Návrh nové stavebnice

5
22.4.22 13:55

Návrh nové stavebnice

Zdravím, :mavam:
Připravuji pro český trh dřevěné edukativní stavebnice pro děti předškolního a školního věku a chtěl bych Vás požádat o názor:
Například by se mohlo jednat o stavebnici malého trebuchetu, který je opravdu funkční a umí vrhat například pingpongové míčky. Kromě návodu na sestavení je v jednoduchosti vysvětlen fyzikální princip páky, který trebuchet využívá.

Byla by pro vás (vaše děti) taková stavebnice zajímavá? Je pro vás důležité, zda stavebnice vyrobena v ČR a zda je ekologická? Je důležité aby byla barevná? Tyto a další aspekty radikálně ovlivňují výslednou cenu stavebnice. Jakou cenovku byste na takovém produktu očekávali? Je něco co vám na českém trhu chybí? - Napište. Klidně pro různé věkové kategorie. :pankac:

Předem moc děkuji za vaše názory. :)
Jirka H.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8772
22.4.22 14:01

Moje děti si ze všech stavebnic staví zásadně vždy jen to, co chtějí. Takže vždycky, když koupíme nějakou sestavu (domeček, hasičskou stanici…), já nadšená, postavíme to spolu, oni si s tím pár dní hrají a pak to zboží a staví všechno možný jen je to, k čemu to bylo určený. Takže už kupujeme jen balíky kostek, případně tedy nějaké sady, ale jen kvůli kostkam, které v nich jsou. Pro nás by tedy tvůj návrh nebyl. A jasně, jsou potřeba barvy (ideálně základní, žádný tři odstíny růžové nebo cervenej strom) a aby to u sebe dobře drželo a zvládlo to dítě stavět samo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
22.4.22 14:58

Asi ne, jednoúčelové sestavovánky nás neberou - leda lego, které se dá rozebrat, smíchat s jiným a postavit něco jiného

ekologická - by bylo fajn, ale to se často zaměňuje s pojmem „dřevěná“ - lego ekologické je, protože slouží léta a nevyhodí se. tak nevím, čím více k ekologii bys chtěl přispět.
U stavebnice ekologie = životnost = zábavnost a funkčnost i po ztrátě některých částí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
788
22.4.22 15:04

Zní to zajímavě, ale konkrétně trebuchet bych svým synům nekoupila, protože by tím byli schopni zdemolovat byt, míčky by určitě nahradili něčím tvrdším. Věci jako praky, luky apod zabavuji. Za mě nejlepší je něco ve stylu lego 3 v 1, že se z množství kostech dá postavit několik zajímavých konkrétnich staveb. Univerzální kostky děti moc nebaví a když se dá z toho postavit jen jedna věc, tak ji postaví jen jednou a konec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4155
22.4.22 15:36

Moje holky (8 a 14 let) by takovou stavebnici braly. Rády staví něco pohyblivého a účelného, kdy na konci je nějaká „akce“.
Barevnost přiměřená, nic divokého, spíš základní barvy, případně barvy „podle skutečnosti“. Tam by záleželo hodně na věkové kategorii. Menší děti dají spíš přednost veselejším barvám, starší spíš těm realistickým.
V povědomí lidí eko = dřevo. Ale to nelze použít všude, navíc se tím hračka prodraží a zmenší se okruh lidí, kteří by si ji koupili. Myslím, že by šlo použít recyklované plasty. A je potřeba, aby ten plast byl kvalitní, aby se po dvou složení a rozložení nelámal. Mě osobně stavebnice z kvalitního plastu nevadí. Navíc se u nás stavebnice dědí po celé širší rodině, v tom je taký určitý eko potenciál. Zajímavé by mohlo být i použití kovu, ale tam předpokládám velkou finanční náročnost a konkurence stavebnic Merkur.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
26.4.22 09:58

@Midaku Děkuji za reakci. Já to měl úplně stejně. Ale když jsem oslovil své kamarády utrpěl jsem doslova šok, když mi většina z nich nahlásila, že ze stavebnice vždy postavili jen to, co je v návodu (respektive na obrázku přebalu krabice). Odhaduji, že zhruba polovina dětí má ráda stavebnice jednoúčelové a ta druhá si ráda skládá co se jim zlíbí. Chápu, že pro menší děti je barevná pestrost jistě výhoda, ale co u větších? Já si tak od 6 let hrál se špejlema a balzou a to se mi líbilo nejvíc. Tedy žádné barvy. Otázka je nakolik jsem se v tom vymykal průměru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8772
26.4.22 10:05

@Jirka H1 nás nejstarší má 7 a u stavebnic nadává, že něm stavět věci tak, jak jsou ve skutečnosti. Dělal si školní třídu, lavice, tabuli atp a měli jsme problém s nedostatkem hnědých a černých kostek. Takže kdyby byla nějaká lego sada bílá hnědá, černá, šedá… tak ji určitě dokoupime, tyto barvy tam chybí. Dvouletá dcera se zase na tom naučila barvy. Každá věková kategorie má jiné požadavky. A taky každé dítě má jiné požadavky. Pětiletého synovi je to třeba úplně jedno. Staví si svoje věci a barvy vůbec neresi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
26.4.22 10:18

@Murka @Pudloslav
Musím přiznat, že jsem opravdu překvapený reakcí, že „plast nevadí“ a „dřevo automaticky neznamená eko“. Úvaha je to jistě správná. V rodině máme stovky „céček“, které jsou tak 30 let staré a stále si s nimi lze pěkně hrát. S kvalitními plasty též nemám problém. Měl jsem ovšem za to, že díky soudobé mediální masáži, která hlásá něco jako „plast = likvidace přírody“ se bude hodně rodičů od plastů odklánět. Dřevo je eko často jen částečně. Výhoda dřeva je ovšem v tom, že opravdu může být z ČR. Tedy ekologická stopa z přepravy je menší. Zatímco většina plastů je z Asie. Celá problematika je navíc dost složitější. Každopádně jsem moc rád že se najdou lidé, kteří vědí, že i plasty mohou být leckdy tou ekologičtější variantou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TRG
5469
26.4.22 10:28

Tak zrovna trebuchet, co umí vrhat (alespoň) pingpongové míčky by syn (6 let) určitě nutně potřeboval. :lol:

• Byla by pro vás (vaše děti) taková stavebnice zajímavá? Pro otce a syna rozhodně.
  • Je pro vás důležité, zda stavebnice vyrobena v ČR a zda je ekologická? Věci z ČR preferuji, eko je ‚nice to have‘, ale nepotřebuji to za každou cenu. České dřevo mi přijde jako ideální řešení.
  • Je důležité aby byla barevná? Kdepak. Mým chlapcům je to jedno.
  • Tyto a další aspekty radikálně ovlivňují výslednou cenu stavebnice. Jakou cenovku byste na takovém produktu očekávali? Cca 800 - 2.500 Kč.
  • Je něco co vám na českém trhu chybí? No, popravdě se mi ještě nestalo, že „bychom si nějak neporadili“. Když něco konkrétního sháním a není to, tak se nám to vždycky podařilo nějak vyrobit, nebo sehnat někoho, kdo to vyrábí. Ale jsou to věci, které člověk shání 1-2× za život, tak mi to úplně jako příklad mezery na trhu nepřijde. Zrovna pro nás by třeba nějaká série středověkých obléhacích strojů a hrad, který by se jimi dal zbořit, dával určitě smysl. Nebo vůbec nějakých středověkých (např. stavebních) strojů. I s kladkou může být celkem sranda. Prostě bytelnější mechanické sestavitelné hračky, které něco umí, uzvednou, vystřelí…

Příspěvek upraven 26.04.22 v 10:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
26.4.22 10:31

@bibi2233
:D Jasan. Vrhací či palné hračky jsou vždy kontroverzní. Na druhou stranu jednoznačně největší škodu jsme s bráchou doma způsobili díky pěnovému míčku o hmotnost snad 5 gramů, který zcela jistě nemohl nic rozbít. 8) Jaký to omyl! :cert: Každopádně trebuchet byl jen příklad. Klidně by to mohla být natahovací beruška na gumu. Na příkladu trebuchetu mě přišlo dobré, že se dá snadno popsat i edukativní rozměr stavebnice. Tedy jde nejenom o sestavení, hru s hračkou, ale i to že se dítě dozví něco navíc o tom jak a proč to vlastně funguje. Pochopitelně na to musí být dítě již dostatečně vyzrálé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
26.4.22 11:32

@TRG
Jsem rád, že nejsem sám, kdo by doma využil trebuchet. :) Je to prostě praktická věc do každé domácnosti. :pankac:
Hodně bojuji o to abych mohl za přijatelné peníze produkovat celý výrobek v ČR. Je to kupodivu náročné. Hodně firem co tohle uměli jsme si nechali zlikvidovat a díky velkému tlaku na cenu přešla veškerá výroba do Asie. Pro představu i dnes je výroba některých věcí v ČR 5 – 10× dražší než v Asii :roll:, a tak i s náklady na přepravu je Asie o hodně levnější. Jako zákazníci jsme si zvykli jsme si na nízké Asijské ceny a to vytlačilo lokální výrobu. Osobně vnímám, že se tohle už několik let pozvolna mění a leckdo je už vyhledává opravdové České zboží. Což je super a právě to je možná ta příležitost na trhu. :palec:
Do kategorie 800 -2500 Kč se vejdu. Dost jsem koukal, když jsem si spočítal jednu vzorovou stavebnici a vyšlo mi, že teprve při ceně 1150 Kč pro koncového zákazníka budu na nule. Původně jsem mířil o dost níž, ale prostě se to nedá v ČR vyrobit levněji. Pochopitelně jde o rozsah stavebnice. Něco malého se dá zvládnout i za 500 Kč. Na druhou stranu výroba v ČR je většinou celkově znatelně kvalitnější, a to nepočítám to, že vám výrobce z Číny téměř jistě lže o nezávadnost použitých barviv apod.
Nápad s hradem je moc pěkný. :potlesk: Kladkostroje a jeřáby v plánu již mám. Děkuji moc za reakci a nápady Jirka :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

MULA skládací pohárky

• (4.9) + 25 recenzí

Tatra 815

• (5) + 20 recenzí