Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Máme doma dvojčata a jedna z holčiček je hrozně uplakaná a ukňouraná. Vlastně není nikdy potichu, buď jí, nebo brečí, horzně málo spí, přes den tak 2 hodiny a v noci tak možná všeho všudy tři. Je to šíleně náročné, ani chovat se nechce, už nevíme, co s ní. Navíc máme ještě její sestřčšku, která je teda hodnější, ale taky vyžaduje pozornost. Večer už většinou nemůžeme, tak je někdy chceme nechat vybrečet, ať se prostě unaví, ale to zase doletí tchýně, se kterou bydlíme, co že jim to děláme a že tak malé děti se namají nechávat plakat. Jenže se to fakt nedá, už skoro nespíme. Večer to bývá nejhorší, to malá proéstě brečí a nic se jí nelíbí. Poraďte, co s tak uplakaným miminkem???
Capinko,
zklamu tě ale nejspíš budeš muset vydržet. Na metodu vybrečení jsou fakticky moc malinké. To se doporučuje když už tak až kolem 6m. Možná jsou to prdíky nebo jen příliš mnoho ruchů během dne může být citlivější.
Musí to být fakt náročné když jsou dvě, ale krom nošení a chování s tím nic moc dělat nelze.
Co zkusit babyvak - nebo šátek. U nás zabíral šátek - mohla jsem se i najíst a zajít vyčurat a dítko nechytalo hysteráky v postýlce. ![]()
Drž se.
Ahoj Iva a Viki 1r
Ahoj,
taky si občas říkám, že malou nechám vybrečet, ale ona se po chvilce začne hrozně vztekat, a to mi nedá a beru ji. Kdybych s ní nebyla 2× denně venku, tak mi nespí i celý den, protože doma usne max. na 2 hodiny.
Nemá třeba hlad?
Opravdu nezávidím a obdivuji Tě, že zvládáš 2 mimča, já mám co dělat s jedním. Nestíhám dělat vůbec nic.
Držím palce, ať se to brzy spraví.
Právě že přestávám zvládat.
Bez spánku to dlouho nejde. Jsem nervozni, nevrla… asi to znate.
Hlad snad nema, ale s krmenim taky zapasime. Naji se a po pul hodine hleda zase. Kdyz ji dam, tak vypije treba jen 30 a za pul hodiny zase hleda. Kdyz ji nedam, tak rve a cpe si do pusy vsechno kolem. Jenze krmit co pul hodiny nejde a ani se to nema, DR mi rikala, ze by mel adve hodiny vydrzet. Nekojim, jsme na Nutrilonu, o to je to slozitejsi.
Musim to nejak vydrzet, jen nevim jak. ![]()
Ahoj capinko, já jsem ti už jednou psala ohledně koliky. Syn taky pořád brečel, nechtěl se chovat, nechtěl dudlík, také to bylo nejhorší večer. Začalo jsem ho zavinovat dle knihy Nejšťastnější miminko v okolí od H. Karpa. To zavinování se mi zpočátku příčilo, sáhla jsem k tomu ze zoufalství a zázračně to pomohlo. Ten závin musí být fakt pevný, zkus to. Přešlo to na 3 měsících, nevěřila jsem, že to jednou skončí a byla jsem zoufalá, unavená, nevyspalá. L.
Lehatko jsme taky dnes zkouseli, i autosedacku, na prdiky s ni cvicim nozickama, dostava Sab…zkousime vsechno mozne. Nic nezabira. ma hodne rada polohu na tygrika, ale taky to dlouho nevydrzi, max 10 minut. S dvojcaty je to fakt sila, to vam povim.
Capi, já pořád prudím s tím zavinováním… synovi se to nejdříve zas tak úplně nelíbilo, ale asi za 5 minut přestal protestovat a …přestal řvát a usnul, musí to být fakt pevné a koukat smí jen hlava. Ještě jsem na něj z plných plic dělala šššššššš a strčila mu do pusy prst /ne prs/, protože dudlík nechtěl. Na prdy pomáhala JEN teplá plena na bříško a rektální rourka. Bylo to hrozné období, ostatní děti se zklidnily u mámy v náručí, byly schopné klidně ležet, koukat a neřvat…a syn byl trochu jak exot a já neschopná nervózní matka. Zhubla jsem, byla hrozně unavená. Koukala jsem, že holkám už jsou 2 měsíce, tak to už to brzy přejde, zkus co nejvíc spát a dobře jíst, minimalizuj domácí práce, přemluv někoho na vožení kočárku a ber to tak, že máš 2 děti a nemusíš na to být 2× těhotná a 2× rodit. Držím palce. L.
Nastesti bydlime s tchyni a ta nam hodne pomaha, chodi s nimi ven, pomaha krmit, jednou uz dokonce spala Magdalenka s ni dole,protoze ja uz jsem ve tri rano skoro nezvladala. Ale i tak je to zahul, v noci jsem s nimi ja, manzel taky pomaha, ale preci jen chodi do prace, tak se musi vyspat.Kazdy nam rika, ze to uderem 3.mesice skonci, tak doufam, ze maji pravdu. Pokud je to brano od porodu, tak uz jen mesic.Holky jsou ale ve 34 tt, tak pokud by se to bralo od terminu porodu, tak maji holky teprve 14 dnu! ![]()
Tak jsem vytahla tetra osusku, poradis, jak to udelat, aby jsme ji tak pevne zatahli?? Hned to zkusime.
Tak já začala s tím zavinováním docela pozdě, taky na 8 týdnech a dělali jsme to asi 5 týdnů, potom to už nebylo nutné. A taky do tetra osušky.
1. Tak jí přelož po úhlopříčce, vznikne trojúhelník.
2. Ten tou nejdelší stranou /kde je to přeložení/ polož nahoru.
3. Polož na něj dceru tak, že horní strana osušky je v úrovni krku.
4. Potom přetáhni jeden postranní cíp osušky přes hrudník a obě ruce a ten cíp zasuň na druhé straně pod záda - v tom zavinutí musí být obě ruce těsně podél těla.
5. Spodní cíp zahni směrem nahoru přes nožičky.
6. Druhý postranní cíp opět přetáhni dceři přes hrudník, /zárověň tím fixuješ i ten dolní cíp/ a jeho volný konec nějak pevně ufixuj - já jsem ho zahrnovala kolem krku a stačilo to.
Teda popsat to je dost těžký, ale není to složitý, jen se v tom nesmí ani hnout, nesmí vytáhnout ruce.
L.
tak co pomohlo zavinovani?
taky mame uplakane miminko, ale u nas zacaly rust zoubky (jj je to tak uz od trech tydnu se mu snazi prodrat dva zoubky ven)…
zavinovani u nas absolutne nepomahalo,maly se behem minuty ze zavinovacky dostal i kdyz to bylo hodne utazene (je to takovy hade)…
resili jsme to rezimem pres den (vim se dvema detma to musi byt mnohem tezsi), ale ji v pravidelnych hodinach (ze zacatku to byl boj, taky jsme na nutrilonu a dozadoval se jidla kazdou chvili), vecer pred osmou vykoupeme, dostane najist a soupneme ho do postylky a ze zacatku se vztekal, vazne hodne… ale nikdy jsem ho z postylky nevyndala (aby vedel ze se ma spinkat), jen jsem byla u nej, hladila ho povidala (no vetsinou stejne plakal) ale ted ho polozim do postylky prectu pohadku, pobrukuje si a tak do pul hodinky usne bez revu… v zavinovacce uz pres tri tydny nespi…
a kdyz pouzivas nutrilon pouzivas i cajik? my pouzivame fenyklovy a je fakt ze sice taky tlaci ale uz ne tolik jako predtim a zredi mu to i to mlicko v brisku a to ho potom taky neboli…
jeste se zeptam, necpe si porad do ruky rucicku, neslinta hodne (sliny tekouci po bradicce)? to by potom mohly byt ty proklate zoubky… ja jsem to zjistila tak,ze prcek probrecel cely den a vecer a ja to nevydrzela a jeli jsme na pohotovost kde se na nej podivali a prave rekli ze mu rostou zoubky ze obcas se zacnou klubat driv nez podle tabulek…
jinak prcek je podle ofiko terminu rozeni ve 38tt
Ahoj,
naše mrně mělo poruchu trávelí laktózy, z mléka ho bolelo bříško a pořád plakal. Hlavně večer, to jsem musela pořád nosit. Přišli jsme na to až v roce. Vždycky když pil, kroutil se a řval. Dieta bez mléka pomohla, mléko už pije normálně a spí v pohodě. Možná, že má vaše malá nějaký problém s trávením a bolí jí bříško. Konzultuj gastroentorologii, za to nic nedáš. Kamarádky holčička je na mléko alergická. Měli podobný problém a přišli na to až v půl roce. Malá taky pořád řvala a byla hrozně nešťastné miminko. Pak dostala speciální dietu a je celkem v pohodě. Vůbec jim nepřibírala.
Doufám, že jsem Tě nevyděsila,
přeji, ať to není nic závažného.
Pihule
EnkaL, jak jste to delali s tim rezimem v jidle? U nas holky kdyz maji po hodine hlad, tak dokud jim nedame, tak proste rvou a cpou si do pusy vsechno kolem a na to se fakt nemuzu divat, prece nenecham dite hladovet.Ale vcera jsme prisli na to, ze jim to mozna davame ze savicek s malou dirkou, moc se u toho nadrou, nevypijou, kolik by mely. Tak jsme presli na savicku 2 (Avent) a jde jim to lip, vic vypijou a jsou trochu klidnejsi. Katka ma teda Nutrilon AR, ktery je jako kase, tak te jsem zvetsila driky na obycejnych savickach ke sklenenym obyc lahvim. A konecne pije treba i 130ml. Kolik ti maly pije? Caj sem tam davam, ten fenyklovy, ale moc ho nechteji, plivou ho. Ale zkousim to, taky si rikam, z musi mit zizen.
S tim zavinutim jsme to vcera zkusili a nevim. Mam pocit, ze se trochu zklidnila, ale nevim, jestli to bylo tim. Dnes to asi zkusime podle toho navodu, aby to lip drzelo a uvidime.
Capinko, zkus si pořídit nebo půjčit knihu Nejšastnější miminko v okolí (už tady byla o ní reč). Je tam návod na zavinutí a spousta rad, jak zklidnit plačící miminka. U nás to velmi dobře zabíralo. Zavinovali jsme, pouštěli fén na zklidnění … . A možná by stálo za to probrat s pediatrem tu možnou poruchu trávení (reflux). Blinkají holčiny po jídle? Nám stačila zvýšená poloha postýlky (byla podložená knížkama) a nošení 20 minut ve svislé poloze po jídle (to asi u dvojčátek nejde
). Přeju pevné nervy.