Nechat nebo nenechat si zabalit jídlo?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
225
29.5.12 12:54
@Kettlery píše:
Kdo psal, že je to česká specialita?!? V Americe naprosto běžná věc. Je úplně normální, že si jídlo vezměs do doggie bag (jakoby pro psa, ale jasné, že si každý dojí sám). Je to vidět i ve filmech, že si lidi nechávají zbylé jídlo zabalit.Já teda vždycky sežeru všechno :mrgreen: , ale kdyby ne, klidně bych si zabalit nechala. Zaplatila jsem si to a krabičku doplatím taky. Nemám ráda takovou tu flašnou skromnost nebo co to je. Nevím, proč bych se měla stydět říct si o něco, na co mám právo a co je moje. :pankac:

Kettlery, četla jsem to právě na nějaké diskuzi na netu a přesně to, co ty popisuješ ve smyslu „když jsem si to zaplatila, co bych si to nevzala“, tak tam psali, že to je právě to buranství. Já s tím příliš nesouhlasím, dělám to taky, takže nic proti tobě, jen objasňuju zdroj :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
29.5.12 12:54

Není to pravda, např. v USA je to naprosto běžné, tam jsem to poznala dřív, než se to začalo dělat u nás. Pracovala jsem tam v restauraci a jídlo si nechával zabalit skoro každý druhý - automaticky jsme se ptali, jestli to chtějí zabalit nebo ne, když jim zbylo víc. Někteří tomu říkali „doggie bag“ :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1aktak1
29.5.12 12:56

@beckie tak možná cizinec si to do hotelu neponese :think: :mrgreen:
pizza je jasná, tu si zabalit klidně nechám. Minule jsem sestřence objednala dětskou porci - kuřecí řízek a brabory - řízek byl přes celý talíř a brambory pod ním (nekecám, fakt) - sestřenka snědla pár brambor a konec. Nechala jsem to zabalit, proč ne - vždyt tam zbyla většina porce. Jasný, že 4 brambory a třetinu řízku zabalit nenechám, to by mi přišlo trapný ;)

• Citovat
  • Upravit
225
29.5.12 12:57
@Gina108 píše:
Hovnajz, v USA je to běžné, dávají tam tak velké porce, že jsem to měla ještě tak na 2 obědy doma :mrgreen: Tady si nechávám taktéž zabalit leda tak tu pizzu, nenapadá mě co jiného bych si tak brala dom. Masa je stejnak vždycky pidikousíček, a přílohu nemá smysl. A když jsem to nesnědla, že to bylo hnusné, tak to přece taky nebudu tahat domu :mrgreen:
Co si teda tady necháváš zabalit???

Gino, jak jsem psla, většinou jídlo po dětech, které je netknuté. Ale stalo se mi třeba, že jsem dostala megaporci čočky na kyselo, tak jsem jí víc než půlku dorazila večer doma :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17026
29.5.12 12:58

Naopak si myslim,ze v cizine je to standard ;) ,to u nas se lide tak nak ostychaji :D .
Me se to netyka,ja snim vzdycky vsechno :lol: (a kdyz ne,tak mi to nechutnalo,takze to fakt nechci),ale u deti se to nekdy stane,vetsinou,kdyz zustane cela ci temer cela porce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2185
29.5.12 12:58

Buranský? To se říká asi jen tady v ČR, protože jinak ve světě je to úplně běžný a nikdo se nad tím nepozastavuje…a proč buranský? Mě to příjde zcela normální..,jednou jste si to zaplatili a není přeci nutný všechno sníst…tak proč si to nevzít domů…nechat si jídlo dovézt domů je v pohodě a zabalit si co nedojím ne? To je přeci blbost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
29.5.12 12:59

Já to taky beru i třeba z hlediska plýtvání jídlem. Jestliže to bylo dobré, zaplatila jsem to a byla to taková porce, že mi ten zbytek vydá ještě na jedno jídlo, tak proč to vyhodit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
779
29.5.12 13:01

já jsem si nikdy nic zabalit domu nenechala, protože vždycky sním tak pul až 3(4 porce a zbytek po mě dojede přítel :-D tak nevím co je víc buranské :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3839
29.5.12 13:03

přesně tak, v cizině to není nic neobvyklého. I ve velmi dobrých restauracích se automaticky ptají, zda nechce host nedojedenou porci zabalit s sebou…
V Praze se mi to také už několikrát stalo, že mi to obsluha sama nabídla, aniž bych o to musela žádat.

To by mě zajímalo, kdes to četla… dle mého je to zas nějaký výplod rádoby posh restauratérů…(jako například podávání kohoutkové vody)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
29.5.12 13:03
@1miss1 píše:
@beckie tak možná cizinec si to do hotelu neponese :think: :mrgreen:
pizza je jasná, tu si zabalit klidně nechám. Minule jsem sestřence objednala dětskou porci - kuřecí řízek a brabory - řízek byl přes celý talíř a brambory pod ním (nekecám, fakt) - sestřenka snědla pár brambor a konec. Nechala jsem to zabalit, proč ne - vždyt tam zbyla většina porce. Jasný, že 4 brambory a třetinu řízku zabalit nenechám, to by mi přišlo trapný ;)A teď mi došlo, že kecám, protože když si např. nějaká slečna dala humra se špagetama, tak neměla šanci, to jsem balila pořád a automaticky, protože to byla porce pro celou rodinu. :mrgreen: Ale většinou jsme to dělali tak, že jsme zákazníkům říkali jak velké jsou porce, co je dobré dát si např. napůl jako mezichod apod.

No jasně, turista si opravdu na hotel neponese balíček s jídlem. Občas jsme dávali dezerty s sebou, ale to bylo většinou jako pozornost, když byli hosté milí a bylo nám s nima příjemně, nebo jim např. dezert opravdu chutnal, tak jsme jim do krabičky šoupli ještě jako pozornost ať si daj do nosu. A taky moje poslední dvě práce v tomhle oboru byli v rest. pro opravdu movité klienty, takže tam jsem se s tím nesetkala prostě nikdy. A jak jsem psala, já když mi chutná tak vše spasu, i když teda kolikrát pak trpím. :-) A když už nechám, tak je to porce jak pro králíka a to si pak ohřívat doma je blbost. Ale lidi jsi jsou schopný nechat zabalit snad i oblohu kolikrát a to se fakt divím. Když je to pizza nebo skoro celá porce ( často třeba nečekaně musí odejít, nebo zjistí, že se přecenili ), tak se nepozastavíš, ale kolikrát jsme se nad tím, co jsme balili fakt nasmáli.

Příspěvek upraven 29.05.12 v 13:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1aktak1
29.5.12 13:04

@beckie jo jasný, pokud si někdo zabalí hranolku, okureček, rajčátko a zbytek strouhanky z řízku, tak je to fakt až směšný :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Kettlery
29.5.12 13:04
@tykadlo píše:
Kettlery, četla jsem to právě na nějaké diskuzi na netu a přesně to, co ty popisuješ ve smyslu „když jsem si to zaplatila, co bych si to nevzala“, tak tam psali, že to je právě to buranství. Já s tím příliš nesouhlasím, dělám to taky, takže nic proti tobě, jen objasňuju zdroj :mavam:

To je možná úhel pohledu, co tam psali. Nevím, jestli jsem to napsala, tak jak jsem myslela. Já mám někdy pocit, že v Čechách se lidi např. bojí vrátit jídlo v restauraci, když je špatné (třeba jsme jednou dostali nedopečenou syrovou kapsu, flaksy do svíčkové a tak). Já to slušně reklamuji, nejde o to se hádat. Nebo se pořád upejpat, když vám lidi něco nabízí a vzít si až po třetím přemlouvání, i když chcete. V cizině se mi stalo, že jsem napoprvé odmítla aoni řekli „Ok“ a už mi nenabídli. To jsem čuměla. :lol:

• Citovat
  • Upravit
12651
29.5.12 13:05

Rozhodně to není česká specialita. Já se s tím poprvé setkala v USA asi před dvanácti lety, tenkrát se to u nás nedělalo. Pak to přišlo i k nám.
Já to dělám běžně, nepřijde mi na tom nic špatného :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
29.5.12 13:07
@1miss1 píše:
@beckie jo jasný, pokud si někdo zabalí hranolku, okureček, rajčátko a zbytek strouhanky z řízku, tak je to fakt až směšný :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Já si teď spíš připadám jako otesánek, protože já fakt vždycky když mi chutná, tak jím jím a jím i kdybych praskla. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4986
29.5.12 13:09

Je pár restaurací, kde dávají tak nehorázně velké porce jídla, že si zabalit nechám. Jestliže si objednám (třeba) řízek a brambory a donesou mi dva kusy masa, přičemž já mám problém sníst kousek jeden, tak mi to ani blbé nepřijde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Výlety s dětmi na eMiminu

Kam na rodinný výlet s dětmi?

Inspirujte se v mapě výletů nebo přidejte vlastní oblíbené místo. Sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.