Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Hodaka píše:Koblížek21 píše:Takže pravděpodobnost zdravého dítěte je velká.Nebo jsi ochotná nemít děti vůbec, myslím tím vlastní a řešit to třeba adopcí?Hodaka píše:No právě byli, tohle mi řekli na tý genetice, manžel nosič je, mně vyloučili ty nejčastější, s tím, že další nemá smysl vylučovat, že jich je moc a jsou strašně vzácný.
Ahoj, já bych na AMC šla, asi bych nešla na potrat kdyby šlo „jen“ o CF.Mám kamarádku která tuto nemoc má, je jí přes 30 a žije spokojeně, je tam spousta problémů, já nevím často kašel, několikrát ročně je v nemocnici na ATB do žíly, doma zobe ATB skoro pořádasi před rokem a půl se ji přidala i celiakie, a teď možná i alergie na mléko.Má inv. důchod a chodí i do práce, řekla bych že zvládá dobře, jezdí na dovolené, na výlety atd,. žije jako každý člověk.
Ještě se zeptám, vy jste nebyli na genetice, vím že tam ti podle krve tebe i partnera zjistí zda by dítě bylo jen nosič, nebo by tu nemoc mělo.
No v případě, že bych já měla ten gen, asi i jo, jenže oni mi ten gen nezjistí dokud to děcko fakt nebude nemocný, jenže kdYby aspoˇn na té amniocentéze zjistili že bude zdravé, ale oni to nezjistí, to mi na tom štve
Bajča píše:
tady z těch papíru co nám dali čtu že:tyto projevy choroby se sice dnes dají vcelku uspěšně léčit,ale léčba je velmi náročná a někdy nezabrání předčasnému umrtí.tohleto bych ani já nechtěla riskovat.no počkej co ti řeknou na 1.screeningu.na amnio se stejně chodí až myslím po 16. týdnu ne?
Bajčo
ano, ale od 13 plus něco se dělá MiniAMC - odběr choriových klků.
Příspěvek upraven 24.10.11 v 10:44
ve tvém případě si ale myslím že tě straší uplně zbytečně.tobě to vyšlo negativní a proto by tě měli nechat v klidu.žádné zvášené riziko u tebe nehrozí
No oni tvrdí že hrozí když to má manžel…ale když to tak vezmu, vždyť se to asi ani standardně netestuje ne, normálně zdravým lidem, co neví, že můžou bejt přenašeči, jemu to zjistili jen na základě blbýho spermiogramu, jinak by nás taky nezkoumali a nevěděli bysme nic a nejspíš by to mimčo bylo zdravý…teda, snad…
to máš asi pravdu.já pokud bych už 3× nepotratila tak by to asi taky nezjišťovali.podle mě můžeš být klidná.ty základní jsou negativní a těch ostatních jsou třeba i tisíce a to už nezkoumají.
Koblížku, když to u manžela zjistili, a u tebe ne tak je to v pořádku, klidně na tu Amnio běž ale myslím že dítě bude v pořádku
nebo se koukni na stránky CF, určitě ti tam ochotně odpoví, a je tak mezi řečí 100% jistotu ti stejně nikdo nedá, u žádné nemoci.
Asi teda nepůjdu, kdyby to zjistili 100%, tak bych šla určitě, ale takhle se mi to jeví jako zbytečný, když stejně nebudu mít jistotu
Koblížek21 píše:
Asi teda nepůjdu, kdyby to zjistili 100%, tak bych šla určitě, ale takhle se mi to jeví jako zbytečný, když stejně nebudu mít jistotu
Neboj
všechno bude v pořádku, hele já jsem srab nemocné nebo postižené dítě bych nechtěla, takže kdyby mi něco hrozilo, šla bych na všechna možná vyšetření, ale u tebe je to podle mě zbytečné.Tak si užívej budeš maminka ![]()
Hodaka píše:Koblížek21 píše:Neboj
Asi teda nepůjdu, kdyby to zjistili 100%, tak bych šla určitě, ale takhle se mi to jeví jako zbytečný, když stejně nebudu mít jistotuvšechno bude v pořádku, hele já jsem srab nemocné nebo postižené dítě bych nechtěla, takže kdyby mi něco hrozilo, šla bych na všechna možná vyšetření, ale u tebe je to podle mě zbytečné.Tak si užívej budeš maminka
No já jsem taky tenhle srab, že postižené a nemocné mimčo ne, ale je to taky z toho důvodu, že jaksi v naší situaci nejde abych já s děckem prostě zůstala doma.My ty dva příjmy prostě potřebujem no.Je to teda hnusný a sobecký, ale je to tak
nejde abys s děckem(fuj to je škaredé slovo,spíš s miminkem) byla doma?a kdo bude na mateřské? ![]()
no to jako jo na mateřské, ale potom, po mateřské, vlastně se o něj celej jeho život starat a být s ním doma, kdyby bylo nějaké hodně postižené. Ono i na té mateřské budu muset chodit aspoň na chvíli do práce, abysme to nějak zvládli, tam ho na těch pár hodin můžu brát sebou, ale jet tak pořád to by mi neprošlo, navíc při každém zhoršení zdravotního stavu s ním fakt zůstat doma.
Já jsem na Amnio byla kvůli tomu,že na ultrazvuku malého zjistili,že bude mít vrozenou srdeční vadu a spojovali to s příznakem Dow.syndromu…Vše dobře dopadlo,i když malý byl na operaci Fall.tetralogie..A určitě mě Amnio bude čekat znovu…Jsem těhotná v 11týdnu…Honzíkovi jsou čtyři měsíce…Takže opět stejný kolotoč vyšetření… ![]()
no tak to jo,to si myslím že by chtěl a vydržel jen málokdo,takové lidi obdivuji ale na druhou stranu jich i nechápu
Bajča píše:
no tak to jo,to si myslím že by chtěl a vydržel jen málokdo,takové lidi obdivuji ale na druhou stranu jich i nechápu
Jestli to bylo na mně, mít ty možnosti, tak bych toho asi i schopná byla, se takhle starat, ale bohužel ty možnosti nejsou a dokud nesplatíme byt, tak bohužel i nebudou. A v tu dobu mi bude 45, takže čekat na první mimi do té doby taky nejde.
Pavučinka píše:
Já jsem na Amnio byla kvůli tomu,že na ultrazvuku malého zjistili,že bude mít vrozenou srdeční vadu a spojovali to s příznakem Dow.syndromu…Vše dobře dopadlo,i když malý byl na operaci Fall.tetralogie..A určitě mě Amnio bude čekat znovu…Jsem těhotná v 11týdnu…Honzíkovi jsou čtyři měsíce…Takže opět stejný kolotoč vyšetření…
Pavučinko, přeju ať to dobře dopadne, hlavně, že je malý vpořádku, když se tyhle nemoci na té amnio zjistí, tak také bych šla, ale mně tam defacto prakticky nic nezjistí, budu víceméně ve stejné nejistotě jako teď, takže podle mně v mém případě nemá smysl.