Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, mám takové dilema, manžel je nosičem cystické fibrozy, mně vyloučili nejčastější mutace. Přesto chtějí, abych šla na amniocentézu, jestli má mimčo po manželovi taky gen, a kdyby jo, tak by nějakým způsobem dál zjišťovali, jestli teda nemá ode mně nějakou vzácnou mutaci, i když 100% to prý nezjistí nikdy, a riziko, že by to mimčo mělo přímo tu nemoc je prý minimální. Já se té amniocentézy prostě bojím, ne kvůli bolesti, ale kvůli těm rizikům. Šly byste do toho nebo ne?
Já bych nešla.
Je otázka k čemu by to zjištění bylo, nemyslim hned potrat, ale prostě jestli je potřeba něco dělat hned po narození nebo dokonce ještě před, jestli by to mělo nějaký vliv na průběh těhotnství, znamenalo pro tebe nějaká omezení a tak ![]()
Koblížku důležité je, jestli by jsi šla na ukončení těhotenství, kdyby ten gen našli?
No to děcko bych víceméně odsoudila k dost časné smrti a docela zpackanému životu protože je prostě neprospívající, slabé, hodně nemocné, je to o tom, že se jim v plicích tvoří nějaký moc hustý hlen, nemůžou pořádně dýchat, musí pořád inhalovat…Jako kdyby to bylo např. postižení, při kterém si neuvědomuje, že je postižené, tak budiž, ale takhle bych do toho fakt nešla, třeba mě ukamenujte ale to toho fakt ne.
Ahoj,
je nejdůležitější si uvědomit, co Ti přinese výsledek. Tzn. pokud by opravdu našli nějakou vzácnou mutaci, tak co dál? Je mi jasné, že tohle rozhodování není nikdy lehké, ale jinak nemá smysl podstupovat tohle ne moc příjemné vyšetření…
mně právě vyloučili ty nejčastější, je fakt, že u nás v rodině není známo, že by kdokoliv byl přenašečem, ale je fakt že to nebylo ani v manželovo a ejhle má zrovna ten nejčastější gen. Oni tvrdí, že teď je to riziko nějak 1:318, před testama to bylo 1:25, je fakt že tomu enrozumím co tohle znamená
Hele, můj názor je, že bych nešla, protože nikdy nemáš 100% jistotu, že tam to postižení je a i tak by to pro mě nic neměnilo.
Píšeš, že bys ho odsoudila k časné smrti, ale potratem k ještě časnější.
To je můj názor ![]()
Je to tvé rozhodnutí
V tom případě na amnio běž, ale klidně se může stát, že i přes horší výsledky by bylo dítě zdravé.
Marcy2 píše:
Ahoj,
je nejdůležitější si uvědomit, co Ti přinese výsledek. Tzn. pokud by opravdu našli nějakou vzácnou mutaci, tak co dál? Je mi jasné, že tohle rozhodování není nikdy lehké, ale jinak nemá smysl podstupovat tohle ne moc příjemné vyšetření…
No oni mně testovat už nebudou, teď jsou schopný jenom zjistit jestli to mimčo je taky přenašeč po mabnželovi, to je 50:50, no a kdyby bylo, tak moooožná zjistí, jestli to náhodou nevypadá, že by se u něj rozvíjela ta nemoc, což by znamenalo, že teda zdědil něco i ode mně. A zase je věc, že kdybych měla ten gen i já, tak to děcko stejně i tak může z 75% být zdravé.
Temaho píše:
Hele, můj názor je, že bych nešla, protože nikdy nemáš 100% jistotu, že tam to postižení je a i tak by to pro mě nic neměnilo.
Píšeš, že bys ho odsoudila k časné smrti, ale potratem k ještě časnější.
To je můj názor
Jo, ale nemuselo by si prodělat hodně zpackanej život. Já bych taky žít nechtěla v tomhle případě.
ahojík
záleží jak jsi schopná a smířená s tím, že kdyby se narodila miminko s tímto postižením se s tím smířit a starat se o něj!
já jsem byla na amnio.. a vše ok!
a měla jsem po zbytek těhotenství klid s tím, že jsem věděla, že je mimi vpořádku..
já bych to asi podstoupila..... i když psychicky to bylo náročnější než fyzická bolest..
rozhodnutí je na tobě… ![]()
tak já to nepodstoupila,bála jsme se těch rizik,která to nese a i kdyby něco našli tak bych mimčo pryč nedala.Je na tobě jak se rozhodneš.Přeju ať je vše v pořádku ![]()
Macík74 píše:
ahojík
záleží jak jsi schopná a smířená s tím, že kdyby se narodila miminko s tímto postižením se s tím smířit a starat se o něj!
já jsem byla na amnio.. a vše ok!
a měla jsem po zbytek těhotenství klid s tím, že jsem věděla, že je mimi vpořádku..
já bych to asi podstoupila..... i když psychicky to bylo náročnější než fyzická bolest..
rozhodnutí je na tobě…
No jo, když oni vlastně z tý amnio taky jakoby výsledek nezjistí…teda jenom kdyby nebylo přenašečem jako manžel…když bude, tak klid zas mít nebudu. Já fakt nevím, teď jsem z toho prostě vyplašená, zmatená
Spíš si zkus říct, kydyb ty výsledky dopadly, špatně, co by to pro tebe znamenalo? Jestli jsem to správně pochopila, stejně by s jistotou neřekli, zda bude zdravé nebo ne. Pokud je to tak, nešla bych.
Možná to teď nebude znít dobře, ale mně nabízeli amnio taky, jenom kvůli věku. Byla jsem na soukromé klinice na screeningu v 1. trimestru a dr. o tom mluvil už mezi dveřmi. Přišlo nám s manželem, že si možná chtěl vydělat další peníze, protože amnio je dost drahé a soukromá klinika na takových testech vydělá…
¨No jako na 100% mi to neřeknou no, a je otázka, jestli by tu rozvíjející se fibrozu zjistili ještě v době, kdy by šel potrat, což asi ne, na amnio mně určitě pošlou až tak ve 20tt, a vzhledem k tomu že potraty dělají do 24, tak mi to asi moc nepomůže