Nebinarni vychova

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7221
30.6.22 11:30
@BohunkaP píše:
Jedno z mých dětí má takového spolužáka/žačku… narozen jako chlapec, ale od té doby z něj už byla několikrát střídavě dívka, oblečení střídá dle nálady, ve škole prý chodí na jakékoli toalety… a používá krásné, pro obě pohlaví použitelné jméno (i když téměř jistě není jeho správné resp. zapsané, v češtině je to jméno ženské).

Děti to berou v pohodě - řeší to v podstatě jen na úrovni toho, jak jim to komplikuje čeština… náš jazyk do tohoto osobnostního přístupu hodně hází vidle, což je jeden z důvodů, proč se nad tím u nás pozastavujeme mnohem víc než obyvatelé anglicky mluvících zemí.

Ale nepochybuji, že na vesnicích nebo v menších městech bude pohled na tyto lidi mnohem konzervativnější než v Praze, a to nejen mezi staršími ročníky.

To dítě na to přišlo samo nebo ho tak opravdu vychovali? :roll: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2423
30.6.22 11:32

V podstatě je to jedno, je to jen řeč a nějaké zejména, koncovky sloves, takže v některých jazycích i nepostrehnutelny rozdíl. Asi je vcelku jedno, kam se to vyvine, ostatně spousta veci běžných před sto lety taky zanikla (onikání, vykání rodičům), nove a divne to přijde lidem teď, za sto roku to bud muže byt norma nebo něco, co se proste nechytlo a zaniklo.

Příspěvek upraven 30.06.22 v 11:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22091
30.6.22 11:33
@Atisia píše:
To dítě na to přišlo samo nebo ho tak opravdu vychovali? :roll: :think:

To nevím… neznám se s tou rodinou, tj. mám pouze zprostředkovaně od svého potomka a ze svých pozorování zpovzdálí, když se někde potkáme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
30.6.22 11:34

Ale trénink na nebinárnost máme už dávno - desítky let. Paní koukne do kočárku a řekne- taková krásná holčička, jak se jmenuje? František. Není myšleno jako vtip, spíš realita, ne?
My to trénujem se psem. Máte krásnou fenku- řeknou v okamžiku, kdy ta fenka zrovna zvedá nožičku a pošesté kropí tu stejnou lampu. Ale zase připouštím, že jsou i emancipované fenky a taky zvedají nožičku- ale ta technika je přeci jen odlišná.
Tím ale nechci nějak degradovat problematiku nevhodného těla a podobné otázky. Určitě to může mít zničující vliv na život toho jedince. Jen prostě nechápu, proč se nějaké „otázce“, která se týká reálně třeba 2 lidí z 10000 věnuje až takový prostor. Za chvíli bude i zákon pro albíny?
Fakt to nemyslím nějak zle, jen to prostě nechápu.

Příspěvek upraven 30.06.22 v 11:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1266
30.6.22 11:35

Čistě pocitově: Když si představím, že někdo o svém dítěti nebo vůbec o jakémkoli člověku mluví stylem ONO - „Ono to něco chce, ono to na mě kouká, ono to křičí“, tak to na mě působí v lepším případě hodně, velmi hodně neosobně. Ale spíš jako že „ono to něco“, „nějaká ta věc“… Nevím, jestli se vyjadřuju úplně jasně. Ale prostě na mě to působí takto. Mimochodem, to dítě dostalo nějaké jméno? Protože i jméno, oslovení je něco, co pomáhá člověku se nějak identifikovat, nějak sám sebe „přijmout“ jako konkrétního člena společenství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8980
30.6.22 11:36

Já myslím, že divný rodice vychovaji divný dítě. Bohužel. Když mu budou od narození cpát do hlavy, že není holka, není kluk, je ono… no tak se tak logicky bude asi chovat. Když mu dají na výběr a nechají tomu opravdu naprosto vny průběh, žádné podsouvani čehokoliv, tak si téměř jistě vybere to svoje biologické pohlaví. Naše holka má dva bráchy a nosí po nich oblečení, od narození, kočárek, oblečení, hračky…vše klucici. Sem tam něco holciciho od babiček. No a ted v necelých 3 letech je to princezna všech princezen a já nestíhám kupovat růžový věci… jak já nesnáším třpytky, jednorožce a panenky, těšila jsem se, že budu mít malou Ronju a ono prd :mrgreen: v těch dětech to prostě je. Jo, malinkou lidi to má bohužel obráceně, ale to je fakt jen hrstka celé populace, výjimky. Jen je to teď holt moderní, no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15575
30.6.22 11:38

Jo slysela jsem o tom, dokonce jsem videla i dokument. Kdo umi anglicky tak muzu poslat odkaz, jen ho musim najit :mrgreen: Za me blbost, pokud se dite nebude citit jako zena nebo muz atd.tak si rekne a nemyslim si, ze je treba tato „prevence“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2423
30.6.22 11:39
@Midaku píše:
Já myslím, že divný rodice vychovaji divný dítě. Bohužel. Když mu budou od narození cpát do hlavy, že není holka, není kluk, je ono… no tak se tak logicky bude asi chovat. Když mu dají na výběr a nechají tomu opravdu naprosto vny průběh, žádné podsouvani čehokoliv, tak si téměř jistě vybere to svoje biologické pohlaví. Naše holka má dva bráchy a nosí po nich oblečení, od narození, kočárek, oblečení, hračky…vše klucici. Sem tam něco holciciho od babiček. No a ted v necelých 3 letech je to princezna všech princezen a já nestíhám kupovat růžový věci… jak já nesnáším třpytky, jednorožce a panenky, těšila jsem se, že budu mít malou Ronju a ono prd :mrgreen: v těch dětech to prostě je. Jo, malinkou lidi to má bohužel obráceně, ale to je fakt jen hrstka celé populace, výjimky. Jen je to teď holt moderní, no.

To není pravda, dcera Angeliny Jolie žila s bratry a chovala se jako oni- nosila klucici oblečeni, kratke vlasy, zajímaly ji klucici aktivity, nechávala se oslovovat v mužském rodě. Teď je ji tuším 15, nosi saty, ma dlouhé vlasy a je “holka”, proste malé decka různe napodobuji, zaclenuji se apod. Angelina ji dala prostor, tehdy se to taky řešilo, ze to je divny a kdesi cosi a mlada se zas vrátila na svou “cestu” :mrgreen:

Příspěvek upraven 30.06.22 v 11:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.6.22 11:39

Nerada bych někdy svým názorem nebo postojem, výchovou něco pokazila. Špatně dětem vysvětlila a naboural tak přesvědčení našich známých. Třeba jsme divní my, když dceru vychovávame jako holku. Je teda pravda, že nemusí být navlečená v růžové a šatech. Ne vždycky je podle oblečení poznat že je to holka. Pro cizí, poznat. Ale prostě je to HOLKA. BUDEM MUSET POCKAT ASI NO :roll:

• Citovat
  • Upravit
15575
30.6.22 11:40

Je to dokument Raised without gender. Je volne ke shlednuti na youtube. Ma asi 29 minut.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.6.22 11:40
@greenapple píše: Čistě pocitově: Když si představím, že někdo o svém dítěti nebo vůbec o jakémkoli člověku mluví stylem ONO - „Ono to něco chce, ono to na mě kouká, ono to křičí“, tak to na mě působí v lepším případě hodně, velmi hodně neosobně. Ale spíš jako že „ono to něco“, „nějaká ta věc“… Nevím, jestli se vyjadřuju úplně jasně. Ale prostě na mě to působí takto. Mimochodem, to dítě dostalo nějaké jméno? Protože i jméno, oslovení je něco, co pomáhá člověku se nějak identifikovat, nějak sám sebe „přijmout“ jako konkrétního člena společenství.

Já třeba používám občas výraz miminko. Ty jsi ale krásné voňavé miminko…poté co odstranim pokakanou pohromu. A nepřijde mi to divné. :roll:

• Citovat
  • Upravit
4785
30.6.22 11:41
@ida007 píše:
A až přijede babička a začne se rozplývat nad kočárem: „to je krásná holčička/chlapeček“…tak bude celá nebinární výchova v p…

No, tak jestli zatím opravdu nikomu pohlaví nesdělili, tak jak to v tom kočárku babička pozná :D? Když to dítě nevidíš nahé, tak do rozvoje druhotných pohlavních znaků pohlaví úplně nepoznáš, spíš jen soudíš podle nějakých sociálních zvyklostí - vlásky, oblečení, samozřejmě jméno. Pokud to není René nebo Cameron :D
Jinak ale za mě taková výchova může mít spoustu pozitiv. Blbé akorát je, že pro nebinárnost nemáme v češtině vhodné jazykové prostředky, tak to zní prostě divně.
Ale přijde mi to hrozně osvobozující právě od těch společenských konstruktů, které na dítě působí už od úplného malička, v podstatě od narození - že holčičky mají nosit růžovou a hrát si s panenkama, chlapečci zase mají být chlapáci a drandit s autíčkem, později ale i ve školce/škole vnucování více pečujících činností holkám, tlak na jejich vzhled, předpoklad, že budou méně nadané třeba v technických oborech, což má reálný vliv na jejich školní úspěch, budoucnost a vůbec celý život. Pro mě jako přirozeně málo pečující dívku/ženu, co si vždycky ráda hrála s legem a dinosaury, by bylo super v tomhle „nátlaku“ nežít :D a zároveň to nepřináší žádné zásadní omezení pro ty, kteří do těch tradičních škatulek pasují a standardní mužské/ženské role jim vyhovují.
V pubertě teda na tom dítěti nakonec stejně bude vidět, jestli je to holka nebo kluk, a nějak se to vytříbí, ale vyrůstat ve svobodě bez gender konvencí může být podle mě celkem obohacující. Hypoteticky samozřejmě, jinak to nejpozději s nástupem do vzdělávacího systému není podle mě reál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8980
30.6.22 11:42

@Prosimklid nějak nechápu, co teda není pravda… píšeš to stejný, co já..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2423
30.6.22 11:43
@Anonymní píše:
Nerada bych někdy svým názorem nebo postojem, výchovou něco pokazila. Špatně dětem vysvětlila a naboural tak přesvědčení našich známých. Třeba jsme divní my, když dceru vychovávame jako holku. Je teda pravda, že nemusí být navlečená v růžové a šatech. Ne vždycky je podle oblečení poznat že je to holka. Pro cizí, poznat. Ale prostě je to HOLKA. BUDEM MUSET POCKAT ASI NO :roll:

Já mám holku a řekla bych, ze ji vychovám neutrálně - protože nevím, jak u osmileté ma vypadat “dívčí” výchova. A teď nemám na mysli to, ze na ni mluvím v ženském rodě nebo nakupuju v holcici sekci, to není výchova, ze jo. Hraje si, s čím chce, ale ze bych ji nějak zensky smerovala, to teda nepozoruju - možná jak bude větší, naučím ji vařit, ale to taky nepovažuju za doménu žen, tak by mě zajímalo, co vlastně reálne znamená “vychovávat jako holku”

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4785
30.6.22 11:44
@Prosimklid píše:
Já mám holku a řekla bych, ze ji vychovám neutrálně - protože nevím, jak u osmileté ma vypadat “dívčí” výchova. A teď nemám na mysli to, ze na ni mluvím v ženském rodě nebo nakupuju v holcici sekci, to není výchova, ze jo. Hraje si, s čím chce, ale ze bych ji nějak zensky smerovala, to teda nepozoruju - možná jak bude větší, naučím ji vařit, ale to taky nepovažuju za doménu žen, tak by mě zajímalo, co vlastně reálne znamená “vychovávat jako holku”

Přece učit, aby byla hlavně pěkná a poslušná holčička, učit hlavně vařit a posluhovat tátovi a sourozencům, protože domácnost a vyžehlená košile je vizitka ženy, hezky se usmívat a být milá atd. atd. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí