Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Jojo, Zuzko, to naprosto souhlasím. Jak říkám, císař má pro mě pouze jednu jedinou výhodu, ale v přirozeným porodu těch pozitiv vidím víc. Přístě chci taky rodit přirozeně, když to půjde.
A jak kdo si myslí, že se císařem zbaví bolesti, tak se myslím šeredně plete. Nejen, že rekonvalescence je složitější, ale jizva ti pěkně zhyzdí břicho. Ale to by nejobjektivněji zhodnotily jen maminky, které rodily tak i tak.
Dobré ráno,
tak já taky císař na přání moc nechápu, ale jak už tu zaznělo - každýho svobondá volba.
Já ho měla poprvý, neplánovaně a po 10 hodinách akutně kvůli omotaný pupšnůře. A díky bohu za něj. To ce tomu předcházelo, bylo šílený - porod vyvolávaný, 10 hodin v kuse prozvracený, zimnice a kontrakce neuvěřitelný. Ted mi došlo,, že je to dneska 5 let
.
Podruhý jsem měla TP 26.12. a o císaře jsem si jen tak mezi řečí řekla začátkem prosince ze strachu, že se ta hrůza bude opakovat. Ale vnitřněš jsem doufala, že mi ho dr rozmluví. Roozhodně mě nenapadlo ho chtít kvůli svátkům. Nakonec se dcera narodila 24.12. ![]()
Porodila jsem normálně, samotný porod trval cca 10 minut a kontrakce byly jen šimrání. Taže jsem ráda, že mám tak skvělýho dr. Pokud budurodit potřetí, nechám vše přirozeně vyplynout. ![]()
tak jsem tuto diskusi nedočetla do konce, ale četla jsem článek od jednoho pana gynekologa, který říkal, že kdyby ženské znaly všechna rizika přirozeného porodu, všechny by rodily císařem. Proto hodně lékařek rodí císařem.
Ale nechci tu propagovat císaře, nemohu hodnotit, sama jsem rodila přirozeně. Popravdě, při mém těžkém porodu bych byla šťastná, kdybych mohla se příště na císaři dohodnout.
Tak já jsem po akutním císaři, po půl hodině tlačení mě odvezli na sál, malá se za celou dobu nehla ani o cm dolu a selhávalo srdíčko. Jinak bolesti pocísaři se mi snášely líp než při kontrakcích, nejhorší bylo poprvé vstát, pak už to bylo jen lepší a lepší.
Jinak, když jsem po druhé otěhotněla a začala přemýšlet o tom, že budu muset rodit, měla jsem takový stres z toho, že jsem začala krvácet, třeba to byla jen souhra náhod a to krvácení nebylo ovlivněno tím stresem, ale bylo to tak. Krvácení se podařilo zastavit, ale později jsem stejně potratila. Te´d už vím, že další porod bude císařským řezem a plánovaným, protože potom prvním nemám zahojenou vnitřní jizvu, ale po té první zkušenosti s porodem co mám za sebou, tak kdybych si mohla vybrat mezi přirozeným porodem a císařem, tak bych si vybrala císaře, klidně mě za to teď ukamenujte.
Také císař na přání chápu..Já jsem jedna z těch co se přirozeného porodu strašně bojí,nenazvala bych se ale srabem prostě jde fakt o panický strach,a asi to ve mě vyvolalo těhotenství s dvojčaty,takže i kdybych někdy náhodou čekala jedno mimčo stejně požádám o císaře a stejně tak bych si už nechala zastavit i laktaci…tolik za mě.
Hlasim se k tem co zadost o SC chapou. Sla jsem rodit odhodlana prirozene bez epi… Po 37hod bolesti kdy uz jsem nezvladala ani vylest an stul kvuli vysetreni a pres 50hod bez spanku…porod nakonec zakoncen sekci. Rekonvalescence uplne v pohode a nejaky bricho pokazeny jizvou at veme cert. Za to zdrave dite stoji.
Z porodu kdy mi odesla voda a byla jsem i po tech hodinach stale zavrena na tisice zapadu (bolesti si vybavuju stale zive) jsem si odnesla dobry trauma a i po 5mesicich mam stale silny problemy s intimim zivotem
proto kdyz uz dalsi dite tak planovana sekce o kterou bych si rekla
tak tady se císař na přání nedělá. A kdyby jo tak by mi to přišlo divný
. Já osobně bych do císaře dobrovolně nešla. ![]()
ještě jedna hloupá otázka
Strašně by mě zajímalo ve kterých městech-porodnicích je císařský zákrok dobrovolný
děkuju ![]()
Císaře jsem zažila a pokud to půjde, tak chci podruhé rodit normálně, rekonvalescence je bolestivá a kontakt s miminkem omezenější. Zatímco druhý den už holky, co normálně rodily, chodily a mohly být se svými miminky, my „císařovny“ jsme se plazily po chodbě v bolestech a miminka nám nosili jen na kojení.
Já teda císaře na přání taky nechápu. Teda pochopím u maminek po těžkém porodu. Já rodila dvakrát přirozeně a třetí byla sekce s dvojčaty. Měly špatnou polohu. Za mě císař byl hrůza a porody procházka růžovou zahradou, jak fyzicky tak psychicky. Po porodu jsem měla takovou radost už při šití jsem telefonovala s mamkou, rozesílala sms atd. Po císaři mi bylo zle, radost jsem necítila, děti jsem viděla tak po šesti hodinách na chviličku, pak až druhý den. Nosili mi je tak co 3 hodiny na kojení, prvních pět dní jsem nebyla schopná se o ně starat byla jsem ráda že si dojdu na wc a do jídelny. Bylo mi líto že je nemám u sebe.
Myslím že císař fakt jen v nutnosti ![]()
Dobrovolně ani za nic
.Ale na druhou stranu je mi uplně šumák,jestli se někdo nechá dobrovolně říznout nebo né,at si každý dělá co chce,je to jeho zdraví,jeho dítě,jeho volba.Taktéž s kojením,kdo nechce,at si nekojí a třeba klidně dává místo um kravské mlíko
.
Já to taky nechápu … a vím, že císař na přání neexistuje, vždycky je to o ochotě doktora. A znám moc holek, co měli dlouhý a těžký porod a císař by si „zasloužily“ a pak ty, co si ho „vydupou“ … já s tebou souhlasím …
Ahoj,
je CÍSAŘ a CÍSAŘ-je to o pristupu kazde porodnice a o DOMLUVE.
Ja rodila jednou normalne,trikrat cisar .A az ted u posledniho cisare muzu rict,ze jsem si to VSECHNO NAPROSTO KRASNE VYCHUTNALA A UZILA!
U operace jsem byla vzhuru,manzela u hlavy na sale,poprve pouze spinal -vse jsem mela online a strasne mily personal to jen umocnil.A po porodu ?
Ihned na normal(nadstandart) pokoj,kde jsme byli s manzelem tri dny a noci(mel tam tatinkovskou postel) a tudiz oba s dceruskou kontakt 100procent od prvnich minut po narozeni(manzel mi ji prikladal,sestricka ukazala,jak na to a pak jsme si uz vystacili).Kojila jsem ji plne od druheho dne -a treti den po SC jsme byli DOMA ![]()
Takze - NENI TO JEN O ‚ZPUSOBU PORODU‘,je to taky o vstricnosti te ktere porodnice a hlavne je to ‚O LIDECH‘
Má to své pro a proti ale zbytečně se řezat mi přijde malicherné