Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Maminky pomozte… Jaký je rozdíl mezi tím, jestli na MD nastoupím 6,nebo 8týdnů, před TP: V čem je rozdíl, co je výhodnější a proč? Děkuji MOC!!!
Když jsi např. na neschopence, tak je výhodnější jít na 8mi týdnech…
Junkyska píše:
Když jsi např. na neschopence, tak je výhodnější jít na 8mi týdnech…
Tohle není tak úplně pravda… záleží na tom kdy pak MD končí s ohledem na návaznost rodičáku.
Nicméně s novým systémem rodičáku, co má být od příštího roku bude vždy výhodnější jít 6 týdnů před TP. Krom nástupu na MD kolem 1.10. při přechodu z rodičáku, tam může být výhodnější z pohledu nároku na dovolenou jít už těch 8 týdnů nebo něco mezi.
majinka69 píše:
Maminky pomozte… Jaký je rozdíl mezi tím, jestli na MD nastoupím 6,nebo 8týdnů, před TP: V čem je rozdíl, co je výhodnější a proč? Děkuji MOC!!!
Taky jsem nastoupila 6 týdnů před,ale nikdo se mě na to neptal.sestra na gyn napsala a hotovo..
Já jsem chodila normálně do práce a nastoupila 6 týdnů před TP. Už to bylo v práci náročný, ale zaškolovla jsem nástupce na poslední chvíli, tak jsem dřív nešla. Ale jediný rozdíl jsem viděla v tom, že máš pak o to „kratší (deslší)“ MD.
Dobrý den,
chtěla bych vás požádat o radu. Pracuji v mateřské školce jako učitelka. Práce mě velice baví, akorád poslední měsíc řeším veliké dilema. Doktor mě chtěl od počátku těhotenství nechat doma. Přemluvila jsem ho, že jakmile nastanou nějaké komlikace tak půjdu na neschopenku. Bohužel v letošním školním roce se ve školce objevuje velké množství různých nemocí a já mám strach, zda se zbytečně nevystavuji nebezpečí. Jsme teprve v 11 týdnu - zatím bez komlikací(kromě neskutečné únavy
apod.). Do práce bych ráda chodila co nejdéle, jen se bojím aby mě mé hraní na hrdinku nestálo mnoho…
Myslíte si, že se zbytečně vystavuji riziku, nebo v mém povolání žádné riziko nespatřujete? Děkuji vám za odpověď ![]()
tak ja jsem nastupovala puvodne 2 tydny pred porodem, ale nakonec jsem nastoupila diky porodu presne v den porodu a tim padem jsem prisla o 4 tydny materske… ale pro me bylo vyhodnejsi pracovat,
To je nějaké zmatené … to jsi měla předčasný porod, nebo co (a myslíš porod nebo termín porodu)? 6 týdnů je ze zákona … kolegyně šla 4, ale měla od doktora zfalšovaný termín …
janik73 píše:
tak ja jsem nastupovala puvodne 2 tydny pred porodem, ale nakonec jsem nastoupila diky porodu presne v den porodu a tim padem jsem prisla o 4 tydny materske… ale pro me bylo vyhodnejsi pracovat,
ne ze zakona je mozna 6 tydnu, ja jsem sla 2 tydny, nebot jsem si termin nastupu na MD vypisovala sama na ten canc papiru.
zerigo píše:
Dobrý den,
chtěla bych vás požádat o radu. Pracuji v mateřské školce jako učitelka. Práce mě velice baví, akorád poslední měsíc řeším veliké dilema. Doktor mě chtěl od počátku těhotenství nechat doma. Přemluvila jsem ho, že jakmile nastanou nějaké komlikace tak půjdu na neschopenku. Bohužel v letošním školním roce se ve školce objevuje velké množství různých nemocí a já mám strach, zda se zbytečně nevystavuji nebezpečí. Jsme teprve v 11 týdnu - zatím bez komlikací(kromě neskutečné únavyapod.). Do práce bych ráda chodila co nejdéle, jen se bojím aby mě mé hraní na hrdinku nestálo mnoho…
Myslíte si, že se zbytečně vystavuji riziku, nebo v mém povolání žádné riziko nespatřujete? Děkuji vám za odpověď
Já bych to řekla asi takhle, ve školce to není nijak extra rizikové (pokud si tedy prodělala všechny dětské nemoci typu zarděnky, neštovice…) takže bys se řídila tím jak se budeš cítit, pokud nebudeš mít komplikace tak se to dá zvládnout.
Já tedy pracovala v kanceláři, ale dost jsem školila, takže celkem ježdění a spousta lidí a v sedmém měsíci jsem byla normálně na táboře, který pořádáme…
Prostě pokud nejsou komplikace, tak těhotenství není nemoc, pouze jiný stav ![]()
Děkuji za odpověď,
mě přišlo také zbytečné abych zůstávala doma…jen mě trochu vyděsil doktor- je to přeci jenom moje první těhotenství ![]()
zerigo píše:
Děkuji za odpověď,
mě přišlo také zbytečné abych zůstávala doma…jen mě trochu vyděsil doktor- je to přeci jenom moje první těhotenství
Tak přeju, ať je bezproblémové až do konce ![]()
Jani, jak jsi se zmínila o novém systému, je to už někde odhlasované a jisté? TP mám koncem února a nejdříve mohu nastoupit ke konci prosince ( to bude 8týdnu), tak váhám, zda už raději před koncem roku, abych MD měla déle a nespadla jsem do nového systému, kde má být MD snad jen 10týdnu?
jowana píše:
Jani, jak jsi se zmínila o novém systému, je to už někde odhlasované a jisté? TP mám koncem února a nejdříve mohu nastoupit ke konci prosince ( to bude 8týdnu), tak váhám, zda už raději před koncem roku, abych MD měla déle a nespadla jsem do nového systému, kde má být MD snad jen 10týdnu?
Co se mateřské týká, tak tam se žádná změna neplánuje, bude stále 28 týdnů u jednoho dítka a 37 týdnů u vícerčet.
Měnit se bude rodičák a dá se říct, že to velice jistě projde.
A rodičák už budeš mít podle nového systému, bez ohledu na to, kdy nastoupíš na mateřskou, protože o ten budeš žádat buď po porodu nebo až ke konci mateřské (podle toho jak ji máš vysokou).