Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Největší problém vidím v tom, že nemá žádné kamarádky, případně sourozence, se kterým by mohla trávit čas. Žádné koníčky… lítání po venku.
Proč to auto nekoupíš? Když Vás tak omezuje?
Jinak, má pubertu, utíká do virtuálního světa, čumí do stropu, nic ji nebaví… To smrdí tím, že se ti v depresi pokusí o sebevraždu, či začne brát drogy…
@Bytsamsebou Ma mladšího sourozence, ale povahově jsou úplně rozdílní. Mladší dítě je akční, pozitivní, velmi zvědavé, ukecané, extrovertní. To by právě dělalo akční výpravy klidně každý den.
Auto nemám zejména proto, že je pro mě řízení ze zdravotních důvodů hodně náročné a několikrát jsem bourala. Chodila jsem (s pauzami) rok a půl a rekondiční jízdy, ale pak mi i instruktoři řekli, že v mém případě nevidí návrat za volant jako dobrý nápad (nulové pokroky). Dál taky nemáme úplně růžovou finanční situaci, mně teď neprodloužili smlouvu, budu na ÚP. Něco mám, ale spíš krátkodobé brigády. Otec dětí platí minimum. Bydlíme teď u mých rodičů a šetříme na to, abychom mohli jít časem do malého bytu ve městě.
Žádná antidepresiva nebere, dle pediatričky je jen líná.
Chodí k psychiatrovi. Má dvanáct, musíš s psychiatričkou konzultovat stav dcery a její úzkosti. Pokud je to horší, měla dávno nasadit antidepresiva. Za mě špatný psychiatr.
Stokrát říkám, že s autem musíš jezdit pořád, pravidelně, né jednou za čas. Pak budeš předcházet nehodám. Práci bys taky měla mít stabilní, kór když otec nic skoro neplatí.
A co přesně na tom mobilu nebo počítači dělá?
Možná má prostě jen koníčky, které ty nechápeš nebo neuznáváš.
@Bytsamsebou Na obranu zakladatelky. Sehnat dobrého dětského psychiatra pro 12l dítě není vůbec jednoduché. Je jich hrozně málo a navíc mají plné kapacity. A to píšu z osobní zkušenosti a kdy znám rodiče dětí, kde byl akutní problém a obvolávali a ukecávali psychiatry několik měsíců.
Tohle bohužel zřejmě nevyřeší za týden.
K řízení. Vždyť píše, že chodila delší dobu do autoškolu na jízdy. A několikrát bourala. Ne každý se stane řidičem tím, že bude pravidelně řídit. Někdo na to prostě není a ani kdyby seděl za volantem každý den (což asi ani zakladatelka nezvládne - nemá minimálně finance - ) tak z něj dobrý řidič nebude. ![]()
Souhlasím, že by měla mít stabilní zaměstnání.
@Snopy123
https://mojra.cz/
Zde určitě někoho sežene. A vzhledem k tomu, že je její dcera neustále na telefonu, může si s psychologem povídat i online.
@Snopy123 píše: Více
no to vše zní tak depresivně, jestli to dcera vnímá, tak se už ani moc nedivím jejímu stavu
tak asi není cesta tahat ji pořád na nějaké výlety, které nechce,
antidepresiva jí nikdo nepředepsal?
@stinga Deprese je normálně onemocnění, funguje tam jinak chemie v mozku. Samozřejmě se dá ovlivnit věcmi okolo, ale to že „to bude vnímat“ pravou depresi nevyřeší ani nespustí. ![]()
Mně je spíš zakladatelky líto, že se jim nepodařilo narazit možná zatím na odborníky, kteří by je uměli navést na správnou cestu.
![]()
Zakladatelko, zkoušeli jste DBT?
A opravdu má depresi? Na mě působí prostě jako zpruzelá puberťačky, která nechce trávit čas s matkou. Já taky byla nejradši doma a kreslila jsem si. Všechny výlety byly vopruz a vždycky jsem na nich prudila. Naštěstí dřív nikdo děcka netahal k psychiatrům. Maximálně přilítla jedla zleva druhá zprava a bylo vyřešeno. Ale chápu, že to dneska není už moderní. Neni holka otrávená z toho, že na ní chceš furt něco opravovat, taháš ji po doktorech, po výletech a nenecháš ji ani chvíli v klidu?
Anonymně jsem už předtím psala, takže pokračuju v anonymu.
@Bytsamsebou Děkuji ti, bez tebe by mě nenapadlo, že bych měla mít stabilní práci ![]()
Jinak ja jsem řídila na denní bázi nějakých 6 let a každou chvíli jsem měla ťukanec z nepozornosti nebo špatného odhadu. Pak jsem měla větší havárii, tam jsem odrovnala auto a z toho důvodu jsem pak asi 2 roky neřídila. Kdyz jsem chtěla začít znova, koupila jsem si jízdy. Instruktorka mi řekla, ze tohle všechno je normální ze ze mně při pravidelném ježdění bude zase řidička. Po půl roce posun nula. Řekla mi jak tato instruktorka, tak i druhý instruktor, ze to u mě na návrat za volant nevidí. Změnila jsem autoškolu a tam totéž. Pak přišel rozvod, auto uz jsem neměla a u jízdy posun nula. Vím o sobě, že mám kvůli zrakové vadè hraniční periferní vidění, celkově pomalé reflexy, sluchovou vadu, zkříženou lateralitu a vidím to i na poruchu pozornosti. V současné době jsem rozhodnutá už za volant nasedat. Kvůli sobě i ostatním účastníkům silničního provozu. Ano, brzdí mě to a dělám teď spíše kroky směrem k tomu, abych auto nepotřebovala. Chci se odstěhovat do města.
A to takhle zvládneš odhadnout z diskuze?
Kdyby deprese šla vyléčit fackou to by bylo zdravých jedinců. ![]()
Ani chvíli klidu? 6 dnů v týdnu ze 7 tráví zavřená v pokoji…