Nástup na mateřskou
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Ahoj,
na mateřskou můžeš nastoupit 8 týdnu předem a musíš 6 týdnu předem. Já jsem byla na nemocenské od 15tt a 8 týdnu před porodem jsem nastoupila na mateřskou.
Na rodičovskou to vliv nemá - tu si můžeš vybrat 2,3 nebo 4 letou a začneš jí pobírat po pěti měsících od porodu - do té doby máš mateřskou (28 týdnu celkem).
Navíc si ze zákona můžeš požádat o vyčerpání nevyčerpaných dní dovolené - celé co ti přisluší v daném roce - buď před MD nebo těsně po MD - nejlépe písemně.
- Citovat
- Upravit
Přesně tak, to jestli nastoupíš 6 nebo 8 týdnů před TP nemá na rodičák vliv, ten je prostě do 3 (2, 4) let věku dítka.
Jinak pro tvůj klid je jasné, že nemá smysl se se zaměstnavatelem dohadovat, ale záleží, co máš uvedeno ve smlouvě jako místo výkonu práce, mimo toto místo tě přeložit nesmí.
§ 240
(1) Těhotné zaměstnankyně a zaměstnankyně a zaměstnanci pečující o děti do věku 8 let smějí být vysíláni na pracovní cestu mimo obvod obce svého pracoviště nebo bydliště jen se svým souhlasem; přeložit je může zaměstnavatel jen na jejich žádost.
(2) Ustanovení odstavce 1 platí i pro osamělou zaměstnankyni a osamělého zaměstnance, kteří pečují o dítě, dokud dítě nedosáhlo věku 15 let, jakož i pro zaměstnance, který prokáže, že převážně sám dlouhodobě pečuje o osobu, která se podle zvláštního právního předpisu považuje za osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II (středně těžká závislost), ve stupni III (těžká závislost) nebo stupni IV (úplná závislost)77a).
§ 241
(1) Zaměstnavatel je povinen přihlížet při zařazování zaměstnanců do směn též k potřebám zaměstnankyň a zaměstnanců pečujících o děti.
(2) Požádá-li zaměstnankyně nebo zaměstnanec pečující o dítě mladší než 15 let, těhotná zaměstnankyně nebo zaměstnanec, který prokáže, že převážně sám dlouhodobě pečuje o převážně nebo úplně bezmocnou fyzickou osobu, o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.
(3) Zaměstnavatel nesmí zaměstnávat těhotné zaměstnankyně prací přesčas. Zaměstnankyním a zaměstnancům, kteří pečují o dítě mladší než 1 rok, nesmí zaměstnavatel nařídit práci přesčas.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, děkuji za radu a nevíte zda může nemocenskou na těhu. napsat i praktický lékař? Gynekolog mi nechce napsat vycházky ![]()
M.
- Citovat
- Upravit
Nemocenskou na těhu nemůže napsat nikdo, protože těhotenství jako takové není nemoc… neschopenka se vždy musí psát na nějaké konkrétní problémy nebo komplikace. A praktický lékař může psát neschopenku jen na komplikace spadající do jeho oboru.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No jo, ale jen pokud tomu: „nebrání vážné provozní podmínky“ … kdo chce psa bít, hůl si vždy najde…
od toho co jsem otěhotněla jsem neviděla prémie a to bylo cca 4500,– k platu - při povýšení mi nezvedli plat a dostávala jsem to ve formě prémií
- takže mateřská bude taky pěkně mizerné, ale víc než nemocenská to bude ![]()
M.
- Citovat
- Upravit
Anonymní píše:
Ahoj, děkuji za radu a nevíte zda může nemocenskou na těhu. napsat i praktický lékař? Gynekolog mi nechce napsat vycházky
M.
Pokud bude ochoten si „vymyslet“ nemoc, kvůli které ti dá neschopenku, pak samozřejmě ano. Když jsem měla např. chřipku v těhotenství, napsal mi samosebou neschopenku praktický lékař a ne gyndr.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Anonymní píše:
No jo, ale jen pokud tomu: „nebrání vážné provozní podmínky“ … kdo chce psa bít, hůl si vždy najde…od toho co jsem otěhotněla jsem neviděla prémie a to bylo cca 4500,– k platu - při povýšení mi nezvedli plat a dostávala jsem to ve formě prémií
![]()
- takže mateřská bude taky pěkně mizerné, ale víc než nemocenská to bude
M.
Tak ono je otázkou kde pracuješ a jestli máš chuť se zaměstnavatelem bojovat… někde to samozřejmě provozní důvody neumožní, někde to zaměstnavatel nemá šanci obhájit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Se zaměstnavatelem již bojuji, nejsem z lidí co si vše nechají líbit
Ale už jsem vážně unavená a ve ustavičném stresu co zase bude
. Pracuji jako vedoucí prodejny, ale protože klesly tržby, tak nás zkrouhly na dvou členou obsluhu - to zanmená, že na směně jsem sama a střídám se s kolegyní…
M.
- Citovat
- Upravit
Nezapomeň že příští rok máš taky nárok na řádnou dovolenou za celý rok.tak mu pak napiš žádost.každá kačka se hodí…jinak řekni doktorce na gynde že tě bolí záda a že musíš celý den stát na nohách a třeba tě doma nechá:-)
- Citovat
- Upravit
Gina108 píše:Anonymní píše:Pokud bude ochoten si „vymyslet“ nemoc, kvůli které ti dá neschopenku, pak samozřejmě ano. Když jsem měla např. chřipku v těhotenství, napsal mi samosebou neschopenku praktický lékař a ne gyndr.
Ahoj, děkuji za radu a nevíte zda může nemocenskou na těhu. napsat i praktický lékař? Gynekolog mi nechce napsat vycházky
M.
A ty už marodíš nebo né? Jestli marodíš tak v těhu na vycházky právo máš. Jestli chceš jít marodit, tak to záleží na doktorovi, mě doktor napsal nemocenskou hned a měla jsem vycházky neomezeně.. Pokud tě nechce nechat marodit gyndař,tak jdi k praktickýmu že je ti špatně,nebo kamarádka marodila „jako“se zádama..to měla na dlouho…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ivy.mystery píše:Gina108 píše:A ty už marodíš nebo né? Jestli marodíš tak v těhu na vycházky právo máš. Jestli chceš jít marodit, tak to záleží na doktorovi, mě doktor napsal nemocenskou hned a měla jsem vycházky neomezeně.. Pokud tě nechce nechat marodit gyndař,tak jdi k praktickýmu že je ti špatně,nebo kamarádka marodila „jako“se zádama..to měla na dlouho…Anonymní píše:Pokud bude ochoten si „vymyslet“ nemoc, kvůli které ti dá neschopenku, pak samozřejmě ano. Když jsem měla např. chřipku v těhotenství, napsal mi samosebou neschopenku praktický lékař a ne gyndr.
M.
Právo určitě nemá, to záleží na doktorovi, jestli ji je napíše nebo ne.
- Citovat
- Upravit
Ne, ještě nemocenskou nemám a popravdě ji ani moc nechci, ale asi mi nic jiného nezbude ![]()
Vycházky by mi napsal, ale jen na ráno nebo odpoledne…ale mám již jedno dítko a opravdu se mi s ním celé dny nechce sedět doma
Já už se ptala, protože ten nátlak v práci je celkem děsný, zkusím zajít ještě za praktickou lékařkou, co mi na to řekne, je celkem rozumná ![]()
- Citovat
- Upravit
Zkus to a uvidíš… ale zas na druhou stranu, když si v práci a ještě s nima bojuješ, tak taky nemůžeš být s dítkem, tak bych možná ty vycházky oželela… Já tedy pracuju, ale jen proto, že mi v práci vyšli vstříc (holt mě potřebují
a umožnili pracovat doma… a jsem ráda za ty dny, kdy nikam nemusím…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To sice ne, ale když jsem doma, tak jsme většinou někde venku a užíváme si to, jen dnes mi není dobře, tak si hrajeme a čteme doma
. Ale jinak všem moc děkuji, ty 2 a 1/2 měsíce to prostě nějak vydržíme… M.
- Citovat
- Upravit
Ahoj holky, potřebovala bych radu. Chtěla bych nastoupit na mateřskou 8 týdnů před termínem porodu, zatím chodím do práce, ale zaměstnavatel mi to dává pořádně sežrat, pracuji na 12- ti hodinové směny a už moc nestíhám, když požádám o zkrácení prac. doby, bylo mi řečeno, že mě přeloží abych musela dojíždět
Tak chci ke konci měsíce na nemocenskou, budu v 22tt. Ale protože budu dostávat pár šup, chci nastoupit na mateřskou dříve. Jak je to potom z rodičákem? Je do tří let dítětě? Nebo se mi o ty dva týdny zkrátí? Termín porodu mám 11.1.2011, ale kdy se vylodíme
No, myslím, že to bude dříve, otěhotněla jsem totiž na začátku cyklu, takže tajně doufám, že bychom mohli/y stihnout i porodné
.
Můžete mi říct, co udělat proto abych nastoupila na mateřskou těch 8týdnu před termínem a jestli bude rodičák i přesto do tří let?
Moc díky. M