Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Doe_Jane asi tak, už jsem mluvila s jinou, ta má ale plno a mám se ozvat v září a uvidí se
@Big boss píše:
Podle popisu myslíš asi vyšetří Pet (pozitronová emisní tomografie), provádí se to jak popisuješ. Je to vyšetření velice nákladné a opravdu se nedělá jen tak z plezíru.
Dobře, tak třeba i z tohoto důvodu, můžu nechat zhodnotit stav jiného lékaře.
@bublinek píše:
To určitě ano, dávka radiace kterou tělo přijme při tomto vyšetření není uplně zanedbatelně malá. Už jen doporučení že po tomto vyšetření se má člověk vyhýbat aspoň 24 hodiny (někde 48) dětem, těhotným ženám a na letišti by mohla na scaneru pípat o něčem vypovídá.
Měl jsem za to, že jediné kotrastní látky byly s obsahem Gadolinia (magn. rezonance) a ty by se od března na doporučení PRAC a EMA (výbory a agentury ohledně léku) z důvodu akulmulace látky v mozkové tkáni neměli používat.
@Havran007 píše:
Měl jsem za to, že jediné kotrastní látky byly s obsahem Gadolinia (magn. rezonance) a ty by se od března na doporučení PRAC a EMA (výbory a agentury ohledně léku) z důvodu akulmulace látky v mozkové tkáni neměli používat.
Při Pet se použivá jiný druh kontrastu, vždy dle vyšetřované oblasti. Není to jako klasické CT třeba žaludku nebo mozku, kdy se vpíchne/vypije kontrast a jde se hned na věc.
Při Pet se používá vždy látka která je spojena s vyšetřovanou oblastí, například při vyšetření štítné žlázy se použije jód protože ten se kumuluje právě ve štítné žláze, označí se radioizotopem a čeká se několik hodin než se látka dostane kam je potřeba. Poté se snímkuje daná oblast. Když se třeba hledá názor označí se většinou látka s obsahem glukózy protože je pro nádory potravou a kumuluje se v nich. Když se snímkuje „rozsvítí“ se právě pouze ty aktivní oblasti které glukózu metabolizují. Ttato metoda je historicky novější a mnohem spolehlivější i na hledání mikro problémů které CT ani MRI neodhalí.
@Big boss píše:
Při Pet se použivá jiný druh kontrastu, vždy dle vyšetřované oblasti. Není to jako klasické CT třeba žaludku nebo mozku, kdy se vpíchne/vypije kontrast a jde se hned na věc.
Při Pet se používá vždy látka která je spojena s vyšetřovanou oblastí, například při vyšetření štítné žlázy se použije jód protože ten se kumuluje právě ve štítné žláze, označí se radioizotopem a čeká se několik hodin než se látka dostane kam je potřeba. Poté se snímkuje daná oblast. Když se třeba hledá názor označí se většinou látka s obsahem glukózy protože je pro nádory potravou a kumuluje se v nich. Když se snímkuje „rozsvítí“ se právě pouze ty aktivní oblasti které glukózu metabolizují. Ttato metoda je historicky novější a mnohem spolehlivější i na hledání mikro problémů které CT ani MRI neodhalí.
Díky za info, to jsem netušil, že tělo využívá různé orgány k ukládání různých prvků. A ta štítná žláza je nějaké dočasné uložiště, jo?
K tématu ještě dodám, že doktoři opravdu nedávají vyšetření jen tak. Já když jsem nemohl pohnout nohou a z prstů na noze jsem ovládal jen palec, tak jsem ani na RTG nohy nebyl, což jsem myslel že bude první, kam mě pošlou.
@bublinek píše:
Druhý lékař ti řekne, že vyšetření je zbytečné. Co v takovém případě?
@Havran007 píše:
Díky za info, to jsem netušil, že tělo využívá různé orgány k ukládání různých prvků. A ta štítná žláza je nějaké dočasné uložiště, jo?K tématu ještě dodám, že doktoři opravdu nedávají vyšetření jen tak. Já když jsem nemohl pohnout nohou a z prstů na noze jsem ovládal jen palec, tak jsem ani na RTG nohy nebyl, což jsem myslel že bude první, kam mě pošlou.
No co se týče štítné žlázy tak se v ní ukládá jód, proto se nedostatek jódu projevuje nemocemi štítné žlázy a následkem nemocí štítné žlázy se vyskytují s tím související nemoci. U dětí to bývala dříve často i porucha vývoje, problémy s vývojem mozku a tedy například i kreténismus- to regulerní medicinský výraz
Hlavně v dětství, dřív byli tyto nemoci dost rozšířené. Dnes už to není, protože jód se přidává do hromady potravin a začalo to tím že se začala jodovat sůl. Štítná žláza je také orgán vysoce citlivý na radiaci a proto je dnes čím dál víc nemocí štítné žlázy u ročníků 80-90, je to sice jen teorie, ale podle mě na tom něco je. Když bouchnul Černobyl byly tyto ročníky ještě malé děti s nedostatečně vyvynutým organismem a imunitním systémem. Zvýšená dávka radiace mohla uškodit. Není to samozřejmě ničím podložené, ale každý endokrinolog (doktor přes žlázy) řekne že to má spojistost.
U Pet je to tak že každý orgán zkrátka kumuluje nebo metabolizuje nějakou látku, ta látka se označí radiokativním izotopem opět podle toho co se hledá, je taky více druhů. Víc info najdeš na Wikipedii, tohle je pouze zevrubný a velmi laicky vysvětleno, je to všechno strašně složité, ale takhle vysvětleno to většinou pochopí i laik. Mě ty rovnice rozpadu a váhy radioaktivních látek nikdy moc nešly ![]()
@hanka.br. píše:
Druhý lékař ti řekne, že vyšetření je zbytečné. Co v takovém případě?
Víš, mi asi nejvíc vadí, že jsem si nefrologa, ke kterému chodíme nevybrala sama, prostě mi byl v porodnici přidělen. Neřešila jsem. Dokud to bylo ve fázi koukne a my odcházíme, nevadilo mi to, ale teď když navrhuje vyšetření, které není asi žádná pudel, tak se prostě informuji jinde.
Chodila i na kontrolu k urologovi, na toho jsem slyšela jen dobré recenze. Nefroložka mi na kontrole řekla, lepší se už na urologii nemusíte. Nechala jsem si to napsat do zprávy.
Teď jsem k urologovi znovu dceru objednala.
A ještě mi „vadí“, že v dostupných informacích je to objednané vyšetření indikováno po zánětu ledviny, ona nic takového neměla. Nikdy.
Pokud mi druhý lékař řekne, že vyšetření není potřeba, že třeba v budoucnu. Tak to odmítnu, že v případě jakýchkoliv potíží samozřejmě nebudu bránit.
@Big boss prosím Tě, a to co se vpíchne při vyšetření, odejde z těla bez problémů? Nějaký nežádoucí účinek?
@bublinek píše:
@Big boss prosím Tě, a to co se vpíchne při vyšetření, odejde z těla bez problémů? Nějaký nežádoucí účinek?
Vězšinou tu látku filtrují ledviny, poločas rozpadu je různý podle podané látky. Z těla to odejde normálně. Samozřejmě nějaké nežádoucí účinky jsou, nebo spíš mohou být, z dlouhodobého hlediska také, ale je to minimum. Je však potřeba říct že přínosy toho vyšetření jsou větší než rizika. To je jak s rentgenem taky má nějaká rizika, ale diagnostický přínos je mnohokrát důležitější.
Hele taky není jisté že o PET vůbec jedná, jen jsem to odhadla podle toho jak jsi to popsala. Třeba je to obyč CT s kontrastem, funguje to podobně, píchne nebo vypije se radioaktivní látka co pod rentgenem „svítí“ a snímkování je lépe viditelné, ostré a lépe čitelné. Je to podobné vyšetření, každé zařízení se používá na jinou diagnostiku.