porodem. Výsledek??? Nástřih, oxytocin, analgetika proti bolesti mi nedali, ale celé odělení se na mě chodilo dívat…to je ta co nechce
zřejmě potom mi s gustem nastřihli a šili bez umrtvení!!! ![]()
@AninkaCV píše:
Dámy, jsem právník, ..
No, tak pokud máš právnické vzdělání, asi bys měla vědět, že soudit případ na základě novinového článku je…krátkozraké?
Tvůj úvodní příspěvek, kde se ti chce zvracet nad…nad čím vlastně žes to zvracela?
No, na právníka je to… nemohu najít ten správný termín…
Ptala jsem se tě, zda jsi u toho porodu byla osobně a tudíž jsi detailně zasvěcena do průběhu…?
Ono totiž napsat něco ve smyslu, že rodička byla studentkou medicíny (a čtenáři, ty to respektuj, protože v daný moment byla nejspíš chytřejší než porodník s praxí) tak z takového článku si toho neberu nic moc.
A za tu jízlivost ohledně tvého neodpovídání a následného smazání tématu se ti omlouvám. ![]()
Bez sarkasmu, ironie. Vážně
.
@AninkaCV No vidíš, já jsem taky právník a vidím to zcela jinak než ty
a evidentně nejsem sama…