Názor na životopis
- Fotoalbum (4)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Anonymní píše:
A navíc je to životopis zpracovávaný univerzálně, tak jsem měla dojem, že by měl být kompletní.
Hodí se na každou pozici udělat životopis na míru. Jedna stránka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Piš to fakt jenom v bodech, od kdy do kdy, zaměstnavatel a pracovní pozice. Většina personálních si tu náplň práce dovede představit, pokud to není něco úplně super neobvyklého, ale záleží kam se hlásíš, pokud je to úplně jiný obor, tak jim bude fuk, že jsi v tom a tom oboru vykonávala to a to. Do vzdělání bych vypsala školy, stáže, kurzy, ale opět jen v bodech, žádný slohovky. Rozepsat se můžeš v motivačním dopisu, případně o tom mluvit na pohovoru, ale tohle nikoho nebude bavit pročítat, když bude mít pod rukou štos životopisů a bude to potřebovat rychle proběhnout.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak.. osobně bych se tvému životopisu zasmála… ale přičetla bych ho k nezkušenosti. Číst si detailní popis toho, jak jsi na 2 měsíční brigádě montovala šroubky
ALe zase bych si řekla že asi budeš povahově precizní a potřebuješ mít věci tip top.
Rady tu zazněly. ![]()
Příspěvek upraven 10.05.22 v 09:44
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Zdravím,
v rámci zpracování absolventského portfolia jsem se pokusila vypracovat svůj životopis. Ráda bych se zeptala zkušenějších na názor.
Zejména přemýšlím, co vhodného napsat o některých odborných stážích, exkurzích, projektech, studijních cestách. Chápu, že by to chtělo zmínit podrobněji náplň, ale u některých příliš nevím jak. To tam mám napsat, že jsem v SAE tři týdny obdivovala jejich nekřesťansky drahé laborky?Nebo že jsem si za peníze EU půl roku užívala v Irsku?
(samozřejmě nadsázka).
Dále - mám nějak podrobněji popisovat témata odborných prací?
Anonymizovaný životopis přikládám.
Díky moc za všechny postřehy
K.
Jinak po detailním přečtení, tak psát o čem jsi psala maturitní práci nebo nějakou esej
to fakt vyhazej a to samý ty pár týdenní pobyty, to už rovnou můžeš psát každou dovolenou. To nikoho absolutně nezajímá. Zajímavý jsou až věci někde publikovaný v odborných časopisech apod. Ale jo, 4 měsíce v Tokiu, to už je něco jinýho. To už je o něčem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Navíc ty stáže a studijní pobyly… Už to celé má název jak kráva přes dva řádky. A ty pod to ještě musíš napsat vysvětlivku, kde celou větou napíšeš - byla jsem součástí týmu… a celý ten dvouřádkový název tam znovu napíšeš. Kdybys tam aspoň měla ve dvou heslech něco objevného. A popisovat ve dvou odstavcích, jak jsi kam zakládala v továrně drátky?
Hele, já tě chápu, taky mám velký problém se stručným vyjadřováním, ale životopis mám na jednu stránku i jako vysokoškolačka po čtyřicítce. Plus jednu stránku anglické verze.
Brigádu v továrně neuvádím (neb se do továrny na manuální práci nechystám), ale kdyby už, napíšu název továrny, pomlčka, párslovný popis pozice.
Taky jsem x let brigádně průvodcovala - mám tam na půl řádku „průvodkyně v X, Y, Z“, roky a poznámku, v jakých jazycích to bylo. Pokud se to hledané práce aspoň trochu týká a/ nebo by mohl někdo ocenit, že umím aktivně využívat jazyky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Za mě je to dost nepřehledné. Ale pro tvé účely - portfolio - to je v pohodě, a až budeš hledat práci, upravis to, aby to mělo formu strukturovaného životopisu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Russet to ano, to bych samozřejmě udělala, kdybych se někam hlásila. Ale tenhle životopis bude součástí mého absolventského portfolia, kde bylo v zadání výslovně uvedeno komplexní životopis, a zároveň ty stáže, exkurze, studijní cesty i odb. práce jen vyjmenuju a rozepíšu ve zvláštní části.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@Russet to ano, to bych samozřejmě udělala, kdybych se někam hlásila. Ale tenhle životopis bude součástí mého absolventského portfolia, kde bylo v zadání výslovně uvedeno komplexní životopis, a zároveň ty stáže, exkurze, studijní cesty i odb. práce jen vyjmenuju a rozepíšu ve zvláštní části.
CHápu. Každopádně až se jednou budeš hlásit do práce tak určitě ne s tímto životopisem. ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Dobře, ale stejně bych to co nejvíc zestručnila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jenom taková drobnost - zmiňovaná škola program přírodovědné lyceum už několik let nevyučuje. pokud to tam necháš, budeš za blba, kterému jeho obor není dost dobrý, tak se ze sebe snaží dělat něco, co není. školní praxi (monitoring, teránní praktikum) bych vytáhla maximálně tak v nějakých specifických případech, kdy bych chtěla zaměstnavateli dát vědět, že už na škole jsem získala praxi v tom, co on potřebuje. školní slohovky (pardon, eseje) bych nezmiňovala vůbec. mmch praxe v letní sezoně 2020 ti trochu koliduje s erasmem v Irsku ![]()
mmch pokud to má být portfolio na VŠ, tak mi tam chybí úspěšná účast na odborných olympiádách či v SOČ, na některých školách si tím můžeš zajistit přijetí i bez přijímaček.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dělala jsem nábor a mně se životopis moc líbí.
Nečetla jsem teda detailně, mám to i dost rozmazané, ale první dojem je, že jsi pečlivá, snaziva, je to přehledné. Ale jak už tu psali ostatní, nejlepší je CV udělat na míru na každou pozici, stačí na jednu stránku. Působí to na mě, ze jsi absolventka bez pracovních zkušeností, takže se snažíš dost okecat ty studijní - což je super pokud se hlasis na nějakou stáž, na práci bych spíš zestručnila. Jazyky super.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Záleží, kam to chceš poslat…? U některých instituci si dokážu představit, ze by tento životopis ocenili (neziskovky, dobrovolníci, VŠ, kde stojí o osobní motivaci studenta). Ale na běžné pozice je to zbytečně obsáhle. Třeba koníčky už se nepíšou, to je fakt zvláštní. A foto se taky nedává. A samozřejmě souhlasím se vším, co už tu bylo napsané….
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Pro to absolventské portfolio si to nech, navíc i do budoucna budeš mít někde černé na bílém, kde a kdy přesně jsi byla atd. Do budoucna to dle pozice, o kterou se budeš zajímat, jen uprav, seškrtej nepodstatné a zeštíhli.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@LP4 já nevím, přišlo mi škoda nenapsat, kde všude jsem byla a jaké odborné zkušenosti mám. Když už po stránce práce a vzdělání to není zatím vzhledem k věku nic moc… Protože střední školu a dvě brigády má každý druhý.
Ty tam ale žádné odborné znalosti neuvádíš, pouze píšeš, kde jsi byla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Diskusi nečtu, resp. přeletím očima 1 příspěvek z 5, tak nevím zda to tu zaznělo. Doby, kdy se životopis tvořil formou slohu jsou už dávno pryč. Nyní je trend co nejvíc stručný - jméno, příjmení, telefon, email, praxe (od - do zaměstnavatel XY, pozice AB), znalosti - stručně (např. anglický jazyk středně pokročilý, ŘP sk. B - aktivní řidič) dovednosti (opět stručně - samostatná, ochotná přiučit se novým věcem…)
Na takovou tu omáčku okolo slouží tzv. průvodní dopis, který je součástí odpovědí na inzerát (tedy alespoň u administrativních pozic). Tam se můžeš víc rozepsat o náplni tvé pozice v té a té práci. Ale zase ne jak slohovku. Pár větami představit to jsi dělala, s čím vším jsi pracovala a tak..
Přiznám se, že ani ten životopis jsem nečetla, takže nevím co přesně tam uvádíš, ale postřehla jsem něco o brigádě ve šroubárně?! To bych do průvodního dopisu uvedla v případě, že by mi nedělalo problém pracovat v nějaké takové nebo podobné firmě. Případně to můžeš říct při pohovoru ve smyslu, že se opravdu nebojíš žádné „výzvy“..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit