Puberta a introvert

214
29.6.22 20:13

Puberta a introvert

Ahoj všem. Strasne dlouho jsem na těchto stránkách nebyla. Teď hledám radu a názory vás kdo máte děti v pubertě.
Syn Dominik 12 let vymodlene dítě ( viz me deníčky ).Od školky vím, že je introvert, nikdy neměl kamarády, ve školce jen jednoho, který se po roce odstěhoval, od té doby žádného. Ale říkala sem si, ve škole se to změní 🤔Bohužel, sem tam se s někým baví ale jinak je vesměs doma, nic ho nebaví, nikam nechodí. Ted konci šestou třídu a já se desim prázdnin. Od druhé do začátku šesté třídy navštěvoval ZUŠ dramatický kroužek, tam ho to bavilo, měl rád paní učitelku ale kamarády i v tom malem množství děti neměl. Přesto tam chodil celkem rád. Na začátku šesté třídy učitelka odešla do důchodu a prisel mladý učitel a Domča už tam chodit nechtěl. Po přemlouvání mne i Ředitelky školy jsme to raději ukončili. Opravdu na hodinách nespolupracoval, seděl celou hodinu někde v koutě, takže nemělo smysl aby to tam kazil ostatním dětem, které to bavilo. Na sport není vůbec, nebaví ho, na kole se občas projede ale to je tak vše. Ve škole měl do pate třídy významenani teď už bude mít 3 trojky. Neučí se, nic ho nebaví, jen přijde domů, lehne si do postele a kouká do mobilu. Já i manžel chodíme z prace až kolem páté, takže vlastně vím co dělá jen když mu zavolám. Do toho se přidala puberta, je drzý, neposlouchá, odmlouva, takže se snažíme domlouvat, občas už nevím vzteky kudy kam. Zakazy mu jsou jedno. Nebude mít mobil, nevadí, ven nemůže, nevadí ( stejně nemá s kým ) takže vlastně mu je vše jedno Má období černé barvy, takže každý den s ním o tom mluvím, odkyve mi to a ráno si vezme stejně to samé. To same máme i s jídlem. Pořádně nejí od jednoho roku, řešíme to s Dr celou dobu, našla jsem si i psycholožku, dokonce byl v nemocnici týden, ale nic se nezjistilo. Takže vlastně i když se snažim hledat nějakou radu, zatím nic moc. Ve škole s ním nejsou problémy. Paní učitelka mi napsala že ji přijde takový smutný ale já fakt nevím co s ním. Teď budou prázdniny a on bude 3 týdny doma sám I když kousek od nás bydlí dcera s dětma, stejně s nima ven nejde, nemá rád jejich kamarády, takže je radši sám doma. Je mi ho líto na jednu stranu, pořád bez kamarádů ( možná mu to takhle vyhovuje )žádné zážitky, nic. Myslím že ho okolí má za divného, proto ho žádné dítě ani nevyhledává. Měla jsem podezření na Asperguv syndrom, dle jeho chování a ostatních příznaků by to i odpovídalo ale Dr říká že ne. S námi nikam chodit nechce a dokáže nám výlet nebo cokoliv jiného dost znepříjemnit. Takže nechat ho být a čekat, že se to změní, nebo může být ještě hůř, nevím.
Omlouvám se za dlouhý článek, snad je to trochu srozumitelne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
359
29.6.22 20:38

Ahooj, trošku mi to zní jako deprese. Klidně bych vyhledala psychologa, ale jen pokud bude chtít. Puberta je těžká :( hledá sám sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
214
29.6.22 20:44

@Evickamicka to teď řeším právě se školou, pokusí se najít nějakého psychologa ale budou prázdniny, takže to bude asi na dlouho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.6.22 20:45

Mám skoro 11leteho introverta. Taky nemá kamarády. Ani jednoho. Letos jede na skautský tábor a nemá s kým spát. Nakonec prekecal mladšího bratra. Ten mu ustoupil, i když tam bude mít 4 kamarády, se kterými by chtěl spát.
Je mi staršího syna líto, ale asi nic nenaděláme. Taky má oblíbené oblečení a jiné nosit nebude. Nejradeji je doma a skládá lego.
Ve třídě se rozjíždí šikana. Ale nic nevíme, protože syn nic neřekne. Na otázky z jeho osobního života krčí rameny, ale o tom, co můžeme vidět v Národním Muzeu bude mluvit hodiny a hodiny.
Jen ho tedy baví výlety, ty nám zpestřuje mladší syn. Časem asi skončíme u psychologa, ale zatím to necháváme. Pokud by byl apatický, smutný, tak bych to už začala řešit.

• Citovat
  • Upravit
214
29.6.22 20:54

Ano taky měl období lega 🤔na tábor ho dát nemůžu, asi by tam umřel hlady. Tě šikany se taky bojím, přeci jen už jde do sedmé a je " jiný".Baví ho jazyky, tak mi kolikrát ukazuje v mobilu co se chce naučit, ve školce se naučil všechny vlajky sveta a umí dodnes. Pamatuje si spousta věcí, možná i proto si nerozumí s vrstevníky. Nikdy ho nebavilo si venku hrát s klackama, míčem, pistolema..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
29.6.22 21:09

Mobil bych tak dlouho nedovolila. Proste bloknout.
Poskozuje to mozek.

Jinak - introverti casto vychazi se zviraty. Co poridit nejake zvire? Chodit pomahat do utulku? Co jezdecky oddil?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
214
29.6.22 21:18

@Lucie_Sx psa jsme měli 16 let, měl i křečka. Jakýkoliv kroužek odmítá, zřejmě se stydí, že nic neumí ale přitom se ani nechce nic učit a nesnaží se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
29.6.22 21:22
@silviapecho píše:
@Lucie_Sx psa jsme měli 16 let, měl i křečka. Jakýkoliv kroužek odmítá, zřejmě se stydí, že nic neumí ale přitom se ani nechce nic učit a nesnaží se.

Na kone muze chodit na individualni hodiny.

A pes by ho dostal ven.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
214
29.6.22 21:26

Hodně s ním mluvím, když má dobrou náladu, což nebývá často ale mluví vlastně jen o škole a učení, nemá vlastně o čem jiném. Neumí pochválit, nerad děkuje, neprojevuje moc emoce. Podle mne to je taky v hlavě. Loni jsme byli o. prazdninach u psycholožky. Vyptávala se ho na různé věci a já úplně viděla jak přemýšlí co říct a co ne. Takže nakonec dle paní byl uplne v pořádku a že to možná spíš vidím já jako problém. Jenze ono nejde říct vše úplně naráz až po čase vás napadají věci co jsem mohla nebo měla ještě říct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
214
29.6.22 21:28

@Lucie_Sx to nevím no nikdy ke koním vztah neměl.,psa má dcera tak občas s ním jde ven ale nějak velký zájem tam nevidím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
167
1.7.22 19:23

A co dělá na mobilu? Předpokládám vyhledává informace?
Ano, dávejte velký pozor na šikanu, bohužel od nálepky a opovržení od spolužáků ho neuchráníte, ledaže by se vzdělával doma. Mě v tomto stavu pomohla střední škola, která mě bavila a velice malý kolektiv, složený z více než poloviny že šprtů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
214
3.7.22 22:51

Na mobilu dělá vše možné, dost často vyhledává různé informace, učí se cizí jazyky ( samozřejmě jen to zkouší )pak mě vždy zkouší jestli vím, jak se řekne to a to třeba v Němčině atd A je dost teda na tik toku, tam prý sleduje videa. Sikanu jsem zatím nezaregistrovala, tak snad nic nebude ani v budoucnu. Teď mě přijde celkem v pohodě, dokonce chodí u ven s vnukem ( jsou stejně starý) ale je to proto, že vnuka kamarád odjel na dovču, až se vrátí tak si myslím, že zas s ním Domča chodit nebude. Chce mít vnuka Vojtu jen pro sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
19.8.22 13:09

Milá Sylvi,
Domnívám se že tvůj si prochází fázi které se mezi mladými nazývá emo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.7.26 10:48

Tipy na letní aktivity pro introvertní pubertální dceru

Ahoj,
chtěla bych poprosit o radu, co podnikat v létě s těžce introvertní negativisticky laděnou puberťačkou (12 let), kterou nic nebaví. Dcera nemá žádné zájmy ani kamarády. Dlouhodobě navštěvujeme psycholožku, ale je to jako na houpačce. Je velmi nadaná zejména na jazyky a matematiku, ale dělá jí problém sociální kontakt.

Mám ještě o něco mladší dítě, které je naopak hrrr a nejradši by výletničilo každý den.
Pubošku vzhledem k velmi komplikované povaze a úzkostným sklonům nechci nechávat dlouho doma samotnou.

Co jsme zatím za poslední cca 2 roky navštívili (a ve zdraví přežili, i přes jistý odpor zmíněné dcery): Kroměříž, Olomouc (Pevnost poznámí, historické centrum a parky, koupaliště), Praha (Dům iluzí, Petřín, historické centrum), Brno (Špilberk, kapucínská hrobka, nakonec nákupní centrum), Ostrava (Dolní Vítkovice, Landek, ZOO, nákupní centrum), lanová centra (Landek, Trojanovice, Brno), Opava, Kravaře, Krnov, Rožnov pod Radhoštěm, Radhošť, Ondřejník, Javorový, Prašivá, dále procházky přírodou jen tak s našimi pejsky, Poodří, různé rozhledny, muzea, Papilonie (motýlí dům), Hukvaldy, Štramberk, muzeum Tatra, různé rozhledny, psí a kočičí útulek, projížďky na koních, kempování, výlet jen tak do cukrárny + městského parku, aquaparky, naučné stezky, sem tam nějaká slavnost, pouť apod. Určitě jsem nenapsala všechno, ale teď už si asi nevzpomenu…

Ze sportu máme kolo, koloběžku a inline brusle.
U všeho zatím bojkot, převracení očí, vrčení a stávkování. Když dám vybrat, řekne vždy to samé: Chci být doma, nech mě být. Já to ale nechci vzdát 8)

Jsme z Karvinska. Nemáme auto, ale mladší dítě moc rádo jezdí (hlavně vlakem). Máte nějaký tip na prázdninový výlet? Ideálně tak, aby to bylo stíhatelné za 1 den (puboška nesnáší přespávání mimo domov). Moc díky a hodně trpělivosti během těch nekončených prázdnin :srdce: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.7.26 10:55

V Olomouci jste byli i v ZOO? Je tam nově i lanové centrum - prostě průlizky ve vzduchu. Koukni, jak se dá dostat na Skalku, je to dražší, ale je to tam fajn. I Hradec nad Moravicí se dá vlakem. Nevím, jak do Kravař, tam to bude bus. Jen nevím, kde přesně bydlíte, jestli přímo na Regiojetu nebo jinde. Taky jsou fajn Mosty - bobovka, velké trampolíny, kde tě přivážou.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML