Natržený meniskus

Anonymní
9.11.22 18:00

Natrzeny meniskus

Zdravim vsechny,
Ma tu nekdo zkusenosti s natrzenym nebo zlomenym meniskem?
Nedavno jsem vykonala spatny pohyb na treninku a ortoped me poslal na rehabilitaci s podezrenim na natrzeny meniskus.
Je to pro me hrozny sok a mam z toho uprimne uzkosti a strach, nechci prestat se cvicenim a bojim se, ze budu mit celozivotne problem s pohybem.
Jako dite jsem nikdy sporty nedelala, rodice mi to nedoprali a mym snem bylo delat atletiku a musim se toho vzdat.

Jak se vam zije s timto poranenim? Pomohlo vam neco? Dekuji vsem! :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2617
9.11.22 18:20
@Anonymní píše:
Zdravim vsechny,
Ma tu nekdo zkusenosti s natrzenym nebo zlomenym meniskem?
Nedavno jsem vykonala spatny pohyb na treninku a ortoped me poslal na rehabilitaci s podezrenim na natrzeny meniskus.
Je to pro me hrozny sok a mam z toho uprimne uzkosti a strach, nechci prestat se cvicenim a bojim se, ze budu mit celozivotne problem s pohybem.
Jako dite jsem nikdy sporty nedelala, rodice mi to nedoprali a mym snem bylo delat atletiku a musim se toho vzdat.Jak se vam zije s timto poranenim? Pomohlo vam neco? Dekuji vsem! :kytka:

nejsem zadny expert, ale protoze se to ted trochu tyka i me, tak jsem ledacos precetla a urcite to neznamena konec se sportem. Kdyz te poslal na rehabku, tak to nebude tak zle- jinak by chtel operovat. Neboj, par tydnu vysadis a zrehabilitujes a bude to ok. Z toho co jsem cetla, hodne zalezi na fyzioterapeutovi, nejlepsi by byl nejaky, co leci sportovce. drzim palce, at jsi brzy zas fit!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11825
9.11.22 18:34

Buď se zahojí nebo nezahojí…na zhodnocení toho jak na tom pak meniskus bude je dobrá MR… Já jsem měla na obou kolenou praskly meniskus..jedno koleno mám opetrovane ten poškozený kus menisku odstranili…s tím nejsou žádné problémy…druhé se zhojilo samo a několik let byl klid ale teď občas poboliba, nicméně nic kvůli čemu bych byla nějak zásadně omezena…ale momentálně nedělám žádný..spoustu let jsem ale rekreačně hrála volejbal..jak před zraněním tak po a vpohode

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.11.22 19:52

@dafodill Ahooj, moc ti dekuji za radu! Taky jsem toho dost precetla a prislo mi, ze se moc ty nazory neshodovaly a ja jsem se z toho az psychicky zhroutila. :nevim: Taky mas problem s meniskusem? Jak se ti dari? Budes podstupovat operaci nebo jsi zatim na rehabkach?

@Vladusxx Ahoj, moc ti dekuji za podporu a zkusenost! Doufam, ze se ti to zase zlepsi! :andel: Jak se ti to stalo a kolik let to je od operace? Te se hrozne bojim.. :( Je tam pry dost velke riziko artrozy.

• Citovat
  • Upravit
2617
9.11.22 20:06
@Anonymní píše:
@dafodill Ahooj, moc ti dekuji za radu! Taky jsem toho dost precetla a prislo mi, ze se moc ty nazory neshodovaly a ja jsem se z toho az psychicky zhroutila. :nevim: Taky mas problem s meniskusem? Jak se ti dari? Budes podstupovat operaci nebo jsi zatim na rehabkach?@Vladusxx Ahoj, moc ti dekuji za podporu a zkusenost! Doufam, ze se ti to zase zlepsi! :andel: Jak se ti to stalo a kolik let to je od operace? Te se hrozne bojim.. :( Je tam pry dost velke riziko artrozy.

tak na netu jsou vzdycky katastroficke pripady, to fakt neres! kolik ti je?
ja jsem hrála zamlada basket, pak jsem docela dost cvicila a pred dvema lety mela prvni problem s kolenem- oteklo, neco tam luplo, atd. a pry docela dost artroza (je mi 46). pak jsem dva roky byla v poho, zacala jsem behat, a kdyz jsem letos ubehla 1000 kilaku, zas me to koleno zacalo bolet, ne tak moc jak pred dvema lety, ale radsi jsem beh vysadila a cekam, co bude, nez s nim nekam pujdu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.11.22 20:50

@dafodill To mas asi pravdu, clovek ani neveril svym vlastnim ocim, co to cte za pripady.. 8o Mi je 22, tak jsem z toho byla zdesena, ze musim resit nejakou artrozu, operaci a necvicit se 100% nasazenim, no, ale asi to nebude tak drasticke, jak si myslim. :kytka:
Tyjo, ja bych asi osobne zasla co nejdrive, at se vyhnes nejakym devastujicim problemum, kolena jsou zradna. :think:

• Citovat
  • Upravit
2617
9.11.22 20:54
@Anonymní píše:
@dafodill To mas asi pravdu, clovek ani neveril svym vlastnim ocim, co to cte za pripady.. 8o Mi je 22, tak jsem z toho byla zdesena, ze musim resit nejakou artrozu, operaci a necvicit se 100% nasazenim, no, ale asi to nebude tak drasticke, jak si myslim. :kytka:
Tyjo, ja bych asi osobne zasla co nejdrive, at se vyhnes nejakym devastujicim problemum, kolena jsou zradna. :think:

jj mas pravdu, akorat chci nekam, kde tomu rozumi :) a bolelo te to moc? co ukazal rentgen nebo magn. rezonance?
u tebe to bude urcite dobre, jen to fakt chce dobre zrehabilitovat, neboj :) a pak budes zas cvicit o106. Jsem cetla nejake bezecke diskuze a skoro kazdy ma postupne nejake problemy a behaji dal, jen tomu dali cas a nebehali pres bolest atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11825
9.11.22 21:26
@Anonymní píše:
@dafodill Ahooj, moc ti dekuji za radu! Taky jsem toho dost precetla a prislo mi, ze se moc ty nazory neshodovaly a ja jsem se z toho az psychicky zhroutila. :nevim: Taky mas problem s meniskusem? Jak se ti dari? Budes podstupovat operaci nebo jsi zatim na rehabkach?@Vladusxx Ahoj, moc ti dekuji za podporu a zkusenost! Doufam, ze se ti to zase zlepsi! :andel: Jak se ti to stalo a kolik let to je od operace? Te se hrozne bojim.. :( Je tam pry dost velke riziko artrozy.

Vliv mělo zřejmě hlavně dlouhodobé sportování. U operovaného pravého kolene si nejsem vědoma žádného zásadního úrazu, prostě začalo bolet…napřed občas potom častěji a nakonec skoro pořád…dle MR byla prasklina v menisku s tím že se to možná zahojí..operaci naplánovali za 6m s tím že kdyby se to zlepšilo tak se to zruší…rhb mi nedali jen jsem na tu dobu zrusila volejbal a omezila ostatní sportovní aktivity. Soustředila jsem se na plavání a jízdu na kole které jsou vhodné. Měsíc před operací jsem si podvrtla to druhé levé koleno..s tím předtím nebyly žádné problémy…tam byla 3 týdny fixace a minimálně mesíc RHB…na MR byl pak stejný nález…s tím že se uvidí… Po operaci (kdy ta část menisku co byla praskla byla po té době už rozdrcená takže ní museli odstranit) jsem tudíž cca 3 týdny hlavne ležela (aby byly obě kolena v klidu) pak jsem 2 měsíce chodila na RHB s oběma koleny. Obě se zlepšily.. operace byla v roce 2011. Volejbal mi byl ortopedem silné nedoporučeno jako sport pro mě značně nevhodný kvuki mým kloubním které mají tendenci se vyklubovat (mám přirozeně velmi volná kloubní pouzdra a vazy. Nicméně jsem ho hrála dalsích 5 let…Skoncila jsem protoze se rozpadla parta. Poslední 2 roky cítím po větší zátěži že ani jedno koleno není úplně stoprocení ale nabrala jsem za tu dobu nějaká kila + dvě tehotenství takže to přičítám i dost tomu… artróza mě v budoucnu jistě čeká stejně jako skoro každého, ale v rodině máme jiné lahudkove diagnosy takže artróza mi uplne starosti nedělá…vrcholový sportovec nejsem a nebudu a na rekreační plavání, ježdění na kole a lyžování mi moje klouby zatím stací ☺️️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5624
10.11.22 11:04

Pokud ti ortoped doporučil rehabilitace, tak to nebude tak zlé a zvolnění a správné cviky by mohly pomoct. Já měla kus menisku utržený a ještě se obracel do kloubu, bolelo to jako prase a musela jsem na operaci, kde ten volný kus vytáhli.
Jsi mladá, vše se bude hojit rychle a i kdybys na tu operaci musela, tak já 3 měsíce po zákroku vykročila na 4500km dlouhý přechod USA (z Mexica do Canady) a zvládla jsem to. Prvních cca 1200km s ortézou, pak už bez. Teď mě koleno občas pobolívá když třeba sedím v blbé poloze v autě a má se měnit počasí, ale ne nějak moc. Co se týče sportu, žádná omezení necítím, i když já nejsem moc na nějaké agresivní sporty, pro mě je to hlavně turistika, sněžnice, běžky, a teď chci začít zase běhat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
93
11.11.22 09:16

Měla jsem prasklej meniskus nedavno. Šla jsme na operaci, kde mi to sešili, šest týdnů chodila o berlich, pak rehabilitovala a chodila na kontroly. A koleno vypadá v poho (ťuk ťuk). Nejsem teda sportovec, ale předtím mi v tom i při chůzi jakoby přeskakovalo, což bylo k zblazneni:D

Jinak byla jsem v Praze u doktora Tomaidese a doporučuju. Na tohle se specializuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.3.23 19:50

Meniskus

Dobry den,
mam diagnostikovane leze na menisku grade 1-2… Podle ortopeda muzu jit na operaci pokud me to hodne hodne boli…Zatim jsme se domluvili tak, ze budu chodit na rehabilitace a pokud to nepomuze tak operace. Vim ze je to hodne individualni, podarilo se vam zahojit meniskus i bez operace? Jak dlouho to trvalo?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák