Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
chtěla jsem se zeptat, zda jste některá z Vás neměla něco podobného.
Malé píchali náušnice v prosinci, je jí 7 měsíců. Před měsícem jí to jedno začalo hnisat, boltec se zvětšil a měla ho červený, volala jsem Dr. a měla jsem to mazat framikoinem, ale řikala i že to může být nesnášenlivost zlata, a že to druhé ouško nemusí mít, protože třeba v té druhé náušnici je míň niklu, který je hodne alergenní. Po třech dnech to odeznělo. Teď se to ale objevilo znovu, a všimla jsem si že ta náušnice v postiženém uchu má zabarvení trošku do červena, tak jsme náušnice sundali, mažeme lihem a framikoinem, dnes chceme jít do zlatnictví zkusit je vyměnit za náušnice z chirurgivké oceli.
Doufám, že to pomůže. Měli jste něco podobného u Vašich holčiček?děkuji
ahoj taky jsme pichli ouska a dle instrukci mazali framykoinem …do deklarovanych 14dnu se nic nezhojilo, naopak u jednoho ouska se vytvoril osklivy rudy vyrustek…nausnicky sly na ten sup dolu…a do 3dnu byl klid…dneska bych pripadne druhe holcicce usi pichat nedala…jedine nekomu, kdo ma zkusenost akupunkturnimi body…o chirurgicke oceli jsme taky uvazovali…ale nakonec je ditko bez nausnic, takze poradit nemuzu.
preju at jsou ouska brzy zhojena a pokud vyzkousite tu chir ocel, urcite napis jak se to ujalo…
M+M
ahoj,
tak to jsme ted resili…
u nas to opravdu vypada na nesnasenlivost zluteho zlata…uplne priznaky stejne,jako popisujes ty…(a to jsme treba ousko jakoby vylecili,bylo klidne a za tri tydny ze dne na den plna dirka hnisu a zabarvene nausnice…)
chirurgickou ocel nam lekari nedoporucili,neb se stejne po nejake dobe musi vymenit za zlato…
Doporucili nam (a to u vice nezavislych zdroju
)bile zlato…
ale i tam jsou pry rozdily…je 14kar…tam to pry u hodne citlivych osob muze alergizovat…u 18kar b.zlata se to uz nestava…
u zluteho zlata se pry pouzivaji ruzne primesi (ktere jsou povolene,tak ze ti nausnicky nezreklamuji),ale mohou zpusobovat alergii … a to jsou nikl,med a mosaz
u bileho zlata se jako primes pouziva udajne stribro…tak ze v pohode…
jenze u nas nasedl jeste dalsi problem…tim jak ouska opakovane hnisaly vlivem alergie,dostala se nam tam bakterialni infekce (netusim,odkud
) a to zlaty stafylokok…tak ze prvotne ouska hnisaly kvuli alergii,ted uz dolecujeme zanet.
Tato bakterie ja napr. rezistentni vuci framykoinu,tak ten jsme predtim mazali zbytecne,naopak se ouska vice „rozleptaly“…zabira na to desinfekce Betadyne a dostali jsme chloramfenyklovy lih nebo jak se to jmenuje ![]()
tak ze mame nove nausnice z bileho zlata a dolecujeme infekci a snad uz bude pokoj.
tak ze tak.
Jana
jeste jsem chtela dodat,ze i kdyz vymenite nausnicky,asi bych nechala vzit u dr. kontolni ster toho hnisu,at to posle na kultivaci…
my jsme cekali,dali na chlacholeni nasi mistni doktorky.....nejprve,ze to je jen reakce na pichnuti direk,pak ze to je alergie a nechali jsme ditko vic jak tri mesice trapit (z cire nevedomosti)…
pak jsem si po znamosti(porad se mi to nezdalo) a jinde nez u nasi dr. nechala udelat ty stery a lecime bakterie.....
a nase pani doktorka se divi,jak je to mozne..
tak at to ma vase mala rychle OK.
j.
Jaano, to jste si teda taky užili.
A proč se musí chirurgická ocel po čase vyměnit? Něčemu vadí?
Ono to moc nehnisá, spíš je ta dírka rudá, a ted se mi zda ze se tam utvari strup,ci co, je to tvrde
nebo ze by tam byl ten hnis?
a jeste jsem se chtela zeptat, mela mala teplotu, nebo byla z te bakterii nejak nemocna?
no,nam moc nevysvetlili o te chirurg.oceli..jen kdyz jsme chteli dat Katusce nausnice tyhle,tak nam pani doktorka rikala,ze to neni na dlouhodobe noseni,ze i po nastreleni se tyhle ocelove nausnice vymenuji cca po trech mesicich za zlato…a ze mame koupit to bile zlato…
a jinak u nas vypadalo ousko takhle:
nejdrive zarudla dirka a misto kolem nausnice…pak treba pres noc konec boltce uplne zarudnul a jak jsem na to pritlacila(vypadalo to jako puchyr..cevrvene pole a kolem nausnice prosvitalo svetle),tak kolem toho vpichu vylezl hnis..zpocatku hodne,po pravidelne "udrzbe " uz jen po kapickach..
ten stroupek tam mivame taky,ale u nas je to jak behem dne vyteka ten hnisek,tak tam zatvrdava…odmacim to ve vane a pak desinfikuju (kdyz jsem to slupovala na sucho,tak to malou bolelo)
jo a mala teploty nemela,jen ouska byly horke a byla neklidna..(jeste je malicka,tak si tam neumi sahnout),ale jak jsem dala cepicku na venek nebo jak se v noci spatne otocila,tak se budila casto placem.....pak,jak se vytlacil ten hnisek,tak ji to myslim si ani uz nebolelo…
tak at jste dobri…
jana
ahojda, my teda máme od začátku naušničky z bílého zlata a teď cca po 2 měsícich od píchnutí hnisáme a v noci moc nespíme, tak nevim zda zoubky nebo ouška, chci se ale zeptat zda někdo měl problémy i po bílem zlatu?
Ahoj. Malá má cca 2 měsíce naušničky, má pořád ty nastřelovací z chirurgické oceli, a teď jsem si všimla že z jedné dírky jí teče, asi to hnisá. Červené nebo nateklé to není.
Pomůže to mazat něčím volně prodejným, případně čím, nebo bude potřeba framykoin?
Dceři dávali už v porodnici náušničky z bílého zlata a v pohodě. Dírky jsem potírala líhem.
@Jaaanča také jsem potírala lihem, hned od začátku, jakékoli mastičky to spíš „rozkvasí“