Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Hodaka píše:Koblížek21 píše:Prosimtě vůbec to neřeš, prostě ho měj a je to.Ono postižené dítě by si nechal málokdo.Bajča píše:Jestli to bylo na mně, mít ty možnosti, tak bych toho asi i schopná byla, se takhle starat, ale bohužel ty možnosti nejsou a dokud nesplatíme byt, tak bohužel i nebudou. A v tu dobu mi bude 45, takže čekat na první mimi do té doby taky nejde.
no tak to jo,to si myslím že by chtěl a vydržel jen málokdo,takové lidi obdivuji ale na druhou stranu jich i nechápu
No já když to tak čtu tady, tak mi přijde, že by si ho nechala většina, si přijdu úplně špatná:-Dne, hodím se do klidu, těch 75% je přece jenom dost vysoké číslo aby byla šance, že to mimčo přeci bude vpořádku.
Podle mě valná část by si dítě nenechalo, akorát to nenapíšou ![]()
Dík za útěchu, holt to nebudu řešit a je klid:-D Ono to vždycky nějak dopadne.
Já bych se bála že v tomhle případě se muže nákej doktor seknout.Není to nejspíš viditelné postižení a pokud řeknou je to špatné pujdeš na potrat ale přitom se muže stát že se i přes to muže narodit dítě které na tom nebude tak špatně jak si lékaři mysleli ![]()
Držim palce
Pokud je riziko, že dítě nemoc bude mít malé a výsledky amnio nejisté, na amnio bych pak nešla.
Kdybych si byla jistá, že moje dítě bude mít CF (znám tu nemoc spíš z té špatné stránky), tak bych na přerušení šla.
Jo a tady na Emiminu je jedna maminka, která sama má CF.
Hodako - jak to myslíš, že by sis postižené dítě nenechala? Myslíš tím, kdybys zjistila, že čekáš postižené dítě, že? Nebo bys odložila narozené postižené dítě? To by totiž asi většina neudělala.
Pardon za odbočení od původního tématu. I když zakladatelka odbočila sama.
Já si myslím,že to Amnio není stoprocentní…To vím podle svého syna,který když se narodil tak měl samé zdravot.problémy…Před nástupem do školy ještě absolvoval rehabilitaci v Ham.dět.léčebně a tam primář u něho zjistil dět.mozkovou obrnu…po tak dlouhé době…To byl pro mě šok…Takže všechna vyšetření nejsou stoprocentní…Důležitá je podpora blízkých ![]()
Aladino myslím tím že bych šla na potrat a kdyby se i přes všechna vyšetření která se dělají v těhotenství nemocné miminko narodilo, samozřejmě bych se postarala.Ono je to těžké, těch nemocí a postižení je tolik, pro někoho je třeba hrozné dítě se zkrácenou ručičkou a dá ho do ústavu, tohle pro mě nic neznamená.A taky jsem psala, že žádný test nezaručí 100% zdravé dítě.
Já na amniocentéze byla kvůli vysokému věku i když si nejsem jistá, co bych dělala, kdyby mi řekli, že dítě bude mít nějakou vadu. Jsem křeťan a tak by pro mě potrat byl asi hrozně těžké rozhodování i kdybych věděla, že je dítě postižené. No ale alespoň jsem měla po výsledcích relativní jistotu, že je dítko zdravé a že je to kluk.
Byla jsem v Motole a výkon sám byl tedy děsný - poté, co si člověk přečte, jak má přijít skoro v šest ráno, aby se to stihlo udělat a že pak tam bude dvě hodiny nebo jak dlouho ležet, pod dohledem personálu a pak má ležet doma tři dny… Tak nás nechali dvě hodiny čekat, pak nás vzali pět dohromady s tím, že jsem šla jako poslední, okamžitě po té, co mi to udělali, řekli ať jedeme domů - nejen, že nikdo nemohl ležet, neb bylo na pokoji méně postelí i židlí, než nás, ale já šla domů hned po výkonu
Nehledě na to, že doktorovi to nějak neteklo, tak mi rejpal jehlou v břiše, že jsem se bála, aby tam malému něco neudělal
a nakonec díky tomu nabral i mou DNA a nevěděli tedy co to je, neb měli vykultivované buňky jak kluka, tak holky (moje). Takže mi ještě brali krev aby se ujistili, že ty ženské buňky není třeba nějaké schované nebo mrtvé dvojče. Takže Motol - v oblasti toho výkonu a péče (to byla myslím gynekologie) děs - samotná genetika na dětském oddělení ovšem naopak super - skvělá doktorka, která poradí a nechá se rozhodnout na základě perfektních informací, úžasné až bych řekla klientské jednání. Takové si představuji, že by měli mít všichni doktoři, bohužel to ale zdaleka není standard.
Koblížku také bych nešla. Já tedy v ůbec, ale tak jak popisuješ svou situaci, tak vůbec nevidím důvod. Co se zjistí? Vcelku nic ![]()
pa
har.
Hodako - Ok, Ok. Už jsem se chtěla lekat, když zakladatelka psala, že by se nemohla starat a pak přišlo, že by si postižené dítě nikdo nenechal. ![]()
harpyje píše:
Koblížku také bych nešla. Já tedy v ůbec, ale tak jak popisuješ svou situaci, tak vůbec nevidím důvod. Co se zjistí? Vcelku nic
pa
har.
No právě, že nezjistí vcelku nic, tak mi to přišlo divný. Nepůjdu, nemá to smysl:-)
podle mě je nesmysl chodit na amnio v tomto případě. Nic se tím nevyřeší, nevím jak daleko jsi těhotná, ale kdyby zjistili, že je mimčo heterozygot po manželovi, pak než dotestujou Tebe na ty vzácný mutace, následně tedy (kdyby Ti něco našli, což opravdu je mizivá pravěpodobnost, myslím že ty základní panely mutací jsou stavěný na 96% pravděpodobnost) by testovali opět DNA mimča jestli má i tu Tvou mutaci, takže je složený heterozygot pro CF…no to by zabralo takovou dobu, že by se to do toho 24.tt, kdy nejdéle by bylo možno těhotenství ukončit, stejně nestihlo
úplně bych se na to vykašlala, kdyby o to jó šlo, nech ho otestovat po narození, nebo lépe, nech to být, jen ho v 18 informuj a samo ať se rozhodne, zda chce vědět, jestli mutaci nese nebo ne, na takovéhle rozhodnutí má určitě právo-neměla by to být povinnost
elanaa píše:
podle mě je nesmysl chodit na amnio v tomto případě. Nic se tím nevyřeší, nevím jak daleko jsi těhotná, ale kdyby zjistili, že je mimčo heterozygot po manželovi, pak než dotestujou Tebe na ty vzácný mutace, následně tedy (kdyby Ti něco našli, což opravdu je mizivá pravěpodobnost, myslím že ty základní panely mutací jsou stavěný na 96% pravděpodobnost) by testovali opět DNA mimča jestli má i tu Tvou mutaci, takže je složený heterozygot pro CF…no to by zabralo takovou dobu, že by se to do toho 24.tt, kdy nejdéle by bylo možno těhotenství ukončit, stejně nestihloúplně bych se na to vykašlala, kdyby o to jó šlo, nech ho otestovat po narození, nebo lépe, nech to být, jen ho v 18 informuj a samo ať se rozhodne, zda chce vědět, jestli mutaci nese nebo ne, na takovéhle rozhodnutí má určitě právo-neměla by to být povinnost
Máš pravdu, no mně taky přijde že by to nestihli, teď teda jsem teprve v 11tt, ale vyloučit ty vady jim trvalo 5 týdnů, a s tímhle tempem si myslím taky, že do toho 24tt to prostě nestihnou.
Taky jsem v jednom těhotenství nějakou dobu žila v situaci, kdy se nevědělo, jestli miminko bude zdravé - vyšel mi špatně 1. trimestrální screening. ale tak když s tím stejně nic nejde dělat, tak co nám zbývá, než si počkat ![]()
a navíc u vás je to fakt spíš takové, že kdybyste nebyli kvůli sterilitě (hádám?) na růných vyšetřeních, ani by se nezjistilo, že můžete mít hypoteticky problém ![]()
Mi dr. na genetice říkal, že když se udělá hodně vyšetření, tak skoro nikdo nejsme (geneticky) dokonalý- jen někteří to vědí, a jiní ne ![]()
Bude to dobré ![]()
Prosimtě vůbec to neřeš, prostě ho měj a je to.Ono postižené dítě by si nechal málokdo.