Nebinarni vychova

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4928
30.6.22 12:41

Vychovávat bez škodlivých stereotypů se dá, aniž by se dítěti dělal v hlavě chaos. Přijde mi to alibistické a utopisticky naivní, s potenciálem napáchat značné škody. Identita nevzniká v hodnotovém vzduchoprázdnu a nikdy nebude. Snažit se ho kolem dítěte vytvořit je jako vyhazovat je do vzduchu, kdyby se náhodou místo chození chtělo pohybovat létáním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
30.6.22 12:43

Když je to ono, tak jaké jméno má v rodném listu? A až přijde s tím proč má mezi nožičkama to co tam má a jestli to má i rodič a proč to nemá, tak by mě zajímalo, co tomu řeknou.,,Ty máš něco jiného než já, protože jsi ono." Chudák dítě, v pubertě nebude mít ani šanci zjišťovat, jak se dělají děti, protože nebude vědět, jestli je on, ona či ono, protože trhlí rodiče mu budou vykládat, že například penis může mít i ona i on a tak bude do 15 ono, aby mělo šanci se rozhodnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21333
30.6.22 12:44
@Kelsey píše:
Včera byl u Krause Satoranský. Povídal, že v USA už mají ve formulářích i kolonku třetí - pohlaví mužské, ženské a tohle. Prostě si na to budeme muset zvyknout.
V budoucnu to bude běžné a rozšířené. Jsem ráda, že mám dcery a mám syna. Tak na ně i mluvíme. Ale jednou můžou sami přijít, že se cítí být bezpohlavní. No nejspíš je za to neodstraníme ze svého života.

Ano, to je pravda. Oficialni dokumenty takove jsou. Dokazu to pochopit, ale rodice co vychovavaji dite jako bezpohlavni cosi nepochopim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
30.6.22 12:45
@Ivan PPZ píše:
Já té problematice nerozumím. Chápu, že určitá část populace se narodí do špatného těla. Ale reálně to budou tak promile (si myslím). Jenže podle „společnosti“ a různých opatření to vypadá, že jde o 2-5% populace. Takže nerozumím otázce, proč by chlapeček měl o sobě říkat- já jsem upadla, já jsem šla. Myslím jako vědomě, ne jako chybné použití rodu a tak.

chlapeček i holčička by říkali já jsem upadlO :-) ale myslím, že ve školce na záchodě mu to vysvětlí, kdo je kluk a kdo holka :-)

Podle mě je toto vážně divné a nemyslím si, že by to tomu dítěti v něčem pomohlo…klidně ať to oblékají neutrálně, proč ne, ale každý má nějaké přirození a pokud se tedy cítí jinak, tak se k tomu dobere postupem času tak jako tak :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
30.6.22 12:48

Věřím, že dost lidí je tolerantních, ale ruku na srdce- už i unisex záchody jsou trochu problematické. A to nemluvím o situaci, kdy se „muž“ bude cítit ženou a půjde na holčičky. Jsem si jist, že významná část žen by se tam minimálně cítila nekomfortně a určitě i některé i ohroženě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
30.6.22 12:49
@Fiveone píše:
Když je to ono, tak jaké jméno má v rodném listu? A až přijde s tím proč má mezi nožičkama to co tam má a jestli to má i rodič a proč to nemá, tak by mě zajímalo, co tomu řeknou.,,Ty máš něco jiného než já, protože jsi ono." Chudák dítě, v pubertě nebude mít ani šanci zjišťovat, jak se dělají děti, protože nebude vědět, jestli je on, ona či ono, protože trhlí rodiče mu budou vykládat, že například penis může mít i ona i on a tak bude do 15 ono, aby mělo šanci se rozhodnout.

To by právě mělo směřovat k tomu aby se jedinec sám rozhodl čím se cítí být. Jestli ona nebo on. Ostatně to může asi vždycky. :think: možná děláme všichni něco špatně? Možná je moc velká svoboda? Možná je všechno tak prastaré, že to chce jiný vývoj. :nevim: nebo, možná je to jenom rozmar nudících se lidi, snažících vybočit? 8) :nevim: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39409
30.6.22 12:51
@Kelsey píše:
Nevím. Sice pro takovou výchovu u svých dětí nejsem. Takže ji neprovozuji, ale chci, ať jsou moje děti tolerantní. Budeme si na to muset zvyknout. Je otázka času, kdy se bude přepisovat v učebnicích prvouky/ přírodovědy/biologie.
My jsme přehnaně omezená a netolerantní společnost ve všem, co je jinak, než je klasika, tak nám to bude zas dlouho trvat (jak u párů stejného pohlaví). Ale považovat takovou rodinu za exoty nebo cvoky. To je taky hodně ujeté. Ubližují tím někomu? Neubližují. Ať jim teda každý dá svatý pokoj a nechá je žít, jak si přejí žít.

Dokud se budeme rodit s „pindourem“ a „pipkou“, ci jak to neodborne nazvat, tak neni potreba přepisovat ucebnice biologie. :lol: To spis psychologie. Nepredpokladam, ze by se treba za padesat let lidi takto prestali rodit. Protoze to uz by zadny lidi nebyli. :think:

To zni skoro jak od Cimrmana. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4159
30.6.22 12:51

Ja nevim, kdyz me dite prijde s tim, ze se citi byt druhym pohlavim, neposlu ho do haje a budu to resit rozumne, aby mu bylo lepe, klidne vcetne promeny. Ale tajit mu ze ma pindika nebo pipku to nechapu. Nebude zmatene a zrazene? Ostatni deti jsou holka nebo kluk, co jsem ja? Neni pro malyho clovicka tohle resit moc tezky? V puberte se to probudi samo od sebe, ale ve skolce to to dite jeste nevi, akorat muze byt vystaveno posmechu. Toho bych se strasne bala. Je mi jedno jestli moje dcera nosi vse klucici nebo naopak, ale proc ji tajit jak se narodila? At se teda vyrovna s tim, ze se narodila v jinem tele a ne at si mysli ze je to volne k vyberu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39409
30.6.22 12:52
@Atisia píše:
To by právě mělo směřovat k tomu aby se jedinec sám rozhodl čím se cítí být. Jestli ona nebo on. Ostatně to může asi vždycky. :think: možná děláme všichni něco špatně? Možná je moc velká svoboda? Možná je všechno tak prastaré, že to chce jiný vývoj. :nevim: nebo, možná je to jenom rozmar nudících se lidi, snažících vybočit? 8) :nevim: :think:

Bych rekla, ze B je spravne. :zed: Ano, v urcitem, opravdu minoritnim mnozstvi, je to mozne. Ale to, co se deje ted… Proste moda. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102086
30.6.22 12:54
@Ivan PPZ píše:
Věřím, že dost lidí je tolerantních, ale ruku na srdce- už i unisex záchody jsou trochu problematické. A to nemluvím o situaci, kdy se „muž“ bude cítit ženou a půjde na holčičky. Jsem si jist, že významná část žen by se tam minimálně cítila nekomfortně a určitě i některé i ohroženě.

Tak me osobně by to bylo fuk, ovšem pouze za predpokladu, ze když bude na damach fronta, tak pujdu na pany a vsichni budou drzet tlamku, když je to tedy normální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22086
30.6.22 12:55
@welovefashion píše:
chlapeček i holčička by říkali já jsem upadlO :-) ale myslím, že ve školce na záchodě mu to vysvětlí, kdo je kluk a kdo holka :-)Podle mě je toto vážně divné a nemyslím si, že by to tomu dítěti v něčem pomohlo…klidně ať to oblékají neutrálně, proč ne, ale každý má nějaké přirození a pokud se tedy cítí jinak, tak se k tomu dobere postupem času tak jako tak :-)

Kdyby takovou větu řeklo anglicky mluvící dítě, nikdo by se nad tím nepozastavil.

Přesně v tom je ten hlavní a pro nás v podstatě nepřekročitelný problém - struktura češtiny tomuto přístupu staví tak nepřekročitelnou bariéru, že to v našich podmínkách nemá šanci se výrazněji prosadit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
@Atisia píše:
To by právě mělo směřovat k tomu aby se jedinec sám rozhodl čím se cítí být. Jestli ona nebo on. Ostatně to může asi vždycky. :think: možná děláme všichni něco špatně? Možná je moc velká svoboda? Možná je všechno tak prastaré, že to chce jiný vývoj. :nevim: nebo, možná je to jenom rozmar nudících se lidi, snažících vybočit? 8) :nevim: :think:

moje babička by řekla, že se máme tak dobře, že už nevíme, co bychom si ještě vymysleli :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221

Za mě? Vysvětlovat dítěti homosexuální páry bude nejspíš jednodušší. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
30.6.22 12:58
@Atisia píše:

Kdyby bezpohlavní existovali, tak se narodí bez pohlavních orgánů. Chápu, když se narodí chlapeček a třeba už v 8 o sobě mluví jako o holčičce, ale s normálními rodiči na to může přijít i když bude vědět, že momentálně je chlapeček, ale rodiče nemají problém jí kupovat šatičky, říkat jí dívčím jménem apod..Toto mi přijde, že může udělat víc paseky, než pomoci někomu. Protože pro to dítě v podstatě přestanou existovat pohlavní orgány apod.,ale pohlaví se bude určovat na základě rozhodnutí. Takže ve školce přijde k jasné holčičce, ale prvně se jí bude muset zeptat, jestli je holka nebo kluk. Představa, že se dítě takto ptá denně někoho je šílená a až ve škole budou probírat člověka, pravděpodobně bude muset chybět, aby se nenaučilo něco špatného(že se člověk už nějak narodí).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
30.6.22 12:58
@Ivan PPZ píše:

Já se cítím nas. raně. Protože pánské jsou volné a u dámských fronta až za roh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí