Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
No jestli je to tak jak píšeš, tak já osobně bych do toho šla. V medicíně a specielně v genetice jsem se pohybovala do teď, a podle mě (určiě mě někdo odsoudí
je lepší riziko narození postiženého dítětě minimalizovat. A rizika spojené s amniocentézou zase tak vysoké nejsou (pokud zvolíš pořádné pracoviště). Takže já bych doporučila jít a budu držet palce, ať to dobře dopadne.
Koblížku já teda nejsem odborník ale dítě může zdědit gen jen pokud jste oba nositelé přesně toho stejného genu cystické fibrozy,takhle nám to vysvětloval mudr na genetice,pouze od manžela to zdědit nemůže.pokud jste byla na genetice kde to manželovi zjistili tak tobě jasně museli napsat zda TY jsi tím nositelem právě té cystické fibrozy.jiné geny nebo mutace jsou zas na něco jiného.ve výsledcích musela být jasně napsána věta zda jsi nositelem tohoto genu nebo ne a pokud tam bylo že ne tak bych byla v pohodě.
Bajča píše:
Koblížku já teda nejsem odborník ale dítě může zdědit gen jen pokud jste oba nositelé přesně toho stejného genu cystické fibrozy,takhle nám to vysvětloval mudr na genetice,pouze od manžela to zdědit nemůže.pokud jste byla na genetice kde to manželovi zjistili tak tobě jasně museli napsat zda TY jsi tím nositelem právě té cystické fibrozy.jiné geny nebo mutace jsou zas na něco jiného.ve výsledcích musela být jasně napsána věta zda jsi nositelem tohoto genu nebo ne a pokud tam bylo že ne tak bych byla v pohodě.
No právě že ta cystická fibroza má různý mutace, a ta prý stejná být nemusí, já můžu mít úplně jinou než manžel a už to to děcko prostě může odnést tou nemocí, takhle mi to řekli, jsem se právě ptala, jestli ty mutace musí být stejné, a oni říkali že ne.
Koblížek21 píše: ¨No jako na 100% mi to neřeknou no, a je otázka, jestli by tu rozvíjející se fibrozu zjistili ještě v době, kdy by šel potrat, což asi ne, na amnio mně určitě pošlou až tak ve 20tt, a vzhledem k tomu že potraty dělají do 24, tak mi to asi moc nepomůže
V prvním trimestru lze udělat vyšetření choriových klků, podobné amniocentéze, z toho by to pravděpodobně mohlo jít také.
Bajča píše:
No právě že ta cystická fibroza má různý mutace, a ta prý stejná být nemusí, já můžu mít úplně jinou než manžel a už to to děcko prostě může odnést tou nemocí, takhle mi to řekli, jsem se právě ptala, jestli ty mutace musí být stejné, a oni říkali že ne.
Koblížek21 píše: ¨No jako na 100% mi to neřeknou no, a je otázka, jestli by tu rozvíjející se fibrozu zjistili ještě v době, kdy by šel potrat, což asi ne, na amnio mně určitě pošlou až tak ve 20tt, a vzhledem k tomu že potraty dělají do 24, tak mi to asi moc nepomůže
V prvním trimestru lze udělat vyšetření choriových klků, podobné amniocentéze, z toho by to pravděpodobně mohlo jít také.
Já jsem byla na amniu u obou těhotenství (kvůli věku) a jsem za to ráda, měla jsem alespoň minimální jistotu, že je mimčo v pořádku.
Ahoj, já bych na AMC šla, asi bych nešla na potrat kdyby šlo „jen“ o CF.Mám kamarádku která tuto nemoc má, je jí přes 30 a žije spokojeně, je tam spousta problémů, já nevím často kašel, několikrát ročně je v nemocnici na ATB do žíly, doma zobe ATB skoro pořád
asi před rokem a půl se ji přidala i celiakie, a teď možná i alergie na mléko.Má inv. důchod a chodí i do práce, řekla bych že zvládá dobře, jezdí na dovolené, na výlety atd,. žije jako každý člověk.
Ještě se zeptám, vy jste nebyli na genetice, vím že tam ti podle krve tebe i partnera zjistí zda by dítě bylo jen nosič, nebo by tu nemoc mělo.
Příspěvek upraven 24.10.11 v 10:31
aha ale pokud ti ty nejčastější vyloučili tak proč hned amnio.u nás to byla tak že jak mě to vyloučili tak manželovi to ani nezkoumali.jen pokud by to našli u mě tak pak by to zjišťovali i manželovi.zrovna včera jsem četla článek že až 50 procent amnio se dnes dělá zcela zbytečně.ale pokud bys teda měla ty nebo doktoři pochybení asi jsem taky z těch které by na to šly.cystická fibroza není takřka slučitelná se životem a já bych fakt nechtěla čekat kdy mi dítě umře ![]()
Bajča píše:
aha ale pokud ti ty nejčastější vyloučili tak proč hned amnio.u nás to byla tak že jak mě to vyloučili tak manželovi to ani nezkoumali.jen pokud by to našli u mě tak pak by to zjišťovali i manželovi.zrovna včera jsem četla článek že až 50 procent amnio se dnes dělá zcela zbytečně.ale pokud bys teda měla ty nebo doktoři pochybení asi jsem taky z těch které by na to šly.cystická fibroza není takřka slučitelná se životem a já bych fakt nechtěla čekat kdy mi dítě umře
No právě no, taky bych to enchtěla zažít, proto si myslím, že v tomhle případě je ten potrat lepší. No já nevím, mně to nějak přijde, jako že chtějí vysloveně vydělat, protože mi řekli že další mutace u mně zkoumat nebudou, že to nemá smysl, a pak hned s amniocentézou?Je mi to nějaký divný no. Uvidím co mi řeknou na tom 1. trim. screeningu.
Hodaka píše:
Ahoj, já bych na AMC šla, asi bych nešla na potrat kdyby šlo „jen“ o CF.Mám kamarádku která tuto nemoc má, je jí přes 30 a žije spokojeně, je tam spousta problémů, já nevím často kašel, několikrát ročně je v nemocnici na ATB do žíly, doma zobe ATB skoro pořádasi před rokem a půl se ji přidala i celiakie, a teď možná i alergie na mléko.Má inv. důchod a chodí i do práce, řekla bych že zvládá dobře, jezdí na dovolené, na výlety atd,. žije jako každý člověk.
Ještě se zeptám, vy jste nebyli na genetice, vím že tam ti podle krve tebe i partnera zjistí zda by dítě bylo jen nosič, nebo by tu nemoc mělo.
No právě byli, tohle mi řekli na tý genetice, manžel nosič je, mně vyloučili ty nejčastější, s tím, že další nemá smysl vylučovat, že jich je moc a jsou strašně vzácný.
Koblížek21 píše:Hodaka píše:No právě byli, tohle mi řekli na tý genetice, manžel nosič je, mně vyloučili ty nejčastější, s tím, že další nemá smysl vylučovat, že jich je moc a jsou strašně vzácný.
Ahoj, já bych na AMC šla, asi bych nešla na potrat kdyby šlo „jen“ o CF.Mám kamarádku která tuto nemoc má, je jí přes 30 a žije spokojeně, je tam spousta problémů, já nevím často kašel, několikrát ročně je v nemocnici na ATB do žíly, doma zobe ATB skoro pořádasi před rokem a půl se ji přidala i celiakie, a teď možná i alergie na mléko.Má inv. důchod a chodí i do práce, řekla bych že zvládá dobře, jezdí na dovolené, na výlety atd,. žije jako každý člověk.
Takže pravděpodobnost zdravého dítěte je velká.Nebo jsi ochotná nemít děti vůbec, myslím tím vlastní a řešit to třeba adopcí?
Já bych šla…
strach z toho, že nebude v pořádku by byl pro mě horší než strach z amnia.
Příspěvek upraven 24.10.11 v 10:43
tady z těch papíru co nám dali čtu že:tyto projevy choroby se sice dnes dají vcelku uspěšně léčit,ale léčba je velmi náročná a někdy nezabrání předčasnému umrtí.tohleto bych ani já nechtěla riskovat.no počkej co ti řeknou na 1.screeningu.na amnio se stejně chodí až myslím po 16. týdnu ne?