Puberta a introvert

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13026
8.7.26 21:37

Asi jsi v té práci dost omezená absencí auta, jak to tak slyším.
Jsi anonymní, co tak zhruba můžeš dělat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13026
8.7.26 21:40

JInak teda samozřejmě ten špatný stav dcery je podle mě tak z 50% zapříčíněn tím životem na sítích, to je dnes známá věc.
Je škoda, že k tomu měla vůbec přístup, ale to už teď nepomůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78224
8.7.26 21:48
@Sany80s píše: Více

to by mělo deprese 95 % puberťáků

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15481
8.7.26 22:12
@Anonymní píše: Více

Nesmysl, normální 12 letá holka je možná otrávená z výletu na hrad s rodiči, ale jistě nebude například otrávená z návštěvy OC. Nebude celé dny ležet v posteli, bude venku s kamarádkama, blbnout, tancovat, natáčet praštěná videa, jezdit na kole.. Mám holku v tomto věku a vím jak funguje ona a její vrstevnice. Zakladatelky dítě má psychický problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11164
8.7.26 22:22
@Sany80s píše: Více

Bohužel, únik dcery do internetového prostředí zapříčinil i nezájem rodičů. Nebo spíš to, že na dítě neměl nikdo čas, nikdo se mu nevěnoval. S kamarády je mohou seznámit i rodiče (děti jejich kamarádů). A úzkosti se dají řešit už třeba od nástupu do základní školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.7.26 22:22

@Sany80s V práci ani ne, spíš jsem omezená dojezdností. A samozřejmě mi padají terénní pozice, obchodní zástupci apod.
Profesi nechci psát, mám jich vícero a některé jsou dosti specifické. Nerada bych, aby si to někdo spojil. Ale poslední roky beru, co zrovna seženu a co zvládnu. Už jsem dělala opravdu ledacos. :)

• Citovat
  • Upravit
44227
8.7.26 22:24

Děti s PAS rysy žijí ve svém světě. S tím nic nenaděláte. Internet je často hlavní a důležitý komunikační kanál. Než vypínat, naučit rozumně používat a využívat do maxima možnosti, které nabízí..
Dcera taky strávila den úplně sama doma, když jsem s mladšími dětmi jela na zajímavý výlet..Ale asi je uvědomělejší… Dočetla knížku, která má několik set stran, dívala se v originále na dobový film, uklidila si a zbytek prokrastinovala… Říkala, že si to užila. Daleko víc než kdyby musela na sílu s námi..
Kamarádky má, ale málo. Nejku od školky mimo město..
Zájmový útvar přes školní rok i povinnosti má, má samé jedničky, bude se připravovat na přijímačky.
Beru to, že si chce přiměřeně odpočinout. A její svět je pro ni důležitý..
Upřímně, taky se někdy na výlety spíš nutím. Nejraději bych seděla na terásce a četla si..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3675
8.7.26 22:32

Nevím přesně kolik nám bylo let, ale byl to druhý stupen ZŠ. Mobil tehdy nebyl vůbec a měly jsme tedy období kdy jsme četly. Já byla schopna kvůli super knížce (každá druhá) klidně číst do rána pod peřinou a pak usínat ve škole (rodiči samozřejmě zakázáno - zkazíš si oči a sourozenec chce spát). Nebo klidně jít za školu (rodiče zásadně proti:-), přejíždět zastávky, zapomínat klíče doma. Ale v knihovně jsme s kamarádkou byly snad každý den a četly tam naprosto vše… Takový úlet do vlastního světa. :kytka: u puberťačku. To jen k těm dětem a jejich sítím :-) a to tehdy naprosto žádné nebyly.
To tedy mám i dnes, když mě nějaká kniha chytne zapomínám na okolí a čtu a čtu klidně celou noc. :kytka:

Příspěvek upraven 08.07.26 v 22:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.7.26 22:35

@Bytsamsebou Ano, jsem si vědoma, že za posledních pár let jsem na ni neměla moc času. Je opravdu pitomé, jak člověk pořád musí dělat těžké kompromisy. Materiální zajištění - rodina - zdraví. A to ani nemluvím o nějakém mém řekněme psychickém zdraví a pohodě, o tom ani není řeč.
Její povaha byla tohoto ražení odjakživa. Velkou roli určitě hraje i to, že já sama nemám žádné kamarády ani známé a celkově jsem je nikdy během života neměla (jsem prostě divná a nesympatická). Takže jsem ji nemohla s nikým seznámit. Pamatuju si, že když jsme bydleli na sídlišti, měla jsem tam jednu maminku s podobně starým dítětem a s tou jsem občas někam vyrazila. Jenže moje dcera si s tím dítětem vůbec nechtěla hrát a postupně začaly být ze společných akcí spíše hororové zážitky, takže dotyčná maminka už pak nějak neměla čas (tomu se vůbec nedivím).
Později jsem tedy dceru pouze podporovala, když jsem třeba viděla, že se s nějakou holkou baví. Nabízela jsem, že k nám může přijít, že může třeba přespat. To je teď tedy bohužel tabu, protože to nesnesou babi s dědou, u kterých bydlíme. Ale návštěvu by za určitých podmínek tolerovali.
Dcera byla od začátku takového ražení, že buď bude vše podle ní, nebo nic. Tedy např. chtěla udělat narozeninovou oslavu, ale když babi s dědou zakázali vstup na zahradu a dali nějaké další podmínky, tak prostě řekla, že oslava nebude a hotovo. A tak je to se vším. Takže nakonec o těch pár holek, které se jevily jako možné kamarádky, brzy přišla.
Psycholožku s ní řeším od předškolního věku, bohužel ne moc úspěšně. Dcera všechny kromě té jedné, ke které chodí teď, vlastně vyignorovala. A i teď si říkám, jestli to myslí vážně nebo mi spíše chce jen zavřít ústa, jako že se snaží…

Ještě chci doplnit, že dcera má podle testů jak ve škole, tak u psycholožky, mimořádné nadání a to jak na matematicko-logické myšlení, tak i na jazyky. Je myslím docela nadaná i na hudbu (umí pěkně zpívat a jako samouk se vloni naučila pár písniček na kytaru, ale do hudebky by nikdy nešla a ani si nenechá ode mě něco vysvětlit, ona prostě všechno musí dělat sama).

Takže je to tak nějak jako se vším v životě - někde příroda přidala a někde zase ubrala.

• Citovat
  • Upravit
3675
8.7.26 22:42
@Anonymní píše: Více

Chápu, že je to někdy náročné. Mám za sebou náročnou pubertu jednoho z dětí. A to v úplné rodině se sourozenci za zadkem s podporou manžela a sourozenci, kteří pubertu si dali nějak normálně. I tak jsme tay někdy ryli, balancovali, hledali, řešili, atd… a určitě to nebylo vždy pouze jednoduché. A taky jde o dítě, které má některé věci od narození prostě jinak nastavené a postavené. Dnes je to dospělé dítě. Je to už jiné. :kytka: Neumím poradit, protože nejsem vašim členem rodiny, ale držím palec, ať najdete společné řešení. :kytka: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí